Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Две SD карти 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Две SD карти
Чудя се как да свържа две карти, така че да се разпознава коя в кой слот е.
В SPI режим е ясно - отделни чип селекти, обаче в случая трябва да е SDIO режим.

Вариантите за които се сещам са да гейтвам клока към всеки конектор или да мултиплексирам всички сигнали примерно с SPDT. Но за да не откривам топлата вода исках да видя нещо вече работещо, само че не намирам нищо по темата. Някой да се сеща за евал платка с повече от един слота?

Сря Яну 06, 2016 5:00 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение Re: Две SD карти
няма ли гнезда с механичен контакт който да се затваря/отваря при наличие на карта?

Сря Яну 06, 2016 6:08 pm
Профил

проблемът е в бъс протокола. В него е заложено да може да се работи с много карти. При инициализация (CMD3) всяка карта получава адрес, чрез който в следващите команди указваш с коя карта да си говориш...

Всичко е прекрасно на теория, само че на практика няма как да позная коя карта в кой точно слот е пъхната...

Сря Яну 06, 2016 6:40 pm
Профил
Аватар

ми запиши си нещо на нея?

Сря Яну 06, 2016 6:41 pm
Профил

ДедоБоре написа:
ми запиши си нещо на нея?

не става... по принцип аз знам серийния номер на картата дето ми е "вградена" и мога да "предположа"... обаче имам изискване да съм сигурен, щото едни лоши хора могат без да искат да ги разменят примерно ;-)

Сря Яну 06, 2016 6:48 pm
Профил

Не става ли да я преименуваш, когато я закачиш на компа да и задедеш име? Все пак днеска е Йорданов ден. ;)

Сря Яну 06, 2016 7:05 pm
Профил

timt написа:
Не става ли да я преименуваш, когато я закачиш на компа да и задедеш име? Все пак днеска е Йорданов ден. ;)

Ми не правя компютри а компоти ;-)
Трябва да съм сигурен, че вътрешната карта си е физически сложена на вътрешния слот.

ша са режат жици, не виждам друг вариант...
Въпросът е коя или кои жици.
Най-просто е само клока, щото само той е еднопосочен сигнал. Обаче стандарта е малко неясен (за мен)... от една страна на всичките им картинки дават че той единствено ходи до всички карти. От друга пък споменават че ако искам някоя карта са спинка и да не харчи е добре да й спирам клока.
И другото дето ме обърква по техните картинки защо аджеба пускат отделни шини до всеки слот, след като по протокол са го направили така че всичко да е паралелно. Даже и само с една карта като се бачка пак задължително трябва да й се присвои адрес и т.н.

Най-сигурно е да разделя всички жици, като евентуално клока да може да остава да си тече към определени карти. Да не вкарвам джитери и т.н. Но не знам има ли смисъл да си играя толкова. Най-простият вариант е да си играя само с жицата на клока, но не знам дали е редно да спирам клок на карта дето не е в standby. Не знам и дали hot-swap-а няма да направи беля, въпреки че почти съм сигурен че няма...

Сря Яну 06, 2016 7:26 pm
Профил
Аватар

Хората са направили контакт на слота да ти казва дали има карта в него. Това е направено с цел да се избегне масовото принудително повишаване на IQ-то на инженерния персонал, т.е. да ти улесни живота :)

Сря Яну 06, 2016 7:46 pm
Профил

Н'бабане Гт'муан'га написа:
Хората са направили контакт на слота да ти казва дали има карта в него. Това е направено с цел да се избегне масовото принудително повишаване на IQ-то на инженерния персонал, т.е. да ти улесни живота

Това на него не му помага, защото той иска да разпознае коя карта в кой слот е пъхната, а не дали има карта в слота или не.

miro_atc написа:
Най-просто е само клока, щото само той е еднопосочен сигнал. Обаче стандарта е малко неясен (за мен)... от една страна на всичките им картинки дават че той единствено ходи до всички карти. От друга пък споменават че ако искам някоя карта са спинка и да не харчи е добре да й спирам клока.
И другото дето ме обърква по техните картинки защо аджеба пускат отделни шини до всеки слот, след като по протокол са го направили така че всичко да е паралелно.

Аз хвърлих един бърз поглед и според мен е точно обратното на това, което ти описваш. До всяка карта ходи отделен клок, а шината е споделена и ходи до всички. Съответно комуникираш с картата която клочиш - другите спят. Тоест не би трябвало да е никакъв проблем да знаеш с картата в кой слот си говориш, тъй като знаеш кой от двата клока си пуснал. Вече разпознаване каква карта е пъхната в слота е друг въпрос.

Иначе са им малко объркани картинките, да. Примерно на прикачената е дадено CLK2[7:1] от страната на контролера, а после до отделните карти ходи CLK2[1], CLK2[3] и т.н. Тоест CLK е порт на контролера със 7 пина и по един отива до всяка карта/у-во на шината. A шината DAT2 (ама са забравили 2-то после) и пина CMD2 са споделени.

Аз скоро имах подобен пороблем с идентификацията коя карта коя е. Имам едно еММC запоено на платката и един слог за SD карта, но при мен двете са закачени на два съвсем отделни контролера. Оказа се обаче, че Линукса дете се търкаля разменя идентификаторите на картите в зависимост от това има ли пъхната карта в слота в момента на включване или не, та се наложи да правя малко еквилибристики.

Прикачени файлове:
sd-shared.png
sd-shared.png [ 91.25 KiB | Прегледано 6562 пъти ]
sd-shared.png
sd-shared.png [ 91.25 KiB | Прегледано 6562 пъти ]
Сря Яну 06, 2016 7:58 pm
Профил

ако трябва да се икономисват пинове аз бих го направил с шина която да обхваща всички сигнали и отделно за всяко гнездо управление на захранването.

ако има пинове - бих го направил с отделна шина до всяко гнездо.

Сря Яну 06, 2016 8:57 pm
Профил

А защо не подходиш малко по кардинално?! Едната карта да е SD, а другата MMC! Така няма как да объркаш слотовете! Разбира се имам в предвид да използваш истинска MMC, a не преходник! Реално погледнато ако някой иска да направи шашма винаги може, въпросът е колко му се занимава!
Поздрави!

Сря Яну 06, 2016 9:15 pm
Профил
Аватар

Хардуерен подход - ако имаш монтаж от двете страни, пробий дупка(дупки) и сложи отражателен оптрон. Без карта ще има отражение, с карта не. Или поне така си го представям. Или на кутията и т.н. Разбира се не е безплатно ;)

Сря Яну 06, 2016 9:45 pm
Профил
Аватар

с 4 нанда можеш да направиш клок демултиплескор, но ще отместиш малко фронта на клока.
на каква честота бръмчиш?

апропо, попадал ли си ibis модели на СД-карти?

Сря Яну 06, 2016 10:05 pm
Профил

@radolin, не бях се сетил да погледна хост стандарта... аз гледах общия

Прикачени файлове:
sdio.jpg
sdio.jpg [ 52.66 KiB | Прегледано 6441 пъти ]

като ги обобщя долу-горе ми ставя ясно какво трябва да направя ;-)

Дедо, търкалям я на 24MHz щото STM-те толкова си могат ;-)

а за ibis... не съм попадал или поне не съм обръщал внимание щото аз тия магии не ги разбирам :cry:

Чет Яну 07, 2016 11:25 am
Профил
Аватар

да се чуди вовек на 'стандарта'... две различни картинки.
ако приемем, че и двата подхода са верни (отделни клокове и отделни даннови бъсове), очевидно контролера трябва да е с възможност да управлява повече от една карта. чиповете, които съм виждал с 2 и повече контролера са си напълно самостоятелни и това не е твоя случай.

ако ще рутираш клока, както ти казах с 4 нанда може да се направи и през един пин да избираш на къде да ходи клока. обаче ще имаш закъснение на клока в 2 ЛЕ, което колкото и малко ns да е, на 24MHz може да се окаже важно. другото, което ме притеснява в тази концепция е, общия даннов бъс. къде и как ще го разклониш е важно, вероятно и терминацията ще е от значение. по принцип в картата трябва да има някакъв двупосочен тристейт буфер ала-245, но как го правят китайците в конкретната карта е хвърляне на боб. в резултат може да постигнеш работещо решение с даден комплект карти, което няма да работи с други или някаква комбинация от тях.

доколкото разбира, искаш да го направиш на вече готова платка с минимално рязане на жици. срежи клоковете, сложи мултиплексор и евентуално намали клока да видиш дали е въобще работещо решение.

Чет Яну 07, 2016 11:43 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща