|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:23 am
Разсъждения и избор на дограма
| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
 Re: Разсъждения и избор на дограма
Bongo, не се запасявай, защото гумите и от стоене "на ролкла" стареят и се скапват.
На ПВЦ-то на профилинк не се сменят за съжаление.
|
| Вто Фев 02, 2016 9:20 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Ще ти бъде ли проблем да обосновеш избора си, и по-скоро защо се отказа от ка/lowЕ стъклата? И аз доста клонях към тях, гледал съм по обекти и хотели техните профили и не са лоши. Но доколкото гледах не понясят дебели пакети (40-44-50мм). Сега пак отидох на сайта им, ама те и за рекламна брошура искат да се регистрирам? Хвалят се с някаква сертификация, ама толкова ли не можаха да сложат документа там.
|
| Вто Фев 02, 2016 9:29 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Прикачам брошурите на профилинк Премиум+ и на новата серия Рейнер.
Рейнера е на цена на качествен алуминиев профил с прекъснат термо-мост и лично аз не виждам с какво е по-добър от алуминиевия. Той има и един много грозен (недомислен) момент с водооткапванео на крилото. Водата от крилото задължително се стича по уплътнителната гума (докато е здрава и крилото затваря плътно) и после по касата. Та като се скапе гумата, водата ще ти пълни касата. Е, ще изтича през отворите в касата, но ще корозира желязната шина вътре ...
При премиум+ има "зъбче" на крилото, което решава проблема с водоотвеждането.
Офертата ми с Рейнер беше около 9к лева, с алуминиева на ЕТЕМ беше 10к лева, а с Премиум+ ми излезе 5к лева.
Относно пакетите - "газовете" отпаднаха веднага като вариант. След 1-2 години газа вече го няма, а оскъпяването беше около 5% от себестойността на пакета.
Относно емисионните стъкла "К" и "4 сезона" - и двете спират част от спектъра на слънцето, като второто не пропуска "топлината" отвън на вътре (има ефект лятото), а другото не пропуска топлината отвътре навън (има ефект зимата). Та и двете не пропускат слънцето в стаята, а това не ме кефи, защото зимата искам да мога да използвам максимално топлината от слънцето, а лятото да го спирам с щори или асмалък (Киви). Отделно цветята няма да се чувстват добре зад "емисионните" стъкла. Цената на двоен пакет с ниско емисионно стъкло не беше кой-знае колко по-ниска от тази на троен пакет с 3 бели стъкла и реших, че ще е с троен.
При положение, че дограмата ще изкара 15 години(най-малкото заради гумите), от това, че нямам големи отваряеми части, от избора ми на троен 36мм пакет - избора ми е Премиум+.
Поръчах я с най-скъпия "секюрити" обков и дръжки.
И аз залитнах по търсене и четене на инфо преди избора на стъкла и пакети (даже преди няколко месеца го обсъждахме тук във форума). Не знам до колко данните са истински, а и дори да са, няма никаква гаранция, че ще ти доставят стъклото от същия производител, а не от най-евтиния такъв.
|
| Вто Фев 02, 2016 10:33 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
за каква площ е това? Прогимназия? 
|
| Вто Фев 02, 2016 10:59 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Еднофамилна къща два етажа, 12-тина прозореца (предполагам) Аз изрових нещо като резултати от тест (сертификация) на профилинк-а: http://www.ogi-invest.com/new/documents/Catalogo_2013.08.27.pdfНе мога да схвана това с какъв пакет е мерено, и дали е за целия джам или само профила.
|
| Вто Фев 02, 2016 11:18 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Точната сума е 4670 лв, като в нея има само една алуминиева врата с прозорец към верандата, която е 990лв. Оскъпяването ми идва от изискването ми във всяка стая да има малко прозорче-отдушник. Реалната площ на къщата е 144кв.м. и е много далече от "прогимназия" .
Един прозорец на стая излиза около 550лв, като има 2 отваряеми (отдушник и крило) и една неотваряема части, като размера му е 180х200см.
Има доста малки прозорчета по сервизни помещения и покрива.
В цената са включени и комарниците.
|
| Сря Фев 03, 2016 6:11 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
аха, аз малко ви преплетох постовете, щото gicho говореше за малко отваряеми.... объркал съм се 
|
| Сря Фев 03, 2016 10:10 am |
|
|