Отговори на тема  [ 1396 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 94  Следваща
Лаптопско проблемно видео 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Re: Лаптопско проблемно видео
Има и сензори за водно ниво. Може да се сложи такъв до бидона , ако стане теч да дърпа шалтера или поне да подаде сигнал. Отделно ,че е хубаво да си има пасивна система за безопасно оттичане (канал). И в бидона трябва да има датчик за ниво, за да не се препълва - има и механични, и електронни.

edit. Всъщност като има водопровод не трябват ни помпи ,ни бидони. Водопроводен кран - ел.вентил - маркуч на капковото. С крана се намаля дебита да не се надува ненужно капковото и да пуска нужното количество. Ел.вентила се пуска по таймер. Може да се сложи и втори вентил за защита + сензори за вода и аларми, по желание.

Последна промяна 4040 на Вто Яну 26, 2016 5:02 pm, променена общо 1 път

Вто Яну 26, 2016 3:34 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

По повод изгарянето: ходих до аптеката и едва в къщи погледнах какво са ми дали - нещо не по-добро от бабешките лекове които имам, предпочетох да карам и днес на масло+сметана+жълтък, онова с невена само за през нощта. Не слагам превръзка.
Смятам да си пречистя и краве масло "по индийски" за в рецептата.
Добре, че не рискувах с рекламирания Fenistil Gel!
Не ме боли изобщо, само от време на време трябва внимателно да източвам мехура. А като знам какво изпатиха познати, предоверили се на лекарите...

За ограничаване на пълненето на бидона - по-надеждно от автомат за тоалетно казанче нЕма, помислете защо. Таймерът е друга бира.
Ограничителите/регулатори на поток са си съвсем стандартизирано нещо: едно цилиндърче се пъха в изхода на вентила и дава съответните литри/време. Ама искат налягане за да работят.

Димитре, не ти разгледах подробно линковете, ама недей да пръскаш - капковото на самоток стига. И сакън, недей слага найлон отдолу (нито над почвата)!

Обаче ако ще е от бидон - вентилът за поливане непременно трябва да е подходящ!

Вто Яну 26, 2016 4:58 pm
Профил
Аватар

Те мисля китовете имат нещо, което е точно като вентила на газовите бутилки - лимитира налягането и/или дебита, за да не се получават грешки :) .
Бонго, има наелон най-отдолу на сандъците ама той е с дупки, за да може да се оттака водата. Така и не разбрах защо трябва да го слагам, след като е с дупки, ама така пишеше в дебелите книги та го сложих.
А искам да сложа бидон, за да не се налага да пускам таймера от водопроводния кран всеки ден, точно за да не стане някоя беля. Така си пълни бидона, ще видя за колко време се изтака бидона и ще програмирам таймера през толкова време да го пълни. Бидона ще го сложа някъде до сандъците повдигнат на няколко големи тухли и не му трябват нито канализации, нито тоалетни казанчета. Като прелее просто си отива в тревата тъкмо и нея да я полее малко. Та от бидона ще разчитам само на гравитация и май няма да има нужда от вентил за регулиране на налягането и дебита. Та системата ще е следната - от чешмата с таймер един маркуч в бидона, който ще го пълни да кажем веднъж на 4-5 дена и от бидона с таймер друг маркуч към капковото и него ще го пускам всеки ден за определено време.

Код:
Обаче ако ще е от бидон - вентилът за поливане непременно трябва да е подходящ!

Какво точно значи да е подходящ?

Миналата година поливах като се сетя и пак стана реколтата и то доста добра, само дето доматите ги бях насадил малко по-нагъсто та го отчетох като грешка и тая година ще са малко по-нарядко.

Вто Яну 26, 2016 11:21 pm
Профил
Аватар

Значи, повечето обикновени вентили са проектирани да бачкат под чешмяно налягане (същото важи и за дроселите) и ако ги туриш след бидона - Божа работа.
А за найлона: мнооого важно, че водата се разкарвала. Знаеш ли какви корени пуща дори една тъпа краставица?!
Пръстта отдолу, дори неплодородна, възвръща Силата в растенията! Торта отгоре е задължителна.

П.С.: да не питаш после що жълтеят и аз да ти казвам, че са преполяти, пък то...

Едит2 за Димитър отдолу: не съм ставал джедай от поне 30 г. насам :)

Последна промяна bongo_x2 на Вто Яну 26, 2016 11:54 pm, променена общо 2 пъти

Вто Яну 26, 2016 11:42 pm
Профил
Аватар

"Силата" - Бонго, ти да не си станал Джедай бе :D .

Вто Яну 26, 2016 11:45 pm
Профил
Аватар

А, кво се сетих, Димитре: да дойда да ти въртя кранчетата само срещу $1к на месец, щото тук се очертава да ми скъсат гза за по-малко от половината?
Бъзикам се, де, те женурята отдавна до гръчко не ме пущат, маа му!

Уф, ся видях, че си мислиш, че доматите ти били на гъсто. Мне, едва ли. То си го пише как се садят де, ама майка ми миналата година засади 100 корена на 3 реда с дължина 6м и обща ширина под 1.5м (смятай, че ме мързи) и реколтата беше супер.

Сря Яну 27, 2016 12:09 am
Профил
Аватар

Моите бяха през 30см от корен до корен, та по едно време се наложи да ги разреждам и да ги режа отгоре, щото станаха по 2.5м високи без никакъв плод :D .

Сря Яну 27, 2016 2:12 am
Профил
Аватар

То там някъде - 30-40см според зависито (майка ми - по нагъсто). Пък ако не беше найлонът отдолу щях да ти кажа, че са нямали слънце.
Но при доматите има един процес "колтучене", т.е. премахване на разклоненията още в зародиш. Щото ако ги оставиш: уж цъфтят, но не връзват, и само вземат силата на основния корен.

Сря Яну 27, 2016 2:55 am
Профил
Аватар

Бе правил съм го тоя процес, ама пак растяха като луди нагоре :) .

Сря Яну 27, 2016 3:39 am
Профил

Dimitar написа:
Бе правил съм го тоя процес, ама пак растяха като луди нагоре :) .

Е, то точно така трябва, като чупиш колтуците корена да върви нагоре само от главния връх. Ти явно си имал някакъв проблем с опрашването щом не си имал завързали домати.

Един вариант е да си вземеш и един кошер с пчели до саксиите - тука имаше теми после за електрониката за преброяване :). Другия да почукваш по коловете/стеблата когато са в период на цъфтеж. Ако не си екстремно еко/био насочен може и това - http://sortovisemena-bg.com/units/%D0%B ... ml?u=95578

Сря Яну 27, 2016 12:15 pm
Профил
Аватар

Радолине, ти май не четеш какво пиша - след като ги разредих почнаха да дават плод и после си имаше домати 2-3 месеца. Иначе само кошер ми липсва да си взема :D .

Сря Яну 27, 2016 3:02 pm
Профил
Аватар

Прикачени файлове:
abeilles2-M.jpg
abeilles2-M.jpg [ 43.84 KiB | Прегледано 3452 пъти ]

Ако е за опрашване: от една китайка по-убаво нема, ама да е по-млада от тази на снимката :)
Мии Димитре, на теб май сянката ти беше вповече... Пък и с този найлон отдолу :-k

Сря Яну 27, 2016 3:46 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Хубаво е да се сложи и филтър, понеже са много финни дюзите на маркучите, но пък самата цена на маркучите е смешна. С бидон е хубаво, понеже температурата на водата се е повишила и не е като от тръбопровода. Проблема е обаче зеленясването на бидона. Това ме въздържа за сега да го ползвам и системата се захранва директно от водопровода. Необходимия дебит на водата е много малък, налягането - също не е високо. Маркучите са меки при поливане. Търси маркучи с разстояние 10см примерно между дюзите, така дори да се запуши някоя - съседните ще поливат. Има и през 30 см, ама при запушване оставяш 60см дефакто на сухо.

Всъщност, тук съм виждал два вида маркучи - найлонови, и от твърда пластмаса, които стават и за плитко заравяне в почвата. Използвал съм найлоновите, като 100 метра бяха около 12-13 лева.

За сега толкуз.

Сря Яну 27, 2016 4:50 pm
Профил
Аватар

Мнение Баба Рено
Днес и баба Рено реши да се изкаже: отивам да купя гориво за печката и два метра преди да паркирам нещо изчатка яко като високоволтова искра и угасна ли, аз ли я изгасих...
Напазарих и понечих да паля: върти като бясна ама нъцки. Опипах жиците за искри: тази от бобината като влиза в делкото ми се вида лабава, вадя я - калпава, ръждясала. На няколко пъти го правих, но проводникът е от някв'а черна пластмаса, която се чупи.
По това време почти нямаше отворени магазини за авточасти и намерих нещо, ама изолацията не съвпада.
Идеи?
Аз се прибрах с такси, предупредих за бабатаа, ама кво да я правя (за вторични и аз се сещам)?

Съб Яну 30, 2016 9:29 pm
Профил

С колко бобини е каручката? Имах ренде11 преди , беше се прецакал датчик на коляновия вал , той дава нишан га да фърга искра. Ако си с датчик(той всъщност е само бобинка) мериш с мултиклеца няколко стотин ома тряба да е. Успех!

Тя си е с 1 бобина, схванах...

Съб Яну 30, 2016 10:23 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 1396 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 94  Следваща