Отговори на тема  [ 97 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Помош за синтаксис или още нещо... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Помош за синтаксис или още нещо...
Само че оставяй ги тия графични тулове и хващай С-то.

Чет Ное 05, 2015 11:02 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Направи я програмата от нулата , като тия готови функции ги забравяш.

Пет Ное 06, 2015 12:30 am
Профил
Ранг: Минаващ

stefan63 написа:
Поздравления!
Програмирането се учи ,когато имаш реална задача.
Намисли си следващата задача и действай :D , ако не си се наситил.
Ако ще продлжаваш - системният таймер е задължителен като стъпка.

Благодаря! За системния таймер имаш предвид освен другото, предполагам възможностите му за часовник, времеви интервали и т.н.
Ще го почвам и него, но стъпка по стъпка.

Пон Ное 09, 2015 7:10 pm
Профил

Имам предвид ,че функциите delay трябва да бъдат :
- използвани само в изключителни случаи, например при инициализиране на Lcd.
- 2 типа - микросекундни (базирани на специализирана функция, например цикъл , или отделен хардуерен таймер) и
многомилисекундни - базирани на системния таймер, който пък има интервал 1..100 милисекунди.

Може би горното ти изглжда отвлечено/отнесено и излищно сложно, но това е правилният начин.
Функция от типа дилей(2 секунди) е .. да речем ...екстравагантност.

Пон Ное 09, 2015 7:26 pm
Профил

Разбрах, ще го разучавам и него.

Вто Ное 10, 2015 4:50 pm
Профил

ToHu написа:
Само че оставяй ги тия графични тулове и хващай С-то.

Виж, знам че едното и другото си имат предимства и може би на по-ранни години бих започнал, както трябва,
т.е. с С-то, но сега за времето, в което се отраках да нахвърлям една програма като функционалност,
в С не мога да преброя само, дали броя на отворените скоби е равен на броя на затворените...

Вто Ное 10, 2015 4:54 pm
Профил
Аватар

dimitrov2000 написа:
...
в С не мога да преброя само, дали броя на отворените скоби е равен на броя на затворените...

бронето се учи в 1-во клас!

Сря Ное 11, 2015 8:46 am
Профил

Ами ще ти го кажа така, аз съм жичкаджия от както се помня, разбирай хардуерист, и както с епомня клони към 2-3 клас тогава тръгнах на кръжок, може и по рано да е. Като такъв съм правил какво ли не чисто на логика, вкл.декодер за автоаларми, повярвай при първия ми досег с микроконтролери които трябваше аз да програмирам търсих същите тулове и имах същите мисли .... изпариха се точно за ден и половина и то го замених не със С а с асемблер, дотогава единствено бях писал на лого и бейсик. Та моя съвет е да не си губиш времето с такива инструменти, в един момент ще осъзнаеш че такак или иначе си научил С-то че и асм но си изгубил ужасно много време борейки подобни инструменти.
В една друга тема препоръчах подобен инструмент но случая беше за у-во което релано се прави с 2 ТТЛ-ки, за всичко по сложно горещо препоръчвам да започнеш да пишеш а не да рисуваш. Същия ми беше и случая с програмируемата логика, въпреки че там рируването дава много добри резултати, но просто установих че с няколко реда верилог в моя случай си спестявам доста цъкане с мишката.

Сря Ное 11, 2015 6:40 pm
Профил

ps66 написа:
dimitrov2000 написа:
...

бронето се учи в 1-во клас!

В 1-во клас ние не учихме броне, а други работи....

Тебе май езика ти е избягал, да не говорим за граматиката.

Чет Ное 12, 2015 3:28 pm
Профил

За ToHu:
Няма съмнение, че си прав, но времето не стига. Все се мъча да обясня и никой не иска да разбере:
Натъкнах се на нуждата от програмиране за конкретно изделие. Нали разбираш, че няма кой да ме чака
да изчета тонове литература, за да напиша два реда реда и да тръгнат нещата.
Иначе, ако ще се занимаваш с това сериозно, разбира се че трябва да тръгнеш от А и Б, даже от по-назад.
Разбери ме правилно. В нещата, които правя има логаритъм и повторение. Трябват ми 10 базисни техники,
ако нещо допълнително възникне, се усвоява в хода на работата и разбира се най-лесно с питане.
Другото е модерно по този вид форуми. Питаш, как да накарам пика да чете импулси и при определен брой да задейства вход.
За да питаш подобно нещо, значи ти е стигнал акъла да разучиш, какво е пик, конфигурирал си входове и изходи, знаеш че трябва да се подаде команден ред на едното, за да изпълни другото и т.н.
но веднага ти налитат: "Чакай бе, къде си тръгнал? Научи бинарните числа, изчети първо цялата литература по въпроса, чети форума, там има всичко, ето ти линк на един, има 200 страници тема, дето е правил, е не баш същото, ама долу-горе..." Оказва се, че не били компютри, а компоти и не шведски а съветски и т.н. Няма лошо, всеки има право на мнение.
А бе момче младо, /да не кажа нещо по-сериозно/ аз ако изчета и изуча всичко, което ми казваш, до тебе ли ще опра да питам???
Аз съм на друг принцип- ако можеш да помогнеш, помогни. Ако не можеш си трай. Това е. Добре, че са руските форуми...

Чет Ное 12, 2015 3:49 pm
Профил

Абе колега в голяма грешка си относно предствите кое колко отнема и ккаво усилие е нужно, но всеки си работи както прецени. Гарантирам ти че за времето за което си търсил софтуера който ти генерира код, и времето нужно да го подкараш и пуснеш съответнивт код щеше да научиш достатъчно С-то за да си го напишеш.
Няма нищо страшно, няма тонове за учене и не се искат години за това което правиш. Дори е обрантото, твоята ситуацжия е идеална защото явно нешата са сравнително прости, т.е. имаш реална и проста задачка, час два ровичкане и си готов, и със всяка малка задчка ще учиш повече и повече. По форумите се помага, просто колегите най-вероятно не им се заниамва с машинно генериран код в кото не можеш да ни ориентираш къде точно е проблема ... в С-то няма нищо сложно.

Чет Ное 12, 2015 4:30 pm
Профил

ToHu написа:
... Дори е обрантото, твоята ситуацжия е идеална защото явно нешата са сравнително прости, т.е. имаш реална и проста задачка, час два ровичкане и си готов, и със всяка малка задчка ще учиш повече и повече. ...

Задачата не е проста, защото като почне да прави "изделието", ще разбере от първа ръка що е то debounce и с какво се филтрира и какво правим, като не ти стигне рама на пика.
Вариантите са два. Или си плаща да му го направят или си сяда на задника и учи С както му казаха.

Чет Ное 12, 2015 6:32 pm
Профил

Еееее стига го плащи човека, какво толкова има в дебонса, в зависимост как си написал кода са ти още от 2 до 5-6 допълнтелни реда. Да може да му се наложи да разбере как работи таймера, но щом разбира цифровата леекторника едвеа ли таймера ще му е проблем. За хардуеристи периферията е най-ясното и просто нещо.

Чет Ное 12, 2015 7:43 pm
Профил

ike написа:
ToHu написа:
... Дори е обрантото, твоята ситуацжия е идеална защото явно нешата са сравнително прости, т.е. имаш реална и проста задачка, час два ровичкане и си готов, и със всяка малка задчка ще учиш повече и повече. ...

Задачата не е проста, защото като почне да прави "изделието", ще разбере от първа ръка що е то debounce и с какво се филтрира и какво правим, като не ти стигне рама на пика.
Вариантите са два. Или си плаща да му го направят или си сяда на задника и учи С както му казаха.

Тоя кораб отдавна отплува колега и с дебаунса и интерупта и т.н. Рам бол, даже ме е яд, че използвах толкова голям пик, който може да
прави хиляда работи, а го ползвам за термометър, волтметър и да гледа 8-9 входа, но както и да е.
За всяко нещо има първи път. Изделието отдавна си работи на пушка. Минаваме към следващото.
А що се отнася до графичния туул, точно затова говоря, като казвам, че никой не чете постовете, а отговаря.

Той пише на чисто C, компилира в .cof и .нex и т.н. Каквото ти душа иска. Без никакви собствени интерпретации и добавки.
На всеки етап можеш да промениш, махнеш или добавиш код, ако има нужда. Така, че едното не пречи на другото,
но не искам никой да убеждавам. Ако някой има интерес, да пише. С удоволствие ще го насоча.

Чет Ное 12, 2015 7:53 pm
Профил

Колега ясно за графичния тул, но както и да е, не искам да те убеждавам в нещо в което не вярваш.

Чет Ное 12, 2015 7:57 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 97 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща