|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:41 pm
Конвертор за SWO-manchester стрийм към PC
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: Конвертор за SWO-manchester стрийм към PC
рекорда май е тва за 59е с DIP40... Но най-добре пълноправен борд и там Z-Turn мисля води класацията с 99$. Под пълноправен имам предвид такъв дето има подготвени дефиниции за развойните средства. Като тръгнеш да правиш нещо, само new project, избираш борда и почваш... За мъка... ами не знам какво да кажа. Когато го подкрарвах за сефте още повечето неща не бяха съвсем изчистени. Първо един месец беше борба с инсталациите. Под линукс не искаше да се инсталира, докато не му направиш някакъв линк беше. Но това докато го разбера... по-точно докато намеря в нета как се решава  Другият проблем ми беше с начина на мислене. Аз бях свикнал че при fpga си имам топ левел и в него надолу аз да си мажа. Тук не е точно така и пак докато го разбера как е, бях оревал първо в техния форум, после в линкедин един ме светна... и нататък нямаше никаква грижа. Обще взето подкараш ли го веднъж, после се работи лесно. Те тука дето някои наливат акъл за fpga+ftdi просто си нямат идея какъв гърч е и как се тества фпга дизайн, до който нямаш удобна връзка. Аз точно преди цинка бачках с едни платки на Zetex ли бяха, някакви с usb и през 8051 и като искам да направя нещо та първо в рс приложението, после в 8051-то, пък после зареди 51-цата с едно приложение да програмира фпга-то, пък после истинското... и обикновено някъде забравяш нещо, абе кошмар. След това с цинка направо се родих. Мапвам си периферийките в юзер спейса и през конзолата първо разцъквам на ръка и като видя че работи чак тогава пиша код (евентуално)...
|
| Съб Сеп 12, 2015 4:58 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Миро, от къде може да се купят тези китове с цинк-а? Fpga-то на малкия ще събере ли функционалността на декодера?
|
| Нед Сеп 13, 2015 8:40 am |
|
 |
|
miro_atc
|
На сайта им гледам, че имат онлайн поръчки и плащане с пейпал/кредитна карта и по банка... Лошото е, че ще трябва да мине през митница. Иначе аз имам zed board, тя е от EU но малко по-скъпичка...
Да, за големина и най-малкия (7010) е достатъчен.
|
| Нед Сеп 13, 2015 11:46 am |
|
 |
|
emilvtc
|
Реших да поръчам кита на ксаилинкс, както ме посъветва Миро. "Дълбока" вода е в момента за мен, но ще го чопля по малко, когато имам време ... Ще гледам да го интегрирам по-нататък с лог. анализатор (14 битов) и поне два аналогови канала, но за това като остане време и ще е между другото . SWO декодера ще ми е с приоритет ...
Това, което не ме кефи на сегашния ми лог, анализатор са огромните логове, които прави. Т.е. не прави никаква компресия на данните, от където идва и максималния лог от 300 секунди при семпъл рейт 1MHz...
В ФПГА-то ще може супер просто да се направи най-елементарното компресиране на даните (само с добавяне на брояч на семплите при еднакви семплирани данни), като това при много висок семпъл рейт и малка активност по шините ще ми позволи да записвам часове.
|
| Вто Сеп 15, 2015 9:54 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ще следя развитието с интерес. Мога аз да купя кита и друго желязо ако трябва, ако искаш щото просто нямам време да участвам с мозък.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Сеп 15, 2015 11:01 am |
|
 |
|
emilvtc
|
Проблема е, че не мога да се ангажирам с никакви срокове, защото всичко това мисля да го правя между другото-когато имам свободно време. Притеснявам се, да не те подведа с някакви срокове и т.н.
|
| Вто Сеп 15, 2015 11:51 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Май съм ти обяснявал, че един логически анализатор не трябва да има избор на честота на семплиране, а винаги да работи на max  С цинка лесно ще направиш компресия... другото интересно е че може да увеличиш много скоростта на семплиране. Принципно честота на която работи "фабриката" т.е. логиката на фпга е ограничена от технологията на 200-300MHz. С тая честота може да семплираш директно, както и на два пъти по-висока щото има DDR буфери. Обаче на всеки пин имаш и сериализатор, който може да работи на многократно по-висока честота спрямо фабриката. Така пина ти става "паралелен" колкото пъти е разликата. С един сериализатор може да постигнеш 8х. Съответно подаваш 8 бита на 200MHz примерно, а навън излизат като 1 бит на 1600MHz. Или обратното семплираш на 1.6 Gsps а при теб идват 8бит/200MHz. Това леко усложнява логиката... но пък друго си е да виждаш сигналите с точност под 1nS 
|
| Вто Сеп 15, 2015 11:58 am |
|
 |
|
Цецо
|
Както виждаш аз самия страдам от липса на време. Не поставям никакви условия като срокове, още повече, че нямам право, защото желязото е лесната част от работата. Кажи ми кой цинк мислете, че е подходящ и да го взимам. И да не стане нищо... здраве да е.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Сеп 15, 2015 12:59 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Така е. За моите цели мисля, че и за доста време напред семплиране с примерно 100( нека да е 150)MHz ще ми е повече от достатъчно. За момента най-бързата ми периферия извън проца щтрака на 27MHz. В дизайните ми се стремя всичко да е в проца (и рам-а и ром-а). Е, единствено USB-то може да е по-бързо, но закачи ли се сонда на такъв високоскоростен сигнал, сондата ще вкара повече неизвестни, отколкото ще се видят с нея (паразитни капацитети, DC утечки, шумове, отразени сигнали и др.) честоти над 50 (хайде 100) MHz са си направо радиочестоти... И все пак честотата на семплиране трябва да може да се задава в някакви макар и много груби граници - най-малкото заради аналоговите канали. Те вероятно ще работят на някаква кратна "ниска" семплираща честота спрямо тази на цифровите входове. Все пак правенето на аналогова част за честоти над 20MHz си е сериозно предизвикателство от където и да се погледне ... А и целта ми не е да се направи пълноценен цифров осцилоскоп все пак ... Относно цинка - както Миро предложи - най-малкия кит за 99USD. Така или иначе и аз ще купя такъв кит, така че ще може да ги поръчаме заедно ...
|
| Вто Сеп 15, 2015 1:14 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Аз ще заръчам 2 - 1 за теб и 1 за мен. Някой иска ли още? И има ли ги някъде по Европа, че не ми се занимава с митничари.
|
| Вто Сеп 15, 2015 2:41 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Кита на марийката има два 80-pin хедъра, верно от мъничките, но все пак е удобно да се направи адаптерна платка. Иначе и паралелата е на 99$ но е с един шибани конектори по 5$ парчето и трябват 8 парчета е става сложно. И другите имат проблем с конекторите... даже не само цинк-а. Гледах и тия евтините платки от съседната тема, супер са... ама като интерфейс имат само някой друг UART и SPI. Няма как през тях да се изкара бърз трейс. Освен ако през интерфейса за камерките не се измисли нещо, но не вярвам... Няма смисъл да си усложняваш живота... Ако имаш компресия, особено най-простия вариант с run length е по-добре да семплираш с поне 2-3 пъти по-висока честота, иначе няма файда от компресията. А колко по-висока ще е практически не се отразява на обема на данните. Да кажем най-простия вариант, имаш 31 канала и един бит за това дали пишеш дума или повторение. Т.е. бита ти показва дали пишеш семпъл или брой повторения на последния семпъл. Има и друг вариант, винаги да пишеш семпъл+повторения щото ти нали говореше за 14 канала, та може да направиш 14 бита за семпъла и 16 бита за броя повторенията му. Мисълта ми беше, че тоя тип компресия си губи смисъла, ако не семплираш на висока честота. Нямаш файда да я смъкваш, защото няма да спестиш данни само ще ти са по-неточни данните. Така или иначе, ти правиш запис само при промяна на някой от сигналите или ако брояча ти превърти. Ама дори и "само" 16-битов да е и да го клатиш с 1GHz пак ти е само един запис на 65 микросекунди, което ти е еквалентно на 15Khz семпъл рейт без компресия - нищо не е! А за поръчването на цинкове и аз мога да се включа... така ще се спести от транспорта, но въпросът е дали на някой ще му се занимава че тва ще трябва да минава и митница. То и аз мога да мина, но не горя от желание 
|
| Вто Сеп 15, 2015 2:50 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
между другото, ако искате изчакайте да проверя дали борда се поддържа от vivado... Пуснах го да се тегли, довечера или утре ще го инсталирам. Да видим дали ще се ориентиам, че аз съм бачкал само с платформ студиото им 
|
| Вто Сеп 15, 2015 3:17 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Е ако няма друг начин, ще ги поръчаме и от Китай. Просто ми се щеше да го избегна. Аз не бързам за никъде.
|
| Вто Сеп 15, 2015 4:37 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
бр... забравил съм тръпките покрай Xilinx  След като дръпнах някакъв сетъп се оказа, че иска 64-битова ОС. Направих си нова виртуалка (хем наскоро правих, ама съм я затрил)... пускам и сетъпа тръгна, само колкото да ми изкара че тва било ъпгрейд, а не пълна инсталация. Трябвало е да внимавам какво свалям, ама карай... Сега му пуснах веб-инсталатора да си тегли самичко каквото му трябва цяла нощ 
|
| Вто Сеп 15, 2015 6:32 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Миро, задаването на семпъл рейт ще трябва заради аналоговия канал. Цифровите входове може да се семплират на максималния семпъл рейт (да кажем 150MHz), но аналоговите трябва да са на значително по-нисък (да кажем до 10-20MHz максимално и 1KHz минимално). Много сложна задача е да се направи аналоговщината (усилвателите) за 150MHz + ADC-то. В случая, когато не правим осцилоскоп, а добавяме аналогов вход към лог. анализатор, за моите цели семплирането на аналоговия вход може да е доста по-нискочестотно. То ме интересува основно да меря консумацията на устройството + да кажем някакъв входен аналогов сигнал, който процесора ми процесва. Отделно заради шумовете - компресирането на аналоговите данни няма да е много ефективно...
Между другото някой сеща ли се за левъл-шифтер с програмируеми прагове, който да може да работи от 1.5V до 5V входни логически нива? ( AVC серията не покрива 5V нивата ... )
|
| Сря Сеп 16, 2015 9:52 am |
|
|