Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Серийна комуникация върху DC 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран

Мнение Серийна комуникация върху DC
Здравейте,

Заел съм се да анализирам сериен протокол на комуникация тип Master-Slave. За момента целта е любителска. Попадали ли сте на реализация на комуникация като тази от приложената снимка (захранване + серийна комуникация)?

Интересно ми схемно решение за transmitter и receiver за физическия интерфейс. Крайното устройство се захранва от 15V и комуникира с модулация върху DC с нива 20V и 10V (не е 1-wire). За съжаление към момента имам само този екран, а той не дава отговор на доста въпроси като например какъв ток черпи крайното устройство, дължина на думата и т.н. Твърде вероятно е да е в порядъка 10-15 mA. Възнамерявам да измеря, но във времето не е ясно кога ще имам възможност и се надявам, когато ми се удаде, да мога да закача и нещо готово на шината, което да демодулира сигнала с цел допълнителен анализ.
Екранът е снет на самата "шина" - т.е. след филтрите на захранващото устройство и преди тези на захранваното устройство.

Логическата интерпретация в последствие за сега звучи тривиална. Вероятно най-логично като за начало е да се пробва с Manchester или подобен NRZ код на 4800bps, а ако не даде резултат то чиста 9600bps амплитудна модулация.
За момента не искам да ви предубеждавам с вида на реалното устройство, което "говори" по този начин и предпочитам да остане в сферата на теорията. В последствие ще споделя и къде се наблюдава, а може и някой да го е виждал вече :)

Благодаря за вниманието и хубави празници!

Прикачени файлове:
Коментар на файл: Serial over DC power line
P1110330.JPG
P1110330.JPG [ 56.41 KiB | Прегледано 6773 пъти ]
Пон Дек 28, 2015 8:10 pm
Профил ICQ YIM
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Серийна комуникация върху DC
Така като го гледам не е баш DC
Имам подобна комуникация но от сигнала се взема за захранване.

Прикачени файлове:
а.jpg
а.jpg [ 15.9 KiB | Прегледано 6762 пъти ]
Пон Дек 28, 2015 8:17 pm
Профил

Е то ако е баш DC няма да има комуникация :D ... попадал съм и то на много различни, различните адресируеми пожарни централи изпозлват разни техни си творения по въпроса, всеки производител е бам башка както се казва, но на друго място не съм го срещал.

Пон Дек 28, 2015 8:31 pm
Профил

В моя случай захранването не се взима от сигнала, защото захранващото устройство е slave. Ако няма закачено крайно устройство линията стои на 15V. Върти ми се в главата нещо като стандартната телефонна линия и модулирането на звука върху DC. Не знам до колко моята снимка не включва и трансформатор куплиран с конензатор за осъществяване на модулацията.
Благодаря за информацията за пожарните централи! Не съм запознат, но ще потърся повече по темата.
В конкретния случай става дума за Daikin P1/P2 линия и свързания течнокристален дисплей и клавиатура, който се води User interface/Digital controller.

Пон Дек 28, 2015 8:52 pm
Профил ICQ YIM

Аааа да и още нещо сега се сетих но там си е точно върху DC, т.е. има си DC и отделно по съшата двойка върви диференциално видео, звук и дата, изпозлва се при видеодомофони. За пожарните мисля че имаше някакъв отворен стандард но не знам кой го използва, да ти кажа половината от бизнеса ми е в това и никога не съм закачал скоп да гледам какво предава щтоо не ме е интересувало :) .. навремето /преди 20 години поне/ разработках и аз адресируема но да ти кажа че нямам никакъв спомен какво съм правил, много бързо се отказах от това да правя нещо, повече се печели от другата част.

Пон Дек 28, 2015 9:12 pm
Профил

:D
Еврейска поговорка ;)
И най лошата търговия е по добре от най добрата работа :lol:
Сори за темата ама ТоНи и ги ръси компетентно :D

Пон Дек 28, 2015 9:39 pm
Профил

darkyp написа:
Интересно ми схемно решение за transmitter и receiver за физическия интерфейс.

Предавател в захранващата част се прави много лесно - всеки регулатор (линеен или импулсен) има feedback. С един open drain (отворен колектор) и едно съпротивление съвсем лесно се модулира фийдбака... Изискването е само другата страна да има някаква минимална консумация.

Предавател в консумиращата част може да се направи с charge pump. Сравнително лесно може да се направи и само с един кондензатор, ако има стабилизатор на по-ниско да кажем 3.3V. Трябва само един по-як push-pull драйвер захранен с 3.3 и един кондензатор между изхода му и линията.
При ниско ниво кондензатора се зарежда с 15V. При високо ниво единия му край е на 3.3V a потенциала на другия става 18.3 и ще се разреди до 15. После пак ниско и заряд.... На картинката се виждат ясно фронтовете ;-)

едит: всъщност се вижда че бачкат с 5V а не 3.3 но принципът е същия

Пон Дек 28, 2015 10:09 pm
Профил

Малко стана като серийна комуникация, ако не е проблем може ли да го скицираш че не можах да схвана идеята а ми стана интересно.

Пон Дек 28, 2015 10:20 pm
Профил

Може би нещо като това, макар да не докарвам точния waveform

Прикачени файлове:
CPump.jpg
CPump.jpg [ 35.05 KiB | Прегледано 6708 пъти ]
Пон Дек 28, 2015 10:39 pm
Профил ICQ YIM
Аватар

Аз да вмъкна, пък ако ви хареса: антенните усилватели от 100г. се захранват по фидера. Разделянето става с тъп дросел и кондензатор като сигналът изобщо не пречи на захранването. Имам предвид да ползвате ВЧ модулатор, де, като нищо може да спести ред главоболия.

Едит: darkyp постнал преди мен...

Пон Дек 28, 2015 10:44 pm
Профил

ST7590OFDM Narrowband Power Line Networking System on Chip
http://www.st.com/web/catalog/sense_power/FM1968/SC923/SS1647/PF247186
http://www.ti.com/tool/24vdcplcevm
и т.н.

Пон Дек 28, 2015 10:49 pm
Профил

Пускал съм 20 устройства по една ДЦ линия като 10 от тях имаха модеми и 10 нямаха. Няколко километра кабел. В началото тръгва 70 волта а до последното стига 15 волта. Коминикацията беше на 125 килохерца носеща и май на 9600 имахме проблем и слязохме на 2400. Това заради дългата линия. "Модемите" бяха филипсовски чипове за комуникация по 220 волта захранване. Само им подбираш бобинки и кондензатори за да направиш резонанса и работят перфектно. 1 мастър и 10 slave-а.

Пон Дек 28, 2015 10:57 pm
Профил

darkyp написа:
Може би нещо като това, макар да не докарвам точния waveform

Може и така. Това е по-скоро стандартната концепция за модем по захранване...
Моята идея беше, че ако са изпълнени определени условия няма да има нужда от филтрите и от разделянето на AC/DC.

Повечето регулатори могат само да "вдигат" напрежението ако е под зададения им референс. Но ако някой го вдигне отвън нищо не правят. Макар че тоя ефект финаги ще се получи и с диод на изхода на захранването...
Така че по твоята схема може да се спестят съпротивленията и филтрите. Ако драйверът е изкарвал нула, то предващия кондензатор е зареден с 15V. Toва е началото на твоята картинка. В момента в който драйвера изкара 1-ца имаш 5V на долния край на кондензатора, а другия му край +15=20V. Вижда се на картинката резкия скок.
След разряд, като ако имаш блокиращ диод то захранването няма да участва в разряда. Напрежението ще спада само от собствената консумация. Предполага се че ти консумираш на 5V само, а не както си начертал, т.е. имаш регулатор а не кондензатори и съпротивления. Просто регулатора няма да си вдигне тока при повишаване на входното, даже напротив (ако е импулсен). Това ще даде по-голямо време за разряда на "предаващия" кондензатор. Той след определено време ще се разреди до 15-5=10в.
След това драйвера като изкара 0-ла, тия 10в ще се окажат паралелно на линията, т.е. както се вижда на картинката ще имаш един рязък пад до 10в. Интересното тук е, че тоя пад се вижда доста добре, все едно централно захранване не реагира изобщо ;-)

Пон Дек 28, 2015 11:48 pm
Профил

Такава комуникация се използва при двупроводни аналогови токови тансмитери (сензори) 4-20мА и се казва HART.
Идеята е по двупроводната токов линия да се зхрани токовия трнсмитер, аналогово (токово) да се предава информция за измерванат величина, както и цифроо да може да се настройват прметрите на трнсмитер БЕЗ това да влияе на аналоговото измервне.

Преди 10+ години првих такива трансмитери за pH и Pt100, но протокола не беше точно по HART спецификциите... Не е "ракетна" технология.

Нед Яну 03, 2016 10:44 pm
Профил

Другото подобно е на Profibus PA - MBP. Сигналът там се предава като manchester кодиран за да няма DC отместване. MBP идва за значи "manchester bus powered" но мисля за в PB PA не го ползват за хранене.
Същото може да се приложи за напрежението (имам предвид манчестъра).

Пон Яну 04, 2016 11:04 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща