|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:45 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
 Кой град в България...
Ако ви предложат да развивате собствено асемблиране и/или производство на електроника, кой град е България бихте избрали и защо? Трябва да има и нормални условия за живеене, разбира се. Може и някое село с еко-стопанства наблизо и добра хлебарница  Добро училище/училища... Лекар, свещеник и счетоводител. Море/планина са пожелателни, но не задължителни. Моля без да разводняваме и да омазваме, нищо че сме в Общи приказки. @ike правилно е разбрал, че по-скоро ми трябват каки със сръчни и меки пръсти и достатъчно умствен багаж плюс дисциплина. Запояването е предимство, но не е критично. Виж града искам да си има всичко и да няма проблем с комуникациите от всякакъв тип. Инжинерите засега не са проблем.
Последна промяна Grubi на Вто Фев 02, 2016 1:50 am, променена общо 1 път
|
| Вто Фев 02, 2016 12:48 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
 Re: Кой град в България...
София или Пловдив. Има хора и инфраструктура. Останалите градове скоро ще запустеят.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Фев 02, 2016 1:00 am |
|
 |
|
timt
|
Русе, СЕТ почти е фалирала сега освобождава хората си. Така че ако някой ще поръчва платки там да ме извинява. Който и град да е ще трябва граница и транспорт. Проблема е не че няма специалисти но никой не иска да бачка без кинти.
|
| Вто Фев 02, 2016 1:10 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
"асемблиране и/или производство на електроника" аз го разбирам хора, които поставят елементи по местата им по-евтино от pick and place робот. Иначе проектирането и писането да софтуер е нещо различно.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Фев 02, 2016 1:30 am |
|
 |
|
timt
|
Така де.
|
| Вто Фев 02, 2016 1:50 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Редактирано...
|
| Вто Фев 02, 2016 1:51 am |
|
 |
|
nik
|
ако ти трябват хора на смяна които да бачкат еднотипна работа - Раковски там живеят католици... и са учудващо работни, сякаш не са българи... повече от 2 пъти по продуктивни са от средно статистическия българин... в началото малко ще се чудиш като чуеш "каку ми са такузиш" ама ще им свикнеш 
|
| Вто Фев 02, 2016 3:19 am |
|
 |
|
Edesign
|
Във всеки голям град и особено там където има университет. Но задачата ти е уникално трудна. Ако започнеш тази борба може би сам ще се откажеш само дано не си загубил голяма част от така и така краткия живот. Една типична фирма за каквото ти говориш - сискосет в София. За последните 11 години сигурно хиляди работници са преминали през мелачката. Ако и ти имаш намерението да правиш подбор и да се занимаваш с глупости години наред и да не можеш да намериш малка групичка сред хиляди то действай. Ако не ти се струва лъжица за твоята уста то спри навреме 
|
| Вто Фев 02, 2016 8:37 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Много сериозни изисквания, Груби. Особено за умствения багаж. Ако беше преди 15-20г. щях да ти предложа да се ориентираш към районите на Карлово или Казанлък. Ако някъде имаше нещо като дисциплина, това беше военното производство. Читавото, обаче отдавна се изнесе, затова се ориентирай към големите градове - София, Варна, ...
|
| Вто Фев 02, 2016 8:45 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Grubi, много е важно уточнението - кой ще дава поръчките? В смисъл имаш ли готови клиенти с кеш зад гърба си? Ако имаш такива е добре, защото имай предвид, че конкуренцията в тоя бизнес е сериозна. Най-сладко е да имаш клиенти с дълбоки джобове и да асемблираш нещо с висока добавена стойност, в по малки бройки, но скъпи платки и компоненти. Тогава клиента не се интересува особенно от цената (която на фона на изделието е така или иначе смешна), а само от качеството. Тогава и човек може да се развихри. Стигне ли се до там да се пазариш за 100 ци хиляди бройки и да цепиш центовете... става много сложно. Та мисълта ми е - хващай се с нещо такова, само ако си сигурен, че който ще те захранва с поръчки има достатъчно дълбоки джобове. Другото което трябва да имаш предвид е, че хванеш ли се да менажираш нещо такова, семейството ти ще го отнесе сериозно, поне първите години. Въобще, добре си прави сметката, дали въобще да скачаш в толкова дълбоко. Там в скандинавието живота и безнеса се подчиняват на други правила, тук е малко ... бойна арена. А спреш да препускаш, а ти смачкаха. Иначе като локация - аз бих огледал терени в радиуса 50-100 км около София (например Правец  ). Също Пловдив, Варна и Бургас.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Фев 02, 2016 9:05 am |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Габрово. 
|
| Вто Фев 02, 2016 10:05 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Цецо е прав, най-важно е къде ти е пазара. Едно е да продаваш само на село, друго е в цял свят... Останалото е къде ще намериш най-добри условия за бак-офиса.
Иначе дали ще е малък или голям град не бих обобщавал. И едното и другото си има предимства и недостатъци. В малкия град плюсовете се, че разходите за заплати, разходите за офис/помещения, ако щеш и разходите за бюрокрация са много по-малки. Аз примерно често ми се налага да отида до счетоводителя, до данъчно/НОИ и до банка след това и това всичкото го свършвам за 15-20 мин, докато в София подобно нещо ми утрепваше поне половин ден. От друга страна, малкия град си има и недостатъци или по-точно ограничения. Може и да намериш хора с определени специалности. Това може и да се преодолее ако бизнеса е дългосрочен и си обучаваш хората. Но винаги има един лимит, не може в село от 100 човека да построиш фабрика за 1000. То може, ама едва ли ще е много разумно...
|
| Вто Фев 02, 2016 11:30 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
За колко души в производството става дума? В собствена (прилична) сграда или в някое цехче под наем?
_________________ Хайде де!
|
| Вто Фев 02, 2016 11:31 am |
|
 |
|
Grubi
|
Ами аз снощи си мислих за ЗЕНА (бившия Завод за Електронна и Нестандартна Апаратура в Добрич, който не знае  ). Даже питах един познат как е положението там и наоколо, но и той не знае какво и как се случва там. Но пък разбрах, че съвсем в началото е бил мислен като завод за Хидро-акустична апаратура... Даже и не го бях чувал това. В по-реални измерения може би си мисля за хале от рода на 1000кв.м и около 100 човека, но според мене ако се почва ще бъде от нещо чувствително по-малко. Според мен под наем е по-реалистичен вариант. Клиента ще е вероятно един или няколко, и да ще бъде с готов продукт. Просто по-някаква/и (много) причини, производителите в Азия са му дигнали нервите. От моя страна разбира се също би било сериозна стъпка, която ще изисква време, пари и нерви - но то винаги е така. Нарушаването на "Скандинавското" спокойствие също е нож с две остриета...
|
| Вто Фев 02, 2016 11:42 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Grubi, нещо те е хванала носталгията май  Ако си на зор мога да ти осигуря помещения, ех точно 1000кв. малко е проблем, но почти  Ще е на смешен наем или без такъв в началото, но това е ако целта ти е да пробваш бизнеса преди да инвестираш. Иначе ако си сигурен какво правиш, правилното решение е да си построиш и/или купиш нови сгради. Излиза и по-евтино и много по-добре. Всъщност самото строителство не е проблем, по-скоро инфраструктурата (особено в нашия край...)
|
| Вто Фев 02, 2016 12:12 pm |
|
|