Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Проблеми с програмирането на ATMega8l 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Проблеми с програмирането на ATMega8l
Kолеги.Направих си SI програматор за сериен порт.Пуснах го да работи с Ponyprog.От начало го пробвах с готов hex file
без да пипам Fuses за конфигурационните битове и се записваше.Сега написах моя програма и вече не иска да се програмира.Постоянно дава Device missing or unknown device (-24).Не съм пипал фузовете.Не мога да разбера,а и никъде не видях да пише какво се записва във фуза ако има отметка "0" или "1".Къде трябва да се сложат отметки на CKSEL.. i SUT за да работя с кварц на 4Mhz .Разни заключвания i WDT не ме интересуват за сега.Вярно ли е ,че ако се е заключил процесора серийните програматори не го виждат.Не ми се ще да е истина че чип на 4 записа се е прецакал.Не знаете ли някой трик отново да го накарам да се програмира.Това ми е първият проект с Атмел и много ме разочарова.Пиковете съм ги трил по безброй пъти но досега не съм имал подобни проблеми.Ще ви бъда благодарен ако ме упътите какво да правя.

Съб Фев 11, 2006 4:28 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Страници 25-26 на datasheet-a

Съб Фев 11, 2006 5:36 pm
Профил WWW
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Може да си изключил вътрешния генератор и да не си настроил коректно виншния. Най елементарното решение е да опиташ да го програмираш с AVREAL като използваш опцията за софтуерно разклащане на кварца. Самия софтуер няма графичен режим, но елесен за употреба. Не зная какъв програматор ползваш, но или ще трябва да си направиш елементарен кабел за паралелен порт от няколко жици или да си преправиш програматора. Има конфигурационен файл в който можеш да опишеш сигналите(кой пин към кой е свързан) за да не преправяш тотално кабела. Прочети документацията внимателно. Успех.
AVREAL лично мен ме е спасявал от необходимостта от паралелно програмиране( не и когато си забранил SPI и RESET).

Пон Фев 13, 2006 1:23 pm
Профил
Аватар

Мнение 
"Това ми е първият проект с Атмел и много ме разочарова"
Не Атмел е виновен за твоите грешки. И с AVR e добре да започнеш с Mega16 и JTAG.

Пон Фев 13, 2006 1:39 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
:D
Никола да не си болен?
Обикновено в такива случаи дваш съвети за смяна на професия, пол, раса..и т.н.
А сега само процесор и то със милимунка.
Можеше поне да спретнеш притурка със най краткия маршут до близката железница , мост или друго подходящо съоражение.

Пон Фев 13, 2006 2:42 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Пусни му външен клок на XTAL1 и пробвай дали се програмира.

Пон Фев 13, 2006 2:48 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Я се скрии :)

Пон Фев 13, 2006 2:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
сега видях, че става въпрос за 8L, първоначално ми се видя като 8-едно и ме озадачи.

прочети си внимателно главата са програмиране на чипа и специално часста за серийно програмиране.
няма нищо сложно - този чип се програмира само с 4 жици на паралелната порта

там на картинката за има нарисуван клок за XTAL1, но в забележките пише:
Цитат:
Notes:
1. If the device is clocked by the Internal Oscillator, it is no need to connect a clock source to the XTAL1 pin.
2. VCC - 0.3 < AVCC < VCC + 0.3, however, AVCC should always be within 2.7 - 5.5V.

т.е. клок не е необходим, но и не пречи.

за да влезе чипа в програмируем стейт трябва:
- за се задържи ресета за поне 20мс
- да се подаде команда "Programming Enable"
- отговора на тази инструкция връща типа на процесора

фронтовете на SCK трябва да са много стръмни. има някаква бъгава схема в нета, в която на този пин има последователно 1К+1nF. ако това е твоя случай - махай всички съпротивления.

Пон Фев 13, 2006 3:38 pm
Профил

Мнение 
Не е въпросът да се обиждаме.Никой не е виновен че Атмел са направили
толкова тъпо програмиране на процесорите си.Пиковете също се програмират серийно, но не зависят от други настройки както примерно тук RSTDSBL или че е забранен SPI.Освен това да мултиплексираш RST,XTAL1 , XTAL2 с пинове на портове ми звучи много несериозно,а също и да ползва генератора на процесора с външен кварц при програмиране.Това са едни от най-често ползваните изводи.Никъде до сега не видях в разни описания ,че е е възможно да има такива проблеми при серийно програмиране.А колкото до програматора ще го направя за паралелно програмиране и ако сте прави се надявам проблемите да се решат.
С уважение Евгени

Пон Фев 13, 2006 4:04 pm
Профил

Мнение 
Схемата ми е от http://www.lancos.com/siprogsch.html.В бележката на Дедо Боре прочетох ,че AVCC трябва да има винаги от 2,7-5,5в.При мен не е така.Дали има голямо значение и това.

Пон Фев 13, 2006 4:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами ползваш най неудачната за развои мега.
Когато имаш JTAG не е необходимо да ти е правилно конфигуриран кварца. А с паралелния програматор няма начин да не стане.
А доколко удобни са работа мегите няма да можеш да оцениш без дебъгването през JTAG-a. Нещата за мега8 се настроиват на 16ка. и като всичко е готово се прехвърляш на по евтината мега8.

Пон Фев 13, 2006 4:21 pm
Профил

Мнение 
Нали за това са форумите,защото не знаем всичко.Отдавна исках да премина
на Атмелски процесори но явно си има доста особености.Така 4е ще послушам съветите ви и се надявам ,че няма да сбъркам.Вече пробвах 2 процесора и с втория стана така,но той поне, като пипна по спойките на кварца програмата тръгваше.Опитах се да променя настройките за осцилатора и след това и той спря да се програмира.Мислех да отпиша и двата чипа ,но благодарение на вас разбирам ,че не е проблема в това че са повредени.

Пон Фев 13, 2006 4:34 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Изобщо не е лесно да ги скапеш. Много издеватлства ми се е случвало да правя с тях досега нямам скапан такъв.
А свестен програматор дето се поддържа от AVR studio
http://www.mikrocontroller-projekte.de/
Правили са го и казват че работи много добре. И аз се каня да си го направя но все не допирам до него.

Пон Фев 13, 2006 4:43 pm
Профил

Мнение 
http://elm-chan.org/works/avrx/report_e.html.
Тук също има един ,който е паралелен, сега го разгледам,но май нещо куца откъм софтуера.

Пон Фев 13, 2006 4:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
използването на RSTDISBL понякога има предимства. ако не се сещаш за тях - ще се сетиш някой ден :wink:
като за начало, не го използвай този пин за IO

в табл. 87 (Fuse High Byte), четвъртата забележка гласи:
Цитат:
4. When programming the RSTDISBL Fuse Parallel Programming has to be used to change fuses or perform further programming.

ясно е написано, не е забутано някъде.

ако вече си го заключил - има измъкване, но е по-сложно. прочети " Enter Programming Mode" на стр. 225
но имай предвид, че повечето паралелни програматори изискват PC6 да е RESET. гледай описанията добре.

за напреженията: при програмиране са много важни! ама много! и трябва да са стабилни.
най-добре е 5V. в паралелен режим ще ти трябват и по-високи (12V) тъкмо на този пин

Пон Фев 13, 2006 5:21 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща