Отговори на тема  [ 41 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
8051 (AT89C51) за начинаещ... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 8051 (AT89C51) за начинаещ...
Е време ми е да се сблъскам с 8051 based контролерите, реших да почна от Atmel-ския AT89C51, компилатора ми е KEIL PK51, дотук имам вече един BlinkLED, поне това успях да напиша от изчетения datasheet на този контролер. Иска ми се обаче да наблегна първо върху ASM, тъй като не съм запознат толкова с Intel-ския асемблер (макар че съм написал доста програми за PC на ASM) :oops: Дайте някаква документация или описание на инструкциите :)

Пет Яну 20, 2006 12:31 am
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Инструкциите:
http://www.win.tue.nl/~aeb/comp/8051/set8051.html
http://www.8052.com/set8051.phtml

http://www.8052.com/

TUTORIAL:
http://www.hobbyprojects.com/8051_tutor ... n_set.html

Пет Яну 20, 2006 10:37 am
Профил
Аватар

Мнение 
Благодаря @nikich, на мен ми беше повече интересно дали Instruction Set-a на микроконтролер 8051 е същия както на процесора на PC-то ми :)

Пет Яну 20, 2006 11:40 am
Профил
Аватар

Мнение 
Predator_MF написа:
Благодаря @nikich, на мен ми беше повече интересно дали Instruction Set-a на микроконтролер 8051 е същия както на процесора на PC-то ми :)

Забрави!

Пет Яну 20, 2006 11:50 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ей това исках да чуя @bateAz :lol: Щото гледам из нета и не мога да зацепя аз RISC процесор ли държа в ръката си или.... :D

Пет Яну 20, 2006 11:58 am
Профил
Аватар

Мнение 
:lol: или....

Нищо общо.

Пет Яну 20, 2006 12:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
nickich написа:

Нищо общо.

Ще ме извинявате, доста съм невеж в област 8051, уча се на всичко сам и препочитам да се засрамя да питам отколкото да се засрамя че незнам :D

Пет Яну 20, 2006 12:24 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Predator_MF написа:
nickich написа:

Нищо общо.

Ще ме извинявате, доста съм невеж в област 8051, уча се на всичко сам и препочитам да се засрамя да питам отколкото да се засрамя че незнам :D

Е, аз пък съм невеж в асм за ПЦ :oops:
Няма нищо срамно в това да питаш. Все пак никой не може да знае всичко. А и нали е за това този форум.

Просто имах в предвид, че инструкциите на 8051 са доста различни от тези на ПЦ-то. Почти не съм писал на асемблер за ПЦ, но съм понаписал някой неща за '51, но от 'птичи поглед' изглеждат доста различни.
Нали все пак ПЦ-то е CISC, a 8051 се води RISC :wink: .

Пет Яну 20, 2006 12:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Хищник, 8051 е класиката в микроконтролерите. Все пак, има определени "странности", с който вероятно вече си се запознал.
1. 3 ( три ) адресни пространства.
2. Набор от инструкции, много подходящ за реализация на булеви функции.
3. Набор от инструкции, много неефективен за работа с големи обеми от данни.
4. Липсват някой често ползвани команди : например събиране БЕЗ пренос, сравнение и др. Но пък има "декремент и преход, ако не е нула", "сравнение и преход, ако.." и др.
Изобщо, странна идеология, която се среща рядко. Това е по повод ядрото му. За периферията - това зависи от производителя. Виждал съм и замо голо ядро с един-два порта, виждал съм и 168 пинoво чудовище с USB2.0 HOST ctrl. Атмели не съм ползвал.
Това ядро все още е едно от най-разпространените, и все още се разработват нови контролери с него. Така че, има хляб в него. За съжаление, ARM го измества и това е неизбежно.

Пет Яну 20, 2006 12:49 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
ARM си е ARM, както се казваше някъде "няма да разбереш къде отиваш ако не знаеш къде си бил" :D

Уча този процесор точно заради голямото му разпространение, вече вдянах няколко недостатъка, например липсата на TRIS регистър, но пък в някой модели срещнах такъв PXDIR. Благодаря за помоща която ми оказвате, разчел съм се в момента, ако имам други неяснотии ще попитам :D

Пет Яну 20, 2006 12:57 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
http://ecet.ecs.ru.acad.bg/emk/lects.html

Прикачени файлове:
8051iset.zip [72.97 KiB]
291 пъти
Пет Яну 20, 2006 1:09 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Lipsata na TRIS register eeee takova predimstvo ....... che kojto go e polzval e razbral kade e istinata ....
za kakvo ti e TRIS register ?? samo da go shtrakash li ? ..... kade ste ti potrjabva takova neshto ? v mnopgo malko sluchai kogato se slagat razni analogovi prilojenija na porta .... ama togava povecheto procesori i s TRIS registar ne varshat rabota zashtoto ne sa im simetrichni buferite kam GND i VCC.

abeeee tozi procesor e mnogo mislen i mnogo dobre izpipan ibstruction set. A za golemi masivi ot danni ne e mnogo efektiven am ima trikove s koito mohe da se okaje che e po-efektiven i ot dosta drugi praveni da rabotjat s golemi bazi danno

Пет Фев 10, 2006 2:48 am
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Мога да кажа, че схванах как се пише за 8051 след като написах I2C, SPI, LCD, RS232 и още няколко библиотеки (RTC например), но не съм доволен колко е тромав...имам в предвид MIPS/mA е висок...но пък смятам да го ползвам за в бъдеще :D

Пет Фев 10, 2006 2:27 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
8051-цата има убийствена система за прекъсвания, която компенсира неговата тромавост и е много удобна за многозадачен режим. Контролера е мислен като архитектура и инструкции да бъде много гъвкав за логичният подход за решаване на алгоритмите, за отговорни задачи и сериозни приложения е перфектен, недостатъка е скороста която варира в зависимост от условията на програмата, точно затова е насреща перфектната система за прекъсване. Ако не беше толкова усложнено програмирането им може би сега щяха да са много по разспространени...!

Вто Фев 14, 2006 12:51 pm
Профил YIM
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
forest_gump написа:
8051-цата има убийствена система за прекъсвания, която компенсира неговата тромавост и е много удобна за многозадачен режим. Контролера е мислен като архитектура и инструкции да бъде много гъвкав за логичният подход за решаване на алгоритмите, за отговорни задачи и сериозни приложения е перфектен, недостатъка е скороста която варира в зависимост от условията на програмата, точно затова е насреща перфектната система за прекъсване. Ако не беше толкова усложнено програмирането им може би сега щяха да са много по разспространени...!

добре де АТ89s52 не е ли с това ядро за която говорим. аз мисля, че да. Там няма проблеми с програмирането не по трудно е от АВР или друг върхуплаткосерийнопрограмируем чип. Бучкаш и тръгва. Аз работя с този чип. Даже не е и бърз 20 тина мегахерца разделени на 12 му е вътрешният клок. Но е приличен само даташиитовете могат да ми скъсат нервичките.

Чет Фев 23, 2006 10:54 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 41 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща