Отговори на тема  [ 70 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5
Разработване за STM32 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Разработване за STM32
gicho написа:
Както Миро каза, мотики има навсякъде. При стм-а може и да са повече, само че сума ти и народ се е блъскал с тях и се очаква да се известни. ....
Но като цяло отнякъде трябва да се започне, така че ще е полезно някой да даде мнение за lpc-тата.

Точно казано от gicho. Едно са мотиките, въпроса е колко хора тичат през поляната.

Ако ще минаваш на LPC, ще трябва да разчиташ общо взето на ония хора дето си им взимал мнението, щото тук почти никой не ги е ползвал. А като гледам на какво ниво си, само докато запалиш средата ще имаш доста да се потрудиш (не те обиждам, подготвям те).

Пон Ное 09, 2015 9:53 am
Профил ICQ
Ранг: Почетен член

аз вече 9 месеца пиша за LPC1833 , така че запалването на средата не мисля че ще е проблем

цялата тази тема я започнах защото нямам никакъв опит с ST и исках да се ориентирам и да знам какво може да се очаква... получи се добре - много полезни мнения се написаха за което благодаря много!

Пон Ное 09, 2015 10:04 am
Профил

gicho написа:
Тогава спокойно можеш да минеш без хардуерно ускорение.

за моженето - ще може, ама ще става по-бавно и съответно ще харчи повече батерия. плана ми е цялото съдържание на eMMC-то да е криптирано, тоест при всяко четене и запис на сектор ще има декриптиране и криптиране.

Пон Ное 09, 2015 10:22 am
Профил
Аватар

Странни въпроси задаваш за човек дето е в играта...

Мога ли да питам, за чии чеп си седнал да се обмисляш скок към ST, като имаш спрегната система за LPC( и хора които да ти ударят рамо)? Не мисля, че в двете платформи има изявен лидер, хубавото на ST е комуната иначе, като всеки друг производител - лайната с лопати да ги ринеш...

Пон Ное 09, 2015 11:31 am
Профил ICQ

Ами проучвам точно защото ST имат по-голяма юзър-база и въпроса който си задавах е "Защо се е получило така? В какво са по-добри?" До тук виждам че са по-добри само в маркетинга... :)

Пон Ное 09, 2015 12:09 pm
Профил
Аватар

Е ориентирал си се горе долу. :)

Щом си прострелял пушката - ползвай я.

Пон Ное 09, 2015 1:04 pm
Профил ICQ

DanielDimov написа:
gicho написа:
Тогава спокойно можеш да минеш без хардуерно ускорение.

за моженето - ще може, ама ще става по-бавно и съответно ще харчи повече батерия. плана ми е цялото съдържание на eMMC-то да е криптирано, тоест при всяко четене и запис на сектор ще има декриптиране и криптиране.

Целта ти е да не могат да ти прихванат данните докато правиш трансфера, или после някой да не вземе да ти изчете emmc/картата?

Вто Ное 10, 2015 12:02 am
Профил

не искам да могат да видят какво съм записал на външната памет.

другия случай е ако ми се наложи да актуализирам нещо на същата тази външна памет - като изпращам пакети към у-вото те също трябва да са криптирани за да не могат да ги логнат и анализират по-късно.

Вто Ное 10, 2015 12:31 am
Профил

Принципно криптирането не е голям проблем, стига да се ползва стандартен чипър и ако не се уливаш с дължината на ключовете. Проблемът е, че повечето библиотечки са писани и оптимизирани като за х86 и другия проблем е, че компилаторите обикновено не успяват да съберат всичко в регистрите, а пък ако опре до RAM променливи изпълнението става на няколко порядъка по-бавно. Това е един от малките случаи в които си заслужава асемблер. Аз мога да предложа код за AES, имаше и още няколко чипъра ама не помня дали ги дописах, пък и със сигурност не са тествани така че не ги предлагам ;-)
Сега не знам колко данни ще се криптират, ако са малко едва ли скоростта ще може да се забележи. Още по-малко пък живота на батерията. За да има някакъв ефект, то трябва криптирането да е значима част от времето. Да кажем 20-30%. Но това е наистина много особен тип приложение. Обикновено едва ли е 0.1-0.001% и затова казвам, че консумацията се определя от останалите 99%.
По-скоро трябва да се внимава да няма друг тип издънка. Примерно ако се сложи криптиране на ниво сектор, това значи ли че ще пише винаги на цял сектор? Щото ако пишеш на парче, а криптираш целия това значи да отидеш на триене на сектор всеки път и така със сигурност ще вдигне много повече консумацията. Ако криптирането е на ниво файл също има проблем ако писането не е съобразено с размера на блока на чипъра.
Помисли над писанията, ако наистина е важна консумацията. Дори ако се налага по-добре разхищавай сектори, но избягвай да ги презаписваш. Все пак отдолу е флаш и само в едната посока минаваш без триене.

А относно STM... основната причина да са масови е, че просто предлагат много голяма номенклатура и прилични цени. Навремето бяхме хвърлили око на LPC-тата като изкараха двукуровите. Хубуу ама те първо изкараха май само rom-less версии и трябваше да чакаме, ама докато чакаме намерихме друго решение... И още веднъж от Луминари ни го спретнаха тоя номер и те така щеш не щеш STM е наличен, другото не... изборът не е голям ;-)
Не малко хора пък тръгват заради евтините платки... изобщо причини има, а в края на краищата самите чипове бачкат. Проблемите им са повече кофти документация и библиотеки, ама то решението ясно - не се ползва техен код и готово ;-)

Вто Ное 10, 2015 8:42 pm
Профил
Аватар

Покрай тази тема ми стана интересно дали STM32 могат лесно да се подкарат с средата на CooCox. Качих Version: 2.0.3,последната която е на сайта. Драснах дребно примерно проектче,компилира се. Маса време се блъсках да подкарам J-Link за дебъга. Експериментирах всичко дето ми дойде на акъла,но резултата е един. Тръгва да дебъгва и нещо се крашва без да даде съобщение за грешка и прекъсва дебъга.
Накрая го пробвах с ST-Link и си работи като слънце.
Някой подкарвал ли е ST-Link-а с тази среда успешно?

Пет Ное 13, 2015 12:11 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 70 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5