Отговори на тема  [ 37 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Разсъждения и избор на дограма 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Разсъждения и избор на дограма
miro_atc написа:
...Имам предвид ако ще слагаш первази отвън и отвътре, да знаеш че те се монтират под профила и си се щракват в шлиците...

Бих посъветвал да се избягват первазите от алуминиеви или PVC профили. Функционално и естетически се получава много по-добре с перваз (подпрозоречна дъска) от някакъв камък.
Да, знам, чувството как се опитваш да спиш, а дъждът барабани по подпрозоречната дъска е несравнимо, но и без него се живее... :D
Отделно, ако не се мятате на екзотики, цената е близка до тая от PVC или алуминиевите ментета...

Нед Яну 31, 2016 12:20 pm
Профил

Относно засенчването - на долния етаж има асма, която сигурно няма да преживее ремонтите но после ще се възстанови. Та тя лятото дава добро засенчване, а зимата листата и ги няма. Къщата си има стряха, която обаче след слагането на външна изолация ще се стесни, затова сигурно ще се наложи да удължа покрива или да се добавят козирки.
Типът на стъклопакета го търся да дава висока топлоизолация. Събирането на топлината от слънчевото греене изисква по-голяма площ на остъкляването, а лятото създава проблеми (разходи за охлаждане). Затова слънцето мисля да го използвам контролирано - през колектори на покрива например.

Нед Яну 31, 2016 4:39 pm
Профил
Аватар

Мии кажи, че е за къща, бе човек! Естествено, че ще ползваш слънцето, пък ако ще инсталацията ти да е Направи си сам - бидон или разхвърлян по покрива маркуч :)
Астмата е по-най-еко, и грозде дава, ама има гадния навик при вятър да се дърпа и опъва, пък и разни гризачи се катерят по нея.
Колкото за стъклопакета: пак да кажа, че К-стъклото е дърто и е беля, а тройният пакет идва вповече. По-скоро наблегни на качеството.

Нед Яну 31, 2016 5:18 pm
Профил

Асмата ще е от "кастрираните" дето не дават грозде май, че да не събирам осите. Чувам че и някаква модификация на киви ползвали за същото. Досега беше от южната и малко от източната страна, лятото ефекта беше сериозен (като затъмняване поне).
Това с гризачите чак сега се замислям че може да е проблем. Може би има някакъв чалъм да им се противодейства да не могат да се покатерят?
А за качеството - профилите със сигурност ще са добри, единия вариант е Рехау. Въпросът е с какви пакети да ги сложа.
Като казваш Ка е достатъчно, дай технически доводи. Изхождаме от наличните данни за топлопроводимост и цена. На неизолиран панел е ясно че Ка-то е даже прекалено, но ако се гледа дори минималното 10см изолация (по действащите норми за ново строителство) то Ка-то е много по-зле от стената. А моите цели са поне 150мм изолация по стените, тогава и най-добрите тройни са 4-5 пъти по-лошо топлоизолиращи от стената, и там ще се "събира" студът.
Тежестта на тройния е повече, затова там се слага друг профил, друг обков, а и моята идея е да се въздържам като големина на отваряемите части - на повечето места дават до 90см крило, аз ще гледам да е до 80.
При "занаятчиите" има опцията да си избереш обков, да поискаш разни екстри като повече носещи точки, които не знам дали примерно при ролпласт са възможни?
За самите стъклопакети гледах че някои фирми ползват огънат профил (дистанционер), а не срязан и слепен такъв от 4 парчета. Другата екстра е "топъл" дистанционер, което също изглежда добра екстра.

Нед Яну 31, 2016 5:34 pm
Профил
Аватар

Асмата: едно време майка ми имаше на терасата, на четвъртия етаж, после я орязаха до втория и накрая съвсем.
За К-стъклото не казвам, че е достатъчно, а че е стара технология създаваща проблеми. Например (по слухове): създадена е да топли (лятото?), зад нея не виреят цветя, светлината има неприятен спектър и т.н.
Затова си сложих мааалко по-скъпите "4 сезона", двойни и с качествена дограма.
Ей ся измерих с инфрачервения термометър, уж вярно мери, не съм топлил от снощи и температурите са: 9 градуса навън (и според другия термометър), 16-17 на джама, 18 на стената към комшията и малко над 20 на въздуха вътре (според друг термометър). К'во повече?!
А неизолираната отвън стена даде 14 градуса и пак е добре, друг път разликата е 7-8 градуса под другите.
Ся вярно, че селските къщи вари ги, печи ги - винаги са по-хладни, ннам защо. Ама през лятото е добре.

Нед Яну 31, 2016 7:02 pm
Профил

gicho написа:
Май ни трябва подфорум за строителство...

Направо да преименуваме форума на bg-tate :D

Пон Фев 01, 2016 4:06 am
Профил
Аватар

palavrov написа:
gicho написа:
Май ни трябва подфорум за строителство...

Направо да преименуваме форума на bg-tate :D

Аз като ви гледам какви специалисти сте станали по дограми, изолации и климатици и направо почнах да се чудя кога въобще се занимавате с проектиране на електроника :D . Моите знания в тая област се изразяват в това, да си програмирам термостата преди 7 години и от тогава не съм се сещал повече за тия неща. Е два пъти в годината се налага да сменям филтъра на климатика и крушките на ултравиолетовите лампи във въздуховодите, ама това е като цяло :D .

Пон Фев 01, 2016 3:04 pm
Профил

Dimitar написа:
Аз като ви гледам какви специалисти сте станали.

Неволя брат ;-)
А и ти май ще ставаш специалист по капкови :-)

Пон Фев 01, 2016 3:25 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Аз като ви гледам какви специалисти сте станали по дограми, изолации и климатици и направо почнах да се чудя кога въобще се занимавате с проектиране на електроника :D . Моите знания в тая област се изразяват в това, да си програмирам термостата преди 7 години и от тогава не съм се сещал повече за тия неща. Е два пъти в годината се налага да сменям филтъра на климатика и крушките на ултравиолетовите лампи във въздуховодите, ама това е като цяло :D .

За добро или лошо, тукашните климатици нямат общо с тия по вашия край. Затова и проблемите са от по-друг тип... :D

Пон Фев 01, 2016 5:35 pm
Профил
Аватар

Миро, аз специалист по капково ще ставам за хоби и фън, вас като ви гледам обаче едва ли сте станали такива разбирачи във въпросните области от много фън :D .
Ицо, преди 5 год търсих да купя в бг прозоречен климатик за баба ми на село и като ходих по магазините и им обяснявах какво ми трябва и всички ми отговаряха - такива климатици тук няма, ние не живеем в каменната ера, като американците :D . Съответно не можах да намеря такъв климатик никъде и баба ми така си остана без климатик.

Вто Фев 02, 2016 12:58 am
Профил
Аватар

Нямах предвид прозоречните. Става въпрос за централна вентилация и климатизация, която съм останал с впечатление че при вас е доста разпространена. Тук, тепърва започва да се чува нещо за вентилация, ама в повечето случаи, май в погрешна посока. Имам предвид жилищните сгради.
Хубавото е че има напредък. От няколко години, като кажеш рекуператор, не налитат толкова често на бой... :D

Вто Фев 02, 2016 1:35 am
Профил
Аватар

Знам, знам - аз и затова разказах това за прозоречните. Системите тук са един път, но не знам как може да се приложи в БГ, защото жилищното строителство е тотално различно от това тук. Къде ще ги прекарват тия въздуховоди идея си нямам.

Вто Фев 02, 2016 1:37 am
Профил

Dimitar написа:
вас като ви гледам обаче едва ли сте станали такива разбирачи във въпросните области от много фън :D

Не мисля че разликата е в кефа или защо и как го правим. Просто тук често фирмите предлагат едно ми ти "качество" а и ние сме си виновни щото гледаме да минем по тънката лайсна. Та затова много по-често се оказваме набутани, а като се набуташ изведнъж научаваш много нещо, както аз за дограмите ;-)

Иначе за ремонтите, те са си работа от нашия бранш и не виждам нищо странно да я вършим. А специално аз повече пиша тук, отколкото ремонтирам ;-)

Вто Фев 02, 2016 11:07 am
Профил

Dimitar написа:
Къде ще ги прекарват тия въздуховоди идея си нямам.

Проблема е, че архитектите идея си нямат за вентилацията, а инак - намира се от къде да се прекарат въздуховодите, и то така, че и лесно да се чистят. Въпрос на желание и време е. (говоря само за вентилационна, а не за вентилационна + въздушно отоплителна система)

А относно майсторлъците и майсторите - в БГ нещата НЕ опират до пари. Т.е. даже и да не гледаш да минаваш '"тънко" - матрЯла като е кофти - не става.

Има "нафукани" фирми с лъскави офиси, които пак се обслужват с разни "гащници" (щото така е по-еФтино на чорбаджията) наричащи себе си майстори, така че колко ще платиш на някой въобще не може да е критерий за качествено свършена работа в БГ (за съжаление). Говоря от личен опит ...

Та като трябва да се свърши една работа като хората - ако не намериш кой да ти я свърши и е по силите ти - върши си я. Със сигурност ще изхабиш по-малко нерви, пари, а може би и време.

Относно дограмите - каквито и да са (даже алуминиеви и дървени) - гумите им прегарят и след 10-15 години например едва ли ще може да се намерят за смяна такива (и то ако дограмата позволява смяната им). При ПВЦ-то - смяна на външните гуми НЯМА (поне на моята).

По ред причини сложих ПВЦ "Премиум-плюс" на профилинк с троен стъклопакет 36мм с 4мм еднакви бели стъкла (без "газове" в пакета). Не мога да споделя впечатления за сега, защото не живея там, където я сложих.

Вто Фев 02, 2016 2:25 pm
Профил
Аватар

Хъх, emilvtc като каза за ластиците си отворих джама да зяпам: сменят се, и по-кестерме уплътнения съм сменял. Но 10-15г. служба ми се видяха твърде оптимистични.
То моето е още в гаранция (май), ама няма да е зле да се запася с някоя-друга ролка ластик след време.

Вто Фев 02, 2016 7:58 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 37 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща