|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:10 pm
Проблем с отчитането на някои стойности от SHT25.
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Re: Проблем с отчитането на някои стойности от SHT25.
Той датчика е ясен. Аз коментирах първия пост и по - конкретно това: Баси и стаята дето може да се термостатира до 0.01 градус та е успял да си направи измерването  И с какъв ли уред мери стайната температура, нещо нечовешки точно ще да е.... А това пък, че 0.01 градус грешка го притесняват, човека явно има амбиции в измерванията 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Ное 18, 2015 2:39 pm |
|
 |
|
Hristo85
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Вто Ное 17, 2015 7:31 pm Мнения: 15 Местоположение: Бургас
|
То е ясно, че не е толкова точен, те хората са си го казали. Но според вас какво ще попречи прихващането на промяна на температурата с 0.1 градуса при положение, че хваща с 0.01. В смисъл как да допуснем, че промяна не е настъпила като действително е отчетено, че започва да се случва още от 0.01, 0.02, 0.03 и т.н. В случая получавам отлична температурна стабилност и много добра точност: 0.5 гр. Все едно с дърводелски метър да меря разлика между 1 и 11 см. Или с шублер да меря дали живака се клати в 3 метров живачен термометър. То и живачния е точен ако е дълъг, само да е разграфен правилно, но пак зависи дали ще го гледаш отдолу или отгоре и показва различно. Аз съм доволен от датчика очаквах младшите битове да играят много.
|
| Сря Ное 18, 2015 2:51 pm |
|
 |
|
Hristo85
|
Цецо, датчика действително не може да покаже 22.88, не че ще ми трябват за крайната цел която е точност 1 гр. Пробвайте да сметнете по формулата, на обратно 22.88 към това което трябва да прати датчика. Къде всъщност е грешката?
|
| Сря Ное 18, 2015 3:03 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Грешката... е в липсата на някой фундаментални знания. Имаш практически умения, ама ти липсват теоретични. И то такива които не се наливат от форум, а от четене на тухли четворки.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Ное 18, 2015 3:21 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Сря Ное 18, 2015 3:47 pm |
|
 |
|
Hristo85
|
Всъщност точно от форума ми помогнаха да намеря грешката в изтеглящите резистори. А другата грешка открих, че не е в моя софтуер, а в datasheet-а където е посочено, че резолюцията е 0.01. 24.88 е точно толкова не защото в стаята е толкова, а защото аз искам да е толкова, но не го отчита.
|
| Сря Ное 18, 2015 3:53 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Не познавам тоя датчик, но има различни варианти за постигане на стабилни показания. Примерно ако четеш регистър 10 пъти в секунда, а той се опреснява веднъж на 10 секунди  Но по-вероятно е регистъра, който четеш да показва средна стойност на N на брой измервания. Това с осредняването дава възможност да се елеминират някой грешки дето имат случайно разпределение. За съжаление основните грешки при меренето на температура не са такива. Казано по друг начин, ако вземеш някой калпав термометър и резулатите от всеки хиляда измервания ги осредниш то ще получиш едно число с три знака след запетаята, което ще изглежда стабилно докато не направиш следващите 1000 измервания. И вероятно това ще прилича на "мерене" на температура, особено ако никой не знае че използваш кофти термометър 
|
| Сря Ное 18, 2015 4:00 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Пич, това ще си го сложа в рамка на стената и всеки път когато някой ми говори за измерване ще му го показвам  .
|
| Сря Ное 18, 2015 6:20 pm |
|
 |
|
4040
Ранг: Почетен член
|
Имаш предвид ,че никога не показва 24.88, а ги прескача? Голямата резолюция помага при динамични и диференциални измервания. Например при топломерите разликата може да е 1-2 градуса и всяка десета да е киловат.
|
| Сря Ное 18, 2015 7:33 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Товеа да го разбирам ли че ти подаваш данни като за 24.88 но проца ги чете грешно, т.е. симулираш изхода на сензора ? То защо е било вече е ясно де.
|
| Сря Ное 18, 2015 7:57 pm |
|
 |
|
Hristo85
|
Последните 2 коментара: Прави сте точно това имам предвид. Не може да прехвърли някои стойности сигурно заради конверсията в 16 бита и начина по който е осъществена. За другите преди това: Добре де хора, колко пъти да спомена, че: -търся точност 1 градус. Това, че правя изчисленията на максималната резолюция, извънземен ли ме прави? Щото тези дето са проектирали датчика и те така са направили? -какъв е проблема аз да кажа колко да показва термометъра? Не мога да го стопля ли? Не мога да запиша стойност във входния буфер ли? Абстрахирайте се от идеята, че в стаята действително в момента е толкова. -не съм си и помислял да показвам на дисплея 0,01 гр. Става въпрос за затворена среда в която температурата не трябва да мърда много. По-голяма резолюция позволява с PWM да се регулира нагревателен елемент, който и без това е много инертен и не пречи да се пресметне, че е на път да подмине зададената температура преди това да се случи, и да се намали коефициента на запълване. -и както споменах, ползвам високата резолюция и за откриване на грешки. избягвам CRC проверката която би добавила по 10 бита повече, на всяко измерване, което се случва няколко пъти в секунда. (въпреки, че е споменато, че честото четене би стоплило датчика с 0,1 гр., аз не забелязвам такова нещо. Не съм пробвал с CRC). Може би става въпрос за по ниски температури, които и без това не ме интересуват. До сега всичко работи така както бе замислено, дори подмина очакванията ми.  miro_atc: а, ако след хиляди измервания температурата е желязо, какво значи? Датчика ли е добър или управлението на нагревателя е добро? Поздрави на всички, и не реагирайте така остро, когато някой не е могъл да обясни с едно изречение каква е целта.
|
| Сря Ное 18, 2015 8:09 pm |
|
 |
|
4040
Ранг: Почетен член
|
АЦП-тата също не са идеални , като нищо ще си прескочат някоя стойност от младшите разреди. ...Но колкото и да се оправдаваш , първият ти пост си остава бисер. 
|
| Сря Ное 18, 2015 8:31 pm |
|
 |
|
Hristo85
|
Така е! Все пак съм нов във форума и трябваше да привлека внимание. Пък и бях пил едно вино за кураж. 
|
| Сря Ное 18, 2015 8:38 pm |
|
 |
|
stefan63
|
И това кърти миФки: Не бих го ползвал щото - ме мързи да го напиша/кодирам - кабелите ми са къси и екранирани Ама щото щяло да има 50,6 Байта повече в секунда.... 
|
| Сря Ное 18, 2015 8:54 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Аз знам едно място дето докарват 0.01 градус  ама много пари ми вземат за всяко мерене..... А с точното регулиране на температурата ти пожелавам успех. Не казвам че не може, нито пък че е трудно. Само, че начина по който си мислиш, че ще стане не е верният  Освен това аз в момента пиша софтуера на едно терморегулаторче за това което предполагам че се опитваш да правиш, като частите ми заедно с кутия, платки и лицев панел са за по-малко пари отколкото на теб ти е само датчика - та целта може да се постигне и с къде по елементарни средства. Примерно ние ги правим с един аналогов датчик на микрочип и с обикновено 10 битово АЦП. И пак постигам резолюция 0.1 градус и с подходящия алгоритъм поддържам температурата със същата точност. Но грешката няма как да се минимизира, освен с калибрация на датчиците. И пак трябва да си сигурен че тази грешка е сравнително константа. Ние имаме няколко уреда които си ги калибрираме и като се продава уред се сверява с калибриран - така грешката се свежда до бленувания половин градус. Обаче никъде не съм я специфицирал - така клиента остава доволен от уред който е с +/- 3 грдуса грешка, а получава значително по-верен  и то безплатно.
|
| Сря Ное 18, 2015 9:06 pm |
|
|