Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
ERP ... ама като за общи 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: ERP ... ама като за общи
4040 написа:
ToHu написа:
...Та искам нещо което когато отдел продажби пуснат поръчка за 20 машини, да се задвижи цялата процедура по доставка на компоненти, да може този който работи да види какво му пристига, какво е налично, какво ще може да изпозлва от други поръчки които са с по нисък приоритет и колко да поръча и за кога. Много е важно да се оптимизират поръчките от към фиансиране но тов аняма как да стане ако не знаеш точно какво имаш, какво получаваш и кое за кога трябва да издадеш. Логиката по която да стане не е проблем, всичко е ясно, ако мога да се заниамвам само с това не ми трябва ниаккво ERP и един xls ще ми свърши работа, ама не мога а и не ми е работа...

Това не може ли да се направи с някоя база данни? Само да се направят шаблони за вход/изход и с подходящи заявки... Базите данни принципно са универсални и би трябвало да могат да поемат всякакви неща. Например : шеф - 1брой ...:)

:prayer: :prayer: :prayer:

Пет Сеп 04, 2015 9:02 pm
Профил

Абе може ... нали ти казвам то и с ексел може, ама .... производството е базова функционалност, повечето трябва да я имат. В моемнта тествам 3 демота, лошото е че за другите модули ми е трудно да преценя. Въпреки че базова ма откривам че някои от тия които тествам не го правят както трябва, или поне не както ми се вижда логично, други пък искат 100 клика за различни потвърждения и не виждам от къде с еспират :) Верно това са готови, те предлагат и кустомизации, ама да видим. Едното което горе долу добре стои е odoo, не му виждам цените на сайта, но по това което разбрах идва около 1200 на потребител на година за това което ми трябва, т.е. ще е към 30-40 на година евра, което е приемливо. Отделно интеграцията не знам колко е някакви гърци я правят което леко ме притеснява, нерде ямбол нерде стамбол ... гържи и IT това ми звучи като талибани и швейцарски часовници ...

Пет Сеп 04, 2015 9:06 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

ERP дават ли отчет за работата с ERP системата? В смисъл, накрая на месеца да се знае колко време персонала е висял пред ERP-то.

Съб Сеп 05, 2015 12:35 am
Профил

odoo направо изглежда доста прилично - гледам едно филмче, правено е както трябва :)

https://www.youtube.com/watch?v=zc2DdBRz6R4

Съб Сеп 05, 2015 12:40 am
Профил
Аватар

4040 написа:
ERP дават ли отчет за работата с ERP системата? В смисъл, накрая на месеца да се знае колко време персонала е висял пред ERP-то.

На половината народ в нашата фирма ERP системата им е основен инструмент и времето дето прекарват в нея е 100% :) .

Съб Сеп 05, 2015 12:48 am
Профил
Аватар

100% е идеалния случай, вероятно се отнася за офис служителите. За техническия персонал обслужването на системата може да е допълнителна "непроизводствена" дейност. Идеята е системата да може да анализира и трудовия процес, който понякога се спъва точно от въведените правила. Е, едва ли ще изскочи съобщение "Внимание! ERP системата ви пречи! Сменете я с друга!". :)

Ето и едно свободно бг-ERP :
http://www.bgerp.com/Bg/Demonstratsia/

Съб Сеп 05, 2015 1:35 am
Профил
Аватар

Естествено, че се отнася за офис служителите - на поточните линии тъкмо почнахме да им слагаме компютри, ама то е за да им излизат инструкциите автоматично, а не за да работят с ERP-то :D .

Съб Сеп 05, 2015 2:51 am
Профил

Ами в повечето системи може да стане, ако самата система не може може да стане по индиректен начин. Най-очевидния показател е ако работата която са вършили преди ERP не могта да я свършат с него, както стана при нас с Epicor. Самото производство зависи до коло се въвлече в цялата дейност. Това което е важно но което още не съм видял в нито една от тези които тествам е възможността за проселдяване на процеса на монтаж. Това при всички случаи леко забавя най-малко защото трябва да извадиш скенера и да сканираш като мин два кода, но ползата може да е голяма. Това позволява да тракираш всяка операция която сметнеш за нужна, както и да знаеш кое от кого и кога е изпълнено. Това спестява работа при усвояване на нови продукти.
Веднага мога да ти дам пример, в момента ще запова асемблаж на ново място. Тези които го правят принципно са специлизирали в това, но нямат такава система към момента. Първоначално са предвидени 4 стопа по 30 мин, целта е да се сведът до 20 мин. Да но за да с еоптимизира целия процес по операции някой трябва да стои да гледа, засича и пише, това си отиде един човек поне 2-3 дни. След това трябва да седне, да анализира, да размества, пак да засича ... не може да се автоматизира на 100% но най-малкото може да се автоматизира отследяването.Понякога време се пести от дреболии, примерно подмяната на еидн крепеж с друг, или подмяната на един тип инструмент с друг.
Абе производството си е производство, добре че покрай другата ми дейност има възможност да обикалям наистина големи фабрики да разучавам и да събирам know how, което доста помага.

Съб Сеп 05, 2015 3:45 am
Профил
Аватар

ToHu написа:
...Това което е важно но което още не съм видял в нито една от тези които тествам е възможността за проселдяване на процеса на монтаж.

...Което е признак ,че системата не е мислена за производство ,а за търговия. Търговеца не му пука как се прави една стока, за него бизнеса е да мести кашони с етикети. Изначално ERP-тата почнаха от автоматизация на офис дейностите, сиреч на търговската част. Мотото на повечето е "От счетоводители - за счетоводители". Това е ОК за търговски фирми , обаче производството е много по-сложно от офиса. Опита да вкараш производството в офиса е все едно да мушкаш слон в чекмедже. По-скоро чекмеджето ще го навреш в на слона г... На производителя не му трябва "ERP с модул производство" , а "Производство с модул ERP". Проблемът е,че производството е твърде специфично и само самия производител може да го дефинира. Затова много от най-развитите софтуери започват като вътрешнофирмен продукт. Но и да се налага "шапката" на една фирма на "главата" на друга , също не винаги е удачно. От там идва и безкрайното внедряване, натаманяване, прекрояване... и все нещо ти стиска , и все някъде ти е лабаво. Няма оправия и тва е. :)

Съб Сеп 05, 2015 3:54 pm
Профил

Абе и е така и не е, много производства са сходни, асемблажа е асемблаж, дали сглобяваш коли или кафе машини е едно и също като процеси и като нужди, само ефективността от системата може да е различна.
Директно вземане от едно и налагане на второ разбира се не е вариант. А относно това за което говорех че липсва, може и наистина да го нямат, това одо видях че можеш да специфицираш и нематериалния ресурс ама какво става после не е иасно. Има едно друго което не съм разцъкал още, то си върви със сорса и може лесно да доадаптираш или добавиш, и то е web базирано.Иначе и там предлагат интеграция, и такси има но не съм зачитал. Така или иначе много по лесно е да добавиш 5 функции от колкото да почваш от 0. Ще го видим и него.

Съб Сеп 05, 2015 4:20 pm
Профил

4040 написа:
ToHu написа:
...Това което е важно но което още не съм видял в нито една от тези които тествам е възможността за проселдяване на процеса на монтаж.

...Което е признак ,че системата не е мислена за производство ,а за търговия. Търговеца не му пука как се прави една стока, за него бизнеса е да мести кашони с етикети. Изначално ERP-тата почнаха от автоматизация на офис дейностите, сиреч на търговската част. Мотото на повечето е "От счетоводители - за счетоводители". Това е ОК за търговски фирми , обаче производството е много по-сложно от офиса. Опита да вкараш производството в офиса е все едно да мушкаш слон в чекмедже. По-скоро чекмеджето ще го навреш в на слона г... На производителя не му трябва "ERP с модул производство" , а "Производство с модул ERP". Проблемът е,че производството е твърде специфично и само самия производител може да го дефинира. Затова много от най-развитите софтуери започват като вътрешнофирмен продукт. Но и да се налага "шапката" на една фирма на "главата" на друга , също не винаги е удачно. От там идва и безкрайното внедряване, натаманяване, прекрояване... и все нещо ти стиска , и все някъде ти е лабаво. Няма оправия и тва е. :)

4040, смисъла който вкарваш в ERP е най обикновенна счетоводна/складова програма за водене на отчетност до момента. Enterprise Resource Planning означава планиране на ресурсите на предприятието т.е. софтуер с който да можеш да планираш в бъдещето кога какво трябва да се случи и какво е необходимо за това - т.е. натоварване на хора, машини, складове, пари и т.н. на база на капацитета им, направените поръчки за производство и т.н. Още нещо което повечето хора дори не осъзнават - "що е то производство?" - ами когато вложиш от единия край някакви неща и от другия край излезе нещо друго - по тази логика и търговията е производство, ама на пари, парите са също вид материал/продукт и т.н. фундаментално няма разлика и може да се генерализират нещата.

Съб Сеп 05, 2015 8:50 pm
Профил

4040 написа:
Ето и едно свободно бг-ERP :
http://www.bgerp.com/Bg/Demonstratsia/

На това като му гледам описанието, не виждам нещо повече от кръчмарска програма - т.е. търговия с рецепти за готвене кръстени производство - няма да свърши работа на Тони, поне не и в този си вид.

Съб Сеп 05, 2015 8:55 pm
Профил

Аз преди много време имах сблъсък с една отворена система - http://www.opentaps.org/ Малко е дървена от страна на използваните технологии, но пък гледам просъществувала е вече поне 10 години и на сайта си се хвалят, че ги ползват Тойота и Хъниуел. Нямам идея като възможности дали се вписва в твоите изисквания, но определено плюс е, че може да се ръчка според нуждите.

Нед Сеп 06, 2015 11:07 am
Профил

Аз точно тия изтеглих но не съм ги пробвал още, а за Toyota и Honeywell това не е задължително да са критерии, ти ако загледаш те и SAP и Epicor се хвалят със същите клиенти та не знам :) Може би отделни тяхни подразделения изпозлват различни продукти, може би не е много умно но пък и зависи и как са свързани.
както и да е, предстои да ги разгледам, той е опенсорс но ако искаш да не публикуваш модификациите плащаш лиценз. Най-вероянто това което имат като код е много различно от доработките които са правили Honeywell или Toyota. То е ясно че не е нещо от днес за утре, ясно еч е ще има и доста работа и разходи, дали е open или не разходи все ще си има и то ще са що годе сходни. Въпроса е да е нещо мислено за да има възможно по малко дописване, и с добър интегратор за да стане като хората, едното без другото е умряла работа.

Нед Сеп 06, 2015 4:41 pm
Профил
Без да разбирам от такива системи , само мога да кажа че ефективността напоследък
много зависи от външни фактори неконтролируеми от степента на интелект на склададжийката
и умението и да брои до десет. В рамките на теория на спекулацията , но - примерно поръчвам
някакви компоненти от Щатите или Европа . Ако се случи да съм ги поръчал по време, когато
Путин се дърви на Обама или Обама на Путин , или пък и двамата групово се дървят на Меркел,
всичките ми доставки изпадат в небитието за около седмица , през което време нищо не мърда на никъде,
даже на имейлите ми не се отговоря на време. Моето лично обяснение е , че си привеждат логистичните
системи в някакво странно състояние свързано със сигурността.
Кой софтуер може да предвиди настроенията на топ-световния гарбидж?

Пет Окт 02, 2015 8:55 am
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща