| Автор |
Съобщение |
|
E1
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Нед Юли 22, 2007 8:57 pm Мнения: 607 Местоположение: Белград
|
 Идентификация на движещи се обекти в контролни точки
Заданието в общи линии е следното: До 8 отделни движещи се обекта(скорост до 150 км/ч) трябва в реално време да бъдат идентифицирани в 10 контролни точки. Т.е. в момента на преминаване през контролната точка на някой от обектите, да се подава информация за това, като обектът се идентифицира индивидуално. Максимална отдалеченост на обекта от мястото на поставяне на контролната точка - 10 метра. Допуска се кабелно свързване на контролната точка с апаратната зала, но не се допуска кабелно свързване с обекта. Максималната допустима маса, която може да се постави на обекта е 20 грама. Някакви идеи за маркери?
|
| Сря Яну 27, 2016 10:48 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Идентификация на движещи се обекти в контролни точки
Да, камера
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Сря Яну 27, 2016 11:05 pm |
|
 |
|
E1
Регистриран на: Нед Юли 22, 2007 8:57 pm Мнения: 607 Местоположение: Белград
|
Идеята е разглеждана, но има много допълнителни проблеми - като се тръгне от цената за подходящи камери и се стигне до забавяне при обработка на маркерите. Освен това траекторията варира с +/- 5 метра. Основната насока, в която е желателно да се върви, са някакви радиомодули.
|
| Сря Яну 27, 2016 11:29 pm |
|
 |
|
am stereo
Регистриран на: Съб Дек 08, 2007 10:51 am Мнения: 1869 Местоположение: ♪♫♣♠|☼◙▲♦▼☻╬☺∞
|
gps
_________________ DT-838 ((( STEREO ПОЗДРАВ))) за форума - https://youtu.be/xy921Pn3lhA
|
| Сря Яну 27, 2016 11:51 pm |
|
 |
|
timt
|
Камера
|
| Чет Яну 28, 2016 12:03 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Активно RFID. Тук така работят тол системите по магистралите, обаче нищо, което може да идентифицира обекти със 150км/час не е евтино. Така че кажи какъв е лимита на цената, да ти кажем има ли въобще смисъл да се занимаваш.
|
| Чет Яну 28, 2016 4:45 am |
|
 |
|
4040
|
Дали съм разбрал правилно - имаш приемна точка покрай която, ако се появи обекта в радиус от 5метра , да го усети и докладва? Или от едната страна на точката от 0 до 10 метра? Прилича ми като на състезание с дронове. Виж как са направени RC дистанционните. Излъчват в тесен честотен канал , имат 30 канала , ползват двойки кварцове - даже ги сменят ръчно. Единия вариант е всеки обект с различен кварц, съответно и в приемника. Другия вариант е да излъчват в един канал, но с модулация през 1кХц и в приемника да се прави FFT - по-икономично ще е откъм кварцове, но с повече математика. Този начин става и със звук и микрофон, но шумовете могат да попречат.
|
| Чет Яну 28, 2016 1:01 pm |
|
 |
|
DanielDimov
|
Ако няма кал, прах, боя и други замърсяващи вещества - можеш просто да им лепнеш по една голяма лепенка с баркод и отгоре над контролните зони да сложиш по един индустриален баркод скенер. Те работят много бързо (хиляди сканирания в секунда) и също на прилично разстояние (няколко метра).
Ако има замърсители - тогава подхода трябва да е към радио-идентификация.
|
| Чет Яну 28, 2016 2:04 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
8 тъпи бибитки, всяка от които излъчва на различна честота? http://sci-toys.com/scitoys/scitoys/rad ... itter.html
|
| Чет Яну 28, 2016 5:38 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Веднъж ме возеха в кола с такава система. Драйвъра понамали скоростта преди чекпойнта и десетина метра преди бариерата даде газ...а аз залегнах (бързо).  Не знаех, че има такова чудо в колата... За мен реалистичното решение е RF-трансивър на всеки обект и във всяка контролна точка по трансивър за всеки обект. Всеки обект работи на своя честота и излъчва уникален код. Преминаването се отчита по максимума на RSSI.
|
| Чет Яну 28, 2016 5:42 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Предполагам става дума за рали... демек ще е добре да има прецизност, а не заради 50-100ms да променя реда на състезателите.
Преди доста години и за бг имаше такова питане, ама нямаше кой да се занимава. Спомените ми вече са поизветрели, но мисля че имаха някакви скъпи хронометри точно за тая цел и можеха да засичат колите много точно. Но нямаха дистанционна връзка, нито разпознаване коя кола коя е. Та трябваше човек на място към всяко време ръчно да набива номера на екипа и да праща данните. Нещо такова беше...
|
| Чет Яну 28, 2016 5:56 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Преди няколко години правих такава системка - датчика беше от клиента и беше някъв лазер. Отчита задействие и го печата на един термо принтер, после някой къса бележката и пише ръчно номера на колата. Във втората версия го направих да праща по ком времето и си направиха софтуер да смята времената.
|
| Чет Яну 28, 2016 7:30 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Мяза като да се слага на малки зверчета... 
|
| Чет Яну 28, 2016 9:51 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Лео, вече няма прегради - има едни големи рамки над магистралата и си минаваш на пълна скорост като пич и си засича транспондера и си дърпа кинти от кредитната карта автоматично.
|
| Пет Яну 29, 2016 3:29 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Аз съм виждал такива които свалят шипове да не свалят шипове  ... не е весело  Едва ли е за рали или кола иначе нямаше да има ограничение от 20 г, освен ако не е за RC модели. RFID е практиката и при модели и при истински коли. С камери може но ще е повече играчка.
|
| Пет Яну 29, 2016 3:33 am |
|
|