|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:14 pm
Помош за синтаксис или още нещо...
| Автор |
Съобщение |
|
tolstolob
Ранг: Ориентиран
|
 Re: Помош за синтаксис или още нещо...
А портовете кой ги инициализира? Не казваш какъв е пика, но ако е 16-ка, след ресет целия порт Б е изходи. При 18-ките май порт Б тръгва като аналогов (с дефолтния фюз). Та, в тоя случай каква реакция чакаш? Ето примерен инит за твоя случай: За 16-ка: За 18-ка:
|
| Пет Окт 30, 2015 12:55 pm |
|
 |
|
palavrov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Това не е загуба а трупане на опит. Някъде след 10000 часа (не е грешка, десет хиляди или ако ти харесва около 10 години) вече ще си научил добре нещата 
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пет Окт 30, 2015 1:06 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Не е трупане на опит а загуба на време. "Конфигурационните битове засега са ми мъгла. " Конфигурационните битове ги пише в дейташита. Може да го прочете и бам вече не са му мъгла, но той вместо да чете си губи времето с блъскане на глави. Освен това му казах къде точно му е грешката, ама чукча писател, чукча не читател.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пет Окт 30, 2015 2:34 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Изядохте го човека. Започва да ме хваща шубе да питам нещо, ако се наложи... Бих искал да вметна, че много неща които са очевидни и логични за профитата и по-напредналите, за начинаещите не винаги са такива...
|
| Пет Окт 30, 2015 4:57 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Мии обяснете му с две думи за к'во служат тези битове, че да знае какво да чете... Ако не ви е срам - аз ще му обясня!
|
| Пет Окт 30, 2015 8:54 pm |
|
 |
|
Stoimen
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пет Юни 25, 2010 3:18 pm Мнения: 363 Местоположение: Varna
|
Ето първоначалната ти идея работеща.
едит: сбъркал съм контролера. За твоя трябва да добавиш ANSELH = 0; да кажем след TRISB = 0xFF;
макар че в симулатора ще работи и така.
|
| Пет Окт 30, 2015 10:20 pm |
|
 |
|
dimitrov2000
Ранг: Минаващ
|
Благодаря за файла, компилирах го с MPLAB и сега при другото положение на бутона /отворен, както трябва да бъде/, показва само OFF, като мига на равни интервали. Като затвориш бутона замръзва. Точно обратното на на това , което правеше преди. Сега изпълнява програмата след else... Ако си я пробвал и при теб работи, значи грешката е в някой от настройките при мен, я на млаба, я на протеуса. Като разглеждам скрипта, умишлено ли си оставил горе unsigned int a; unsigned char buf[20]; от оригиналния скрипт, тъй като според мен по-долу те не играят?
Последна промяна dimitrov2000 на Съб Окт 31, 2015 12:37 am, променена общо 1 път
|
| Съб Окт 31, 2015 12:19 am |
|
 |
|
dimitrov2000
|
 |  |  |  | tolstolob написа: А портовете кой ги инициализира? Не казваш какъв е пика, но ако е 16-ка, след ресет целия порт Б е изходи. При 18-ките май порт Б тръгва като аналогов (с дефолтния фюз). Та, в тоя случай каква реакция чакаш? Ето примерен инит за твоя случай: За 16-ка: За 18-ка: |  |  |  |  |
Колега, при мен са: TRISD = 0x00; TRISB = 0xFF; ANSELH = 0; Просто не съм постнал целия скрипт, а само частта където гърми...
|
| Съб Окт 31, 2015 12:24 am |
|
 |
|
dimitrov2000
|
Благодаря за разбирането, колега. Сигурно аз не се изразявам достатъчно добре, но точно това ми е необходимо. С две думи. Както заявих в друг пост, аз не съм от хората, които питат два пъти за едно и също нещо. Дата шийта на 887 е близо 300 страници английска реч и особено ако не знаеш какво търсиш си е упражнение. Ако всичко беше в шийтовете нямаше да има нужда от форуми, разбирай някой хора хора нямаше да има, къде да си упражняват остроумието или да си избиват комплексите за малоценност.
|
| Съб Окт 31, 2015 12:30 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Рабира се, че не всичко е по шитовете, има и малко по ератите(около 0.1% не повече).
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Съб Окт 31, 2015 12:49 am |
|
 |
|
Stoimen
|
 |  |  |  | dimitrov2000 написа: Благодаря за файла, компилирах го с MPLAB и сега при другото положение на бутона /отворен, както трябва да бъде/, показва само OFF, като мига на равни интервали. Като затвориш бутона замръзва. Точно обратното на на това , което правеше преди. Сега изпълнява програмата след else... Ако си я пробвал и при теб работи, значи грешката е в някой от настройките при мен, я на млаба, я на протеуса. Като разглеждам скрипта, умишлено ли си оставил горе unsigned int a; unsigned char buf[20]; от оригиналния скрипт, тъй като според мен по-долу те не играят? |  |  |  |  |
Пробвах го само в Proteus. Ето теста в proteus. И да a и buf не са нужни.
|
| Съб Окт 31, 2015 12:22 pm |
|
 |
|
Stoimen
|
Проиграй това което си постнал в първия пост с RB0=1 (внимателно огледай скобите!) и ще разбереш защо не става 
|
| Съб Окт 31, 2015 12:33 pm |
|
 |
|
dimitrov2000
|
Скрипта тръгна колега и проблема не е бил там, а в пин №1 на чипа. Като го откачих тотално от схемата, всичко си дойде на мястото. Това е енигма за мен засега, защото поне на симулатора, ако въбще има закачено неща съм него, /дори отворен контакт ???/ към маса, дава +2.5 волта напрежение при включване на симулацията и чипа започва да се държи неадекватно. В това за мен няма никаква логика. Феномен, за който тепърва ще дълбая. Благодаря за съдействието досега. Целия първи етап на проекта заработи, поне на симулатора. Ще кача го по-късно, със съответните коментари, че сега нямам време.
|
| Съб Окт 31, 2015 1:30 pm |
|
 |
|
dimitrov2000
|
Обещаното си е обещано, така че прилагам работеща първата фаза на проекта си, заедно с Протеус файла, хекса и кода, в случай, че някой иска да си поиграе. Правя изричната уговорка, че още не съм го тествал на реалния чип, така че може и нищо да не излезе, но засега и това е нещо.
При подробно разглеждане и тест, за мен възникват следните въпроси, на които моля някой от знаещите да отговори, ако има желание:
1. Трябва ли входове D0, D1, D2, и D3 на LCD дисплея да се дадат на маса задължително при 4 битовата конфигурация? /Така също си работи/
2. Защо на пин 1, /който в настройките на процесора е заложен като ресет/, в момента в който се закачи за висящия бутон /RESET/ към маса на схемата, се появява +2.5 волта /откъде ???/ и блокира работата на процесора? Дали е проблем на симулатора /нещо скрито/, защото в реалния живот това няма никаква логика. При положение, че ключа е отворен, не би трябвало да има никакво значение за какво е закачен другият му край...
3. Какво трябва да се коригира в кода, за да се обърнат входовете, от високо, както е сега, към ниско ниво? Ако при настоящия код, в който между впрочем е заложено ниско ниво /RBO == 0/, просто се обърнат, схемата пак работи, но при отворен контакт, а не при затворен, както е добре да бъде? Просто има някаква обратна логика, която не мога да си обясня, откъде идва...
4. На симулацията надписа трепти, колкото е по-голяма стойността на кварца, толкова по бързо. Пак на симулацията, това се коригира с увеличаване на закъснението, заложено след PrintScreen "...". При 2000 мс, надписа не трепти, но смятам, че толкова голямо закъснение е ненормално в реалността. Как се избягва това на физическия екран?
|
| Съб Окт 31, 2015 5:21 pm |
|
 |
|
stefan63
|
За да не трепти, трябва да махнеш функциите от сорта Start ,Clear за дисплея. Те не ти и трябват. Махни всичките закъснения. Ако много искаш -направи закъснение в главния цикъл - след някакво извеждане към дисплея.
Имаш 6 врати, интересуват те 6 бита. Събират се в един байт. Имаш 6 еднакви функции за проследяване , които се различават по бита в тоя байт. И 6 еднакви функции за дисплей, които се различават по стринга, който извеждат.
|
| Нед Ное 01, 2015 11:32 am |
|
|