|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:49 pm
Китайците пак избиха рибата ... Orange Pi PC
| Автор |
Съобщение |
|
gicho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
 Re: Китайците пак избиха рибата ... Orange Pi PC
Тя и първата малинка беше с няколко LDO-та. После направиха импулсни. Мисля че TMSC им правят чиповете, но не съм сигурен. Определено не са слаби като чиподизайнери, първите им продукти са отпреди доста години. Като се има предвид и колко варианта на платки излязоха последните 2-3 години с техните неща. Не знам по колко бройки са продали, за таблети от a10/a13/a20 са продали доста десетки милиони бройки. Не съм чувал за хардуерни проблеми. Вярно, в повечето случаи платките са със специализиран PMU - AXP109 или там следващите с по амнайсе LDO-то и switching регулатори, конфигуриране на sequence, комуникация със SoC-а - общо взето като всичките нормални PMU. Това е първото чудо с лдо-та. Всъщност навремето олимекс май описваха че има reference design от witstech, които прави повечето дизайни на allwinner, в който A10 е само на китайски LDO-то. То сега покрай тях тия лдо-то ги има в Комет.
|
| Чет Сеп 10, 2015 5:36 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Слоевете нямат нищо общо с това за което говоря... Даването или недаването на сорсове и права също не е пряко свързано с темата... Баси логиката, искаш да кажеш че след като не е важно за всички, значи за никого не е важно  Типично мислене на Windows потребител  Това, че само един контролира кой колко памет яде или износва флаша далеч не означава, че ще е по-надеждно. Напротив, практиката показва точно обратното. И дори при затворени организации пак се слагат различни хора да тестват, щото програмистта си ползва продукта по един начин, а потребителят по друг. И да, естествено че при равни други условия бих предпочел да си инсталирам отворен код, особено на "машината в цеха". Точно заради надеждността  Но пак ще кажа, че не говорех за това дали един софтуер е отворен или затворен, дали е надежден или не. Приказката беше за модулност и за това, че си има много сериозна причина някои неща да изглеждат като незавършени полуфабрикати. Да, ако ги има опаковани във формата в която ми трябват - ще ми е по-удобно. Но един добър програмист трябва да знае как се опаковат тия работи и да *може* да си ги опакова сам ако се наложи. И няма нищо лошо един начинаещ да почне обучението си точно с това. Лошото е, когато не се научи и не разбере изобщо нито защо се парчетосва, нито как се сглобява...
|
| Чет Сеп 10, 2015 6:41 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Последните няколко години все повече устройства за които се предполага, че търкалят някакъв RTOS са с Linux. Бягам от коментар дали това е хубаво или лошо - просто е факт. Т.е. бая голяма ниша си е и се отваря все повече работа в тази посока ... общо взето вече никой не слага WinCE - всички в бранша минават на линукс.
Та колкото и тривиално да изглежда една крос компилация всъщност се минават няколко основни стъпки - да си подкараш build environment, да направиш една итерация компилиране + качване на желязото. Не е същото да го гледаш във виртуална машина както да е на някоя таква пиклива платка. Виж за дев-кит и за продукция е според проекта - за някои неща става, не всеки има опита и средствата да си проектира сам платка на която да се търкаля линукс.
И да подчертая тук въобще не говоря за писане на код, а само за крос компилация на ядро и пускане на желязото - писането на драйвери, фирмуер и т.н. е вече следваща стъпка която е много по лесна като си минал тази.
Както пише Миро - няма нищо лошо един начинаещ да започне с това ...
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Чет Сеп 10, 2015 6:53 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
не са LDO-та, импулсни са.
както и да е, мисълта ми беше че, нито едно едната, нито другата капинка не стават за сериозна работа.
|
| Чет Сеп 10, 2015 7:12 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Абе Дедо, ние пък сме се накъсали да правим сериозни работи  Целта на малинките е ниска цена и от там масовост...
|
| Чет Сеп 10, 2015 7:35 pm |
|
 |
|
gicho
|
По аналогия - мисленето на линукс-аджия е че това е панацея и ако трябва ще сложим 10х ресурси (външен рам и флаш, мму...) само за да можем да си ползваме echo да си светнем LED-а, колко е сладко. За разлика от виндоус потребителите дето не им и минава през главата да го правят - не че са по-разумни, просто няма толкова платки с виндоус. Е, има .NET micro и подобни дето обаче не са стриктно свързани с виндоус реално. Линукс е ценен с големия code base от всякакъв вид - протоколи, стекове, драйвери. Останалото хич не е best in class: - използване на RAM - време за boot - размер на кода - real time response - сигурно има и други дреболии Въпрос на приоритети на дадения проект. Не случайно има поне 3 проекта да докарат hard real time от него (xenomai/preemt_rt/rtai), да го направят по-лек (uclinux) и подобни. Не знам каква им е болката на гоогле и какво не има харесва в кърнел-а че и те го пачват толкова да им свърши работа. Другото е че тази "модулност" дето уж я има реално е ограничена да я ползваш задължително с линукс. Качествените HAL-ове, библиотеки, framework-ове са ОС-независими. Иначе май му викаха нарцисизъм като вземеш да смяташ че твоето е единственото и най-добро, та който иска да го ползва ще трябва да мине на твоя ОС. Същото важи и за приложния софтуер, дали ще е posix или друг вид "абстракция" на ОС-а, винаги е хубаво да можеш да теглиш майната и да минеш "на друго ниво". Всичко, което се опитва да твърди за себе си че е голяма работа и става за всичко, и поради това ще трябва да му осигуриш разни работи като ресурси, е неприятно. Това ми се струва че е тезата на линуксаджиите - т.е. много е популярен, много е добър, свободен е, няма какво повече да искаш... Да, за определени цели, но не и за ембедед. Иначе работа за линукс ще има сигурно все повече - точно понеже има 15 доларови варианти, еммц-та по 200мбайта/с че да бутва приемливо бързо, и тем подобно.
|
| Чет Сеп 10, 2015 9:34 pm |
|
 |
|
gicho
|
На първата малинка са си точно LDO-та.
|
| Чет Сеп 10, 2015 9:39 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
И как мислиш се получава тая работа? Иначе не знам къде отиде с тоя нарцисизъм и пишкомерене... Аз самият трудно мога да се нарека линуксджия, поради простата причина че целият ми професионален стаж като програмист е минал върху осовете на М$. И никога не съм твърдял, че едното е по-добро от другото. Твърдя че има разлики и тези разлики трябва да се ПОЗНАВАТ.
|
| Пет Сеп 11, 2015 10:13 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
На Eben Upton от Broadcom са му казали, да продаде няколкото милиона залежали чипа BCM2835 (ARM1176JZF-S). За това пича ханал алтиума, направил първата си платка и я кръстил Raspberry. Естествено допуснал всички грешки на начинаещия, но щом е успял да продаде милиони бройки, значи ве пак горе-долу добре се е справил.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пет Сеп 11, 2015 11:14 am |
|
 |
|
gicho
|
Дойде пущината, гола като пушка, кутийка и една диплянка да не я overclock-ваш и да не я мокриш. Пуснах я набързо с убунту и с дебиан, изглежда базовите неща като да работят, процесора е търпимо горещ, според dmesg се клати около 70-73 градуса. Прилично се държи, под линукс видео ускорението явно никакво го няма понеже 480p видео от тубата го напълва на 4х100%. Под убунту нещо един wifi стик не тръгна директно, под дебиан-а се отприщи сам. На 1080p60 изход към телевизора всичко е ок (виждал съм устройства с кофти видео изход дето не успяват да клатят кабела явно на тия честоти). Абе играчка, иска си време.
|
| Вто Сеп 15, 2015 12:20 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Свали няколко клипа и пробвай да ги пуснеш направо в някой плеар, без да минава през интернет или браузер.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Сеп 15, 2015 1:06 am |
|
 |
|
gicho
|
Да, ще го пробвам. Предполагам (поне по писаното) че няма да е по-добре под линукс - липсва поддръжка на апаратното ускорение на видео декодинг-а. Затова мислех да пробва с андроид-а дето и 4К H.265 трябва да върви, но не мога да дръпна image-а от сайта на orangepi-то - линк-а към google drive го няма, другия към baidu го има ама дори за бавен download ми иска регистрация.
Edit: гледам че са пуснали кит-ове със захранване и кутия, или само с кутия. Може би си заслужава да се вземе такъв вместо голата платка.
|
| Вто Сеп 15, 2015 1:32 am |
|
 |
|
fich
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Чет Апр 19, 2007 4:15 pm Мнения: 153 Местоположение: Русе
|
Образът на Андроид за OrangePi PC вече може да се свали от baldi. Като резерва: линк
_________________ The fastest code is code that is not executed. (c) Free Electrons
|
| Съб Окт 24, 2015 8:11 pm |
|
 |
|
gicho
|
Това го пусках - изглежда да не подкарва етернета, в настройките на адроида стои на DHCP ама няма адрес, ПЦ-то към което е вързан да му дава интернет вика че нЕмало закачен кабел, като извадя кабела от платката ламБите на етернета си стоят постоянно грейнали. Същата кабелна постановка с линукса си работи, получава си адрес и се шири из интернета спокойно.
Edit: гледам че има raspbian от вчера, ама пак е на baidu-то и не иска без регистрация. Да не би да ти се намира огледалце и за това?
|
| Нед Окт 25, 2015 12:25 am |
|
 |
|
gicho
|
|
| Нед Окт 25, 2015 10:22 am |