|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:24 pm
Конвертор за SWO-manchester стрийм към PC
| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
 Re: Конвертор за SWO-manchester стрийм към PC
Камера интерфейса на М7 не поддържа JPG режим (за разлика от F2 на ST) и ще трябва реализирането на по-сложна логика в ФПГА-то. Няма Етернет, но има PFY на бързото USB (за разлика от F2 на ST).
Дебъгването - поради липса на свободни пинове нямам много опции и забравям за трейс. За дебъгери - тези на IAR, Keil, Seger, TI, ST и евентуално опен-OCD. Те така или иначе трябва да са ми добре интегрирани в IDE-то с което работя. В зависимост от процовете по проектите ми се ползват и дебъгерите. Например новото CC1350 на тексасци си идва и дебъгера ... Нямам опции ... То се поддържа от CCS и IAR за момента. Та мисълта ми е, че този инструмент искам да е "независим" от дебъгването. Имам активни проекти с доста видове не-ARM контролери ... Т.е. гледам на устройството като на "универсален" инструмент.
|
| Сря Сеп 23, 2015 11:39 am |
|
 |
|
michev
|
Има етернет MAC, само от външно PHY се нуждае.
|
| Сря Сеп 23, 2015 1:15 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
jpg режима е равносилно да изключиш colorspace convertion и да настоиш форматера само... За етернета, малките (евтини) версии нямат MAC, при всички е така. Просто сменяш чепа ако искаш да го добавиш... За останалото те разбирам, ти от самото начало мислиш за нещо като логически анализатор, който по единия канал да може да декодира SWO... На теория е възможно, но не е най-логичното нещо. Трейсът е по-скъпата и по-сложна функция. Няма такъв инструмент на цена под 1000$, докато логическия анализатор го има за под 10$  Въпросът не е само коя от двете функции на инструмента ще е водеща или коя ще го продава. Важно е и до какво ниво ще се реализират функциите. Трейсът не е само декодирането, най-малкото за да декодираш каквото и да е било, първо трябва го пуснеш. Това, както и много други неща покрай трейса са свързани с дебъга. В много от комбинациите средностатически лузер няма да успее да го подкара, в други пък изобщо няма да може да се подкарва. Всъщност, то винаги ще има проблем с "неподкарването", независимо дали само трейс или трейс+дебъг. Но винаги е по-добре да ги има и двете... Има голямо значение според мен!
|
| Сря Сеп 23, 2015 3:26 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Как си го представяш този трейс + дебъг? как ще се извлича инфо от проца и по колко "жици"? Как ще се процесва извлеченото инфо? В каква среда ще се интегрира всичко това, за да става за "човешка" работа, а не за "дзверене" в някаква текстова конзола? Инструкциите на кои фамилии процове ще се поддържат? Какви дебъг интерфейси ще се поддържат освен JTAG? (тексасци а и много други използватCompact JTAG за дебъг по само 2 пина примерно) ... Поради по-горе написаното това с трейса и дебъг+трейса ми се вижда мнооого амбициозна задача изискваща екип от няколко на брой програмисти - само за РС частта ... отделно няколко човека и за ембедед частта в джелязото ...
|
| Чет Сеп 24, 2015 8:05 am |
|
 |
|
miro_atc
|
SWD  To така или иначе ти трябва, щото повечето имат JTAG и той е по дефаулт и не може да го смениш софтуерно. Демек не можеш да раклатиш SWO-то (щото то е TDO) без помощ отвън. Май само разни M0 съм виждал с дефаулт SWD... Така че така както ти си го представяш, да се закачиш и да декодираш няма да е толкова лесно. Ако не ми вярваш, отдели си малко време и пробвай да пуснеш SWO. Без значение дали с манчестер и на каква честота, просто го пусни да видиш с твоя анализатор че се клати... Не казвам, че е невъзможно... но има много подробности и зависиш много от дебъга. Аз повечето подробности ги знам и ако трябва да го подкарам в някаква конкретна ситуация, примерно твоята мисля че ще го подкарам. Но така не се работи, в смисъл не мога да помагам на всеки клиент, а като изпищят над 50% от клиентите се сещаш, че това няма как да е продукт. Пак ти казвам, разцъкай го сам на една-две платформи и после пак ще си говорим  С две думи трейса е част от дебъга, така е мислен... Няма как да направиш "независим" и универсален трейс, или това е на порядък по-трудна задача. По-реално е да се върже с конретна система, примерно OpenOcd. И тук има проблеми, в смисъл че най-лесно ще стане като нов адаптер и OCD-то да си остане на хоста. По-добрия вариант е разбира се да е интегрирано. Но така или иначе и двата варианта (даже не само тия два) са сложни... И да, няма да е просто, то ако беше досега да го имаше на пазара по 5 лева 
|
| Чет Сеп 24, 2015 10:41 am |
|
 |
|
miro_atc
|
еуфорията мина, но аз още не съм се отказал. Почнах да чертая схемката и имам разни чуденки, примерно какво да използвам за захранване, дали да мисля кутия, дисплей и разни такива. Ако някой иска да помага с чуденките да свирка, иначе ще си се чудя сам 
|
| Чет Окт 22, 2015 9:44 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Последно на каква концепция се спря? За чии ти е дисплей?
Кутия има смисъл ако ще го продаваш, ама според мен нещата са далеч от там.
Захранване от USB мисля е ОК или бъркам?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Окт 22, 2015 9:57 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Концепцията е куртекс М7 (атмел sams7 300MHz, 384k RAM...) + Xilinx Spartan 6LX4. Връзка към РС с бързо USB, отделно ще има бърза SD карта. Функционалност: 1) за дебъг ще се поддържа CMSIS DAP, който би трябвало да се поддържа директно от комерсиалките (IAR, Keil...) a за ГНУ чрез опеноцд. От другата страна - хардуерно SWD (имам го и работи на неограничен клок, с автоматичен retry, демек по-бързо от това няма накъде). 2) Дейта Трейс - в реално време стриймване през USB-то, поне 20MB/s или там колкото може 3) Инструкшън трейс, или ще си го пиша на SD-картата директно като gprof filе или ще го стриймвам, но пак трябва да е файл и не знам дали ще успея да излъжа mass-storage със стриймване, така че по-вероятно е първо да си го пиша локално, а PC-то след това да си го вижда и чете когато иска... 4) Логически анализатор - с компресия в фпга, таймстамп и после пак на карта или стрийм. Ясно е, че ако се пуснат много стриймове скоростта ще пада, неизбежно... 5) ADC - задължително ще сложа мерене на ток с някое INA на каубойците (не съм решил още), но искам като дебъгвам един таргет да мога да го виждам какво изпълнява и колко харчи в реално време  6) Осцилоскоп.... тва е опционално и не знам дали ще го направя (ако се намерят евтини някакви АЦП-та евентуално). 7) допълнителни функции.... тва е както Атмел са направили, каквото им е останало свободно като периферия (UART, SPI, I2C...) могат да го управляват през къстъм команди на CMSIS-DAP-a. Лошото е, че от другата страна за тия работи трябва и софт... Те си имат Атмел Студио, аз си нямам... ама ще го мисля после  За чий ми е дисплей.... Ми мисля да сложа някои благинки и устройството да стане малко по-Ентелигентно и да работи самичко... И ще е убаво да има някакво, макар и много просто екранче  Да, захранване от USB, ама все пак трябва да избера чепове... Нещо дето да прави 3.3 и 1.2 и едно програмируемо. Та чеповете да са евтини, ама не съвсем калпави. И тъй като не съм правил скоро трябва да се поровя да видя какво ново има на пазара... Освен ако не получа жокер от публиката  Кутия не е задължително разбира се.... но пък ако има опция за нещо евтинко, що да не съобразя размерите на платката още от сега...
|
| Чет Окт 22, 2015 10:31 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
а какво ще кажете USB-то да се замени с етернет? USB всички си признаваме, че не е най-читави интерфейс, да не говорим за драйверите - за стари черчевета, за по-нови джамове, и за последните прозорци - все ще има някакви проблеми. за лайнукс пък не ми се мисли, а трябва да е възможен вариант. ентернета от друга страна изчистен и май е единственото платформено независимо решение, което е бързо и работи задоволително на всичко.
|
| Чет Окт 22, 2015 10:43 am |
|
 |
|
miro_atc
|
USB-то е най-отвратителният интерфейс, който познавам.... Обаче в случая има много съображения. Първо скоростта е по-висока, по-малко памет изисква, по-ниска цена... но най-важното от всичко е софтуерната поддръжка. Според мен е немислимо без връзка към дебъгер(и). CMSIS-DAP-а също е отвратителен, ама е реална опция, демек мога да я направя сам и да имам връзка с всички познати и непознати дебъгери. И за съжаление ДАП-а ползва USB HID....
Етернета е решение, но трябва да реализирам gdb remote протокола, което отваря много повече работа.... И се отива в един друг клас устройства. Аз и в тоя клас устройства участвам в правенето, но е просто друга бира!
|
| Чет Окт 22, 2015 10:56 am |
|
 |
|
Цецо
|
Дедо, едернета няма захранване, това му е куцото. Трябват адаптери, кабели, почваш да се оплиташ и т.н.
1. Миро като захранващи чипове - краварите. Те са най-евтини от добре работещите и са в стил - храниш кучето и не пипаш нищо. Избор има огромен, но си трябва да се види консумацията на къде отива.
2. Осцилоскоп е излишно според мен, както казваш 2 по-простички канала са достатъчни да си следи човек захранването (добре е да са 2 за да можеш да гледаш и за консумация и за дропове в напрежението). Осцилоскопа може да си го направи човек като надстройка... ако му трябва. Според мен вътрешните АЦП-та на проца са повече от достатъчни в случая.
3. Дисплеи - ами незнам какви благинки ти се въртят... реално аз не се сещам за стенд алон използване на такава система освен като автономен програматор, ама това е безмислено според мен. Или като автономен трейсър, ама то на малък екран така или иначе какъв трейс... както и да е - имам тука едни Оледи, бели 128х64 искат само 3.3V и SPI. За проби мога да ти дам, иначе са по 8$ за 100 бр. от читав доставчик или наполовина от китайците директно, поят се с FPC. Относително дребни са нещо като 18x30mm така на око претеглени.
4. Кутия - ами трябва ти нещо дето да е максимално паралелепипед, щото лесно се фрезова. За предпочитане с разглобяеми панели. Ама хубавите са скъпи. Ти го направи на по - голяма платка, да се види, че работи. Така или иначе релиз за кутия ти трябва само ако ще го комерсиализираш, а тогава вече обсъждането е на друго ниво.
Незнам с какво мога да ти помогна, ти в тая област имаш много повече опит от мен. Бих ти предложил да поема рутенето, но съм се омагьосал от работа, а таква платка си иска човек да и се отдаде. Евентуално важи финансовото предложение, мога да поемам разходи някакви. Те няма да са малки, защото за това си трябва поне 4 или 6 слоя платка и със сигурност няма да стане с един релиз. Та мога да поемам разходи, логистика, срещу един комплект от устройството ако тръгне.
И аз все пак не можах да разбера защо се отказа от цинка. Това което си намислил, няма да стане значително по - евтино. С цинка поне си имаш линукс, това отваря много врати и пести много време - тва драйвери, стекове, мрежи, дисплеи и т.н. С тоя Атмел имаш много фирмуер да изпишеш, знам, че ти иде отръки, ама....
Аз доста взех да го харесвам тоя цинк, ама в малко по-друг контекст съм го загледал - тестер за готова продукция (платки). Верно, че мен цената на единично устройство не ме интересува де, няма да го комерсиализирам.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Окт 22, 2015 11:11 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Ами нямам време да прогнозирам точни мощности, то и е почти невъзможно. За fpga дори няма таван, Xilinx дават един power естиматор, ама първо трябва да му попълниш един куп подробности, а аз още не съм фиксирал дизайна, второ дори и да му ги попълниш той колко точно ще ти сметне... С две думи мисля, че трябва да имам 1W на 3.3 и 1W на 1.2V. Би трябвало да стигнат, но и да не стигнат не е проблем. На мен не ми трябва, Емо май искаше... При всички случаи има възможност, най-малкото могат да се предвидят някакви АЦП-та. Проблемът е че не съм ползвал външни и не ми се рови. Ако някой предложи нещо разумно ще го вържа... Относно кутия, дисплей и т.н. Просто събирам предложения "на готово", в смисъл пак казвам че не ми се губи време да ровя, но ако имам някакъв чаршаф, залагам го и толкоз. Относно финансиране... не, няма нужда засега. Виж за рутене на платки по-може  Ми цинка.... хубав е, но както с етернета наистина се отива в друг клас. Както казах имам някакъв опит и като човек дето ползва такива устройства и съм участвал в правенето, така че си имам представа какво и как трябва да се направи. И дори в най-простия вариант, дори като вземеш предвид че много от най-тънките моменти мога да ги ползвам наготово, то пак е доста работа, повярвай ми! Готов съм да инвестирам време и нерви, но барем да има някакъв смисъл. Пък бил той и нетолкова финансов. Върху скъпият вариант така или иначе се работи. Там ronetix си копаят и ще продължат да си копаят и се надявам да изкопаят нещо най-накрая. Но няма смисъл а и не ми е по силите да правя алтернативи... Тук можем да скалъпим нещо с голям хардуер, но не и софтуер, функционалност и т.н. Така че ако някой много държи да се занимава точно с големия вариант, най-добре да го свържа или той сам да се свърже с ronetix, работа има достатъчно  В случая "евтиния" вариант, освен че като джелязо наистина искам да излезе много по-евтин, ако изобщо тръгне и се стигне до продажби, ще бъде без съпорт, без да се калкулира цената на софтуера, изобщо неща, които няма как да се изключат от цената на големия... Така че разлика в цените ще има и то огромна.
|
| Чет Окт 22, 2015 12:23 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Мисля, че хващам доводите ти. 1. Ако дисплея който ти предложих ти пасва на концепцията кажи. 2. Като захранване - на прима виста се сещам че съм ползвал TPS62160. Не са ме изненадали с нещо лошо, като цяло май ще ти паснат. Трябва малко по хубава индуктивност, щото са на височка честота ама не е болка за умиране. 3. Кутия - една дето се сещам е тая дето ръгат в нея J-Link. Явно е доста масова, щото в тоя клас устройства е напрактика стандарт. Ама не знам от де се купува, иначе трябва да е много евтина  4. АЦП-та - там може да си говорим с часове. По - скоро кажи каква резолюция/точност и скорост ще гониш и на какъв интерфейс. Ама аз пак да питам, що са ти външни АЦП-та, той контролера сигурно си има, за мерене на захранването трябва да са ок, там е по скоро врътка как да се направи входното стъпало, та да е максимално функционално за всякакви условия. 5. За директно рутене нямам време да помогна както казах. По скоро мога да направя ревю на хардуер дизайна. При всички положения съвета ми е да не пестиш от платка, т.е. не се мъчи да го правиш 2 слоя или нещо от сорта. Казвам го просто да не залитнеш съвсем да пестиш от това.
|
| Чет Окт 22, 2015 1:37 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
на мен може да ми светне около нова година прозорец за рутене. ооооообачееее не знам дали ще ви хареса ментора  не бях останал с впечатление, че ремута на gdb е толкова сложен, но си признавам, че не съм се заглеждал. само съм го компилирал за х86. пък и това ще доведе до ограничение до gdb само. за трейса не мисля, че е проблем да е по всякакъв протокол/интерфейс. ако се мине на цинк, със сигурност ще е по-бър обмена от USB. дори да не се докара 1000мбита, ще са поне 600-700мбита. етернета има преимуществото, че (1) е галванично развързан; (2) може да е на майната си за захранването - РоЕ може реално да достави 50-60W, не вярвам да ги стигне тоз дебъгер? чиповете са от добри (TI и Silabs) до много добри (Linear). има и готови трафчета на Coilcraft, дето бичат на ампери добре. така че, не е чак такъв проблем захранването. още едно предимство на етернета - възможност за доста точен таймстамп по 1588. без особени геройства се докарва <50ns синхронизация, ако се напъне човек може да се свали до няколко наносекунди. което в концепцията на една по-голяма система с LXI скоп (примерно) ще ти даде доста прилично точна информация как тече водата. а ако е цинк, няма нужда и от дисплей - http и си в джаза
Последна промяна ДедоБоре на Чет Окт 22, 2015 2:56 pm, променена общо 2 пъти
|
| Чет Окт 22, 2015 2:47 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Що ми са... на тоя етап не знам дали ще стигна до "гъделите". Но добрите намерения са малко да си поиграя на тема дебъг. Има доста трикове, които могат да се правят, особено в съчетание с инструкшъм трейса. Примерно синхронизиране на дебъг и/или трейс статистика с външни събития. Да кажем искаш да сложиш брейкпоинт по спайк на външен сигнал. Вътрешните АЦП-та са до 1Msps, което е малко и/или твърде бавно. Демек спайка или няма да се хване, или ще се хване след като проца вече е отшумял... Отделно, мисля да реша проблема с галваничната изолация, просто като си взема от тия пак-ве за gsm. Но в повечето случаи на мен ми трябва изолиран скоп, а не дебъгер, така че и като скоп бих го ползвал, въпреки че имам 2 на бюрото... Така че ако има някакви не много скъпи АЦП-та, резолюция колкото повече както казва Мечо Пух, интерфейс няма никакво значение (ще са на фпга).
|
| Чет Окт 22, 2015 2:48 pm |
|
|