|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:34 pm
Търся насоки за начинаещ при микроконтролерите
| Автор |
Съобщение |
|
illusive
Ранг: Минаващ
|
 Re: Търся насоки за начинаещ при микроконтролерите
Здравейте отново! Можете ли да ми изясните нещо основно. Забелязвам, че когато се програмира с ISP, в повечето случай на breadboard, почти винаги чипа се захранва от външно 5V захранване, а аз съм останал с впечатлението, че програматора си подава захранване с един от 6-те или 10 пина. Това с външното захранване да не би да се прави в случай, че контролера е свързан в схема с разни други компоненти и евентуално програматора няма да успее да захрани всичко и в такъв случай ако си програмирам контролера отделно на breadboard например нужно ли е това външо захранване?
|
| Пон Сеп 07, 2015 7:51 pm |
|
 |
|
sparkybg
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Сам си се сетил за причината. Погледни в спецификацията на програматора колко максимален ток може да даде - не е твърде много.
|
| Пон Сеп 07, 2015 8:09 pm |
|
 |
|
dvrachkov
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Вто Сеп 30, 2014 8:20 am Мнения: 231 Местоположение: Bansko
|
_________________ "Спасението на давещите се е дело на самите давещи се" - О.Б. "По въпросите ще ги познаете" - В.Б. "'С изкуствен интелект е хубаво да се занимават хора, които имат естествен такъв" - Д.Б.
|
| Вто Сеп 08, 2015 10:19 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Сега видях и допълнителния въпрос...
За програмиране само на микроконтролера, когато е изваден от схемата, обикновено захранването на програматора е достатъчно.
|
| Вто Сеп 08, 2015 10:38 am |
|
 |
|
illusive
|
Утре ще поръчам програматора. Тези дни разглеждах интернет за интересни проекти и си правих списък с нужни компоненти за да поръчам всичко на веднъж. Ще поръчам 3-4 контролера, няколко Attiny и Atmega да ги ръчкам. Просто съм решил и доста инструментчета да си накупя сега и общо взето ровя в магазините само. И от Sparkfun съм си харесал няколко неща и не знам доставката колко дена ще отнеме, повечето е от Комет, но от от складове извън страната... Как може Atmel-ice само платката да е 80лв., а базовия комплект с едната семпла кутиика и 2 кабела да е 40лв. отгоре... тц тц..
|
| Вто Сеп 08, 2015 7:46 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Е , всичко може - за повечето западняци това е евтино. Най вероятно можеш да минеш с по-евтини средства, ама трябва да почетеш кое как се прави, Attiny DIY, Attiny low-cost, Attiny for cheap.
|
| Вто Сеп 08, 2015 7:56 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Имай предвид че атмелските полюции си имат специфики на програмиране, та трябва внимателно да четеш чаршафите в тая им част, в смисъл иска ли външен кварц, на каква скорост може да се прогармира и други такива. Това е нещото, за което винаги ги псувам като се захвана с техен чарк. PICльовците са пълна противоположност в това отношение - от най-малкия до най-големия се програмират по един и същи начин с един и същ програматор и един и същ конектор с 5 жици, от които 2 са захранване - просто включваш, цъкаш с мишката бутона за програмиране и то налива квото там, независимо дали в PIC10 или PIC32.
|
| Вто Сеп 08, 2015 8:12 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Без да защитавам Атмел - АТ89s52 се програмираше по SPI, като гледам чаршафите - Атини ползва подобно програмиране - така че някаква приемственост ,подобна на Майкрочип - има. Кварца - ами ще си го прочетеш, няма да бързаш много.
|
| Вто Сеп 08, 2015 8:44 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Точно с attiny брах ядове, докато се сетя да сетна скоростта на минимум, а не както е по дефолт. може би е добра идея ако нещо не иска да се програмира като хората винаги да се проверява на ниска скорост. Друго, с което съм брал ядове е да сетна reset крачето да е I/O - тогава след първото програмиране приключваш с програмирането по SPI и ти трябва "high voltage" паралелен програматор, за да го върнеш в изходна позиция. Те такива "незначителни" подробности късат нервите при програмиране на чип дето не познаваш.
|
| Вто Сеп 08, 2015 9:12 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Преди да купиш който и да е контролер, първо четеш 3 пъти ерратата, след това четеш 2 пъти дейташита и чак след това си играеш с него.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Сеп 08, 2015 10:29 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Това ясно. Ама в дейташита на въпросото не пишеше нищо за скоростта. Съответно 2 чисто нови ми висяха в чекмеджето, купих трета, и като видях че се държи като тях, взех да пробвам опции на програматора. Преди това всичко беше на дефолт и не щеше. При PIC-овете това просто го няма - връзваш 3 жици и програмираш. Не хваля и не хуля - човека вече си избра производител (за сега поне). Просто споделям неволи, за да му ги спестя. Пълно щастие е ясно че няма.
|
| Вто Сеп 08, 2015 10:46 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
За скоростта може жиците да са ти дълги, може захранването да не е добре филтрирано, може и кондензатора, който е до конролера да е от евтините Y5V вместо качествените X7R, може пик програматора по подразбиране да работи на ниска скорост и да трябва ръчно да го превключиш на висока, а при Атмела да е обратното - програматора да работи на висока скорст и да трябва ръчно да го превключиш на ниска.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Сеп 08, 2015 11:16 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
PIC програматора настройка за скорост няма. Няма PIC дето да изисква осцилатор за програмиране. Няма PIC, на който като избереш RESET крачето за IO, дс спре да се програмира през същия програматор, през който си сетнал крачето, а да иска такъв с високо напрежение, и паралелен - при PIC всички чипове се програмират с високо напрежение на VPP/RESET крачето. И говорим за скорости, при които и метър кабел не е проблем, пък и незнам 15-20 сантиметра кабел на кой микроконтролер биха били проблем. Един от конкретните чипове беше AtТiny4313, ако помня добре. Да, дърто е, ама фактите са си факти. Един зъз заключен RESET пин ми се търкаля в чекмеджето, заедно с 2 нови, които мислех че съм окепазил. Иначе - обръщах ги в цокъла, размествах ги с по една позиция, при което се случваше да загреят до температурата на топене на тинола и да се заваряват за корпуса и след това да си работят нормално - пак факт.
За мен е важно когато при правилно опроводена платка натисна бутона "налей" да го налее, а не да ми дава неопределени грешки и да се чудя какво е. Това е.
Просто споделих опит от лични главоблъсканици, с цел да му спестя главоболия и чуденки, а не с цел да спорим за нещо. Избора на MCU е свършен факт вече.
|
| Сря Сеп 09, 2015 12:07 am |
|
 |
|
illusive
|
Малко страничен въпрос, но от къде мога да закупя 10 пинов (2х5 реда) лентов конектор 1.27мм стъпка? По-скоро не се сещам точно какво да търся в магазините. Изрових всичко в Комет и не намерих (предпочитам от там да закупя ако трябва и през Фарнел). Дори и сглобен кабел да е още по-добре. За това става въпрос: https://www.sparkfun.com/products/8535http://www.digikey.com/product-detail/e ... ND/2095295
|
| Пет Сеп 25, 2015 12:59 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Това в SparkFun е с ей-такива конектори: http://store.comet.bg/Catalogue/Product/20814/#e30%3DСтъпката на кабела е 50 милса(1.27мм). Стъпката на пиновете на конектора към платката са 100 милса(2.54мм)
|
| Пет Сеп 25, 2015 1:05 pm |
|
|