|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:22 pm
In-Application-Programming
| Автор |
Съобщение |
|
tolstolob
Ранг: Ориентиран
|
 Re: In-Application-Programming
Трябва да си много смел, за да ковнеш бутлоудър в РОМ. Демек - ще е бъг-фрий  Аз винаги бих си оставил вратичка за смяна на бутлоудъра, че никога не се знае. Но въпреки това ще ми е интересно да чуя кой чип предлага тази екстра.
|
| Пон Окт 05, 2015 3:50 pm |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
Защо - нали буутлоадъра би трябвало да прави само началната конфигурация на чипа и да се грижи за префлашването? Ако всичко останало можеш да го актуализираш - не е чак толкова трудно да направиш двете функции без бъгове.
|
| Пон Окт 05, 2015 4:28 pm |
|
 |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Като гледам досега не си писал бутлоадер, ама си наясно колко е сложно 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Окт 05, 2015 5:26 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Даже и на марсоходите има флаш проблеми, не си вярвай ,че ще построиш идеалата система. Идеални процесори няма. Е,имаше, но светът се промени. 
|
| Пон Окт 05, 2015 6:16 pm |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
Нито съм писал, нито съм виждал написан от друг, но всяко нещо си има първи път  Кой е контролера с истински ROM BL ?
|
| Пон Окт 05, 2015 6:25 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Всички кортекси, но си е хардкоднат не можеш да го бараш. Т.е. забравяш за криптиране.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Окт 05, 2015 6:45 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Сигурно повечето са такива. И? Миро ти каза ,че Атмелския някой си проследява дали има 0xff и се самостартира. Не всички са толкова умни. Ако това ще ти е критерий за избор на контролер.....сори.
|
| Пон Окт 05, 2015 6:54 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Нц, не е кортекс, на TI ТМС320F28xx. Не е ROM, ами PROM, OTP - one time programmable. Отделно си имат вграден ROM loader, който поддържа разни интерфейси (уарт, spi, ...). ОТП-о е за custom bootloader. Не знам другите им серии как са организирани, но предполагам че им е концепция това. Като цяло не е толкова рисково - развоя се прави от FLASH или RAM. Когато е готов загубваш няколко чипа да го пуснеш същото от ROM. Не си длъжен да го ползваш - можеш да ползваш техния ром лоадър, или да бутваш от флаш където да ти е "подменяемият" бутлоадър. То логиката не е много различна - в смисъл и във флаш да ти е лоадъра, пак трябва да си го изчистил от проблеми в достатъчна степен, понеже и във флаш да е обикновено не се ъпдейтва on-the-field. Т.е. разликата е никаква, остава само неудобството че по време на развоя "erase" става със смяна на чипа. За което има сокети.
Някой попадал ли е микроконтролер (кортекс-м) който да поддържа истински secure boot с вградените си ром-ове и хардуер? Има го на i.MX на свободноскалиращите се, има го и в automotive (powerpc) сериите им, но не съм го намирал в истински сингъл-чип микроконтролер.
|
| Пон Окт 05, 2015 8:28 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Цецо, какво криптиране точно ползваш за ъпдейтване? Ние не криптираме ъпдейта, а само чексумата му, която е SHA-256 и после я криптираме с елиптик кървс алгоритъм с публичен и частен ключ. Това е по-скоро някой да не промени ъпдейта, но сега се сещам че ако искат просто да го откраднат нямаме никаква защита, та май ще трябва да помисля в тая насока.
|
| Вто Окт 06, 2015 12:57 am |
|
 |
|
TheWizard
|
"Теоретично", боотлоадера не е ли код-протект, какво ще откраднат... а със шарнати към апликацията функции, забрави... Преди години га хаквахме Сименските(и други) GSM, бяха шарнали стринг и секюрити функциите в бота, дори се смятаха и чек сума(анти-пач) на някой секции от флаща... за съжаление откраднаха сорсовете 
_________________ main[-1u]={1};
|
| Вто Окт 06, 2015 7:13 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
AES е може би най-добре (стандартно, прилично ниво на защита, прилична скорост на криптиране и е малко код).. За супер-дупер защити има и по-яки чипъри, ама при условие че досега сте карали в явен вид няма смисъл...
|
| Вто Окт 06, 2015 8:22 am |
|
 |
|
Цецо
|
Де съм писъл, че ползвам криптиране Майтапа настрана, на нашите продукти проблема им е като на вашите - да съм сигурен, че ъпдейта е цял. Горе долу съм на твойто ниво, само в един продукт съм залагал криптиране и то е по-скоро отбиване на номера. То някой реши ли да го краде... ще изпили чипа ако трябва и пак ще го извади. Иначе това което казва Миро е и мойто виждане - АЕС за куртекс и къстъм алгоритъм от типа "бъркоч на вкус" за дребните контролери. Като цяло в мойта работа криптирането не е задължително по стандарт (както е в банковата или комуникационната индустрия например). А ако ще се пазя от кражби с това... трудна работа, станеш ли интересен на китайците... вече си загубил войната.
|
| Вто Окт 06, 2015 8:46 am |
|
 |
|
ps66
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
Някой ден, като (ако) започнете да работите за себе си - ще оцените и криптирането и обновяването на фирмуерите и др. неща!
|
| Вто Окт 06, 2015 10:18 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Абе криптирането не решава кой знае колко... По-скоро предпазва от дребни проблемчета. Иначе ако е сериозен фърмуера и в сорс код да го дам едва ли някой ще го погледне. То ние една част и сме го публикували даже и в случая ако някой тръгне да слага криптиране, спокойно може да си копира AES-a, а от към пц-то най-лесно става с libtomcrypt библиотечкта. Разбира се, може да се ползват и разни команд промпт тулчета (под лайнукс има няколко). Но по-добре с том-а щото обикновено на фърмуер файла всеки си слага някакъв хедър дето да описва за какво е тоя файл, каква версия и т.н.
|
| Вто Окт 06, 2015 10:31 am |
|
 |
|
speedblue
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Нед Фев 25, 2007 1:41 am Мнения: 276 Местоположение: София
|
Да питам и аз нещо по темата. Взимам за примера PIC18 или PIC24 с памет на флаша 128К. Ако фърмуера като обем заема почти целия флаш, то неговия HEX файл има размер около 330К в ASCII, ако е BIN формат е около 128К. Парсера на бутлоудъра чете ASCII формата което значи външна флаш памет с обем поне три пъти повече в случай, ако се пази един фърмуер или 6 пъти повече ако се пазят два - новия и текущия.
Това ли е обичайния подход? Има ли средства за проста компресия на данни? Поне не намерих нищо смислено за малък процесор.
|
| Вто Окт 06, 2015 11:29 am |
|
|