Отговори на тема  [ 124 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
За или против електронното гласуване 

Анкетата свършва на Съб Окт 24, 2015 4:14 pm
За 66%  66%  [ 37 ]
Против 23%  23%  [ 13 ]
Не знам 11%  11%  [ 6 ]
Общо гласове : 56

Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: За или против електронното гласуване
Абе има според мен достатъчно много начини да се направи сигурно, 100% сигурност не е нужна, необходимо е усилието да е твърде голямо.

Пет Окт 23, 2015 8:40 pm
Профил
Аватар

Димов - аз преди години бях голям радетел на гласуването и т.н. всички глупости. Сега отивам да гласувам с надеждата някой да иска да ми даде 200-300 лв. ама не щат пусто... Даже тая година бях се заканил да не ходя. Може би единствено за общински съветници може да гласувам, че поне там знам за кого ще е...

Пет Окт 23, 2015 9:06 pm
Профил ICQ
Аватар

те сега ни въртят,кво остава на ток....искам да съм амин там

неподкупен съм :D :rolleyes:

itso.t написа:
Решил си да препишеш целия интернет? Доста амбициозно начинание... :D

Съб Окт 24, 2015 12:23 am
Профил WWW
Аватар

Пък в наше село отсега се заформи балотажа: всичкото мафиот е зад гърба на един не много криещ се престъпник, голяма част от съветниците му са мутри или чалга певци и само няколко заблудени свястни колкото за цвят - познайте сигънта за кого ще гласува.
Другият е досегашният гербаджия който не е идеален но все пак понаправи нещо, свързан е с властта и нямаше големи скандали около него. Е, как да не отида да гласувам?
Колкото за референдума: май ще тегля един голям "Х" на бюлетината, нищо че ще попадна в графата "невалидни".

Съб Окт 24, 2015 4:05 pm
Профил
Аватар

За мен въпроса от референдума има също толкова смисъл, колкото и въпрос от рода:
"Подкрепяте ли по улиците на България да се движат И автомобили с перпетуум мобиле?"

"Дистанционно по електронен път", някой, някъде, дефинирал ли го е с достатъчно подробности това понятие.
Не е истина как всеки прави някакви допускания за това какво е "дистанционно по електронен път" и е готов да защитава позиция и да гласува.
Както когато се стигне до реализация трябва да има дефинирано задание, така трябва да има дефинирано задание и сега когато се провежда референдума. Ако сега не е дефинирано, дали ще бъде дефинирано и когато започне да се прави?
И за какво точно ще гласуваме утре на референдума? Това че знам точния текст на въпроса не ми помага много.

Това ли ни е пряката демокрация?!?

Съб Окт 24, 2015 4:35 pm
Профил
Аватар

забравяте че електронното гласуване не отменя а допълва старият начин на гласуване

цялата тази драма е все едно досега сте яздили магаре и ви питат искате ли да ви позволим да карате и автомобил, и да почнат спорове колко по-опасни са автомобилите от магаретата :D

който си иска магарето да продължава да си го язди!

Съб Окт 24, 2015 5:20 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Много задълбавате в техническите подробности... Съгласете се че няма как на този етап да има каквито и да е детайли (камо ли пък нещо като задание) заедно с въпроса!

Общата идея на така нареченото "електронно/дистанционно гласуване" е (1) гласуването да става по-лесно и (2) да не трябва да се разхождаш до някакво конкретно място за да го направиш. Административната работа намалява драстично, материалите които се изхарчват за едни избори намаляват драстично, цената за провеждане на избори намалява драстично.

Може би ще бъдат улеснени и продавачите и купувачите на гласове - не е съвсем ясно... Примерно ако някой от вас бъде натоварен със задачата да измисли всички детайли за една система за дистанционно гласуване - аз съм сигурен, че ще я измисли така, че всеки който е грамотен да се справи, а който е неграмотен да не се справи. Един вид - система с естествен филтър против маймуни. Какъв ще е ефекта за умните хора от такава система? Според мен положителен.

Идеята на тези които първоначално инициираха подписката беше да има НЯКАКВА ПРОМЯНА - нещо каквото и да е ще свърши работа - само и само нещата да не продължават по същия утвърден начин. Защо? Ами много просто - тези които се облагодетелстват от висок резултат на избори (независимо дали печелят с мнозинство, дали само влизат в парламента или пък не успяват да влязат, но имат над 1%) с всеки следващ избор стават все по-добри в това което правят - обиграват се, ошлайфват се, изтарикатяват и т.н. Според мен не трябва да им се пуска гювеч - не трябва да се чувстват комфортно, в свои води, всичко да им е ясно и известно! Трябва до последно да не е ясно какво ще се случи! Само така те няма да бъдат толкова НАГЛИ! Ако всичко им е известно предварително - можете да си представите как ще се държат и какво ще си позволяват да правят...

Разглеждайте въпроса на референдума като "Искате ли да има някаква промяна в начина на провеждане на избори или не?" Ако той мине добре - колелото ще се завърти и конкретните промени ще последват постепenno една по една.

Аз искам да има промяна и ще гласувам със сигурност!

Съб Окт 24, 2015 5:22 pm
Профил
Аватар

Да ама имаш право на един отговор за два въпроса - точно като с Белене.
А като знам, че това "Народът реши!" ще се тълкува съвсем различно според кефа на властимащите...

Съб Окт 24, 2015 5:28 pm
Профил
Аватар

DanielDimov написа:
Общата идея на така нареченото "електронно/дистанционно гласуване" е ...

И от тук нататък започваш да изреждаш твоите допускания... Все неща, които сам си се опитал дефинираш поради липса на дефиниция от страна на задаващия въпроса.

@Заек нищо не забравяме. Но ти не пропускай факта, че по цял свят яздят само магарета и то не щото са чишити.

"Дистанционно електронно гласуване" в главите на 90% от българите, които утре ще гласуват на референдума е нещо като "таковата". Останалите 10% имат своя дефиниция базирана на допускания.

Съб Окт 24, 2015 6:32 pm
Профил

Kога и как ще бъде реализирано не зная. Не съм се интересувал, но като се има предвид колко пари се въртят по електронен/дистанционен начин, би трябвало да се намери що-годе работещо решение за избори.
Обаче с доста голям процен вероятност допускам, че ако изборната активност при последните парламентарни избори беше с някой и друг процент по-голяма, това събитие щеше да ни бъде спестено: http://dnes.dir.bg/news/volen-siderov-a ... 8984?nt=10

Съб Окт 24, 2015 6:48 pm
Профил

Няма никакво значение как аз или ти или който и да е друг си го представяме! Ако тръгнат да правят нещо, което не устройва масата от хора - те ще се надигнат и ще пляснат по ръката този дето си прави съчиненията, както са му изгодни на него.

Разберете, че никой не може да се противопостави на цял един народ!!! Ако "народа" е от овце - може. Ако народа е от хора - няма да се получи.

Съб Окт 24, 2015 7:57 pm
Профил
Аватар

sthx написа:
Kога и как ще бъде реализирано не зная. Не съм се интересувал, но като се има предвид колко пари се въртят по електронен/дистанционен начин, би трябвало да се намери що-годе работещо решение за избори.

Ето това е още един пример за допускане в най-чистия му вид - "би трябвало...".
Също е допускане и че дистанционното електронно гласуване ще вдигне драстично избирателната активност или ще филтрира неграмотните.

Даниеле, не става въпрос дали някой ще подмени "гласа народен" от този референдум. Има проблеми около дистанционното а ла виртуално гласуване, които не са само до добрата воля и техническите възможности на този, който ще реализира проекта.
Този вид гласуване как ще гарантира тайната на вота?
Как ще се гарантира, че не гласуваш под натиск, когато гласуваш дистанционно от някъде си?
Има проблеми около това дистанционно електронно гласуване, които ако се дискутират както му е реда, ще стане ясно че още сега трябва да ги шляпнем по ръката. Няма защо да чакаме да минат още два-три мандата, да гласуваме само с надеждата за някаква промяна и да си играем на открита демокрация.

Съб Окт 24, 2015 9:13 pm
Профил

Zdrav написа:
Има проблеми около това дистанционно електронно гласуване...

Проблемите съществуват, за да бъдат решавани. Никой не е казал, че електронното гласуване ще стане още на следващите избори. И аз съм спокоен, че такива избори ще има, когато има достатъчно сигурен начин да бъдат проведени. Както писах по-горе и след 50 години може да е. Просто се поставя задачата пред управляващата класа.

Съб Окт 24, 2015 9:26 pm
Профил
Аватар

електронното банкиране дали е на 100% сигурно? всички знаем че не е и че има вероятност да се пробие, но това не ни спира да използваме удобството му
ако на някой му се ходи лично до банката да им дава платежни на хартия, защото някой може да му хакне онлайн банкирането да ходи
а това че сигурно 80% от страните по света нямат електронно банкиране не е аргумент за мен дали да го ползвам или не :)
на мен ми е удобно и съм преценил риска да го използвам

Съб Окт 24, 2015 9:30 pm
Профил

Защо се опитваш да натовариш дистанционното гласуване със странични функции? На него функцията му е да можеш да гласуваш от друго място.

Тайната на вота и дали не се гласува под натиск са други проблеми с други решения и няма логика да се вадят като довод при обсъждането на дистанционното гласуване. Ако някой се опасява че тайната на вота му ще бъде разкрита ако гласува дистанционно - може да го направи локално. Това няма да изчезне като опция.

Съб Окт 24, 2015 9:43 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 124 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща