|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 3:27 pm
Конвертор за SWO-manchester стрийм към PC
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: Конвертор за SWO-manchester стрийм към PC
Емо, за къф чеп ти е да прекарваш ADC-тата през лог анализатор? Ти пак може да им вкараш данните в същия стрийм ако искаш, ама няма смисъл да ги четеш като асинхронни сигнали...
И 5-те волта за какво са ти точно?
|
| Сря Сеп 16, 2015 10:34 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
И аз мисля, че високочестотно цифрово семплиране и същото такова аналогово в едно приложение са ненужни. Обикновенно като се ползва такава платка като осцилоскоп си гледаш аналогови сигнали, най-много да трябва някой цифров за тригер. Пак си трябва памет, но няколко мегабайта епоха са повече от достатъчни в 99% от случаите (поне от моя опит с осцилоскопи). Т.е. аз по принцип не виждам нужда от компресия на аналогови данни. Не е нужно да се мешат двете неща.
Последно на китайчето ли се спираме и колко броя? Че да мисля как да ги поръчвам.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Сеп 16, 2015 10:46 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Емо да каже, че не разбрах сам ли иска да се бори или е склонен на някаква форма на съвместност... Ако държи да е сам аз няма да взема щото вече си имам един цинк борд дето прашасва  Иначе борда си има достатъчно изводи и ресурси и за ADC и за анализатор и за дебъг и трейс. Би било добре да се направят всичките, но дали ще се направят...
|
| Сря Сеп 16, 2015 10:57 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Аз съм ЗА съвместна работа. Още повече, че на първо време ще имам нужда от помощ. Цецо, при всички случаи ще взема един такъв борд, така че ме брой на 100% (Говорим за борда с куплунгите на 1.27мм, който Миро спомена, нали така? ) Основния плюс на USBee, което използвам е, че синхронно с цифровите имам и един аналогов канал, на който мога "синхронизирано" да гледам в моя случай моментната консумация при дадена активност. За мен лично не стои въпроса дали да има или да няма аналогов канал. По-скоро въпроса е колко да е бърз и какви обхвати да поддържа. НЕ говорим за правене на цифров скоп все пак, нали? Идеята е да се зададе семпъл рейт на аналоговите канали. а цифровите да са винаги на макс, както Миро спомена. Всичките данни да идват в общ стрийм "синхронизирани" ... Например ако имаме 14 лог. входа, в 16 битова памет ни остават 2 свободни бита, които кодират 4 комбинации т.е с тяхна помощ може да се кодира некомпресиран цифров, компресиран цифров, аналогов и компресиран аналогов семпъл от стрийм/ове ... Със супер лог. анализатор и отделно със супер скоп НЕ може да се види това, което виждам дори с USBee анализаторчето ... (Размечтах се май повече от необходимото ...  )
|
| Сря Сеп 16, 2015 12:05 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
тъй... след доста зор успях да подкарам вивадото. Обаче не виждам съпорт за марийката  А в нета вчера мерних скрийншотове, в които я имаше... Не знам дали защото инсталирам безплатния web-pack що ли, ама при мен са само бордовете на xilinx и на avnet. Моят съвет е да не се бърза с поръчката на тия платки докато не видим дали ще можем да ги подкараме. Трябва да се порови още, аз довечера пак ще търся... търсете и вие. Само да кажа, че има дефиниции за bare matela, ама те тия дефиниции и аз мога да ги направя. Въпросът е в лайнукса, щото вивадото или по-точно тяхното SDK сглобява драйвери всичко и направо генерира имиджи за буутлоадери, за лайнукс и т.н. Не съм работил още с тия новите софтуери, вероятно ще може да се сглоби лайнукс от нула. Ама може и да се окаже твърде сложно, не знам! Знам само че преди в платформ студиото си избирах платка (zed board) и после с мишката само цъках какво да ми направи - с лайнукс, без лайнукс... Между другото тия китайчета вероятно са сглобили някакъв лайнукс, въпреки че не го намирам. Но това може и да не ни помогне, щото ако са наблъскали видео контролери и други глупости може и най-вероятно са изяли ресурсите на фпга-то. Съответно ако се промени само fpga-то и се махне нещо после лайнукса не се знае дали ще тръгне. Така че пак най-вероятно ще се стигне до преконфигуриране на лайнукса... Да, знам, някои ще кажат че лайнукса може да се бори отделно. Но това е Xilinx... и е по-шибано и ако не мине през техните тулове играта може да загрубее сериозно!
|
| Сря Сеп 16, 2015 1:21 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Твоя борд, дето търкаля безпроблемно нещата кой е и колко струва?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Сеп 16, 2015 2:58 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
мда... най-вероятно положението е следното: борда идва с някакъв диск на който вероятно са сорсовете с които е сглобен лайнукса и буутстрапите. Явно някак си са успели да изкарат сорсовете от xilinx и да ги компилират по стандартен начин а не с туловете на xilinx (май само тулчейна им ползват). Има някакво описание на чинглиш ... малко кратичко ми се вижда, ама може пък и да е пълно... Освен това платката може да се купи и от немско... срещу леко ускъпяване (1$=1евро)
|
| Сря Сеп 16, 2015 3:00 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Стандартния Zedboard дето го имам е скъп... но те имат и micro-zed дето беше някъде към 190$. Но не само цената е почти по 2, ами идва и без наситени интерфейсни конектори. Самите конектори са скъпи, още към 40-50$ и пак става безсмислено оскъпяване. Ако ще се харчат много пари, по-добре червената петя че тя идва с два 14-bit @125Msps ADC и два DAC и множество готов софтуер са скоп, спектрален анализ, , логически анализатор, RLC и други мерения... Освен това разширителния конектор е стандартен 2.54 хедър, верно по-малко сигнали са, ама то няма пълно щастие  Петята обаче е 200 еуро без ДДС
|
| Сря Сеп 16, 2015 3:11 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ми незнам, кажете... Ако нещо ще спести 3 човекодни работа (а като те чета ще спести повече), тия 100$(еур) отгоре.... се избиват както и да го гледаш. Емил да каже, той има най-голям ищах да се занимава така като гледам. Според мен е добре да се вземе една по накичена платка за около 200 пари, да се подкарат върху нея нещатам, а после ако някой има мерак да даунгрейдва желязото.
|
| Сря Сеп 16, 2015 3:26 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Аз ми е любопитно тия 14 бита колко са истински... ако са, цената не е чак толкова лоша сякаш?
|
| Сря Сеп 16, 2015 4:02 pm |
|
 |
|
Цецо
|
А твойта коя е - тая за 400 (дето в avnet e 475)?
|
| Сря Сеп 16, 2015 5:10 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
|
| Сря Сеп 16, 2015 5:19 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Това вече ми се види скъпичко да го ....
Докъм 200 ми се види ОК като за нещо, което може и да не стане нищо.
|
| Сря Сеп 16, 2015 5:30 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Моята (всъщност не ми е лична) е купувана, когато зедбоарда беше най-евтиното на пазара... Сега изборът е между Марийка и Петя 
|
| Сря Сеп 16, 2015 6:04 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Петя изглежда има всичко необходимо като хардуер за декодера, лог. анализатора и аналоговите входове (че даже и 2 аналогови изхода), но цената нещо не ме кефи. Да не забравяме, че все пак тръгнахме от декодер за SWO... Представите ми бяха за евтино устройство, което да е само декодер с цена 20-30 евро. Нека се върнем към първоначалната идея и да помислим как може най-лесно и евтино да я реализираме. По принцип съм склонен да инвестирам в Марийката, като това е лимита ми за пари, които може да се окаже че са хвърлени на вятъра...
|
| Сря Сеп 16, 2015 11:14 pm |
|
|