|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:51 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 9 мнения ] |
|
Японци и Китайци - интересни неща относно.
| Автор |
Съобщение |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
 Японци и Китайци - интересни неща относно.
Японците -> http://en.wikipedia.org/wiki/Kansai_Int ... al_Airport
определено вижте снимките.
хората са направили цяло международно летище на изкуствен остров и въобще
Китайците -> http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Crow ... nghai.jpeg
честно винаги са ме привличали и двете кутлури , не просто загадъчни , ами интересни.
Винаги се опитвам да преценя коя повече е дала на повечето , въпреки че знам толкова МАЛКО и за двете.
И то не за друго искам да преценя , ами защото е много по-лесно да насочиш малко усилия в една посока, отколкото малко усилия в две посоки
 та .... реших , че ще е интересно като разберем нещо за тези две интетересни нации и кутлури да го драскаме тук
пп: гледай историята на една гейша, но просто този филм ми даде "причина" да откарам още 1 час през ноща и това не в какво ами в четене в wikipedia за истори и култура на Китай и Япония
hihi 
|
| Нед Фев 05, 2006 2:59 am |
|
 |
|
3aek
Ранг: Форумен бог
|
не си блъскай главата, няма да ги разбереш тез хора 
|
| Нед Фев 05, 2006 12:31 pm |
|
 |
|
HCL
|
Гледай Шогун, мисля че вьрви всяка сьбота или нещо такова, но не знам по кой канал.
А на Боливудски филми не се доверявай. Имаше преди няколко години "Последния самурай", тогава ме впечатли до толкова, че да се поразровя повьрхностно за литература относно историята на Япония и Самураите.
Нали знаеш, режисьорите наблягат на романтичния момент минават на места покрай историята, но духа на тогавашното време винаги остава неразбран за зрителя, напьлно нормално.
Вчера гледах един немски филм, действието се развиваше по време на втората световна "Щайнер, железния крьст", препорьчвам го на всички. Наистина са малко филмите по исторически, военни теми, които не се опитват да предизвикат емоциите на зрителя, а изглежда са сьздадени с цел да покажат що за безумие е войната и какви неща се случват в нея.
|
| Нед Фев 05, 2006 1:42 pm |
|
 |
|
3aek
|
ооо последният самурай е наистина филм който ми направи впечатление
и там се виждаше кое отличава японците от другите - те просто искат да правят всичко перфектно и се усъвършенстват постоянно (дали сервират чай, нареждат цвета, бой със меч или производство на коли няма значение)
нашият манталитет е много далече от техният, но причините не зависят много от нас сега, това са културни, исторически, религиозни ...500 години сме живяли с турци и манталитета ни не е много по-различен от турския (няма лоши чувства към съседите, просто османската империя не е била от най-индустриално развиващите се, докато пра-пра дядовците ни са пасли овце, Айфел е направил кула дето и сега май тук в България не може да вдигнем)
|
| Нед Фев 05, 2006 4:18 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
Значи чувал съм от историци , а и не само , че основният проблем със сегашният манталитет на българина , който се отразява СЕГА чак след години ХХ на османското робство.
Защо ? Значи доколкото ги разбрах 'рицарската епоха' - където Н1 е било честта, уважението и т.н , ние българикте сме я пропуснали като народ, доколкото е било грижа за нас, при положение че нямаме държава е 'единицата' да оцелее.
И т.н, нещо такова де
Значи има някаква логика.
Но наистина е странно как от народ (Българите) който се е борил заедно (за обединяването , след това и за македония, народ направил невъзможни военни победи , което показва сила на духа в такива гадни моменти) , сега всеки гледа да прецака всеки и никой не му пика за никой друг, освен за себе си.
В обществото това е на 99% , във властта на 100%
|
| Нед Фев 05, 2006 5:24 pm |
|
 |
|
zaphod
|
интересно, как ще покажеш "що за безумие е войната", без да предизвикваш емоциите на зрителя?
|
| Нед Фев 05, 2006 7:39 pm |
|
 |
|
HCL
|
zaphod преди да пусна поста го прочетох и точно това изречение ми се стори някак си некоректно, поради причината, която посочваш. Мислих да го коригирам, но когато опитах, осьзнах, че през цялото време, докато гледах филма, на финала сьщо, усещах едно кухо чувство на страничен наблюдател. Може би се дьлжеше на факта, че бях изморен и беше доста кьсно, но определно имаше нещо и в самото представяне на сюжета.
В повечето подобни филми които сьм гледал, историята се вьрти около главния герой. Така зрителя става сьпричастен на неговите чувства и емоции и неусетно заема страна.
В този филм сьщо има главен герой, но чувствата сякаш липсват, сьбития има, емоции сьщо, но те са някак притьпени от това което се случва.
Главният герой е войник, войната го вьвлича в себе си и става част от него. Ранен, той има вьзможност да се прибере, но отново се врьща на фронта.
Думите му са "едните се бият за добро, другите сьщо и накрая се избиваме като кучета в цялата тази лудост".
Той мрази войната, по-точно това, в което тя преврьща хората, това което им причинява, но е обречен да бьде войник от времето в което живее и сьбитията около него. Не му остава нищо друго освен да бьде част от цялото това безумие и вьпреки всичко да запази достойнство и човечност.
Не искам да правя анализа на филма, гледал сьм го само ведньж, а и темата е тежка, но филми като този остават класика.
|
| Нед Фев 05, 2006 9:13 pm |
|
 |
|
0x00
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пет Мар 18, 2005 4:14 pm Мнения: 67 Местоположение: Русе.BG/Oldenburg.DE
|
Off:
HCL, предполагам искаш да кажеш, че филмът не придизвиква еднопластовия тип футболни емоции от рода на "хайде нащтеее!" + одобрителното "така им се пада на [bad guys' name here]" по време на традиционния happy end. Един вид, не е "дай да вкараме малко пропаганда, в Юта/Чукотка, `ше ни се изкефят". Говорейки за немския кино прочит на Втората световна война, гледай "Das Boot" на Вофлганг Петерсен (ако вече не си де). Иначе zaphod е прав, че не вожеш с художествени произведения да предаваш такива послания по не вълнуващ ("предизвикващ емоции у зрителя") начин,
най-малкото, че ако го направиш филмът не става "instant classics" (произведение, значимо дотолкова, че се смята за равно на класиката, без да е минало проверката на времето).
On:
Китай - култура, интересна с това, че ползват една и съща писмена система от няколко хилядолетия ( 4, ако не се лъжа) . Първият император обединил Китай въвежда единни за империята стандартни мерни единици и забранява Кофуцианството и Даоизма като антидържавни философии. Въвеждат и изпити за държавни служители доста преди европейските държави. Като цяло, доста напредничева държава. Стигат до там, да построят Великата китайска стена, имаща далеч по-голямо въздействие като символ "от тук почва цивилизацията", отколкото като защитно съоражение.
Съвременен Китай - значително по-хитро партядро от това на другите комунистически държави. Леко забрявайки левите идеи на идеологията, която по принцип би трябвало да изповядват, подържат схемата "два строя, една държава". Това създава изключителната конкуренция на пазара на труда ( изборът е между това да живееш в града сглобявайки нещо за малко пари или да копаеш оризищата във вътрешните провинции) и заедно с добрите отношения със западния едър бизнес превръща Китай в сериозна икономическа сила. Същевременно партядрото си ползва типичните диктаторски прийоми що се отнася до гражданските права и свободи (последното е, че филтрираха google.cn, заради неефективната им цензура, за която правителството учтива помоли Google). Дразнят форумното ядро с липсата на закони защитаващи интелектуалната собственост, дразнят Световната банка с фиксирания курс на йоана, дразнят като всяка държава, която изпълнява ролята на личната корпорация на управниците си. От друга страна, благодарение на тях можеш да си купиш mp3 player за 30 евро. Или будилник за 2...
Z:
Обещавам, като ми минат изпитите, ще си купя един AVR starter kit, `щото това, което написах никак на ми са връзва с "Микроконтролери и електроника" string-a, дето стои между двата <title> тага на страницата.
|
| Пон Фев 06, 2006 5:42 am |
|
 |
|
Bezmozachen
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Апр 27, 2005 2:47 pm Мнения: 349 Местоположение: Varna
|
Що се отнася до китайската култура и начин на живот, ще ви препоръчам една поредица от криминални книги на Робърт ван Хюлик (холандец мисля че беше) "Китайски загадки". Като оставим фабулата, това което най-много ми хареса в книгите е атмосферата която пресъздават. http://www.bgbook.dir.bg/book.php?ID=16138
Off topic:
Един друг много добър немски филм (сравнително по-нов) "Станлинград".
|
| Пон Фев 06, 2006 2:15 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 9 мнения ] |
|