| Автор |
Съобщение |
|
Н'бабане Гт'муан'га
Ранг: Форумен бог
|
 Да се похваля...
Много се радвам и не мога да не се похваля! Най-накрая се сдобих за колекцията ми с един компютър, който го издирвах от доста време на човешки пари. Няма да кажа обаче кой е модела Любопитно ми е какво мислите, кой е най-великия модел тенеке за всички времена досега? Аз лично не ги оценявам количествено и за мен херци или други количествени параметри са от второстепенно значение при такава оценка.
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Съб Яну 09, 2016 10:32 pm |
|
 |
|
stefan63
|
 Re: Да се похваля...
Когато рухна соца, в местния универмаг имаше едно ХТ, бяло, вертикално, размер на книга.= Цената беше непосилна за мене, а и за повечето прохождащи фирми. Нищо по-велико не съм виждал - имам предвид комбинацията технология+модерност+време/място.
|
| Съб Яну 09, 2016 10:48 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами зависи от гледната точка  Като визия и идея Епъл II може би, но като цялостно влияние IBM PC XT, въпреки че не е ясно дали Макинтош не повлиява върху XT-то. Мотаеше ми се един Next който също беше интересен екземпляр. Това ако говорим за такива компове, иначе бих се кефил на някое желязо от Аполо например.
|
| Съб Яну 09, 2016 11:00 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Това е машината: 
|
| Съб Яну 09, 2016 11:07 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Съб Яну 09, 2016 11:50 pm |
|
 |
|
xyz
Ранг: Новодошъл
|
От мнението не схванах това което си издирвал дали го считаш, като едно от най-великите тенекета според твоята гледна точка. Иначе аз бих заложил на нещо, което ползва този процесор: https://en.wikipedia.org/wiki/AT%26T_HobbitТова не е процесор със стандартна регистрова архитектура.
|
| Нед Яну 10, 2016 1:48 am |
|
 |
|
sides
Ранг: Минаващ
|
PowerMac G4-5 ?! лично аз, повече желязо на едно място не съм виждал ...  п.п. и други метали ... накуп .. отнася се за дом. комп, не за сървъри разни
|
| Нед Яну 10, 2016 2:30 am |
|
 |
|
TheHungry
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 03, 2005 11:31 am Мнения: 766 Местоположение: Пловдив
|
Кажи поне процесора какъв е , то е ясно че на нашите години ностлгично най добре пасва Apple II / Правец 8X защото лесен достъп до друго тогава нямаше . Иначе и аз в колекцията си имам разни от Apple II през ZX80 та чак до Пълдин ( хронологически погледнато ) . Иначе относно това кой е по-по-най то все пак трябва да се определят някакви критерии че иначе минаваме на тема PIC-AVR-ARM  . Лично мен си ме кефи Apple II по носталгични причини най вече .
_________________ "I really do like SOLDERING as my programming language." Bob Pease
|
| Нед Яну 10, 2016 2:02 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Нещо ме гложди мисълта, че той беше фен на Z80 архитектурата...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Яну 10, 2016 5:28 pm |
|
 |
|
ike
|
|
| Нед Яну 10, 2016 5:41 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Всъщност ето за това говорех https://en.wikipedia.org/wiki/Altair_8800Иначе някои от тия дето ги споменавате ги знам, други не съвсем, а пък тоя Ентерпрайз изобщо не го бях чувал даже. Това ХТ дето беше като книга навремето - Cherry-1, утрепал съм се да търся такова и досега без успех. А го имах навремето... ама кой да мисли. Моето мнение - VAX 11/780 е бараката с най-голям футпринт в историята на изчислителното дело. От по-простолюдните машини - Тошиба Т3100
|
| Пон Яну 11, 2016 12:14 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
да, добро попадение. на кит ли го намери, или сглобено? PDP 11 заема повече място, обаче паметта е феритна и не харчи никакъв ток в 'sleep' режим но си прав, с VAX-а може да се счита, че започва ерата на UNIX. аз съм работил само на micro-VAX, едно шкафче на 100 души ни стигаше. в едното място магьосниците от кинтекс дори бяха успели да доставят и оригинални лайн-принтери, но не с барабан, а с метална лента. бяха неъобразимо по-бързи от иглените. имаше по 2 на етаж, така че като пуснеш 20 страници разпечатка е готова докато отидеш да си я вземеш. виж, такъв принтер би бил също интересен член на една колекция. много е тъжно, че компании от рода на DEC, DR и подобни, които са цъфтяли по времето на залесяването на силиконоват долина днес са само носталгичен спомен, и то в главите на втерани. дори HP, след намесата на Фиона вече не е същата.
|
| Пон Яну 11, 2016 11:31 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
На кит, с 4К памет. Ама пак е по-добре от нищо  Иначе от чисто носталгични причини си мечтая да събера и цялата гама правци някой ден, ама мисля че има хора тук дето са много по-напред от мен по тоя параграф. Спомням си преди три години изпуснах един... Cray X/MP (!!!) в ибея само за $1600, обаче просто нямах място къде да го побера
|
| Пон Яну 11, 2016 12:16 pm |
|
 |
|
vgeorgiev
Ранг: Новодошъл
|
Ще се похвалиш ли или не ? Малко като жените..... Аз знам еди кво си ама няма да ти кажа.
|
| Пон Яну 11, 2016 9:41 pm |
|
 |
|
ike
|
Вече се похвали Altair 8800.
|
| Пон Яну 11, 2016 11:19 pm |
|
|