|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:01 am
За или против електронното гласуване
За или против електронното гласуване
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: За или против електронното гласуване
Ами аз също не виждам никакъв технически проблем. В моента се въртят милиарди, по скоро десетки и стотици милиарди електронно и то в общодостъпни системи, разбирай интернет, там интереса е мноооого по голям от този който може да има който и да е БГ политик, но всичко си върви и няма проблеми.
|
| Пон Окт 19, 2015 11:05 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Ако аз съм активен избирател - ще отида до райсъвета да си взема ПИН, или каквото там трябва. Ако не съм - няма да си го взема. Избирателната активност няма да се промени особено. Опциите за манипулации просто ще станат по-модерни. Интернет пащанията включват и някакви проценти измама, това не може да мине при/за реклама на е-гласуване.
|
| Пон Окт 19, 2015 11:20 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами не е така, защо да е пин, може да е електронен подпис или друг идентификатор, масово хората имат какви ли не, ако се цели да се направи по популярно може да се имзисли и още по универсално.
|
| Вто Окт 20, 2015 1:07 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Що, сегашните избори да не би някой да твърди че са без измама? Имам предвид продадените гласове. Да не би някой политик да е се е изтървал да каже че според него няма продажба на гласове? Даже и на предизборните материали си има предупреждение че е престъпление, значи го има, пък ако щеш дори и само като риск. А напълно дистанционно няма как да стане, някак трябва да се осигури възможност на хора без интернет да го правят.
|
| Вто Окт 20, 2015 9:37 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
имам предвид електронно гласуване, а не дистанционно гласувене. двете неща са много разлини, и докато първото е възможно, второто не мисля че трябва да се прилага у нас. става въпрос да се модернизира сегашното безумие с бюлетини по 1.5м, десетки хиляди хора, заето в комисии, наблюдатели, преброители, охранители, разносачи на чували и т.н. имам чувството, че цената на изборите следва закона на Мур. за има-няма 15 години скочи петнайсетина пъти. един терминал за гласувае не е чак ядрена физика. ще реши проблема с печатането на безмислена хартия, на броенето и на неграмотно попълнени протоколи. разгледай малко протоколи от последните избори и ще се хванеш за главата какава е реалността по секциите. пък и ще реши донякъде един дръг проблем - ще трябва да си фунционално грамотен - да можеш да прочетеш текст на български и да го осмислиш, за да цъкнеш на заветния кандидат. номерца с пръчици, въженца сезал и подобни няма да минават. а пък ако има и въпрос "колко е 3 х 13", считай че 2/3 от ромейския електорат е отпаднал. по тоя референдум е ясно. не се решава нищо, само се отваря ОЩЕ една врата за точене. затова самия референдум е безмислен. прави ми обаче впечатление, че агитацията е за "електонно гласуване" а не за "дистанционно", както е по въпроса за референдума. дори туна някой хора не се бяха загледали точно във въпроса и щяха да пуснат бюлетина автоматично. ако някой купи 15К машини за по 1600 пари, трябва да го тикнат в затвора. ама надали... имаме си суперкомпютър, който седи изключен. защото не можем да му платим тока за охлаждане.
|
| Вто Окт 20, 2015 9:44 am |
|
 |
|
ToHu
|
ами 15к машини по 1600 пари си е за затвора, цената е много ниска ...... Ако ще говорим само за електронно гласуване ... това не знам какво ще промени, аз през цялото време като говорим за електронно имам в предвид дистанционно, т.е. да можеш да глсуваш от компютъра си, иначе ефект няма да има освен усвояването на едни пари за N на брой терминали, което е доста добра сделка .... ако рече Дедо боже може и да се облажим 
|
| Вто Окт 20, 2015 12:01 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
аз от 2000-ната година съм готов с концепция, но няма кой да я чуе. ЦИК са абсолютни талибани. обикновено обявяват търговете 45 дена преди изборите и те правят задание. ти имаш 1-2 седмици да изпълниш поръчката, като въпроса с плащанията е доста разтеглив.
така направиха с принтерите/скенерите. пуснаха задание за точно определен модел, който техномаркет случайно имаше няколко контейнера на склад. т.е. ако нямаш 15К терминала готови и заданието не е направено точно за тебе...
ефекта от електронното гласуване е значително намаляване на разходите за избори и почти еднаквата цена за няколко избора и референдума в едно. отделно фалшификации при броенето ще станат много трудни, резултатите ще са ясни няколко часа след приключване на изборите и т.н.
--- дистанционното е друга бира. аз съм против - просто не сме доживели за такова нещо
|
| Вто Окт 20, 2015 12:21 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Ако иде реч за венецуелските машини тикване в затвора даже е малко ...
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Вто Окт 20, 2015 1:01 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
една машина за гласуване трябва да съдържа: - нещо като таблет - скенер за лична карта/паспорт (заради избирателните списъци) - някакъв принтер на дългосрочна медия (мисля, че изискването беше да се пази хартията до следващите избори, т.е. макс 5 години), лазарен е ОК - GSM (да си праща данните и резултатите) тези неща ги знаете колко струват, ще е много струдно да се докарат до 1600лв за 13К бройки да, няма да е колкото касов апарат, основно заради принтера цената 1600лв е сумата за НАЕМА на машини само за тези избори. но дори да я приемем за цена на самата машина, това прави двайсестина милиона, колкото струва само отпечатването на бюлетините за сегашните избори. така че си струва...
|
| Вто Окт 20, 2015 1:43 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
и при един флуд кво правим?
_________________ main[-1u]={1};
|
| Вто Окт 20, 2015 6:39 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ако съпроса е към мен, не го разбрах
|
| Вто Окт 20, 2015 6:57 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
при един масивен флуд в изборния ден - кой печели
|
| Вто Окт 20, 2015 6:58 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ако говорим за машина за гласуване - тя си е самостоятелна, не и трябва връзка с кораба майка, за да диша. пък и флудване по VPN дори и с черен колан не става, и ако все пак се случи, е по-скоро съботаж с вътрешно участие. обема на данните е мизерен (избирателния списък е под мегабайт) и няма нужда да е в реално време.
при дистанционното гласуване е реалистично да се флудне. тъпи флудове се режат относително лесно, ако си го планирал предварително. по-сложните флудове ще са проблем, защото вероятно ще натоварят системата да идентификация.
да кажем, че избирателите са 6 милиона. за 12 часа това прави 500К гласувания на час или някакви мизерни 140 гласувания на секунда. средно. обаче гласуванията няма да вървят равномерно, затова умножаваме по 20 и получаваме 3000 на секунда. което не е особено трудно число. да, ще се прави топло, но нищо повече особено.
зависи и от метода на валидация - дали ще е само в системата, или ще ходи да пита някъде. ако се приеме пръстов отпечатък, системата на МВР със сигурност ще се бъгне на 3000 заявки в секунда
ама дистанционното гласуване така или иначе си е химера, най вече заради метода на идентификация и гаранция че гласуващия го прави лично.
|
| Вто Окт 20, 2015 7:34 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
в началото това казах... не е само флуда, хака итн..., има много неясни технологични проблеми и подводни камъни демек на този етап някой иска да лапне "едни" пари, а гаранцията която дава е само биене в гърдите... Електронно гласуване ли, мнооо лесно... Да не стане после като ТОТО-то 
|
| Вто Окт 20, 2015 7:48 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
електронно гласуване и дистанционно гласуване са 2 различни неща. виж въпроса на първа страница или сайта на ЦИК. всички водят заблуждаваща кампания, като говорят за електронно гласуване и някак си пропускат думичката дистанционно. да не говорим за буквата И във въпроса
при дистанционното гласуване има 2 проблема: - да се удостовери личността. да приемем, че всички в един момент ще са си подновили документи за самоличност и МВР ще има пълна база с биометрични данни. обаче надали всеки гласоподавател ще се навие да си вземе такова устройство за да гласува. втори въпрос е дали МВР ще сподели модела на съхранение на информация и още по-малко самата информация.
електронен подпис за всички, дори и да го проима (силно съмнително), също може да се използва от трети човек недобросъвестно.
верификация с образ е малко загубена работа за 6 млн добитък, пък важи и същото разсъждение за телефона с камера примерно.
верификация с ПИК е умрял кон по рождение - ясно е, че някой ще събира листчета с номера срещу 5лв.
задаване на въпрос не сърши също работа: 'моминското име на майка ти' - всички имат майки, но в някои общности дори и самите майки надали си помнят фамилията от детска възраст 'в кое училище си бил в 9 клас' (някои не са завършили и 9-ти клас, дори аз няма да отговоря правилно, защото му смениха името на училището и сега не знам как се казва
- да се гарантира тайната на вота - как ще се гарантира, че зад гласуващия няма някой с пистолет/пояга/петолевка?
--- на нашата територия вота априори се манипулира. докато не се намери надежден метод за горното, няма какво да говорим.
|
| Вто Окт 20, 2015 8:31 pm |
|
|