|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:37 am
| Автор |
Съобщение |
|
ike
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
 Часова ставка
Това Тони са пълни глупости. Значи ако е некадърен и му отнеме не 20 часа, ами 40 часа - значи ще вземе 2000 Евро, а ако си свърши работата в срок, ще вземе само 1000 Евро. Освен това, съм забелязал, че работодателите неизвесно защо си избират някой дето им иска по 1 евро на час и той ги мотае 2 годни и накрая хем работата не е свършена, хем и китайците вече са заляли пазара с подобен продукт за $0.99 с фрее шипинг. А някой дето си разбира от работата, 10 години си е писал библиотеките, настъпил е вече всички мотики дето могат да се настъпят и каже: "100Е на час за 8 часа са 800Е утре по това време идвам с работещия портотип да го тествате" . Веднага работодателите, ще почнат да мрънкат - ми то тука имаме едно индийче, дето ни върти едни проекти от 2 годони то ни взима само по 10Е на час, ти що искаш толкова скъпо? Ако не е нещо секретно, тогава човека дето дава проекта трябва да каже: "Трябва ми светодиод дето мига. Колко ще ми струва разработката? Колко ще ми струват частите за 1 мигалка?" И вече хората могат да си пращат офертите на лични съобщения или направо в темата.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Яну 12, 2016 7:11 pm |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
 Re: Часова ставка
часовата ставка е за да се оцени работата - примерно за да се направи нещо са необходими толкова часа работа, по толкова евро е равно на такава сума.
естествено е на някой да му отнеме повече часове, а на друг по-малко, но парите са си толкова колкото е уговорено в началото (ако заданието остава същото). ако заданието се промени - прави се нова уговорка за часове и пари.
Последна промяна DanielDimov на Вто Яну 12, 2016 7:36 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Яну 12, 2016 7:20 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Не можеш да оцениш работата по часова ставка. Например имаш 3 оферти. За 2 лева(1Е) на час. За 20 лева(10Е) на час. За 200 лева(100Е) на час. Как може по часовата ставка да оцениш кой ще ти свърши най-добре и най-евтино работата? Ти коя оферта би избрал?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Яну 12, 2016 7:35 pm |
|
 |
|
4040
|
Работата се оценява на час, продуктът се оценява на бройка. Даваш на някой да ти свърши нещо. Засичаш за колко часа го е свършил и какво е направил. Ако те устройва - продължаваш, ако не - търсиш си по-производителна "машинка" или просто се примиряваш с наличната. Но това е приложимо само при условие, че, например, софтуерния работник(  ) е нает и го контролираш. Иначе как ще знаеш отработените часове?
Последна промяна 4040 на Вто Яну 12, 2016 7:59 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Яну 12, 2016 7:49 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Въобще не съм съгласен, първо ако говорим за работодатели там ти си на заплата а не на часова ставка, поискал си нещо, дали са ти го и толкова. Когато даваш часова ставка ти се явяваш най-малкото работодател на самия себе си, доставчик на услуги. От тук насетне трябва да работиш точно така както всички фирми. Една работа винаги има конкретен времеви измерител, съответно времето струва пари. Часовата ставка е нещо много важно, и повечето сериозни фирми се интересуват от това. Те не се вълнуват дали ще ти отнеме 10 или 100 часа ако си в срока им, но искат да знаят колко точно ти струва труда на час, колко ще трябва да ти платят в повече ако работата не ти отнеме 5 а 10 часа, и ако те поискат нещо което добави още 3 часа работа. Във всеки бизнес ти трябва да имаш ясен модел на ценообразуване а не да плюнчиш пръст по вятъра. Аз знам, един човек ми струва Х пари на месец, разходите по офиса са У пари, моята заплата е Z пари и работя с печалба 100%. Като ми дойде проект аз преценявам, този проект се прави от 3-ма човека за 5 дни. Значи 2*5*(3Х/22+Х.У/10*22 +Z/22) ... в най-елемнтарният вид. Ето точно толкова ще струва без значение дали тия 3ма човека ще правят навигация за балистична ракета или мигалка за коледно дръвче. Ако човек не може да даде часова ставка то това се дължи на следните причини : 1. Не може да прецени сложността на задачата и времето и за изпълнение, но в тоя случай и обща цена не знам как ще даде 2. Не знае колко му струва времето, т.е. работи от днес за утре
Точно по този начин оферирам проекти в най-различни сфери, като започнеш от Южен поток където спецификацията ми беше към 3000 реда и стигнем до писане на драйвери. До момента за толкова години нито си мисля че съм работил за без пари, нито че съм се прекарал, нито пък че съм прекарал клиентите. Знам колко ми струва труда и този на хората ми, знам колко искам да печеля, знам колко би ми отнела всяка една задача като ресурс и време, а поевярвай писането на софтуер е толкова елементарно за планиране та няма на къде, по един голям проект освен заплати,офиси и т.н. има поне още 30-40 пера които трябва да вземеш в предвид, да оцениш адекватно и да включиш в цената.
|
| Вто Яну 12, 2016 7:51 pm |
|
 |
|
ToHu
|
На твоят въпрос, мисля че е точно обратното, когато го контролираш не те интересува толква часовата ставка освен като му продаваш труда. Ти му плащаш заплата а това колко бързо и качествено работи е ефективността му. А когато възлагаш има два варианта, знаеш какво правиш и какво възлагаш, имаш представа колко време отнема ориентировъчно, дали защото си го възлагал и преди, дали защото си го правил или защото 10 доставчика са ти оферирали сходно време няма значение. От там насетне е важна часовата ставка. Аз сключвам договор така, наемам някой за работа Х която е оценена на 100 часа при ставка 100 евро на час. Приемам че работата може да отнеме до 15% повече време което следва да бъде обосновано, съответно ще бъде заплатено. Изисквам да бъда информиран кога изпълнителя започва да работи по моята задача и да получавам репорт за напредъка и проблемите на всеки 5 дни. Ако след 20 дни изпълнителя каже абе то се закучи, не върви трябва ми още време аз ще погледна какво ми е пускал, и ако 18 дни не ми е пускал ниакакъв репорт, т.е. се е сетил да го прави последните 2 дни ще му кажа сори, това не става за два дни. Ако обаче човека си е движел нещата и наистина нещо се е закучило ще му платя 15% отгоре, а и допълнителните ако има такива. Тук е въпрос на съвестен изпълнител. Измекярите се хващат бързо. От изпълнителите очаквам същото което предлагам и аз като изпълнител, коректност. А това каква е часовата ставка няма никакво значение, дали е 100 иили 1000 това не е важно, да ти кажа аз бих предпочел да възложа нещо на човек който ми казва това ще отнеме 10 часа по 1000 евро на час, отколкото някой да ми обеснява че отнемало 100 часа и ще ме чарджи по 100 на час.
|
| Вто Яну 12, 2016 8:01 pm |
|
 |
|
nik
|
преди години седим и си приказваме и слушам един философ който искаше да ме вземе на работа... какъв осцилоскоп щел да ми купи колко инчов монитор какви инструменти.... викам супер, ама колко ще плащаш.... казва той цифра Х да речем на ден (което е срамно малко но от тук тръгват останалите сметки) за колко часа на ден? - ами 8-10 часа според зависи викам ок, аз в момента бачкам 4-5 часа на ден и изкарвам 2 пъти Х без особени усилия и деня ми е свободен, има ли смисъл да правя крачка назад?!? развитие?!? ц-ка той с език...... и нищо.... продължаваме нататък да коментираме с какъв проект се бил захванал, ама се чудел дали можело да стане.... казвам да може да стане, срещу 15 пъти Х ще имаш готов работещ прототип след 1 седмица, ако не ти връщам парите - ааа неее то за 1 седмица те мойте момчета тука ще го направят та даже на половина ще ми легне... няма смисъл... - ок, речено сторено... след 3 месеца се чухме по друг повод, ама мен ми беше любопитно оня проект до къде стигна.... - ам.... те не успяха... 1 месец се мъчиха... 3-ма човека... нищо не стана и го зарязахме.... общо взето глупостта не ходи по гората 
|
| Вто Яну 12, 2016 8:48 pm |
|
 |
|
4040
|
nik, Когато купуваш готов продукт, той обикновено не е изцяло твой. Затова фирмите не искат да внедряват чужди продукти. Което донякъде е логично - нали основната им цел е да продават своите продукти ,а не чуждите? Проблемът не е толкова в парите, а в контрола. В случая те не са направили нищо, но и ти не си успял да си продадеш стоката. Типична луз-луз ситуация.
|
| Вто Яну 12, 2016 9:12 pm |
|
 |
|
DanielDimov
|
Не може категорично да съдиш за качеството по цената. Между качествено/некачествено и скъпо/евтино има 4 възможни комбинации. И 4-те ги има в реалността, но в различни количества и можеш да попаднеш на тях с различна вероятност: най-много има евтино и некачествено, по-рядко се среща скъпо и некачествено, още по-рядко се среща скъпо и качествено и най-рядко срещаното е евтино и качествено. Връзката между качество и цена е много слаба на такива слабо конкурентни пазари като българския. Виж ако става въпрос за силно конкурентен пазар (като щатския примерно) - там тази връзка е много по-силна и по- може да се счита за правило. Но както знаем - правилата си имат изключения 
|
| Вто Яну 12, 2016 9:26 pm |
|
 |
|
nik
|
точно в парите е проблема, на някои хора им се вижда много да дадат пари на куп за кратко време за готов завършен продукт, някак си главите им не могат да го асимилират, чувстват се много прецакани, повече пари обаче на малки порции сякаш по лесно дават, с което в крайна сметка не са на далавера ама това е друг въпрос с такива хора вече не говорим за продаване на продукта а за подаряване  т.е. той единствено би бил доволен ако му подариш нещо, или готовия продукт, или задника си за целодневна употреба за почти без пари като нямам нищо за подаряване си трайкам  друг е въпроса дали изобщи би дал пари за завършена разработка или само е подпитвал за да получи информация и идеи на готово....
Последна промяна nik на Вто Яну 12, 2016 10:20 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Яну 12, 2016 10:14 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Оооо не давай за пример точно САЩ пазара тъй като ще си далеч от истината. Там много често е втория случай, скъпо и некачествено, много зависи за какво става въпрос. Пример, строителството, масово се строи некачествено а цените са доста прилични, за моите разбирания скъпо въпреки че аз самият съм в този бранш и вземам скъпо. Ако говорим за масови продукти, да там можеш да намериш масов продукт на прилична цена, дори добра не случайно влача от там какви ли не инструменти. Ако говрим за услуги тук вече е мижи да те лажим, някои масови услуги примерно смяна на накладки може и да са сравнително качествено, поне не са по некачествени от тук. Обаче други масови услуги като боядисване на веранда да речем, много по вероятно е да намериш скъпо и некачествено от колкото каквото и да е качествено, и обикновенно качесвтеното ако не е евтино е на разумна цена ... няма логика, т.е. аз имам разни теории но не са за тук  . Та обратно на темата, часовата ставка е много важен показател за това дали човека насреща приема сериозно нещата и е професионалист, естетсвено всяка една таква уговорка трябва да е в двустранна полза, т.е. не може всичко да е само в полза на изпълнителя, та се слагат и неустойки, колко ще ми върнеш ако не успееш за времето Х, колко ще ми върнеш ако изобщо не успееш и т.н. иначе е несериозно. Значи истина е че часовата ставка дори ина еидн и същ работник в различни случаи може да варира в зависимост от това какъв тип работа извършва, примерно той може да е най-гениалният дизайнер на платки но ако се е цанил да опъва кабели не може да съпоставя нещата, съответно и аз когато оферирам труд не е дно и също какво ще правят хората. Понякога клиента се таксува по 30 евро на час, друг път 60 евро, каквато е стандартната ни тарифа, тук не говорим за развой, там според мен тарифите в случай че продаваш време трябва да са още по-високи. Трудът трябва да се цени, ако в САЩ един адвокат иска от 100-1000$ на час а в автосервиза вземат по 100 не е сериозно тук да продаваш интелектуален труд под 100, ако го правиш значи не си си намерил пазара, а ако не си го намерил по добре сменяй бизнеса.
|
| Вто Яну 12, 2016 10:16 pm |
|
 |
|
ToHu
|
nik, прав се че има хора които не искат да дават много пари за малко време, с такива хора разговорите трябва да приключват много бързо. В БГ e масова практика, много често се изумявам. Примерно аз изпълнявам еидн обект с 10 човека, спят в хубав хотел и вземат поне двойно на конкуренцията, и да речем го изпълнявам за 5 дни. Конкуренцията праща 30 човека, настанява ги в най-долнопробните хостели и го изпълнява поне 2 седмици, ако го изпълни ... говорил съм някой път и оставам тотално неразбран. как може аз да им давам толкова пари, каквито и сметки да им правя, както и да им го обяснявам просто оставам неразбран. То не е само така с парите за труд, същото е и с материалите. Изпозлвам едни австрийски тръби и съм май единствен в БГ, обяснявам на хората защо въпреки че е двойно по-скъпа на килограм излиза по евтина на метър след монтажа, обяснявам, смятам ... никакво разбиране а не е космическа наука, сметката е проста, но резултат никакъв. Никой не иска и да чуе, вносителя ми се оплаква че обиколил цялата конкуренция, даже като ме посещава ме пита дали инвеститорите ме задължават да използвам тяхна тръба не може да повярва че съм направил сметката. едит .... ей .. направо се обесих в тоя пост 
|
| Вто Яну 12, 2016 10:22 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Малко базова терминология: И двете си имат предимства/недостатъци - зависи от конкретния случай, проект, ситуация.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Чет Яну 14, 2016 10:58 am |
|
 |
|
dvrachkov
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Вто Сеп 30, 2014 8:20 am Мнения: 231 Местоположение: Bansko
|
Табелка в еврейско ателие:
Ние можем да Ви обслужим: 1. Бързо. 2. Качествено. 3. Евтино. Изберете две от точките!
_________________ "Спасението на давещите се е дело на самите давещи се" - О.Б. "По въпросите ще ги познаете" - В.Б. "'С изкуствен интелект е хубаво да се занимават хора, които имат естествен такъв" - Д.Б.
|
| Чет Яну 14, 2016 4:22 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Да но едното е производнона другото, няма как да дадеш фиксирана цена ако не можеш да си направиш сметката на часове и не си знаеш цената, иначе е е просто хвърляне на боб. Да конктрактите на фиксирана цена са хубаво нещо за възложителя но много често водят до неуспех поради следните два факта : 1. Този който разбира, дори и да може да си направи сметката се презастрахова, и вземайки в предвид че знае какво се предполага че времето му е скъпо, което прави цената му е висока. 2. Винаги ще се намери някой който не е много наясно какво прави, идея си няма как да реши проблема още по малко колко време ще му отнеме, както и да ги комбинираш трите това е винаги свързано с ниска цена. От тук възложителя избира по-ниската фиксирана цена и обикновенно не получава нищо, проекта или се проваля или го плаща два пъти. Вторият път или третият, зависи от неговото упортство обикновенно наема много скъп и лъскав подизптълнител и се надява че това ще му помогне но в повечето случаи и от там не получава нищо смислено, или по скоро получава нещо но то е далеч от това което той е искал и като параметри, и като надеждност и като цена ....
|
| Чет Яну 14, 2016 6:05 pm |
|
|