|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:53 pm
| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
 I2C терминал
Оглеждам се за някакъв тестван хардуер, със съответния приложен софтуер, за чоплене по I2C бъс - изпращане на данни към зададен слейв адрс, четене на такива, а ако може и да подслушва, още по-добре. Предполагам че интерфейсът откъм компютъра ще е USB. Евентуално, и като цена да е нещо прилично. Би било добре и UI да е нещо поносимо. Гледах някакви китайджани които могат да правят всичко, включително и палачинки, но като загледах софтуера и се отказах. Отдавна не ми е трябвала подобна джаджа. Имам разни антични кокали, но далеч не са най-удобното за използване нещо и затова проучвам за нещо по-модерно. 
|
| Пон Сеп 28, 2015 10:26 pm |
|
 |
|
ilkor
|
 Re: I2C терминал
|
| Пон Сеп 28, 2015 11:33 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Мерси. Междувременно се присетих че realterm имаше подобна функционалност. Като ми остане време, че задълбая в детайлите, за да видя дали би могъл да е удобен за работа.
|
| Вто Сеп 29, 2015 12:29 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
FTDI имаха някакъв USB<->I2C бридж. Не съм го ползвал, но не пречи да го погледнеш.
|
| Вто Сеп 29, 2015 12:33 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Чипове намерих - FTDI имат такива, Майкрочип също, и още куп знайни и незнайни. Проблемът е в другата част. Тоест, в комплексното решение - черна кутийка със съответният софтуер.
Няма кой да се занимава с разработка на подобно нещо, тъй като текущата задача, като предполагаемо време, ще е няколко порядъка по-кратка като време, отколкото би траяла разработката на подобни нещо.
|
| Вто Сеп 29, 2015 12:42 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Не става ли с някоя терминална програма.
|
| Вто Сеп 29, 2015 1:46 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Като изключим гореспоменатия realterm, който има вградена подобна функционалност, вероятно по-скоро не. Или едва ли ще е удобно за работа. Знам ли де, не претендирам че съм ползвал всички терминални емулатори. Предполагам, че в стринга който ще се изпраща, ще трябва да се попълва досадна информация като слейв адрес на устройството. При четене на данните, пак ще падне голямо взиране, кое какво е. Само мога да гадая как ще визуализира акнолиджите. Ако са в общия поток, като данни, ще е голяма досада за бачкане... В специализираните тулове нещата са улеснени в някаква степен. Затова търся нещо по-мързеливо... 
|
| Вто Сеп 29, 2015 2:01 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Прав си, ама тоя интерфейс изведен навън си е направо екзотика. Когато използвам чипове с I2C към проц, за дебъг изкарвам UART навън и там се виждат нещата в чист вид. Та в тази връзка що не сложиш един контролер като бридж, като програмката му лесно може да се преработва за всеки конкретен случай.
|
| Вто Сеп 29, 2015 3:44 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Ами един път е писането на програмата. След това е някакъв дебъг, да е сигурно че нещата бачкат. Както и да го мисля, ще е някакво губи-време. Отделно, както съм споменавал и преди, на тема програмиране съм блондинка и нещо по-сложно от "мигалка" ще е голямо предизвикателство...  Знам че старите кучета програмисти ги напушва смях, но това е положението. Не че подобен проект не би имал своята стойност, като учебно помагало, но точно в момента имам други неща за дялкане. Съответно, трябва да ангажирам други хора, което ако мога да избегна, най-добре...
|
| Вто Сеп 29, 2015 4:30 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Хм, ти с конкретен чип ли искаш да комуникираш или ти трябва по принцип. Питам, защото като огледам платките около мен, имам няколко чипа с I2C - акселерометър, АЦП, жироскоп, датчик за налягане, един РФ предавател и порт ексрандери и при тях с регистрите и сетъпа - нищо общо. Част от адреса на експандерите се задава хардуерно. Та, ако да речем се наложи да ги клатя отвън ще трябва за всеки чип да си пиша отделна последователност от команд.
|
| Вто Сеп 29, 2015 6:32 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Сеп 29, 2015 8:21 pm |
|
 |
|
itso.t
|
В момента е за нещо конкретно, но за да не се получават и за в бъдеще подобни почесвани, се оглеждам за по-универсално решение. Прегледах го по диагонал. Останах с впечатление, че като функционалност е като останалите логически анализатори - само слушалка. Липсва му приказвалка...
|
| Вто Сеп 29, 2015 8:46 pm |
|
 |
|
ilkor
|
Ето интерфейса на това което предложих:
|
| Сря Сеп 30, 2015 4:42 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
За един проект използвам това. По принцип не е предназначено за дебъг на I2C но в bqStudio има един Advanced Communication джам, където можеш да задаваш ръчно slave адрес, четене/писане на байт или буфер. Работи на 32/64-битов Windows, като за 64-бита се инсталира един неофициален TI драйвер, при мен тръгна безпроблемно.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Окт 02, 2015 5:04 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
|
| Вто Окт 13, 2015 2:18 pm |
|
|