|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:50 pm
Конвертор за SWO-manchester стрийм към PC
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Re: Конвертор за SWO-manchester стрийм към PC
Добре де, ама ние сме го дискутирали и друг път. Тук железари бол и мисля, че желязото не е проблем да се скалъпи. Дали ще струва 10 или 100$ според мен е без значение. Софтуера към нещо такова ще струва барем 100 пъти повече, като време за разработка. И понеже стана дума за пари - читав логически анализатор + 2 канала аналогови + трейс за куртекс върху zync платка - ако има хубав софт към него, аз бих дал и 1000$. С камъни пирони не обичам да забивам. Обаче софта ще е убиване да се пише.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Сеп 11, 2015 2:51 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Софтуера, който си представям е нищо повече от терминална програмка, поддържаща няколко прозореца, с възможност всеки порт от SWO-то да се принтва в собствения си прозорец, а също и вариант всичко или определени портове в един прозорец. За всеки прозорец (порт на SWO-то) да има възможност да се извърши елементарно "заместване" и оцветяване на текст, като например ако се приеме даннов байт 0х05 той да се замести с текстов стринг, оцветен в даден цвят. Всичките тези сетинги за даден порт като заместващ стринг,цвят на стринга и т.н. ще са описани в текстов или XML формат фаил за всеки един порт по отделно. т.е. възможно най-простата имплементация ... Ако се приемат например няколко даннови байта, то първия да се замести с текст, а останалите да се дисплейнат като HEX число/числа. Това ще се използва в случаите, когато искаме да логваме състоянието на вътрешна променлива например. Данните могат да са 8 битови или 16 битови. (ако правилно съм разбрал, пакета през SWO-то е от 1 до 5 байтов, като първия байт съдържа инфо за порта и дължината на пакета. Та ако първия даннов байт (байт 2 в пакета) е номер на тест поинт/код/сигнал, то остават още 3 байта във фреймчето, които могат да съдържат данни при нужда. Ако няма данни - пакетчето ще е двубайтово ...) Може определени портове да се използват имплементират изцяло за предаване на числови данни 6,16 или 32 битови ... варианти много ..
Не мисля, че писането на такъв софтуер ще е чак такъв проблем ...
По-важното за мен е да се извлече и инфо с помоща на лог-анализатор за момента в който стартира изпращането на съобщението през SWO-то, както и да могат да се предават много на брой съобщения за единица време ...
|
| Пет Сеп 11, 2015 4:10 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Аз работя основно на малки куртекси и подобно нещо би ми вършило много работа. Винаги съм гледал със завист лъскавите трейсъри, ама не ми пасват ни на концепцията(щото искат голям корпус с много крака и голям конектор), ни на финансите. Но като цяло те не ми и трябват чак толкова, за мен да гледам няколко променливи в реално(псевдо-реално) време е достатъчно в 99% от случаите, за което SWO си е напълно достатъчно, а и хубавото е, че е една единствена жица.
И технически като чета, това което искаш да направиш е напълно изпълнимо и най-важното няма ракетни технологии вътре. Дали ще е върху zynq или FTDI + FPGA, въобще не е въпрос на пари - и двете решения ще слезнат под 100$ за желязо (айде 200 да са), което е напълно поносимо. Обаче никога не ми е оставало време да се заиграя като хората с него. В една нормална учебна обстановка, това си е една добра тема за дипломна работа... Бих платил даже на някой студент да го направи като стаж. Не съм попадал на такъв за съжаление.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Сеп 11, 2015 4:52 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
В нормална обстановка, да. Ама сега студентите защитават дипломни работи - есе от 3 страници на тема „Ролята на транзистора за бойния дух на военнослужещите в Червената армия“
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пет Сеп 11, 2015 7:30 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Емо, оцветяването се прави с ANSI Color encoding при трейсване. Джелязото не трябва да оцветява или по друг начин да променя данните. Трябва само да ги извади от пакетите и да ги даде на терминала. Няма нужда и да се пише терминален софтуер, има готови колкото искаш. Единствено ако се прави и логически анализатор и ако се показва всичко на едно място, тогава може да се пише софтуер, но пък доста ще се усложни всичко. Цецо, да, сложността е точно като за дипломна... Лошото е, че все не остава време 
|
| Пет Сеп 11, 2015 8:17 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
дори и някой студент да направи такова нещо (хипотетично), комисията ще го отсвири, защото няма да разберат за какво служи. виж, ако намериш някоя студентка с пОтенциал, може да я взема на стаж. поне ще я науча да пражи яйца.
|
| Пет Сеп 11, 2015 8:37 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Знам за оцветяването, но не знам терминална програмка, която да замества байт със стринг. Отделно според мен целия пакет от SWO-то трябва да се обработи от терминалната програмка - най-малко заради това отделните портове да се дисплейват в отделни прозорци, както и за правилното интерпретиране на числовите даннови байтове ... Предполагам , че нещо на базата на опен сорс такива програми (или плъгини за еклипс) лесно може да се скалъпи нужната ни функционалност. Според мен заместването, добавянето на цвят и насочването на стриймовете към отделните конзоли трябва да става в PC приложението. "Джелязото" просто трябва да предаде 1:1 фрейма получен от SWO-то към PC-то... Отделно си мисля, че "джелязото" хардуерно трябва да има един изходен пин, който да го държи в лог. "1" докъто се приема фреймче през SWO-то. Това ще е полезно в случай, че лог. анализатор е на нисък семпъл рейт (с цел запис на по-голям лог) ... Всичко това описано до момента може да се използва като задание ... Не мисля, че студент може да свърши тази работа. Нивото в университетите мнооого падна в сравнение с моето време ... Когато намеря време ще се захвана с това, но не знам кога ще стане това. (За това в началото на темата питах дали няма готово такова устройство)
|
| Съб Сеп 12, 2015 9:40 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Не разбрах какво трябва да се замества... Може би ти искаш да смесиш всички стимулус портове в един терминал. Не знам дали ще е добра идея. Аз ако искам да ми се показват в един джам, ще ги трейсвам в един и същ порт. Всъщност аз винаги така правя, нищо че с пидито имам възможност да изкарам колкото си искам трейс конзоли. Но от опит мога да кажа, че по-добре е да е една конзола за трейс... щото освен нея имам доста конзоли и за други работи и става каша. Цветовете помагат много за различаване кое кой го казва и колко е важно, примерно ако има нещо в червено, значи проблем. За комуникациите слагам различни цветове за всяка страна, нещо от сорта: Другото, което си мисля, е че всеки ползва различен терминален софтур. Аз на лайнукса директно си ползвам телнет от шела. Под бозата пък терминалите са много различни и кой с какво е свикнал. Трети пък предпочитат конзоли в еклипс.
|
| Съб Сеп 12, 2015 10:28 am |
|
 |
|
emilvtc
|
Не искам да търкалявя стрингове през SWO-то, а само байт - номер на стринг, който PC терминала да ми замести със стринг със съответния цвят и да изведе в конзолата. Максималното съобщение през SWO-то е 5 байтово, от които 1 байт е хедър. Т.е. ако искам да дисплейвам стойност на променлива, която е 32 битова, идеята е тя да се изведе в отделен порт. Например при преминаване на програмата през "контролна" точка искам да се изведе стойността на дадена променлива. Ако тя е 8 или 16 битова, ще мога да прекарам номера на контролната точка + 8/16 битовата променлива в един SWO фрейм. Ако променливата е 32 битова какво правим? Това, което се сещам е да изпратим 2 фрейма през SWO-то. Първия ще е от 2 байта (хедър и номер на контролната точка през порт #1 например), а вторият ще е 5 байта (хедър и 4 байта съдържащи 32 битовата променлива на порт #20 например). В случая терминалната програма ще знае, че всички байтове на порт 20 ще се интерпретират като 32 битови променливи. Та ако искам да получа сигнал, че съм преминал през отделен участък от кода и да видя моментната стойност на 32 битова променлива, всичко това ще трябва да стане с 2 SWO фрейма. Първия двъбайтов, а втория 5 байтов. В кода на програмата трябва да изпратя един след друг 2 месиджа - един към порт 1 съдържащ номера на контролната точка и вторъ към порт 20 съдържащ стойността на 32 бит. променливата, която ме интересува. Важното в случая е, че променливата ще е "логически" свързана с номера на контролната точка, защото тя ще следва фрейма на контролната точка. Съответно в терминалната програма трябва да укажа всички меседжи от порт 1 и 20 да ми се дисплейват в един екран. Целта е минимален трафик през SWO-то, за да може "забавянето" в програмата ми в следствие на SWO трафика да е минимално, което също така да ми позволи сигнализирането на много на брой контролни точки за единица време. Например при влизане и излизане в прекъсвания, при редиспечеризация, и др. - без "видимо" забавяне на програмата... Ако имате други идеи как да се минимизира трафика - казвайте.
|
| Съб Сеп 12, 2015 11:50 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Емо, нещо се опитваш да откриваш топлата вода...
Трейса си е трейс. По принцип си е текство стрийм, ако някой иска може да го интерпретира и по друг начин, но за джелязото е просто стрийм. И не можеш да разчиташ колко байта ще дойдат, вътре има фифо има и други неща дето може да излизат от SWO-то...
Относно "контролните" точки... ами това е смисъла да се изкарват другите пакети. Те се генерират автоматично, като има настройки какво и как да се генерира. Верно, там ще е малко по-голяма играчка, че има нещо като компресия. Трябва да се разкромпресира и данните да се запишат в един файл. В началото дадох линк за gprof и т.н. От там насетне като имаш тоя линк може с gprof да си го обработваш и да си изкарваш лог откъде е минало. А в еклипса има разни шарени плъгини пък дето ти правят графики със статистики кои функции колко често се викат, колко време отнемат и т.н. При това те го правят не с SWO, а самото приложение си прави лога, което естествено е intrusive. Докато едно бързо джелязо първо няма изобщо да ти влияе на изпълнението на кода и второ ако наистина е бързо ще прави далеч по-гоялм и по-детайлен лог. Мисълта ми е, че по-добре да се следва стандарта, така ставаш съвместим с други инструменти, щото предполагам едва ли ще ти се пише на теб плъгин за еклипс, който да чертае шаренийки... При всички случаи ще е по-лесно да се разучи формата на тоя файл, отколкото да се пише софтуер за юзера...
|
| Съб Сеп 12, 2015 12:30 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Колкото повече го гледам, толкова повече си мисля, че Миро е прав за желязото, цинка е перфектната платформа за това. Реално има всичко необходимо и писането ще е много по лесно. Както и оставя доста възможност за надграждане. Незнам какво ви притеснява цената това е тул, който ще вади хляб. Ако и да струва 200$ като желязо... може да спести/изработи хиляди в процеса на работа.
Пусто време мамка му...
|
| Съб Сеп 12, 2015 1:12 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Ами цената си е важен фактор... А освен с времето аз имам и друг проблем, че вече съм правил такова нещо срещу заплащане и то от приятели и няма как просто да изкарам VHDL-те и да пусна конкурентен продукт  От друга страна знам колко полезен е подобен инструмент и съм сигурен, че би имал пазарна ниша. Но за пазара трябва и маркетинг, време и много други неща. Обяснявам това, защото един не лош вариант е да се съгласува и спазари по някакъв начин с ronetix. Така биха отпаднали много главоблъсканици от сорта на кутия, производство и т.н. Отделно че ще може да се ползва същестуващия VHDL код, който работи. Въпросът е, че все пак трябва да се съгласува, така че всички страни да са happy 
|
| Съб Сеп 12, 2015 2:21 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
от xilix са направили ебаси чалга сайта... половин час ми отне, докато стигна до някакви смислени документи. май за дипломна работа си дори подбора на чипа  това, че го няма в digikey не знам как да го тълкувам. най-евтиния наличен чип е Z7010 ($69), който обаче няма ьвръх-бързи serdes. те се появяват в корпуси с повече крака, повече логика и разбира се двойна и тройна цена. пък и ги няма на склад. ibis и bsdl файловете ги намерих с почти същото усилие, като на боцко дисертацията. ментора ги глътна, изглеждат достатъчни. обаче не можах да намеря никакви гербери/реф. дизайн? все на външни фирми илизат продукти, при това без линкове. но пък има всякакви линкове към сурат тефтера, туiтъра, тубата и пр. чалги... тия как точно си представят 'свръх-бързия' дизайн? 2 години и 7 ревизии на платка?
|
| Съб Сеп 12, 2015 3:04 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Е Дедо... грях имаш май някакъв  Точно Xilinx имат едни от най-добрите документации. Само чаршафа не помня колко хиляди страници беше, а като отидеш на view all ще се загубиш от документи. А че сайта им не е подреден по най-добрия начин, може би... ама пък чичко гугъл го индексира и като напишеш bsdl + Zynq и ти излиза веднага  За свръх бързината няма нужда от детайли по платката и точно това е силата на zynq-а. Всеки сигнал на входа и на изхода можеш да си го местиш както си искаш със стъка от порядъка на 50-60ps. Включително и динамично, ако някъде имаш буфери и техните параметри се менят с температурата. Практически всеки пин е със сердес и има задължителните за сердес управления на закъснения, следене на фронтове и т.н. Не помня SDRAM пиновете дали и те бяха гъвкави като останалите IO, но не съм чул оплаквания. За платки, мисля че и Xilinx правеха някакви, но ако им видиш цените за другото няма да питаш 
|
| Съб Сеп 12, 2015 3:48 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
остарявам веке, явно. новия стил на сайтовете определено ме кара да се чувствам като турист в перник просто влязох и взех да цъкам, точно като турист. очаквах да има ясни линкове, а то филмчета с някоя кифла с очарователен акцент, дето ми обяснява как се включва в джаджата в контакта. както и да, добре че има гугъл. ако гледаме тука xilinx има само 2 кита, като по-простия е 12 слойна платка с 4 DDR3 памети ... единствено тия донякъде стават и като цена и като интерфейси, ама май само картинка има на сайта абе мъка ще е с тоя цинкЪ
|
| Съб Сеп 12, 2015 4:27 pm |
|
|