|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:47 am
Очаквания и действителност
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Re: Очаквания и действителност
Ами всичко разбира се зависи от проекта. Ако е ситуацията на Дедо от по-горе ясно че и х2 и х4 може да ся далеч от истината. Ако е по-стандартно е и по-предвидимо. Идва и другия момент, възможност за производство и цена. Прототипа много често е негоден за производство, дори и да е цената е висока. Сега боря два такива проекта, единия в производство от година но в китай, като се премести в САЩ и вече пипнахме и самото производство се оказа голяма недомислица, тук времето е мн.скъпо и много неща изискват оптимизация. Другия е на етап прототип и идва пак от там, изобщо не ми се мисли как ще се влезе в срока от 1 януари, имайки в предвид че тук няма кой да бачка до 2 през нощта, но ще стане 
|
| Съб Сеп 19, 2015 4:51 pm |
|
 |
|
ToHu
|
п.с. и съвсем пресен пример, онзи ден сядам да драдна два реда за една лед лента, мисля си час работа.... да ама не, едно че документацията не казва всичко, второ че попадам на клонинг, и трето че пиша код веднъж на два месеца. Буквално 10 реда код ми изядоха 5-6 часа, не и без сериозната помощ на keil в който все забравям че литерала не е 8 битов. Та работа буквално за минути отне часове.
|
| Съб Сеп 19, 2015 4:55 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
Един приятел (бичи софт) ми обади следния подход при неясноти с мотиките... Вместо да умножава по N , колко ли да резна зелката на клиента , казва така : Ади да дадете едни пари примерно за седмица работа , при което ще проучим по-детайлно кво има за правене (колко е дълбок гьола ) , и тогава да ви дадем цена.
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Съб Сеп 19, 2015 6:17 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Еее ама това е естествено, аз оферта за каквото и да е давам само ако знам или поне си мисля че знам как да се направи, къде и какви мотики се очакват. Обикнивенно преди да дам оферта си правя доста сериозно проучване и много често имам и идеен проект. Това важи за всичко, ясно че ако р чист софт идеен проект е много общо, мо най малкото сме обсъждали кое как ще се реши. За това време обаче пари не вземам, ако клиента приеме то се изплаща. Недостатъка е че отйриваш едба част от мотиките, предполагаш за други и имаш едно на ум, от където оферираш реалистично а някой бай хуй оферира наизуст и взема проекта с 1/3 по ниска цена, в която естествено не може да се вмести. Аз обаче съм на принципа казана дума хвъркен камък, не може в средата да започваш нов пазарлйък, и ако не съм преценил работя на загуба, ама не ми се е случвало, ооне не заради цена която съм дал. Често обаче правя подаръци, но така или иначе не е на загуба.
|
| Съб Сеп 19, 2015 7:48 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ако има неясноти, значи заданието за нищо не става. Което значи че клиента няма пари да си плати да му направят свястно задание, което вероятно ще значи, че клиента няма да има и възможност да плати цената която му се поиска. Значи - няма смисъл - или му отказваш директно, или му даваш цена която да го откаже. Аз от както съм на новата работа съм видял едно задание написано както трябва - почти няма неща за доуточняване. Почти няма недомислени неща. Един от проектите пък с мъгляво задание сега си седи при клиента като паметник - те самите не знаеха какво искат, и навсичко отгоре са обяснявали на търговския директор какво и как трябва да прави машината.
|
| Съб Сеп 19, 2015 7:52 pm |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
Кои са тези клиенти които трябва да платят за задание че не ми стана интересно? това не е да си платиш да ти направят курсовата работа в университета. Не занимавайте инженерите с глупости, за които комърчъл не случайно вземат по големи заплати и вършат по добра работа. Всяка жаба да си знае гьола дет се вика. Ай наздраве
|
| Нед Сеп 20, 2015 1:36 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
много трудно се работи с клиент, който не знае какво иска. и обикновено мъчително се стига до неудовлетворителен резултат и за двете страни.
ако все пак такъв клиент много иска да прави нещо, му предлагам първо да му направя техническо задание (за не малко пари) и след това да му направя оферта със срокове и цени. това обикновено орязва неориентираните, а другите ги отрезвява и, ако все пак продължат, се реализира проекта.
за да стигнеш някъде, трябва да знаеш накъде си тръгнал.
|
| Нед Сеп 20, 2015 8:31 am |
|
 |
|
Cekins
|
Ами няма смисъл да споменавам имена и да изпадам в някаква конкретика. Ама винаги става въпрос за бутикови съоръжения със специфично приложение и струващи десекти (че и стотици в някой случаи) хиляди лева. При едно мъгляво задание, нашите инженери изпроектираха нещо, клиента много хареса "ренднатите картинки" (виж по горните постове на ДедоБоре), направихме му нещата и сега му седят като паметник щото никаква работа не вършат. Добре поне че се неръждаеми, та само могат да станат малко кални докато седят изхвърлени в двора им. И се почват едни преработки... трима човека през седмица-две се товарят с електрожени, ъглошлайфи и т.н. и ходят да преработват на място. Кажи сега не е ли както се получи с танка  Само дето мащаба е малък. От друга страна, оня ден взехме поръчка за нещо, което техническото задание си е направено професионално - 15 страници за две ролки и два вентилатора. Няма как да не стане. Може и да не мине гладко, но поне клиента си е казал всичко достатъчно точно. Та това задание 1.Или си имат хора които само с това се занимават или 2. Платили са си някой да им го направи. Предполагам че е 2. Също така в момента във фирмата се заформя точно такъв инженерен пост - един човек който само с това да се занимава - изготвяне на технически задания на такива дето не могат. Съответно след това ще си изготвя и офертата ако някой иска.
|
| Нед Сеп 20, 2015 9:21 am |
|
 |
|
ToHu
|
Лошото със заданията е че в много случаи този който го прави трябва да е наясно с това какво и защо се прави, пак примера ба дедо, инвеститора иска танк, тоя който пише заданието може да не знае че на танка му трябва оръдие, а пък възложителя да смята че това е ясно по подразбиране.
|
| Нед Сеп 20, 2015 9:50 am |
|
 |
|
DanielDimov
|
Когато някой друг поръчва вече го разнищихме. А как са нещата когато си правите нещо за себе си?
|
| Нед Сеп 20, 2015 11:23 am |
|
 |
|
Cekins
|
Каквото съм почнал да правя за себе си е стигнало само до идеен проект или най-много до проектирани платки.
|
| Нед Сеп 20, 2015 6:19 pm |
|
 |
|
jig.tak
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
Мисълта ми беше че досега не съм бил свидетел сериозен изпълнител да иска пари за проект от сериозен клиент. Има голяма разлика между консултант и подизпълнител. Ако ще чарджиш клиента с консултантски услуги - да те таковам в подизпълнителя дето се вика.
Ако някой се хване да прави нещо за някой, то първият най малкото трябва да е наясно какво точно ще свърши работа на възложителя и дали е в състояние да го удовлетвори. Ако не си в състояние, тогава работата засмърдява рано или късно и оправдания от сорта на: еми така си е написано, така си го приел изглеждат малко детински.
От друга страна ако всичко е перфектно описано в ES тогава нали се сещате че света е голям и с бай такаец няма как да се конкурираш, освен с акъл. Последното автоматично те връща в началото където трябва да си наясно дали можеш да удовлетвориш възложителя със завършено изделие или само ще се отчита дейност.
Както Тони описа, когато има заявка сядаш над бумагите и си правиш домашното за което не е редно да искаш пари. Ако някой ми каже: плати ми надницата за седмица за да може да ти дадем точна цифра, тогава автоматично го отсвирвам и търсиш някой друг сериозен.
|
| Нед Сеп 20, 2015 8:39 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе то са две отделни задачи. Консултанта е консултат, идеята му е да ти помогне да решиш какво искаш да направиш и как, да си оформиш идеята и заданието. Аз не казвам че тов акоето правя аз е най-работещто или правилното, но при мен някак работи. Ако излезем извън сферата на електроника/автоматика/програмиране другото с което се занимавам просто няма шанс да е по друг начин. Не само че си правя домашното, ами обикновенно правя и работен проект преди да дам цени, в 90% от случаите не става нищо но такъв е бизнеса. Миналата година от Май до Октомври сме разработили 5 или 6 проекта със сложността на южен поток почти до етап работен проект само за да можем да оферираме, нито един от тези не се случи, и като гледам няма шанс да се случи. Преди два месеца направих същото за ТАНАП и то докато бях на почивка, такъв е живота ....
|
| Нед Сеп 20, 2015 8:52 pm |
|
|