Отговори на тема  [ 41 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Препоръчайте транзистор - за 1.5 khz 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение Препоръчайте транзистор - за 1.5 khz
Иска ми се да усиля сигнал 1,5 килохерца така, че на изхода да се получи към 3 ампера ток при 12 v захранване. Но не зная какъв транзистор или схема да позлувам. На входа имам сравнително добър сигнал с амплитуда над 2 волта.
Опитах с BD139 - водят го биполярен мощен, но той пуска най-много 1 ампер (1.5 по документи) без да изгори. Опитах с IRF530 но не успях да го вкарам в режим. Струва ми се, че той не може да пусне толкова висока честота.
Не се надявам на кой-знае каква помощ, но за момента не ми достига акъл какво да правя. Ако някой има опит с подобен казус, моля да съдействува.

Съб Ное 14, 2015 4:57 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Препоръчайте транзистор - за 1.5 khz
roncho написа:
...сравнително добър сигнал с амплитуда над 2 волта...

Колко добър ? Малко описание на "добротата" ще е от голяма полза.

Съб Ное 14, 2015 5:37 pm
Профил
Аватар

Би било полезно да се спомене и какъв е товара.

Съб Ное 14, 2015 5:40 pm
Профил

Не ти епорблем честотата, IRF-а клати в порядъци по-вуисоки честоти, 1.5 khz не е пробелм за никой полупроводник ако ще и да е от времето на Гагарин. Първо кажи какъв ти е сигнала, от там много зависи как ще го усилваш. Има голяма разлика дали е еднополярен или не, и тов акакво искаш да получиш. Едно е да усилваш еднополярни импулси, друго е двуполярен сигнал. Едно е да изместиш целия сигнал в диапазона 0-Х V друго е да получиш +/- Х ... дай по точно задание.

Съб Ное 14, 2015 5:41 pm
Профил
Аватар

Благодаря за отзивите
Товарът ми са две паралелно свързани бобини, всяка от тях е по 7 ома/3.5 mH.
Сигналът е обикновен, еднополярен. Усилва се от нула нагоре. Входа с от емитерен повторител. Използувам говорителче за да го чуя, освен това го измерих с прибор като променливо напрежение - казва 2-3 волта. Затова казах че е добър.
Не съм много вещ с FET транзисторите, но както виждам по документите, те имат висок входен капацитет и може би окъсяват сигнала при килохерци. Нямам друго обяснение, затова си мисля по-скоро за биполярен.

Съб Ное 14, 2015 5:59 pm
Профил

Бобините със каква сърцевина са? Ферит или желязо?
Сигнала какъв е? Синосуида или PWM от 0 до 2В?

Съб Ное 14, 2015 6:11 pm
Профил

Ами не може с 2-3 волта, с толкова дори и общ сорс е трудно, на повечето MOSFET им трябва над това напрежние за да отпушат. Ако искаш да подаваш + /т.е. повторител/ тогава управялващото трябва да е с размаха на захранващото. Препдолагам че сигнал ти освен всичко друго е и правоъгълен, та си отива на ключов режим а не усилвател. Също така ако имаш само нормален мултицет трудно ще измериш реалният ток, уреда не е правен за такива честоти и за правоъгълни сигнали. http://www.electronics-tutorials.ws/tra ... tran21.gif и това http://www.electronics-tutorials.ws/art ... gif?81223b .. съвсем примерно че нямам нкакъв кад под ръка.

Съб Ное 14, 2015 6:12 pm
Профил
Аватар

Сигналът е по принцип синусов - произхожда от аналогов дивайс, не от мцу. Но е възможно предусилването да го реже и деформира. Формата не ми е критична. Бобинте са с мек радиочестотен ферит (не че е много важно, но щом някой пита...).
Изглежда отпушването на FET-а ми е проблем. Опитвам с делител за преднапрежение да го оправя, но резултатът е същия - изходът е силен постоянен ток и слаба променлива съставка.

Съб Ное 14, 2015 6:30 pm
Профил

Ами не ти е проблема отпушването а това че стои отпушен. Как си го свързал, в коя от двете схеми от линка по горе, .. то там едната е P канален всъщност и са все общ сорс, но има в предвид къде ти е товара от изхода към маса, или от + към изхода. Ако искаш синусуида няма проблем и таква да имаш, но в този случай как е енополярен ? В смисъл сигурен ли си че е ендополярен, и това само по себе си не е проблем, но това е важно за режима в който ще ти работи транзистора. Нещата са прости, N каналният се отпушва с положително напрежение спрямо сорса. Ако е в схема общ сорс, т.е. сваля ти товара към маса, което е и стандартно за работа в ключов режим, 4-5 В са ти достатъчни за повечето MOSFET. Ако си го сложил към + в схема сорсов повторител, което най-вероятно си направил, не успяваш да го запушиш предполагам. кажи само къде ти е товара и ще ти драсна нещо, само да видя какво ще намеря че в момента се боря с преисталации на аутокадски бози.

Съб Ное 14, 2015 6:37 pm
Профил

Абе .. още нещо, ти как очакваш през тая бобина да имаш 3А ток когато съпротивлението и е 7 Ом а захранването ти е само 12 V, ти чисто омически не можеш да го постигнеш, сега и импеданса не е лошо да сметнеш.

Съб Ное 14, 2015 6:52 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

IRF530 започва да се отпушва при 2.8V и нагоре. Значи слагаш един резисторен делител 33к+10кома на гейта ,а сигнала го подаваш през кондензатор >1мкФ. Емитерния повторител е добре да е с резистор в изхода около 1ком.

Съб Ное 14, 2015 7:28 pm
Профил

Не го пращай човека за зелен хайвер, няма да стане неговата работъа, трябва да си изясни из основи какво иска да направи.
1. При 7 ома активно съпротивление, максималният ток при 12V е около 1.7 А
2. При 1.5 khz реактивното съпротивление ми се струва че отива към 39 Om .... освен ако не греша ....

Съб Ное 14, 2015 7:32 pm
Профил
Аватар

33 ома е реактивното, но пък са 2 в паралел. Хубавото е ,че ще се поозори докато успее да изгори транзистора. :) Обаче с тия индуктивности какви напрежения ще вдига... Без схема си е гадаене.

Съб Ное 14, 2015 7:43 pm
Профил

Ами в паралел, ама само активното им е достатъчно за да не стане. Това ще са едни обранти напрежения чак свят ще им се завие на тия транзистори, което ме навежда на мисълта че трвбва да гледа по нагоре, 740 дори 830 че и това ще му е малко.

Съб Ное 14, 2015 7:50 pm
Профил
Аватар

извинявам се, извикаха ме на бира затова закъснях...
схемата е:
Изображение
вместо втория транзистор-T2 сложих направо FET-а, защото платката ми беше готова.
Едно обаче разбрах, приборите не дават надеждно показание за променливите токове.
Изобщо не ми беше трудно да изгоря едно BD139. Оттогава се изучих да ги докарвам до правилните 1.5 ампера. Но искам двойно повече.

Съб Ное 14, 2015 9:26 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 41 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща