Отговори на тема  [ 97 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Помош за синтаксис или още нещо... 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Re: Помош за синтаксис или още нещо...
Чакай, чакай малко..С първата част съм ОК, макар че имам въпрос към функциите start и clear. Не се ли ползват съответно за инициализиране на дисплея и изчистването му, за следваща команда?

По втората част на поста - има абсолютна логика в това, което казваш, но моля те дай на български, че не съм дотам в нещата още.

Нед Ное 01, 2015 1:11 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

MX_UINT8 doorsstatebyte;
#undef mydef_door_isopened_when_readlowlevel
void showmessageDoorsOK (void);
void showmessageOpenDoor(MX_UINT8 doornumber); //doornumber= 0..5
void delay_1second(void );

void main(void)
{
//init hardware ............
//.....
//init hardware done.

while(1)
{
doorsstatebyte=portb & 0x3f ;// 6 -те врати са на битове 0,,5, портб
#ifdef mydef_door_isopened_when_readlowlevel
doorstatebyte=doorstatebyte ^0x3f;
#endif

if doorstatebyte == 0) showmessageDoorsOK ()
else
{for (int i=0;i<6;i++)
{
if ((doorstatebyte & 1)!=0)
{ showmessageOpenDoor(i);
break;
};
doorstatebyte=doorstatebye>>1;
};//end for cycle
};
delay_1second();
};//end while(1)
} //end main()

/// на първата отворена врата се извежда съобщение за нея и цикълът се прекаратява
/// 'break', защото на мене ми изглежда логично така. Може брейка да се замени с
/// delay_1sec - за да може човек да прочете надписа , и после се продължава с проверка
/// на следващата врата.

Не съм рзгллеждал Start /Clear функциите какво правят. Тоя сорт дисплеи имат нужда
да ги инициализираш, да. След това правиш позициониране на (1,1) и пишеш.
Ако ще запишеш 5 букви, отзад ще допълниш с шпации. По сложно е, но ...

Нед Ное 01, 2015 1:54 pm
Профил

Благодаря, ще го осмисля и ако имам въпроси ще ги задам.

Нед Ное 01, 2015 4:09 pm
Профил
Аватар

dimitrov2000 - от писаното до тук от теб виждам че концептуално все още не са ти се изяснили нещата а се сърдиш на хората дето ти казват да "размигаш" светодиод - това си е просто израз да започнеш от дребните неща - никой не те кара да вържеш светодиода и да го мигаш, но като цяло идеята е такава. Не напдай така хората тук, щото не знаеш на кой какъв му е капацитета. Има много какво да научиш от пишещите тука, ама трябва и те да са склонни да ти помогнат. С такова отношение не заслужаваш много помощ честно казано ама все пак...

Не съм ти разглеждал подробно кодовете дето си пускал, но тези дисплеи нямат нужда постоянно да се пишат. Даже е желателно да се изписва квото има и повече да не се закача докато не има нещо друго за писане. Особенно пък clear командата иска време от няколко десетки милисекунди за да се изпълни и ако постоянно правиш clear/print ще се получи едно много неприятно мижане надисплея. Дори само print със интервали на двата реда го изчиства по бързо от clear командата.
После виж от кой адрес ти почва втори ред - щото не е задължително да е там където очакваш. Та дори може и да не е втори ред а да е реално 3-ти (всъщност дори е много вероятно да е така).

Нед Ное 01, 2015 4:56 pm
Профил ICQ

По принцип си прав, но има някой общи тенденции във форумите, които няма смисъл човек да пренебрегва, ако има себеуважение.
Когато те надушат, че си нов в определена област:
Едни ти казват, че това с което си се захванал, не е за теб, а трябва да правиш нещо друго...
Други ти казват, че това, което правиш, всъщност не ти трябва въобще...
Други те пращат да изчетеш цялата теория по въпроса и като я изучиш, тогава да питаш..
/Друг е въпроса, дали тогава ще ти е необходимо да питаш, но както и да е?/
Трети се опитват да ти обясняват живота, вселената и всичко останало и т.н.
Имаше и един колега, който писа, че ми трябват 10 000 часа, за да разбера, за какво става въпрос...

Гледам да подминавам такива постове, именно да не се излезе, че се заяждам, но моите уважения.
Аз имам други виждания по въпроса, които разбира се не налагам на никой.
Според мен например, ако за три месеца не се ориентираш и не усвоиш основите на нещо, по-добре го зарежи,
защото очевидно това не е твоето нещо. След над половин век скитане по тази грешна земя съм разбрал едно:
Повярвай ми, няма нищо в този живот, което да си струва 10 000 часа да го учиш. Не говоря за практикуване, усъвършенстване и т.н.,
а за голо учене. Живота е твърде кратък, за да блъскаме в кръг...

Затова гледам да задавам конкретни въпроси и се надявам да получа конкретни отговори, именно на въпросите, които задавам.
Ако се намери някой добър човек тук, който да отдели време и да ми отговори ОК, ако не - свят широк, интернет още повече...

Сега конкретно на въпроса:
Идеята е:
сигнал на пин - надпис, липса на сигнал - празен екран;
сигнал на друг пин - друг надпис, липса на сигнал - празен екран;

Ако махна функцията clear, надписа си стои до следваща команда, което не е целта.
Т.е. трябва да има нещо, което да изчисти дисплея, след като сигнала на пина го няма вече.

Със сигурност има и по-елегантно решение и именно за него питам. За 4-5 дни, откакто пипнах за първи път контролер,
на мен дотам ми стигна акъла. Схемата работи без грешка в практиката, като изключим това премигване по време на лупа,
но съм далеч от мисълта, че така е коректно да се изпълни.

Нед Ное 01, 2015 9:21 pm
Профил

E, прави си го така,щом ти харесва. :D
Обаче ,ако някой те попита - на тоз дисплей що нищо няма изписано?
Обясняваш му замисъла си, обаче започва да те гложди - абе да не се е успало нещо?Я да спрем и да отворим някоя врата за проверка.... Както казва гогол - щом в сцената има пушка, тя трябва да гръмне по някое време. И с дисплеите е така. :D
Пускай един емотикон да се усмихва по ЛЦДто - да ти показва ,че системата работи.
Пътьом ще научиш и как се програмира усмихващ се емотикон на буквено-цифров дисплей.

Нед Ное 01, 2015 9:43 pm
Профил

Надявам се не си помислил, че в предния си пост съм визирал теб. Ти си един от отзивчивите хора тук, за което искрено ти благодаря.

Искам да си изясня алгоритъма стъпка по стъпка. И сега няма проблем да сложа постоянен надпис на дисплея, който да се сменя
с постъпването на съответен сигнал и после да се връща. Бях го направил, но го махнах за да се съсредоточа върху проблема.
На този етап се блъскам с въпроса с премигването на дисплея, който идва от въртенето на цикъла Start - Clear.
Не намирам начин да избегна командата Clear, тъй като нещо трябва да махне надписа, когато сигнала вече го няма,
защото, ако го няма Clear, си стои последния, който се е е появил и така до следващия.
Затова казвам, че със сигурност има решение, но аз не го знам.
Иначе планирам за постоянно да показва примерно час и външна температура, които да се сменят при сигнал от различни датчици,
когато постъпят и после да се връщат обратно. По нататък могат да се сложат и още неща, за които имам идея, на по-добре стъпка по стъпка.

Нед Ное 01, 2015 10:48 pm
Профил

Start е инициализация, пуска се само веднъж. Clear може да ползваш, може да не ползваш - ако навлезеш по-навътре.
Ползвай си го засега -преди всеки нов надпис. Когато няма отворена врата - пускай clear и някакъв надпис Хелло.

Нед Ное 01, 2015 11:15 pm
Профил

stefan63 написа:
Start е инициализация, пуска се само веднъж. Clear може да ползваш, може да не ползваш - ако навлезеш по-навътре.
Ползвай си го засега -преди всеки нов надпис. Когато няма отворена врата - пускай clear и някакъв надпис Хелло.

Благодаря ще го пробвам още сега.

Нед Ное 01, 2015 11:25 pm
Профил

dimitrov2000 написа:
stefan63 написа:

Благодаря ще го пробвам още сега.

Жив да си! Остана едва забележимо трепкане, предполагам от Clear. Ще го поровя още малко.
Няма начин да няма начин.

Нед Ное 01, 2015 11:33 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

докато ползваш готови функции си зависим.

Clear чисти рама на дисплея и взема повече време ако чистиш няколкобуквен стринг.

Пон Ное 02, 2015 2:14 am
Профил

dimitrov2000 написа:
...Остана едва забележимо трепкане, предполагам от Clear...

Не съм гледал кода (то и не му разбирам на С-то) , ама като направиш 'Clear', вдигни някой бит (аз им викам 'противоповторност'= 'proti' ) . Следващия път , преди да активираш 'Clear' , гледаш 'proti' , ako e вдигнат , прескачаш 'Clear' . Ako изписваш надпис нулираш 'proti' .

Пон Ное 02, 2015 10:40 am
Профил ICQ
Аватар

dimitrov2000, ако за теб разучаването на контролер е "голо учене" къде си тръгнал изобщо? Това което правиш в момента му се вика кърпене и прекрояване. В днешно време навсякъде е пълно с копи/пейст специалисти.

АКО познаваше контролера щеше да знаеш, че първи крак е "RESET" и трябва да е с високо ниво за да работи, ниското го ресетва. Ако го оставиш висящ, контролера е нестабилен та чак дебилен. Ако НЕ искаш външен ресет за къв чеп си му сложил "MCLRE_ON"? Само че не си го сложил ти, а автора на кода, дето ровичкаш, щото така му е трябвало на него.

АКО познаваше контролера щеше да знаеш, че всеки извод на PORTB си има вътрешни изтеглящи резистори към +5в.(всъщност не са физически резистори, но това е друга тема). Ти си сложил външни към маса, ок няма лошо, ама за къв чеп си включил и вътрешните? Дамм... пак не си ти, а автора на кода, дето ровичкаш, щото така му е трябвало и така си го е конфигурирал. И в края на краищата ти се получава някакъв делител, дето работи на магия някак...

Изясниха се няколко от необяснимите и според теб нелогични поведения. Виждаш колко писане изписах за да ти обърна внимание на част от грешките. Това дето си го сътворил ако трябва да се коментира бая писане ще падне, затова и никой не пише.

Сега преди да ревнеш, че никой не ти помага и те пращат да четеш, и какво било отношението по българските форуми, вземи и махни тигана от котлона и ходи си хвани първо рибата, т.е. запознай се с контролера. Проблема не е в четенето, а в мързела. Така както си тръгнал рано или късно ще си прекроиш кърпежа, а най-вероятно и ще заработи. Имаше един друг тука преди време се беше заиграл по същата схема да прекроява и няколко пъти сменя контролерите, че все не му стига памет да си завре творенията, а иначе пак така бучи, че "никой не му помага".

Помощ е да те насочат, не да ти го направят, за да може ти да си го преправяш според нуждите.

Пон Ное 02, 2015 3:29 pm
Профил

Хич и не съм чел, ня знам какво урпавялва, но някъде мернах схема с малко параелно дисплейче, там няма какво да трепти освен ако не го трептиш насила, пуска се с 10 реда код на С, друго не знам какво правиш но като чета предният пост нямам и желание да разбирам.

Пон Ное 02, 2015 11:55 pm
Профил

Няма да го превръщаме в дебат, но няма как да отмина някой внушения в поста ти. Няма автор на кода, ако имаше щях да го използвам без да се замисля, защото поисках помощ за да изработя конкретен проект, а не по принцип да се науча да програмирам разни работи.
Кода е писан от графичен софтуер за програмиране, за който ми подсказа колега от форума, намерих, го усвоих го и си върша работата. Ако намираш грешки в него, явно си доста по-напред в материала. Това за изтеглящите резистори, вече мина в постовете, така че няма как да не го знам. Но изглежда никой не чете, а само пише, каквото си е намислил предварително. Просто е останало от предишните експерименти, когато не тръгваше и пробвах различни конфигурации.

Целия ми предишен пост беше насочен именно към това, което и ти сега повтаряш. Колко сложно беше за някой знаещ да каже тези пет параметъра на кръст /защото те са толкова/, със съответните препоръчителни настройки и толкова. Аз знам, как да хвана гората после, но не. Трябва да се правим на велики и нравоучителни. Никой не ми отговори на въпросите, които зададох, а щеше да ми бъде от полза. На никой не му е приятно, когато пита за нещо конкретно, да му се отговаря с куп заучени фрази хвърлени в пространството. Ако нямаш време, нерви, желание и т.н. да отговаряш, не отговаряй и толкова. Иначе, ако следваме максимата "научи си се сам", тогава защо пишем по форумите. Както беше писал твой колега, аз наистина не знам капацитета хората, които пишат тук. За него мога да съдя само от писанията им. Виждам само, че има хора, които се стараят да помогнат и други, които не. Другото е вятър.

P.S. Сега, като се загледах не откривам. Би ли ми казал, къде точно в кода пише, че вътрешните резистори са останали активирани, че нещо ми се губи?

Вто Ное 03, 2015 12:24 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 97 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща