Отговори на тема  [ 124 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща
За или против електронното гласуване 

Анкетата свършва на Съб Окт 24, 2015 4:14 pm
За 66%  66%  [ 37 ]
Против 23%  23%  [ 13 ]
Не знам 11%  11%  [ 6 ]
Общо гласове : 56

Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение За или против електронното гласуване
Скоро ще ни се наложи да отговорим на тоя въпрос.
От една страна звучи примамливо, но от друга "електронно" не означава "он-лайн", както и крие доста неизяснени моменти със сигурността.

Ей тука един мнението на един момък https://www.youtube.com/watch?v=w3_0x6oaDmI.
Честно казано не знам що се тикаме да бъдем сред първите с такова гласуване, при положение че нямаме примери в световната практика от където да черпим дългогодишен опит. Просто за нашата малка държава би било доста скъп екпреримент това.
Не знам...
Вие какво мислите?

Чет Окт 15, 2015 4:14 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: За или против електронното гласуване
А какъв е смисъла от гласуването в Бг?

Чет Окт 15, 2015 4:43 pm
Профил

Точно!

Чет Окт 15, 2015 4:50 pm
Профил
Аватар

Desert Leo написа:

Приятна разходка до места, които не посещаваш обичайно.

Чет Окт 15, 2015 5:05 pm
Профил ICQ

От Турция ще идват тука да гласуват а ние ще ходим там да гласуваме. Разходка да става.
В крайна сметка каквото си наумят ченгетата това става.
Забележи как става четенето на предните и по предните избори и ще ти стане ясно.

Чет Окт 15, 2015 5:20 pm
Профил

Аз пък искам гласуването да става през ГСМ-а.
Докато си седя сутрин в кенефа направо да си пусна и дневния вот.
Да мога и да си сменям гласа в рамките на деня.
Гласуването да струва колкото е тока на сървърите които ще го обслужват.
И накрая мандата на дупедатите да важи само докато някой не вземе повече гласове от тях което да може да става ежидневно. Т.е. никакви такива не знам си колко години имунитет и своеволия ...

Чет Окт 15, 2015 6:01 pm
Профил
Аватар

palavrov написа:
Докато си седя сутрин в кенефа направо да си пусна и дневния вот.
Да мога и да си сменям гласа в рамките на деня.
Гласуването да струва колкото е тока на сървърите които ще го обслужват.
И накрая мандата на дупедатите да важи само докато някой не вземе повече гласове от тях което да може да става ежидневно. Т.е. никакви такива не знам си колко години имунитет и своеволия ...

Имаш един ентусиазиран поддръжник в мое лице :)
Още неколкостотин хиляди и ще обърнем мача

Чет Окт 15, 2015 6:22 pm
Профил
Аватар

Мии една възможност вповече никога не е излишна. Отава да не е супер осрана като самия референдум.

Последна промяна bongo_x2 на Чет Окт 15, 2015 8:14 pm, променена общо 1 път

Чет Окт 15, 2015 6:54 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Ако бяха пуснали и един референдум за намаление броя на депутатите поне на половина, резултата от гласуването щеше да е убийствен :)

Чет Окт 15, 2015 8:05 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Tisho написа:
Desert Leo написа:

Приятна разходка до места, които не посещаваш обичайно.

Не е само това! Изборите са станали вече обичан народен обичай (при който един кибици събират пари, а другите минават около тях на бдение). Именно и затова често след избори хората отиват на протест и почти винаги единственото им искане е да има нови избори!

Цитат:

Аз пък бих подобрил идеята. Нека да махнем изобщо народното събрание и всички закони да се гласуват със SMS. От своя страна предложенията ще се дават, като се поместват в правителствен интернет форум.

Пет Окт 16, 2015 9:48 am
Профил

xyz написа:
Цитат:

Аз пък бих подобрил идеята. Нека да махнем изобщо народното събрание и всички закони да се гласуват със SMS. От своя страна предложенията ще се дават, като се поместват в правителствен интернет форум.

SMS-a вече морално остарява - едно хАппче и готово. И разбира се, защото е важно за демокрацията мобилния интернет требе съвсем популистки да е безплатен за имащите право на глас :D
Edit: + безплатна джаджа за гласуване (примерно последния модел iPhone) както и ток за зареждането и ...

Пет Окт 16, 2015 10:51 am
Профил
Аватар

да ви обърна внимание какъв е въпроса на референдума:
Цитат:
Подкрепяте ли да може да се гласува И дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите

въпроса въобще не касае електронното гласуване.

пита се дали подкрепяте, освен нормалния хартиен начин, да има И дистанционен.
електронното гласуване би имало смисъл само, ако напълно измести хартиеното. в последните 15 години сумите за едни избори нарастват експоненциално - от 2 милиона 2001 до сегашните почто 50 милиона. намаляването на тази сума с пълното премахване на безумните бюлетини по 1.5м би било добре най-малкото от финансова гледна точка. но въпроса е дали да добавим още едни разходи към сегашните.

при това не става въпрос за електронно гласуване (в избирателни секции с машина), а за дистанционно. т.е интернет, мобилни приложения, пощенски гълъби и т.н.

на така поставения въпрос, отговора ми е категорично "НЕ"

Пет Окт 16, 2015 11:00 am
Профил

Е да ама така се ограничават Гласовете от Турция, нарушават им се правата т.е. няма да могат да си идват по време на изборите (няма кой да им плати транспорта).
Аз съм за задължителното гласуване било то и по електронен път както и всичко с електро-правителство-съдебна система без АЕЦ

Пет Окт 16, 2015 11:12 am
Профил
Аватар

'електронното' у нас се разбира по много особен начин.
примерно, оня ден от софийска община предизборно се фукаха, че пуснали още 4 електронни услуги за граждани.
едната беше да си запишеш час за среща с някой велможа. вероятно след като си вземеш от общината персонален код.
другите бяха също толкова безмислени.

вчера пък работодателските организации сезираха главния прокурор, че Агенция митници не обработвали въобще данните за акцизни приходи от оредите за измерване в реално време. и въобще не било мислено (още) да ги пращат на НАП...

та в една такава страна, в която съгласуването на един прост XML за обмен на числа отнема десетки години и безкрайни сбирки на вещи и не толкова вещи в занаята, да правиш електронни избори е свръх рисково. аз твърдо съм "ЗА" електронни избори. но като знам, кой и как ще ги направят, съм по-скоро "НЕ". на сегашните избори наемат едни изборни машини по 1600лв на машина. повечето тук знаят колко би струвала една такава машина при поръчка от 15,000 бр.

колкото до ограничаването на правата... моето мнение е, че право на избор трябва да имат само онези граждани, които са допринесли нещо за държавата. най-простия критерии е да са платили поне един данък върху приходи за миналата година (не имотен данък, данък каручка или винетка). аз в същност съм против гласуването в чужбина изобщо, но това може да се види твърде драстично на много хора.

Пет Окт 16, 2015 11:38 am
Профил

За броя на депутатите помислете върху следните два въпроса:

1. Представителност - това е броя на гласуващите разделен на броя на депутатите - получава се колко души представлява един депутат в НС. На теория депутата трябва да ходи, да се среща с хората които са го избрали, да им иска мнението и т.н. и когато се стигне до някакво гласуване на закон - да направи това което хората му искат. Сегашната представителност е около 1/25000 души - тоест един депутат представлява 25 х. души. Другия въпрос свързан с това е начина на избиране в смисъл кой кого може да избира. Помислете дали не е логично избираемостта да е на принцип на местоживеене. Кандидатите да могат да се кандидатират за района в който живеят (само един възможен район) и хората живеещи в този район избират N на брой депутати (този брой е известен предварително и изчислен според броя жители в района). По този начин ще се знае точно кой депутат точно кои хора представлява. Разбира се има логика тези хора да могат при определени условия да си изтеглят депутата обратно. Ако това стане така - един депутат да представлява не повече от 10 хиляди души ми звучи нормално.

2. Подкупност - кворума е 50%, решение може да се вземе ако половината от присъстващите са "ЗА" - простата сметка показва че при сегашното положение, решение могат да вземат малко повече от 60 депутати. С увеличаването на броя на депутатите тази критична бройка се увеличава и съответно при намаляването - тя се намалява. Ако депутатите са 120 - критичната бройка става 30 и няколко. Колко трудно и скъпо е да подкупиш 30 души ако те ще ти подсигурят бизнеса за милиарди...

Има много по-приоритетни неща (от броя на депутатите) които трябва да се променят за да се оправят нещата в Бг....

Пет Окт 16, 2015 11:39 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 124 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща