| Автор |
Съобщение |
|
radolin
Ранг: Форумен бог
|
 XMega U серията идват ли с препрограмиран бутлоадер?
Здравейте,
XMega контролерите с USB интерфейс идват ли с препрограмиран бутлоадер? Целта е като го закачиш на платка към USB host да можеш да му налееш при първо включване фърмуера без външен програматор.
На някои места казват да, на други - не. На сайта на Атмел на пръв поглед не намирам информация по въпроса. Ще съм благодарен някой ако ги ползва да сподели.
Поздрави, Радо
|
| Пет Дек 04, 2015 11:41 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
 Re: XMega U серията идват ли с препрограмиран бутлоадер?
Аз съм подкарвал едни 32 ки но нямаха. Но при Атмел някой път процесори от един и същи тип идват с различна конфигурация на фусовете,тъй че като нищо в някои серии да си имат бутлоудър ако някъде така пише че трябва да е.
|
| Съб Дек 05, 2015 1:03 am |
|
 |
|
TheHungry
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 03, 2005 11:31 am Мнения: 766 Местоположение: Пловдив
|
Тези които аз съм ползвал всичките са били с бутлоадер . Старите серии ATUSB също .
_________________ "I really do like SOLDERING as my programming language." Bob Pease
|
| Съб Дек 05, 2015 1:25 am |
|
 |
|
radolin
|
Единственото място на сайта на Атмел, което успях да изровя по въпроса казва - не: http://atmel.force.com/support/articles ... earch&pn=1За AT90USB162 примерно на други места намирам хора да казват, точно както TheHungry, че винаги идват с бутлоадер от фабриката. Баси несериозната работа, може ли да нямаш тази информация на сайта си?! Аз лично не искам да разчитам какво пише някой в AVRFreaks и после да се окажа с 1000 платки дето няма как да се програмират. Още повече, както казва Никола може да е на късмет - някои серии да имат, някои - не. Писах им на съпорта. Отговориха ми, че има наводнение в Индия и ще трябва да почакам.
|
| Съб Дек 05, 2015 10:00 am |
|
 |
|
radolin
|
Бърз, но безполезен отговор:
Dear customer, For this question, please contact your local sales or distributor.
За сметка на това мога да участвам в месечната томбола:
Let me know if you are satisfied with my answer and join our monthly prize draw.
|
| Съб Дек 05, 2015 11:07 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Тия чипове се програмират по 4 пина. 4 дупки с растър 1.27mm на платката. Ако е за малко бройки де 
|
| Съб Дек 05, 2015 11:45 am |
|
 |
|
radolin
|
Честно казано не знам за колко бройки става въпрос. Този човек има някакъв продукт с голям АРМ на който върви Линукс и AtMega контролер покрай него. Преди доста време му бях направил Линукса да бит-бангва 4 GPIO-та на АРМ-а и да се прави на ISP програматор и по този начин няма нужда от допълнително програмиране за качване на бутлоадер в Mega-та.
Сега ме потърси пак и казва, че е решил да минава на XMega и иска подобно решение.
Ти имаш предвид PDI протокола, нали? Aз не съм работил още с XMega и този протокол. Хвърлих бърз поглед, но май е доста капризен от към тайминги на клока и не е възможно да работи надеждно с клатене на GPIO-та от Линукс userspace.
|
| Съб Дек 05, 2015 9:34 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Фирмените им програматори са се занимавали с това при мен  Аз съм правил самостоятено устройство с мегата.
|
| Съб Дек 05, 2015 11:52 pm |
|
|