Отговори на тема  [ 124 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Следваща
За или против електронното гласуване 

Анкетата свършва на Съб Окт 24, 2015 4:14 pm
За 66%  66%  [ 37 ]
Против 23%  23%  [ 13 ]
Не знам 11%  11%  [ 6 ]
Общо гласове : 56

Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: За или против електронното гласуване
Ами с тото-то не знам какво става, ама виж какво става с еврофутбол ....

Вто Окт 20, 2015 8:46 pm
Профил
Аватар

Изображение

itso.t написа:
Решил си да препишеш целия интернет? Доста амбициозно начинание... :D

Сря Окт 21, 2015 6:36 pm
Профил WWW

ДедоБоре написа:
електронно гласуване и дистанционно гласуване са 2 различни неща. виж въпроса на първа страница или сайта на ЦИК.
всички водят заблуждаваща кампания, като говорят за електронно гласуване и някак си пропускат думичката дистанционно. да не говорим за буквата И във въпроса

при дистанционното гласуване има 2 проблема:
- да се удостовери личността.
да приемем, че всички в един момент ще са си подновили документи за самоличност и МВР ще има пълна база с биометрични данни.
обаче надали всеки гласоподавател ще се навие да си вземе такова устройство за да гласува. втори въпрос е дали МВР ще сподели модела на съхранение на информация и още по-малко самата информация.

електронен подпис за всички, дори и да го проима (силно съмнително), също може да се използва от трети човек недобросъвестно.

верификация с образ е малко загубена работа за 6 млн добитък, пък важи и същото разсъждение за телефона с камера примерно.

верификация с ПИК е умрял кон по рождение - ясно е, че някой ще събира листчета с номера срещу 5лв.

задаване на въпрос не сърши също работа:
'моминското име на майка ти' - всички имат майки, но в някои общности дори и самите майки надали си помнят фамилията от детска възраст
'в кое училище си бил в 9 клас' (някои не са завършили и 9-ти клас, дори аз няма да отговоря правилно, защото му смениха името на училището и сега не знам как се казва

- да се гарантира тайната на вота - как ще се гарантира, че зад гласуващия няма някой с пистолет/пояга/петолевка?

---
на нашата територия вота априори се манипулира. докато не се намери надежден метод за горното, няма какво да говорим.

Дедо, дали ще събират листчета или екетронни подписи срещу 5 кинта или някой ще седи с пистолет зад гласуващия са безпочвени притеснения, понеже и сегашната система не ги гарантира - да, като влезеш да пускаш бюлетина се знае че си ти, ама не се знае дали като излезеш при неспазени задължения дали някой някъде не те чака, теб или близките ти.

За мен единствения риск е от хакерска атака, а както знаем държавата не е измежду най-добре справящите се с това.

От друга страна, системи като bitcoin си работят, демек начин някакъв има.

Сря Окт 21, 2015 8:26 pm
Профил ICQ

Всичко май се върти около тайната на вота. Все се чудя какво толкова би станало ако вота не е таен? Някой щял да те тормози защо си гласувал за този а не за онзи? При работеща съдебна система това не би трябвало всъщност да е проблем. Т.е. имаме свобода на словото а на вота имаме тайна ...

Сря Окт 21, 2015 10:32 pm
Профил
Аватар

Прикачени файлове:
Изборите.jpg
Изборите.jpg [ 42.08 KiB | Прегледано 3622 пъти ]

Сря Окт 21, 2015 10:42 pm
Профил
Аватар

Това вече е дърто, но е първото ми попаднало:
http://www.paragraph22.bg/22-novini/rea ... ora-na-cru

Сря Окт 21, 2015 11:10 pm
Профил
Аватар

Въпреки негативизма на повечето хора, все пак резултата е в значителен превес ЗА.

Все пак и аз като Дедо, да натъртя че както е зададен въпроса, електронното гласуване НЕ ОТМЕНЯ гласуването с бюлетини.
Демек ще трябва да направят така че да съществуват двете заедно. Как ще се гарантира че не съм пуснал един глас с бюлетина и един глас електронно от вкъщи. Не че не може, ама пак хора са намесени, и работата става двойна = двойно възможности за грешки и манипулации.

Чет Окт 22, 2015 5:53 pm
Профил
Аватар

Тайната на вота може да си остане тайна - private, public keys, сертификати... но реално в електроника няма нищо сигурно, НЯМА нещо дето не може да се хакне
Мене ме съмняват хората дето ще правят проекта и тези дето ще искат бакдорите в системата

Чет Окт 22, 2015 6:35 pm
Профил ICQ
Аватар

velio написа:
Въпреки негативизма на повечето хора, все пак резултата е в значителен превес ЗА.

Защото повечето хора не знаят точния въпрос, който ще бъде: "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?".

Значителният превес ще улесни значително един човек да може да гласува с N на брой лични карти. Аз съм категорично НЕ!

Чет Окт 22, 2015 7:52 pm
Профил
Аватар

Аз гласувах "за" преди да излезе ТОЧНИЯТ ВЪПРОС. Сега съм твърдо "нье!".
Ако не друго - това в момента не е въпрос за референдум.

Чет Окт 22, 2015 8:56 pm
Профил

Резултат "ДА" от референдума не задължава нито една институция с нищо. Може да се въведе електронно/дистанционно гласуване и след 50 години, като тогава се позоват на евентуалния положителен резултат от този референдум. Не считайте, че всички във властта са идиоти.
Купуването на гласове и сега го има, и тогава ще го има. Въпросът е да се намали неговото влияние, като се увеличи броя по този начин на гласуващите. Ще гласувам с "ДА".
В наше село кадидатката на ГЕРБ и сегашна кметица ,или по-точно нейните кукловоди, устроиха пиршество с кебапчета в циганската махала. Само заради това ще гласувам за друг, но не зная още за кого.

Чет Окт 22, 2015 9:25 pm
Профил
Аватар

Тука не става въпрос за повече или по-малко купени гласа. Иде реч, че сега тариката виси пред някоя секция и дори да е платил за глас няма как да е сигурен манго вътре какво е пуснал. Дистанционно няма да си губи времето да виси по улиците. Събира им личните карти и гласува от хола за който си иска, т.е. ще има 100% гаранция къда отиват гласовете. Защо да улеснявам тарикатите само защото някой го мързи да си разкара задника до училището?

Пет Окт 23, 2015 10:00 am
Профил
Аватар

защото сега много хора не гласуват защото не им е удобно, ако се улесни гласуването ще има повече хора гласували и купените гласове ще олекнат, то това е най-големият проблем на тези които са против

Пет Окт 23, 2015 6:53 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Не ги мислете толкова тези дето купуват гласове - лека полека хората ще поумнеят и ще спрат да си продават гласовете...

Пет Окт 23, 2015 7:02 pm
Профил
Аватар

https://www.facebook.com/15306703505157 ... 355172904/

itso.t написа:
Решил си да препишеш целия интернет? Доста амбициозно начинание... :D

Пет Окт 23, 2015 7:14 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 124 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Следваща