|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:03 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
evmav
Ранг: Минаващ
|
 M48T08
Някой може ли да ми каже що за чип е това...за първи път се натъквам на такова чудо. Върви заедно с Сименс 80835 и епром 27128 на платката , до колкото разбирам има софтуерно заложен , някакъв период , при изтичането му безвъзвратно ли се губи всякаква информация или има начин за препроакъв периока кограмиране или смяна. Моля, нека някой , който е по-наясно с нега да разясни по-подробно. Благодаря.
|
| Чет Фев 02, 2006 11:29 pm |
|
 |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
 Re: M48T08
Часовник на Tompson: 5V, 64 Kbit (8 Kb x8) TIMEKEEPER® SRAM ---> http://www.st.com/stonline/books/pdf/docs/2411.pdf
Не става много ясно какво точно искаш да направиш:
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Фев 02, 2006 11:57 pm |
|
 |
|
evmav
|
погледнах пдф-а , но от там не ми става много ясно....имах предвид дали има възможност за препрограмиране или подмяна
проблема е следния : на платката която се опитвам да възстановя го има този чип барабар с другите споменати , процесора си бачка, разполагам с хекса на епрома , съмнявам се в този чип понеже по външни белези личи че е имало някаква манипулация (някои много яко го е тормозил защото батерията му е открита)....чудех се дали ак0о го сменя (предполагам че е там причината ) работата ще се оправи , или трябва да имам някакъв софтуер за него.
|
| Пет Фев 03, 2006 1:07 pm |
|
 |
|
¶
|
Зависи от цялото приложение. Тъй като има енергонезависима памет, е възможно преди да се пойне този чип да мине през установка за зареждане на некви данни. Също така е възможно и процесора да я прави тази инициализация, примерно след включване на захранването и при определени входни въздействия на процесора - бутони, ключета, окъсяване на пинове и др. Преди няколко години проектирах таксиметров апарат и там използвах аналогичен часовник на Dallas, преди да се запои часовника се инициализираше на установка, с цел тези инициализации да не се правят от процесора, по простата причина, че таксиметровия шофьор ще направи и невъзможното, за да бърника по данните.
Ако опишеш какво точно представлява това приложение, може би ще може да се даде по-точна преценка. Според мен, ако можеш конвертирай хекс файла до асемблерски инструкции и виж от там дали нещо не прави процесора при включване на захранването.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Фев 03, 2006 5:19 pm |
|
 |
|
georgimv
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Сря Авг 24, 2005 9:40 pm Мнения: 104 Местоположение: София
|
Този чип ес вградена литиева батерия за захранване на часовника. Когато се скапе той спира да работи иначе си е най-обикновен RAM.
Ако приложението ти ползва часовника е нормално да спре да работи. Ако e това за което си мисля( PETPOSAN ) сменяй чипа и нещата се оправят
|
| Съб Фев 04, 2006 3:36 pm |
|
 |
|
evmav
|
Става въпрос за една фурна на която се задават някои от параметрите: температура, време, вентилатор....и така нататък, има възможност за настройка за включване в определен момент (ден час година - предполагам че часовника е тъкмо за това), ако пропусна тази възможност , няма да бъде фатално. За друго не се сещам къде би могло да се използва часовник (освен при задаването на таимерите - но там смятам че процесора си ги изработва). При по-задълбочено разглеждане на пдф-а разбрах, кои адреси и кои битове отговарят за часовника , въпроса е как се програмира , с каква развойна среда и какъв програматор.
Имам и друг въпрос, дали ако сложа обикновена рам, нещата ще изкристализират.
|
| Вто Фев 07, 2006 1:47 pm |
|
 |
|
¶
|
 |  |  |  | evmav написа: Става въпрос за една фурна на която се задават някои от параметрите: температура, време, вентилатор....и така нататък, има възможност за настройка за включване в определен момент (ден час година - предполагам че часовника е тъкмо за това), ако пропусна тази възможност , няма да бъде фатално. За друго не се сещам къде би могло да се използва часовник (освен при задаването на таимерите - но там смятам че процесора си ги изработва). При по-задълбочено разглеждане на пдф-а разбрах, кои адреси и кои битове отговарят за часовника , въпроса е как се програмира , с каква развойна среда и какъв програматор. Имам и друг въпрос, дали ако сложа обикновена рам, нещата ще изкристализират. |  |  |  |  |
Часовника се програмира през шината данни и адреси, няма специален програматор за него. Процесора адресира часовника с адресната си магистрала, след което на следващия такт зарежда данните в часовника. С обикновена RAM няма как да имитираш RTC часовник, процесора да речем ще я адресира по същия начин както часовника, но няма да има кой да увеличава секундите, минутите, часа и т.н. Часовника може да се достави в БГ, не е нещо дефицитно. Може да видиш дали часовниците DS12C887 на Dallas, от които има в Комет Електроникс, няма да могат да заместят 1:1 часовника МТ
|
| Вто Фев 07, 2006 2:08 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |
|