|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:52 am
| Автор |
Съобщение |
|
radolin
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Две SD карти
Хa, тази е доста по-различна картинка! Аз гледах някаква съкратена версия на спецификацията от тук: https://www.sdcard.org/downloads/pls/partE1_300.pdf
|
| Чет Яну 07, 2016 12:11 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Не Дедо, нова платка ще се пуска... въпросът е новата схема да тръгне от първия път, че иначе съвсем ще се изложа  С вкарване на закъснения не ми се експериментира. Честно казано не съм задълбавал да гледам как са сигналите сега, но преди като бяхме на SPI режим и само на 16MHz нещата бяха на косъм. Верно сега проца е друг и с по-яки драйвери, но честотата е по-височка и едва ли картинката е цвете. Но работи и нито съм забелязал каквито и да е било софтуерни ядове, даже няколко платки ходеха и при Пантелейката, демек и с бръмченето би трябвало да сме ОК... Та с две думи бачка и хич не искам бъзикам радиото  Тъпото е, че STM не ми дават никакви опции. Всеки сигнал на SDIO контролера е изведен само на един пин и няма мърдане. Иначе щях да превключвам пинове, ама в случая няма какво да превключвам. Странното е че има само един SDIO контролер и той е мапнат само на едно място. Докато примерно UART-тите са 6 броя и някои ги има мапнати на по няколко места. Ако имаха малко акъл е трябвало да направят по един мапинг за всеки UART и по два за SDIO-то, а не обратното. Както и да е... проца не ме улеснява и ще трябва отвън да слагам логика. Мисля си за някакви бързи мултиплесорчета, нещо от сорта на SPDT, може и логика стига да не вкарва повече от 1-2-3 ns. Друг вариант който може би ще трябва да пробвам е да сложа отделни шалтери на захранванията на двете карти. Така няма да ми се налага да режа жици, демек да вкарвам каквито и да е закъснения. Пускам шалтера на единия слот - гледам дали има карти на шината. Пускам и другия шалтер - ако нещо се обади в повече, значи е на другия слот. Само ме притеснява дали картите нямат клампи и да не вземат да се захранват от сигналните линии....
|
| Чет Яну 07, 2016 12:39 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
сложи едно CPLD и ще имаш няколко пъти, без да бараш платката.
|
| Чет Яну 07, 2016 1:47 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
CPLD не е подходящо в случая... Интерфейсът е от 5 сигнала + 1 клок. Сигналите са двупосочни като посоката им е трудна за отгатване с ресурсите на малко CPLD. Така че сигналите няма как да се претакат през него. Остава само клокът, но да слагам цяло CPLD само заради един клок буфер.... Ако имаше CPLD с PLL поне щеше да е zero-delay буфер. Ама пък само заради това да слагам FPGA то бива, бива, ама цял бивол за мезе не бива  Тия разсъждения, обаче обясняват схемата на radolin. Ако не стане само с шалтери на захранванията, наистина по-доброто решение е само клок буфери. Дори и да не са с нулево, то поне ще го вкарвам еднократно. Другият вариант е да буферирам сигналите БЕЗ клока както е картинката по базовия стандарт. Така пак е еднократно.... Само не трябва И двете да буферирам, щото това си е source synchronious интерфейс и ако имам буфер на клока плюс буфер на сигнал в обратна посока, закъсненията в буферите се натрупват и става ДВОЙНО.
|
| Чет Яну 07, 2016 2:56 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
май SN74LVC2G53DCTR ще ти свърши работа (за клока)
какъв ти е процесора да ти врътна една симулация?
|
| Чет Яну 07, 2016 3:37 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Колко е закъснението през 74HC4053?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Яну 07, 2016 3:58 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
при 25С t(pd) ще е поне 12ns (не е посочена стойност за VCC=3.3V). за температури около нулата скача десет пъти. Rds(on) e поне 150 ома.
HCT пък работи само в диапазона 4.5-5.5V
с една дума - съвършенно неподходящ чип, а и се съмнявам че изобщо ще щракат на 25MHz
|
| Чет Яну 07, 2016 4:17 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Ми не е ли най-лесно по най-балъшкия начин - клатиш им захранването?
|
| Чет Яну 07, 2016 4:30 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Не знам дали е правилно да се говори за "закъснение" при аналогов ключ. По-скоро кофти импеданс... Мисля че до към 20-30 ома не би трябвало да имам грижи. В момента гледам че съм избичил 100MHz за driver strength (нямам спомен защо е сложено толкоз). Но би трябвало в момента лекичко да ми "звъни", така че някой друг ом по веригата даже ще е полезен. Но не и над 100 ома, разбира се  Дедо проца е STM32F207 или 205 или каквото има в склада, но чак симулация да ми правиш... Сякаш няма сми да си губиш времето 
|
| Чет Яну 07, 2016 4:34 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Е да де аз го писах тва по-горе, само дето се притеснявам незахранената карта дали няма да се захрани през клампите... Струва си да го пробвам, още повече че има командичка на която трябва да ми отговори дали я кефи захранването. Което значи че би трябвало да имат някакъв хардуер да мерят, освен ако китайчетата са забравили да го сложат 
|
| Чет Яну 07, 2016 4:40 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
клампи има със сигурност, иначе картата ще изгаря и без да я носиш в джоба. така, че тока през диода може и да е достатъчен да се обади, дори и да не може да се пише в нея. може освен да спираш захранването, да го даваш и на земя с N-FET, ама ще товариш и линията, и диода...
мен повече ми притеснява какво става с двупосочните незахранени буфери. за да не влияят на бъса се прави специален дизайн, като за бъс-буфери, ама в картите надали е така.
|
| Чет Яну 07, 2016 5:40 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
И за малко да се изложа за втори път ;–) Тва дето съм го чел за многото карти на един бъс било за MMC карти. Те са с open-drain изходи и като ги питаш за card-id почват да го изкарват бит по бит и слухтят CMD-линията. И ако две се сбият, едната ще види и ще се откаже.... Обаче SD картите са с push-pull и в спецификацията пише, че може да им се пращат броудкаст (bcr) команди само ако са на отделни жици. Ама кой да чете... От друга страна пък си има готов чеп - TS3A27518E
|
| Чет Яну 07, 2016 7:41 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Дедо, то идеята е да я спреш за някви микросекунди, докато не вземеш някаква идентификация на другата. Едва ли ще е фатално.
|
| Пон Яну 11, 2016 3:57 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
миро, оказа се, че и да искам, не мога да го симулирам. имало някакъв проблем с моделите на аналогови серийни елементи, които внасят закъснение. щели да пачнат симулатора Q2/16, поне така ми писаха от съпорта.
|
| Пон Яну 11, 2016 4:41 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Нали ти казах, че няма нужда  Ще слагаме оня каубойския чеп... предполагам, че каубойците са си направили труда да тестват преди да напишат че става за SD/MMC 
|
| Пон Яну 11, 2016 4:51 pm |
|
|