Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Въпрос за RESET на процесор 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение Въпрос за RESET на процесор
Вчера се занимавах с управляващата платка на сушилня за дрехи ELECTROLUX. Сушилнята се е повредила 3 седмици след изтичане на гаранционния срок. Външното проявление на повредата е - при включване дисплея се опитва да светне но веднага угасва, след малко това се повтаря и така нататък.
При мене е само управляващата платка. На нея е захранването, процесора (MC9S08AC60), няколко релета, симистор и разни други. Част от платката е показана на снимката.
http://relhostpic.eu/images/2015/11/30/k86K.jpg
Захранващата част работи номално.
Извода RESET е р.3 на процесора. Веригата за RESET е три последователно свързани съпротивления към 5V - R41(10k), R42(1k), R43(330R). От общата точка на R42 и R43 има кондензатор 100nF към маса (С18). Общата точка на R41 и R42 е изведена и се подава към друга платка - предполагам към дисплея.
Сигнала на р.3 е показан на снимката по-долу.Импулсите са с период 2-3 секунди. Мисля че всеки импулс ресетва процесора.
Въпросът ми е дали това рестване може да е нормално и да се дължи примерно на това, че не е вързано нищо друго към платката ( датчици, дисплей или нещо друго ), или е дефект и затова сушилнята не тръгва?

Прикачени файлове:
RES.JPG
RES.JPG [ 17.09 KiB | Прегледано 2519 пъти ]
Вто Дек 01, 2015 7:45 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Въпрос за RESET на процесор
AA написа:
...... Въпросът ми е дали това рестване може да е нормално и да се дължи примерно на това, че не е вързано нищо друго към платката ( датчици, дисплей или нещо друго ), или е дефект и затова сушилнята не тръгва?

Да си сигурен! И за двете едновременно, де :)

Вто Дек 01, 2015 11:35 pm
Профил
Аватар

и от къде идва ресет импулса на 2-3 сек?
да не би р.3 да е конфигуриран И като изход и проца да бичи ресети навън?

Сря Дек 02, 2015 12:10 pm
Профил

Подобен феномен с HC08 и аз съм виждал :D

Платката беше от климатик и нямаше много сигнали към нея, така че съм ги проверил и със сигурност не беше това причината.
Най-вероятната причина е омазан флаш, а може и проца да си е отишъл. За съжаление в моя случай не успях да намеря фърмуер и с това приключих ;-)

Сря Дек 02, 2015 1:23 pm
Профил
Аватар

Ресета на тоя процесор не може да се конфигурира като I/O изход, но пък когато има някакъв вътрешен ресет (куче, лоу волтидж и т.н.) става на изход и подава ресет сигнала навън за 34 цикъла на клока. Така че най-верояно някъде другаде е проблема и процесора се ресетва. Може би е нещо по захранването - закачи скопа на захранването и виж дали то не пада и от там да се ресетва проца.

Сря Дек 02, 2015 5:01 pm
Профил

Ти сигурно ги познаваш по-добре, но аз залагам на скапан флаш...
Поне в моя случай честотата беше твърде височка, т.е. гърмеше доста бързо след ресет вектора и това изключва кучета и тем подобни. Захранването, аз като тествам уреди винаги си ги захранвам с лаболаторното си, така че със сигурност не е и това. И пиновете съм ги проверявал един по един...
Просто тоя проц, както и много други си се ресетва при невалидна инструкция, демек скапан флаш :D

Сря Дек 02, 2015 10:12 pm
Профил
Аватар

Благодаря за отговорите! Днес взех и платката с досплея и бутоните за да пусна всичко накуп. Платката с дисплея и бутоните има собствен процесор. Между двете платки има връзка по четири линии - 3 захранващи ( маса, 5V, 12V ) и една комуникационна. Захранванията ги проверявах - всичко изглежда наред. При включване на двете платки с прекъсната комуникационна линия между тях, платката с дисплея и бутоните тръгва нормално, изрисуват се разни символи на местата, където трябва, възприемат се натисканията на бутоните и отговора е адекватен ( примерно изписване ERR при опит за някаква настройка, или при опит за стартиране на някаква програма ). На комуникационната линия откъм управляващата платка се виждат пакети импулси. При включване на комуникационната линия дисплея угасва ( остава само подсветката ). Не може да се разбере какво се случва при натискане на бутон, но бутона ON/OFF се вижда че спира да работи адекватно. На комуникационната линия пакетите стават доста повече. Мисля че дисплея би трябвало да светне адекватно и при включване само на двете платки без останалата периферия ( с евентуално изписване на някаква грешка ). Започвам да си мисля че нещо се е объркало софтуерно и като че ли машината ще отиде към бракуване.

Сря Дек 02, 2015 10:44 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 7 мнения ]