|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:02 pm
Конвертор за SWO-manchester стрийм към PC
| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
 Re: Конвертор за SWO-manchester стрийм към PC
Каква е идеята на Stimuls ports 0-31 на адреси 0хЕ0000000 ? В режима на еднобайтово предаване мога ли да ги ползвам за нещо? Ако поша последователно в 2от тях как ще се предадат по swo линията и в каква последователност? Може ли да се използват като буфер?
|
| Сря Сеп 02, 2015 10:29 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Stimulus портовете са това което наричам "трейс". Пишеш нещо по даден порт, то си го пакетира и го пъха във фифо-то за пращане. Има си фифо, ако това питаш. Ако фифото е пълно се налага да чакаш, както е в нормален сериен интерфейс с фифо. За последователността не помня дали имаше приоритети между каналите и се обработваха както дойде... Но то идеята е да са независими канали, т.е. като работиш с един канал не би трябвало да те интересуват другите. Важното е като вкараш нещо в даден канал, то да излезе от другата страна на същия канал.
Практиката както обяснявах по-горе е след като се семплира SWO да се обработват пакетите и данните да се разпределят. Трейс портовете обикновено се пренасочват към сокети. Аз обикновено ползвам само един порт/сокет и използвам цветове за различните неща, които трейсвам. Така ми е по-прегледно просто. Но може да си разделиш трейсовете по различни канали. Тогава като искаш да гледаш тоя или оня канал съответно си отваряш отделна конзолка за всеки. В тоя смисъл май е желателно джелязото да е ethernet щото така може да имаш колкото си искаш канали, докато ако е USB ще малко по-трудно...
|
| Сря Сеп 02, 2015 11:17 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Значи се добавя още байтове за адрес на порта и т.н. това не ме кефи. Искам дда няма излишни предавани данни. Чета в сайта на ARM, но не намирам инфо за пакета, който излиза на swo пина на проца в манчестер формат... Някой може ли да помогне с линк или инфо?
|
| Сря Сеп 02, 2015 12:10 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
 |  |  |  | gicho написа: ...С директен достъп и с ползването на хардуера на Logic-клонингите имаш 24Мсемпъла/с, т.е. става за по-бавни битрейтове на SWO-то, но говорим за готов и разпространен хардуер за 8 долара, който и без това работи като анализатор. Към това допълнително ти остават още 7 (или дори 15) бита за тестови сигнали - защото през SWO-то няма да можеш да маркираш точни с 10-20нс резолюция, а така ще имаш 1 трейс + 7/15 логически маркера. Има си и Open source софтуери, има и SDK за логик-а дето може да се добави обработката. То и сегашния им софтуер има манчестър декодер, но вие искате такъв със смяна (детектване) на бод рейта, а и по-бързо. Ако сте виждали как излизат там дешифрираните сигнали от бъсове (uart, i2c, spi,...) изглежда подходящо... |  |  |  |  |
Като стана дума за Logic, някой има ли наблюдения върху клонингите му? Кои са удачни? Че съм се загледал в нещо подобно, но ще е добре ако мога да си спестя експериментите...
|
| Сря Сеп 02, 2015 1:38 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Просто дай $8.25 и си го купи. http://www.ebay.com/itm/24MHz-8CH-USB-L ... 2c75e5f822Не е чак толкова скъпо.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Сеп 02, 2015 2:03 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Е, ти кво искаш и какво има са различни неща  Овърхеда по спомен не беше кой знае какво. Но ти може да изключиш пакетирането ако искаш, само че тогава не помня имаше ли начин изобщо да различиш кое какво е. Освен да изкарваш само един тип данни, ама е тъпо така според мен. Аз изобщо не съм си и помислял да пестя по подобен начин. Е то това е проблема на АРМ, че информацията им е разпиляна из 1000 документа. Различните модули имат различни версии. Примерно изходния порт може да е SWO шернат с JTAG-a, може да е отделен, може да е многобитов. Същото е и за останалите модули, различни вариации и всеки вариант си има версии. Така че ако трябва да намериш за конкретен чип точната документация ще трябва да вадиш от 1000 кладенеца вода  Може би най-добре да почнеш четенето с "CoreSight Components Technical Reference Manual" - ще го намериш в нета. Но пак ти казвам да имаш предвид, че някои модули почват от първите АРМ7, после АРМ9, после ги ползват из куртексите и трябва да внимаваш това което четеш дали се отнася за теб и в каква степен се отнася за теб...
|
| Сря Сеп 02, 2015 2:14 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Загледах го това, но на скрийншота е показана 16 канална версия. Това на линка е 8. Оригиналните, като изключим най-евтината версия, имат и аналогови входове. Разни такива разлики. Затова и разпитвам.
|
| Сря Сеп 02, 2015 2:20 pm |
|
 |
|
michev
|
И аз да се включа към офтопик-а Имам го въпросния клонинг и съм изключително доволен. 8 цифрови канала и работа със софта на оригинала.. Всичко на всичко за под 20лв.
|
| Сря Сеп 02, 2015 2:57 pm |
|
 |
|
ike
|
Ако не искаш уред, разработен в гараж и произведен от китайци, тогава го потърси тук: http://www.keysight.com/en/pc-100000196 ... =BG&lc=engама съм сигурен че цената няма да ти хареса. 8 канала за 8 долара, не виждам за какво повече можеш да се пазариш.
|
| Сря Сеп 02, 2015 3:03 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Има ли причина дискусията да е с подобен тон? Нещо да съм пропуснал? Къде видя да съм поставял условия какво искам и какво не? Че и да се пазаря? Разпитвам, информирам се. Бях попадал на информация, че има някакви проблеми с определени версии на оригиналния софтуер, на определени клонинги. Във същия магазин се предлагат и други клонинги. Може някой да е използвал и да сподели отзиви. Че то по описание всички са много хубави, но реалността доста често е друга...
|
| Сря Сеп 02, 2015 3:18 pm |
|
 |
|
ike
|
От най-евтиния логически анализатор в света можеш да очакваш най-орязаните функции - само 8 канала, без осцилоскоп(аналогов вход) и не работи с всички версии на saleae logic, трябва да се ровиш в интернет докато намериш последната версия, която работи с клонинга. От друга страна ако ти трябват 16 канала, аналогови входове и гарантирана работа с последната версия на софтуера им трябва да отидеш на сайта им http://support.saleae.com/hc/en-us и да кихнеш $600 за устройството, $50 за fedex и $130 за ДДТ. Това мисля че е очевидно, за това и този тон.
|
| Сря Сеп 02, 2015 3:42 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Стига сте се яли, като ще е с пари ей това е истината: http://www.tek.com/oscilloscope/mdo3000 ... cilloscopeАко може и да се вкара трейса който Миро мисли ще стане супер-дупер. По едно време опитах да пусна мухата на TGI за нещо подобно ама не клъвна ...
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Сря Сеп 02, 2015 4:09 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Пак да уточня - никъде не съм казал че търся най-евтиния логически анализатор на света. Ето един друг клонинг - http://www.ebay.com/itm/New-USB-Logic-A ... 4ae911242dИма и други подобни оферти. Затова разпитвам. Както споменах и по-напред, възможно е някой да има опит и с тях... За останалото, ще се въздържа от коментар...  Както и да е. Предлагам да прекратим чата. Ако някой разполага с полезна информация по темата клонинги на Saleae, ще съм благодарен да я сподели. Извинявам се за отклонението от темата. Предположих че информацията ще е в по-сбит вид.
|
| Сря Сеп 02, 2015 4:13 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Колко "евтин" е евтин? http://www.pctestinstruments.com/Дъртичко е вече но върши работа. Основен недостатък - малък вътрешен буфер. Основен плюс - регулируем праг (logic threshold) в широк диапазон.
|
| Сря Сеп 02, 2015 6:09 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Itso, не ги слушай. Китайчетата си работят много добре и с последния beta софтуер на saleae. По начало са клонинги на usbee и не работят с техния софтуер, но той не ти и трябва - логик-а си е повече от добър. Малките на габарит са само цифрови входове, аналоговите входове са два и са направени с ADC на BurrBrown. Мисля че под 40 долара няма да намериш дори китайски вариант с аналоговата част, а и да го намериш не може да се ползва с saleae софтуера, т.е. е безполезен. Имам 3 или 4 бройки, първото беше пълния вариант, с ADC-то, вътре явно беше точно копие защото дори релето беше оригинално немско. Струваше около 50 долара, на размер е колкото голям J-Link. След като си отиде (нещо разлика в масите  ) се мъчих да го ремонтирам - оказа се че cypress-кия чип е в по-редкия корпус и цената му е по-висока отколкото цяло ново "олекотено" китайче. Затова си взех няколко евтини (8-9 долара, от алиекспреса). Нямат аналогова част, но за сметка на това са малки и много компактни. Удобното е че излизат на IDC10 и като си извеждаш някакви тестови сигнали можеш да си ги изкараш на такова IDC10 и като се върнеш на тази платка само забождаш конектора. Софтуерът може да си записва setup-те и да си ги оставиш като проекти. Анализаторите са добри, ако 24-те мегахерца ти стигат няма да имаш оплаквания. И другаде бях го писал но това трябва да го има всеки който се занимава в микроконтролери. Можеш да записваш гигабайти от данни и така се заобикалят някой проблеми заради липсващи хардуерни тригери. Примерно да хванеш пакет радио данни от изхода на приемника при много шум е проблем дори с качествен осцилоскоп - тук си пускаш запис за 10с, пускаш пакета и после се "разхождаш" из записа докато си мернеш пакета. Да допълня - големия и скъп вариант беше с по един сериен резистор и диод на всеки вход, след което отиваха директно в cypress-a. Сегашните китайчета от по 9 долара имат някакви буфери на входа.
|
| Сря Сеп 02, 2015 9:28 pm |
|
|