|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:47 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 ERP ... ама като за общи
Умишлено не го слагамв раздел софтуер щото темата е по скоро обща. Я кажете кой с какво се е сблъсквал, става въпрос за управление на производствени процеси. Имате ли наблюдение над нещо и ако да какви. Epicor и SAP не искам да чувам, хвани едното удари другото ... Epicor-а още го позлваме но само за фактуриране, за другото си поръчахме къстъм, но да речем че това е за много специфична дейност. Сега гледам за прозиводство, лидерите в бранша са си ебали майката, цената която искат е нищо в сравнение с парите които ти губят като работна ръка и снижаване на производителността, не мога да разбера как всички тия клиенти продължават да ги изпозлват, на нас ни беше нужно около година за да проумеме че сме дали една камара пари за нищо и да го изхвърлим.
|
| Чет Сеп 03, 2015 1:15 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
 Re: ERP ... ама като за общи
Уф, дълбока вода. То, че софтуерите не са много читави ясно, ама все пак обикновенно вършат някаква работа т.е. проблема ти е по скоро от некадърно внедряване. 15 години се пънах в БГ да правя ЕРП софтуер и да го продавам на Ганьо - освен, че се измъчих друга файда нямаше. По едно време имах стотици клиенти. Сега не искам и да чуя повече за такова нещо, екстра ми е с чисто програмиране и то колкото може на по ниско ниво + по малко разправии с хора било то клиенти или персонал. Та по темата, наясно ли си какво и защо искаш да оправиш с този ЕРП софтуер? Каква ти е болежката? - не ти се вързва себестойността - т.е. вложени суровини с готова продукция? разходите за производство ти се струвате прекалено големи? - искаш да планираш работата напред във времето? ден? седмица? месец? (заявки за материали, натоварване на машини и хора ... ) - за да вземеш ISO сертификат те принуждават да използваш някаква система? - нещо друго? (мога да пиша и още, ама вече ми се спи ... ) едит: - имаш едни излишни пари за харчене и си решил да си автоматизираш производството  ?
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Чет Сеп 03, 2015 1:38 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ние ползваме ей това: http://www.infor.com/product-summary/erp/fourth-shift/Ама идея си нямам как е сравнено с други такива. Според мен върши работа, но е доста скъпо - мисля, че плащаме по около 100к на година.
|
| Чет Сеп 03, 2015 2:37 am |
|
 |
|
ToHu
|
Последното но само във втората му част, излишни пари няма но трябва да се автомаризира. Най-общо идеята е да се проследява производствения процес. Говорим за не сложни продукти, да речем пълната им спецификация е около 500 позиции, въпреки че ако вкараме и позиции на ниво електронни компоненти може и към 2000 да отиде. В един продукт има около 20 субасемблита, половината се купуват готови, друга част се произвежда по поръчка от различни доставчици а и има неща които се произвеждат на 3 континента и от къде ще с едоставят зависи от много фактори, от момента на поръчка от клиента до момента на издаване минават между 4 и 8 седмици, зависи от типа поръчка и окмплектовка и плащане. На месец се правят между 10-30 поръчки за различен брой и окомплектовка изделия, а ако включим и други дейности като обновяване и др. подобни сигурно стават двойно. Това сигурно ти е достатъчно да се сетиш че само с екселски таблици не може да се мине, дори ако аз мога да го правя то много не могат. В момента има нещо къстъм но куцат работите, няма май кой да го развива и дооправя, преди имаше цял отдел но вече го няма и няма и да го има. Защо не искам епикор или сап ... много са тежки за работа, щом си се занимавал с тов асигурно си го виждал. В епикора само заради едни тъпи проекти и счетоводство трябваше да назначим втори човек за работа която може да я върши и един. Изобщо и не поисках да интегрирам другите им части, 100 клика за всяко най-просто нещо. Сас SAP също съм имал близка среща, а и той не е много по интуитивен и лесен за работа, а и всички по големи клиенти които имам са със SAP и винаги е било голям рев. Искам нещо мислено от хор акоито знаят какво правиш а не от програмисти които идея си нямат какво е човеко час. Естествено целта е оптимизация, стандартното време за производство трябва да се намали двойно без това да влече излишни разходи за експресни транспорти но и в същото време да не се прави презапасяване. Това естетсвено само от система няма как да стане но едновременно с нея идеята е да се променя и организацията на производството и да се ходи към TPS. Иситната е че в момента основната причина заради бавното производство е калпавото планиране и снабдяване. Та искам нещо което когато отдел продажби пуснат поръчка за 20 машини, да се задвижи цялата процедура по доставка на компоненти, да може този който работи да види какво му пристига, какво е налично, какво ще може да изпозлва от други поръчки които са с по нисък приоритет и колко да поръча и за кога. Много е важно да се оптимизират поръчките от към фиансиране но тов аняма как да стане ако не знаеш точно какво имаш, какво получаваш и кое за кога трябва да издадеш. Логиката по която да стане не е проблем, всичко е ясно, ако мога да се заниамвам само с това не ми трябва ниаккво ERP и един xls ще ми свърши работа, ама не мога а и не ми е работа. Та това ми е болката  Отделно има .. и аз не знам колко офиса, поне по еидн на континет, в европа и аз не знам вече колко са, та те също поръчват, и отделно има и производство на изделията на две места извън БГ, та дори май на 3 да не кажа 4, имам в предвид финално производство или почти финално. Та ..... те това е 
|
| Чет Сеп 03, 2015 2:45 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ще го разгледам, не е страшно като имаш в предвид че има хора с по-високи годишни заплати ... ако върши работа парите не са проблема, само да не е копие на SAP
|
| Чет Сеп 03, 2015 2:47 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Не случайно те питам тези работи, има и още един два въпроса за типа на производство: - дали се изработват малка номенлатура продукти в големи серии - в този случай се набляга на планиране на ресурси (суровини и материали, капацитет и натоварване на машини и хора и т.н. ) т.е. имаме типично производство - дали всяка поръчка е сама за себе си и няма нищо общо с другите - т.е. бутикова работа например строителство, оутсорсинг и т.н. - тогава се набляга на управление на хората, срокове и т.н. Така като те слушам за момента най лесно ще си решиш проблема с презапасяване на материали комбинирано с регулярни доставки като се поизчерпи нещо и се вземе в предвид срока за доставка - подозирам, че ще ти струва по евтино отколкото да хвърлиш няколко стотин хиляди за ЕРП + дезорганизацията и спада в производството докато се свикне с него. Общо взето етапите в които се развива един нормален бизнес са: 1. Всичко е пред очите и в главата на собственика и съответно коли и беси, взима решения на момента, знае си кое как къде и кога. Но в един момент започва да не смогва ... 2. Вкарва се някаква складово/счетоводна програма (която гордо е наречена ERP но всъщност е далеч от истината) за да се държат изкъсо наличните пари и материали и да могат бързо да се правят справки с които пак на ум да се планират доставки и т.н. Т.е. така ще имаш видимост какво се е случило до момента, ще можеш да правиш ревизии, да засичаш нещата и т.н. 3. Истинска система за управление с която планираш напред във времето, ставаш по ефективен и минимизираш оборотния капитал (т.е. наличности на суровини, машини, хора ...). Тъй като всяко производство е кажи речи само за себе си нямаш много варианти - или си разработваш сам каквото ти трябва (и то при условие, че знаеш с какво се захващаш и колко ще ти струва) ... или плащаш на някой да ти внедри готов продукт (и тук е хубаво да си имаш идея какви разходи и разправии те чакат). Хубаво е ако можеш да вземеш опит от някоя фирма със сходна дейност. От готовите решения най големите са SAP, системата им е читава, но пак ти казвам, трябва да се внедри като хората, иначе е ходене по мъките и пилеене на пари и нерви. Тези епикор дори не съм ги чувал - някакво ново име са и са доста по малки. Инфор които Митака казва също не са от големите имена в бранша. Общо взето би трябвало всички да ти свършат работа, ама пак - внедряването му е майката. Избягвай да говориш с продавачите им, свалят звезди от небето но не се интересуват каква ти е болката и разчитат, че някой след тях ще оправи всичко т.е. трябва ти да водиш диалог с хората които ще внедряват. Да ги видиш дали ще те изслушат а не веднага да се тупат в гърдите, че "няма проблем, всичко ще направим". Да провериш, че са разбрали какво трябва да правят (освен да ти вземат парите). На времето така спечелих едни от най големите месокомбинати в пловдивско - изслушах внимателно собственика, направих му една диаграма на цялото производство, как се движат материалите, къде има складове и от там нещата бяха лесни (друг е въпроса, че не успях да му реша всички проблеми ама това друга бира). Също внимавай с разни сладкодумни "консултанти" които цял живот си карат омайвайки хора на зор правейки се на умни със витиевати терминологии и т.н. Само ще ти загубят времето. Ей, ако още се занимавах с тая работа щях веднага да те хвана веднага за клиент - най лесно се работи с хора които вече един път са се опарили от някой и знаят какво искат  Едит: Инфор са бившия Baan - т.е. големи са  Други големи са Oracle (JDEdwards, PeopleSoft и т.н.), Sage и Microsoft (Axapta, Navision)
|
| Чет Сеп 03, 2015 10:57 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
аз се чудех къде изчезна baan-a познавам хора, които работят повече от 10 години с него. и още не са го "внедрили" напълно  едит: звиннах един телефон за актуална информация. значи, след почти 20 години работа, ми казаха, че са пуснали почти всичко - финансии, счетоводство, поръчки и ала-бала. обаче производството не е на висота. в предишната версия са имали сорсове и са можели да си ручкат и адаптират, а в сегашната дори нямат библиотеките, да не говорим за сорсове. като цяло казват, че всичко става, но много тромаво. в първите години са имали 5 души да ръчкат по системата, сега е останала само една мома. не биха я препоръчали като система, поне не и с "две ръце". имало много продажби в БГ, но малко са я подкарали пълноценно. като че ли само в епик са подкарали висчко и им вършело работа, но е информация тип "ЕЖК". --- познавам и едни други хора, които си вкараха преди 2 години нещо на М$. няколко фабрики от козметиката, в различни страни. в началото бяха доволни, скорошна информация нямам. а конкретния човек в момента е такай. като се върне, може да пием една бира. --- аз няколко пъти се опитвам да навляза в дебрите на DMS на ментора, но все има неща с по-голям приоритет. и определено не е просто, пък и е твърде интегрирано с продцесите за платки. не знам дали може да има по-универсално приложение, не е баш ERP система, по-скоро е само производство. ако ти се ръчка мога да ти го инсталирам.
|
| Чет Сеп 03, 2015 11:34 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Еми бате Тони, нали си зверския бизнесмен - измисли го читавия софтуер, наеми некви дивелъпъри да ти го напишат, пък после продавай на воля. 
|
| Чет Сеп 03, 2015 1:48 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами Рек, не е въпроса в измислянето, аз отдавна знам какво и къде куца, предполагам и защо, затова и за Лозен си поръчахме къстъм и си е ОК. Въпроса е че това идеята е в един момент да обхване всички процеси, да се пише е много време, освен това не съм специалист по всички процеси, аз знам какво точно е нужно за производството и планирането. Навремето бях направил едно задание, сигурно поне 50 стр. и го бях пуснал на 4-ма от нашите да работят, след няколко месеца се оказа че резултата е .... много изписан код, но това което е направено изобщо не е това което трябва да бъде, същото като това кеото творят epicor, че и по-зле. Аз ако трябва да разпиша всяко едно меню, всяка една таблица и справка как се прави, какво включва ... нямам такова време. Затова ти казвам не става да седна и да го разпиша, трябва да изпиша сигурно 1000 стр. задание, ако ще е така аз ще седна да си го напиша сам по скоро, хем да не съм голям писач. Просто липсва разбирането, с тия хора трябва да работи някой който е наясно с това което се прави, иначе се получава боза.
За MS тяхното съм го виждал преди години и определено не останах очарован, ако SAP и Epicor имат проблеми по скоро интерфейсни и в последователността, то при MS липсваше доста функционалност, не знам до къде са го докарали.
А palavrov, за презапасяването, това е проблем, себестойността на една машина е висока, ако трябва да се държат на склад за едномесечно производство, или дори за половин месец отиват милиони, не е ефективно, още повече като имаш в предвид че така губиш 3-4 пъти повече в рамките на една година поради това че не ги реинвестираш. На склад могта да се държат само нискостойностни компоненти.
А това със собственика определено не е работещ вариант, като говорим за 1000 служители и офиси по половината свят ... а и по принцип работата на собствениците е да развиват бизнеса а не да се правят на падари.
|
| Чет Сеп 03, 2015 2:19 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
двама приятели работят по това : http://www.3dsoft.bg/bg/opisanie-na-produkta Виж ги, може и да ти свърши работа, най-малкото разработката е в София и можеш да отидеш на място да го видиш какво представлява.
_________________ Хайде де!
|
| Чет Сеп 03, 2015 2:38 pm |
|
 |
|
Edesign
|
Това, което търсиш е горе долу път без изход. Винаги се прави компромис между цена / резултат и това което ти трябва.....
Както сам казваш донякъде знаеш какво ти трябва и само за него трябва да изпишеш 1000 страници описание, лошото е че тези които ще програмират и с 10% от това не са наясно, а камо ли с желанията ти отвъд 1000те страници, които и на теб все още са неясни. Изобщо с програмирането на високо ниво (особено уеб страници) съм направо шокиран от безсмислено високите цени и ниското качество и лош резултат. Навремето, когато търсих кой да прави страниците на фирмите минах през доста фирми и единственото, което чувах са пари пари.... ще направим това онова.... и така и не можаха да разберат какво искам, резултатите плачевни. А платихме доста в рамките на няколко години (говоря за хиляди лв.).
Т.е. имаш 3 варианта според това колко ти е голяма фимрата 1. Бедна фирма, разчита на ексел, на фри продукти (има доста такива), евтини счетоводни програми, които имат склад и т.н (има такива за по 1000лв). 2. Средна фирма - наема 1 човек програмист и някакъв продукт, за който да дописва и оправя. 3. Голяма фирма - отдел 5 - 10 човека и скъп продукт
|
| Чет Сеп 03, 2015 6:29 pm |
|
 |
|
ilkor
|
Не е точно ERP, а система за мениджмънт на проекти - http://www.redmine.org/projects/redmine/wiki
|
| Чет Сеп 03, 2015 7:05 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Значи виж сега, въпроса не е в парите, има съвсем ясно изражение каквоносят оптимизациите и поярвай няма ERP което да не си струва, особенно в период от 2-3 години. Варианта обаче да се назначат хора да го пишат е обречен точно по причината която споменах, няма кой постоянно да им виси на главата, нещо таков анаправих за една от фирмите. Наех фирма която да го напише, само че с тая разлика че бяха правили нещо много подобно за същия бизнес и знаеха за какво става въпрос, дори там цената не е малка, с последните модули които трбва да с епуснат ще отиде към 30 хил лв, като имаш в предвид че това е основно кустомизация. Няма да ти казвам колко сме давали преди на Epicor и колко все още им плащаме заради частта с фактурите. Та цените не са пробелм но е важно да се получи нещо насреща което е и лесно за употреба. Ясно е че генерираният ефект спокойно може да покрие заплатите дори да се удвои броя на хората въвлечени в дейността, но въпроса е дали и кому е нужно. От ден два гледам, има не малко безплатни продукти които се изпозлват от големи компании, или такива които са с доста по малки лицензионни такси. Примерно нашия епикор, само модул фактуриране ни струва над 10 хил на година и не прави почти нищо  Идеят да оглеждам фрито е не толквоа че ще спестя пари, а че мога да го пипна, да го видя и усетя и чак след това да се набутам с интегрирането, за другите поне които съм питал все ти предлагат някави измислени демота котио нямат нищо общо с действителнсотта и целия процес. Реално дейността не е толквоа специфична, примерно това което по горе спомеха че съм си го поръчвал къстъм просто го няма никъде, няма продукт с тази функционалност който да работи както аз искам, има 2-3 щатски продукта които се изпозлват от най-големите фирми по щатско в тази сфера но просто не ми пасват. Обаче за конкретният случай не е така, имаме стандартно производство, сравнително стандартни изделия, поръчките са доста стандартни, и са нужни съвсем стандартни функционалности, и аз дори не виждам в тази си част какво толкова има за интеграция. За складовите продукти с тази функционалност не съм доволен, аз лично съм пробвла няколко Български и имат доста пропуски, всъщност имам съвсем лицензни версии на няколко продукт ана Микроинвест които уж поддръжат таква функционалност, ама не стават. Ако говорим какво ми трябва само за прозиводството релано не е и някакъв голям зор да се напише, не е и да няма кой да го напише, но ще стане продукт сам за себе си. Идеята е да може да се интегрира малко по малко пълно решение, а не само планиране и производство, и там вече нямам много идея какво и как трябва да е. А за WEB, нещата са малко извратени, казвам го като човек който управлява и таква дейност. Значи много зависи дали някой ще стъпи на готов фреймуорк или ще изпише всичко от до. Готовия фреймуорк има доста предимства от гледна точка скорост на правене. За нещо такова да ти искат безумни суми е гупост. Обаче в един сайт не е важно какъв ти е фреймуорка, важно е как е направен, какво казва, как изглежда, какво усещане оставя. хората в БГ не са свикнали да плащат за това, слагането на готови теми също не е най-умното нещо. Парите според мен са в две неща, първо някой да ти измисли цялостната концепция и дизайн, и второто някой да ти напише текстовете. Това са двете най-скъпи неща, и за съжаление дори и големите уж добри фирми в сферата са много не наясно. Това е така защото те са основно писачи, или в случая драскачи, не са маркетингови специалисти, не са PR специалисти не са психолози. Интересно оабче че искат апри като че да са  Ние затова сайтове не правим, просто или трябва д аправим евтини боклуци, или няма кой да плаща. В момента нормлаен сайт е м-у 3-5 хил въпроса е какво получаваш. Аз скоро получих оферта за наш сайт около 10 хил, което бихприел ако не пишеше че трябва да си избера между 3 готови темплейта .... и аз за какво им давам тия пари ? То ако е да скиннеш някой тмеплейт ми това е работа за 1 ден на някой в офиса ... та там всичко е много изкривено. Web дизайнерите вземат заплати като истински програмисти че и по големи а не могат да напишат два реда смислен код, при мен преквалифицирам C програмисти че поне момчетата имат акъл и не се чудят как на най-простите сметки.
|
| Чет Сеп 03, 2015 7:07 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Редмайн е за софтуерни фирми, въобще не е мислен за управление на производство. Ако някой се интересува тук съм събрал една камара подобни:  |  |  |  | Цитат: == Paid == jira Plan, track, work – smarter and faster 10 users $20 GIT YouTrack Where your projects and developers feel like home. Free. GIT wrike Project Management Software 5 users for $49/m GIT assembla Manage, Deliver, and Maintain Websites, Apps, and Agile Projects 12 users for $24/m GIT twproject Get your projects done 1 user for $3.99/m Visma Severa Manage individual projects from sales to billing as well as your entire project portfolio. 1 user for $29/m hansoft The agile tool for developing next generation software products 1 user for $25.m GIT bitrix24 Bitrix24 - Your company. United. == Open Source == libreplan The open source web application for project planning, monitoring and control ProjectLibre ProjectLibre is the open source replacement of Microsoft Project. OpenProject Web based project collaboration with open source. Project Open Open Source Enterprise Project & Portfolio Management. RedMine Redmine is a flexible project management web application. |  |  |  |  |
За Тони не стават ... виж за някоя софтуерна/хардуерна фирма са ОК.
|
| Чет Сеп 03, 2015 8:18 pm |
|
 |
|
4040
Ранг: Почетен член
|
Това не може ли да се направи с някоя база данни? Само да се направят шаблони за вход/изход и с подходящи заявки... Базите данни принципно са универсални и би трябвало да могат да поемат всякакви неща. Например : шеф - 1брой ... 
|
| Пет Сеп 04, 2015 8:59 pm |
|
|