Отговори на тема  [ 199 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Следваща
Конвертор за SWO-manchester стрийм към PC 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Конвертор за SWO-manchester стрийм към PC
Спартан 6 е ясно, може би не най-ниската серия, а втората. Разликата в цената е няколко $ а пък по-големия има 580кбит РАМ срещу 220.
Проца ще е М7 само дето не знам ST или Atmel...

Предимствата на Атмел са повече РАМ - 384К срещу 320К. Има USB PHY, по-бърз е 300MHz срещу 215MHz,
Предимствата на ST са 32-битова шина срещу 16-бит, по-добри ADC.

Проблемът и на двата проца е, че имат само една шина. Ако се сложи SDRAM няма как да се вържеш с fpga. Процовете с две шини пък вече отиват на bga с много пинове. Между другото видях, че цените на фпга-тата с SDRAM контролери са паднали (не знаех), но пак bga е задължително. Може би по-натам ;-)

Пон Сеп 21, 2015 8:30 am
Профил
Аватар

абе няколко пъти пишеш SDRAM.
какво имаш предвид?

Пон Сеп 21, 2015 8:39 am
Профил

Ами има доста контролерчета още от куртекс М3, М4 дето има SDRAM (обикновен, до 100MHz) контролер, естествено тия М7-ци също. Практически май всеки куртекс с външна шина го поддържа. Лошото е, че шината е само една и ако се сложи SDRAM и няма как да се закачи фпга.
А пък фпга-тата вече имало за около 25$ с DDR2/DDR3 контролери, което естествено е много по-бързо...

Пон Сеп 21, 2015 8:50 am
Профил
Аватар

пак не разбрах - за single data rate DRAM от преди 10-15 години ли става въпрос? не съм следил модните тенденции в микроконтролерите, не съм в час.
ако е така, тия памети си имат няколко неприятни особености. мога да ги обясня при нужда.

дори не очаквах, че ги има в диги-то :?
цените обаче са очаквано високи, явно пазят бройки само за ремонти

и като обсъждаме екзотични идеи, да подхвърля и възможността за fpga със софт процесор?
дори малките въшки на алтера (циклон 2) могат да вътрят софт процесор, DRAM и ethernet

Пон Сеп 21, 2015 9:04 am
Профил

25$ за фпга с DDR2/DDR3 контролер ми изглежда приемлива цена.
В фпга-то вероятно ще може да се реализира логика за двупортов достъп до паметта. От там насетне проц с паралелен интерфейс някакъв към фпга- то.

Проц в фпга мисля, че ще усложни проектирането. Мисля за възможно най-простия и тривиален вариант...

Пон Сеп 21, 2015 9:21 am
Профил

Да, Дедо
Най-обикновен DRAM... което все щеше да е по-добре от нищо, ама не става..
За софт проц ще трябват още ресурси, т.е. няма да стане с 25$, отделно и някакви интерфейси и ще стане 50$, което е безсмислено щото ако ще се занимавам с bga за тия пари ще сложа един цинк и няма да се занимавам с глупости.
Друг екзотичен вариант е USB3... Сайпрес имат такъв чеп за около 25$.
Друг вариант е Атмел SAM A5, евтин е, има две шини. Едната за DDR2/3 другата почти става до около 200MB/s. Но пак е грозно бга.
На тоя етап на мен не ми се занимава с бга, така че остава варианта само mcu+ fpga. Не виждам друга опция.

Пон Сеп 21, 2015 10:19 am
Профил
Аватар

освен червената Петя, незнам дали сте виждали този борд, аз го заглеждам от доста време
https://www.kickstarter.com/projects/10 ... ined-radio
http://nuand.com/

Пон Сеп 21, 2015 10:35 am
Профил

Тва е почти два пъти по-скъпо и повече от два пъти по-слабо от Петя...
За подобен род играчки, по-добре изчакайте новия цинк. Четох, че вече раздават семпли на избрани клиенти, да се надяваме че сред тях са и тия дето правят Петята и Марийката.
Разликата е впечатляваща, повече от две-по във всяко отношение. Четири кура 64- битови А53, хардуерно видео, така че лайнукса трябва да фърчи, отделно две R5-ци на по 600MHz ей тъй за real time да помагат на фпга-то. Естествено всички бързи интерфейси като USB3, етернета почва от 1Gbit и стига до 100Gbit...много памет и вътре в фпга и цпу-тата и навън DDR4. Трепач отвсякъде, остана и цената да е поносима...

Пон Сеп 21, 2015 1:20 pm
Профил

Корпусите трябва да не са BGA, a TQFP или подобни подходящи за ръчно запояване. Гледам, че има разни спартан6 в подходящи корпуси.

Миро, как ще се закачи фпга-то към проца? Като "памет" на външния бъс на проца ли? Трябва да има ДМА задължително според мен...

Възможно ли е във фпга- то да се направи малък фифо буфер?

Относно паметта - за малка (до 32 кб) памет до 100МХз може да се използва и статичен РАМ от кеша на старо РС.

Заради галваничната изолация може би трябва да мислим в посока етернет.

Вто Сеп 22, 2015 8:21 am
Профил

Има HD фифо за телевизията , единични бройки са км 19 долара -AL460A на 150МХц , 8Мх16,
128tqfp. Но предполагам пак ще е малко :-) .

Как се възстановява клока от тези пакети , или ще се разчита на програмируем клок - според клока на тестваната платка?

Вто Сеп 22, 2015 8:55 am
Профил

Емо, всичко зависи от това какво правим... Аз за мен още не съм си изяснил. Ще ми се да стане масов продукт. Не толкова с цел печалба, колкото да стане един полезен и достъпен инструмент. Ще видим, аз споменах на ronetix, но още не сме си довършили разговора.
Поради тия доводи, както и че не очаквам наплив от помагачи обмислям възможно най-простия и най-евтин вариант. И ако има някакъв успех, винаги може да се направи по-добра версия. Просто всяка опция, колкото и малка да е отнема време и/или пари. Примерно етернет, хубаво ама вдига цената с няколко гущера и поне няколко дена бачкане. И с всяко нещо е така. Има твърде много работа и дори най-изчистения вариант ще отнеме месеци. Не ми се ще да станат години...
Така че етернет във версия 1.0 няма да има. Ще има sd карта, ще има и usb, а китайците предлагат разни powerpack-ве за по 15-20$. Захранваш от батерия, ей ти я перфектната изоляция.
RAM от кешове... не бих сложил :-)
Всъщност в началото няколко пъти казах, че няма да има външна RAM. Твоя анализатор да не
би да има памет? Е това ще е значително по-добро от твоя и без да му слагам памет. А пък анализатора дори няма да е основна функция...
За шините... би било добре връзката да е по шина. Така го мислех в началото, но вчера пак прегледах процовете и се оказа, че евтините версии нямат шина. Изненада...
Та интерфейса, основния ще го мисля по QSPI, поне ще е по малко жици. Като скорост е до 30MB/s. Щеше да е хубаво да е повече, ама колкото толкова. Отделно ще вържа и интерфейса за камера, който е удобен за еднопосочни данни като от анализатор/трейс. Там са още до към 100 MB/s. Напълно достатъчно е.
Хубавото на тая схема е че не се ползва бъс, т.е. ако се сложи по-скъп проц с бъс, към него може да се закачи SDRAM. Но в първата версия пак, казвам че не ми се закача нищо.

Вто Сеп 22, 2015 9:46 am
Профил

stefan63 , точно в десятката, само дето цената нещо не ме кефи, но за единични бройки ще е без значение.
Миро, погледни го този чип. Ако правилно съм схванал - мисля, че би свършил идеална работа за нашия случай, като местото му е между ФПГА-то и проца.

За връзка между ФПГА-то и МЦУ-то според мен ще е най-добре да се използва камера интерфейса. Паралелен е (8, 10, 12 или 14 битов) и поддържа мегахерцови клокове. Значително по-лесно и икономично ще се реализира в ФПГА-то в сравнение с QSPI, а е и много по-бърз..

За проц гледам STM32F217. Има подходящ корпус, 10/100 етернет МАК, USB 2.0 high-speed (HS, 480Mbits/s) с вграден PHY,камера интерфейс и малко RAM (128kb). Бачка на 120MHz, но с помощта на DMA и без никакъв процесинг на данните предполагам, че ще може да ги прекара към USB-то (или етернета)...

Камера интерфейса може да се клочи с 48MHz и поддържа DMA. Ако го използваме в JPG режим мисля, че спокойно ще можем да си прекараме необходимият ни трафик от компресирани в FPGA-то данни.

Функционалността, която ме интересува е SWO (поне 25MHz) декодер в Манчестер (ауто бауд рейт) и УАРТ режими, лог. анализатор (поне 8 канален) и 1(2) аналогови канали (да кажем поне1MSPS). като гледам проца може да се добави и USB<->UART интерфейс, но това е по-скоро пожелание.

С този или подобен проц може да се започне само с USB интерфейс за връзка мъм РС, а на по-късен етап да се имплементира и Етернет.

За FPGA може да се използва например SPARTAN-6 LX.

Сря Сеп 23, 2015 8:54 am
Профил

Емо, ако целта е единични бройки, то тогава се връщай на варианта с цинк!

Иначе фифо-то не е лошо, ама първо цената хич не е ясна щото в големите дистрибутори е двойна. Не че 19$ е ниска... но така или иначе не бих го ползвал.

Интерфейсите не са "или". Трябват си и двата.

Проца определено няма да е Ф2, но и да беше нямаше да е точно 217 и едва ли ще го купя от фарнел на тия цени ;-)

Сря Сеп 23, 2015 10:01 am
Профил

Темата тръгна от тул, който ми трябва и който не намирам. Трябва да си реша проблема, а заедно с това ако могат да се изкарат и пари - добре дошло. Предполагам не съм единствения, на който му трябва такова чудо.

Какъв процесор смяташ, че ще е подходящ?

Сря Сеп 23, 2015 10:09 am
Профил

Все още има много неизвестни, както от бизснес гледна точка, така и от софтуера. Вероятно не се замисляш на тоя етап с какво ще дебъгваш, но това е много важна подробност и заради това не искам да залагам слаб проц.
Евентуално, минимално решение е SAM S70 и спратан3 или спартан6. Това е просто като ориентир, защото те цените и наличностите се менят. Идеята е, че проца трябва да има повечко RAM и достатъчно бързодействие, затова F2 на 120MHz не е добро решение, за сравнение S70 бачка на повече от два пъти по-висок клок, изпълнява два пъти повече инструкции на клок, повече от два пъти RAM, по-бързи интерфейси, вградено USB PHY и т.н.

Сря Сеп 23, 2015 10:32 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 199 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Следваща