Отговори на тема  [ 84 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6
In-Application-Programming 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: In-Application-Programming
Цецо, прав си до някъде, но от друга страна и ти вероятно правиш устройства с нова функционалност. Колкото и да го мислиш, не знаеш как ще реагират клиентите. Да не говорим, че имаме и случаи с неща дето сме узаконявали и е тествано и работи и чак на следващото узаконяване ти изкарват нови изисквания да не е тъй ами еди как си... Без при това да е имало промени в наредбите ;-)

Даниел, по-добре се ориентирай към майкрочеп... с тоя опит дето имаш няма да ти е никак лесно с АРМ, вЕрвай ми!

Вто Окт 06, 2015 3:07 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Аз и преди съм го казвал: според мен Microchip са си за хора които са свикнали с тях, с техния подход към нещата, със средствата за разработка и т.н. с две думи за заклети фенове.

При положение че сега започвам (тоест започнах преди 9 месеца) - не виждам никакъв смисъл да се хващам с Microchip! С ARM-овете имам първо достатъчно голям избор на производители, второ избор на ядра с FPU (което е важно за мен), трето избор на компилатори, четвърто избор на IDE, toolchain и т.н. Ако нещо се случи с производителя който съм избрал (примерно го купят, фалира, отиде в девета глуха или каквото и да е) - отивам към друг с минимум главоболия. Всичко това не може да стане ако се закотвя с Microchip.

Вто Окт 06, 2015 3:27 pm
Профил
Аватар

Цецо написа:
С тия лесни ъпдейти се развързаха ръцете на мениджърите и продават неща, които са доста компромисни откъм качество с идеята, че после ще се доизкусурява.

++++++
Нямаше как да го кажеш по-точно. На светлинни години съм от професионално писане на фърмуер, но последните години ми се струва, че огромна част от работата е следването на някакви/всякакви безмислени наредби които се сменят няколко пъти в годината, а фундаментално новите неща и качеството остават на заден план винаги. Не само в БГ, но и навсякъде.

Вто Окт 06, 2015 3:44 pm
Профил

DanielDimov написа:
При положение че сега започвам

То това е проблемът ;-)

Вто Окт 06, 2015 4:23 pm
Профил

DanielDimov написа:
А Ако нещо се случи с производителя който съм избрал (примерно го купят, фалира, отиде в девета глуха или каквото и да е) - отивам към друг с минимум главоболия...

Предвид че всеки производител си прави собствена периферя и собствени библиотеки, не виждам как с минимум главоболие ще стане това мигриране.

Вто Окт 06, 2015 4:24 pm
Профил

Със сигурност главоболията при преминаване от ST към NXP ще са по-малко от колкото ако преминавам от Microchip към Atmel примерно.

В първия случай ще трябва да си пренапиша разни неща за конфигуриране и работа с перифериите които ползвам, а в другия случай дори и представа си нямам какво ще трябва да се пренапише след като ядрото е различно което повлича след себе си толкова много възможни разлики (едното може да е little-endian, другото да е big-endian и други подобни фундаментални разлики)

Вто Окт 06, 2015 4:36 pm
Профил

Тия реклами, как ще сменяш производителите като носни кърпички и аз съм ги писал, но практиката е малко по-различна ;-) Затова предупреждавам.
Иначе, да възможно е, ама........

Вто Окт 06, 2015 6:46 pm
Профил

Възможно е, ама ако има някой друг който преди тебе прави абстракциите на перифериите и ти ползваш неговите неща.
Т.е. освобождаваш се от зависимостта от производител на контролер за да се "ожениш" за писач на OS или HAL, и пак един ден с ужас може да разбереш че трябва да сменяш и пренаписваш.
Аз затова наблягам да си пиша кода по идеите на "inversion of control" или както му викат също "холивудския принцип". Така мога да понеса смяна на производител или доставчик на ОС/ХАЛ по-лесно.

Сря Окт 07, 2015 8:31 pm
Профил

Абе, той че ще се ожени - ще се ожени! Тва е неизбежно.
Проблемът е, че няма перфектна булка, всичките са с някакви кусури ;-)

Чет Окт 08, 2015 1:20 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 84 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6