|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:15 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|
Малко помощ за автоматизирана вана за анодиране
| Автор |
Съобщение |
|
immutable
Ранг: Минаващ
|
 Малко помощ за автоматизирана вана за анодиране
Здравейте на всички. Нов съм във форума, но с интерес ще го следя за напред. Искам да си направя автоматизирана вана за анодиране на алуминий и не ми е съвсем ясна картинката. Какво ще има като функционалност: Избиране на фигурата, която ще анодираме (цилиндър, сфера, конус, куб и т.н.т), автоматично изчисляване времето за престой в ваната + изходния ток за детайла. Изваждане на детайла след примерно 10 мин и потапянето му в друг разтвор за Х време, след това слагане в боя за Х време и връщане пак в вода след което процеса е завършен. Какво ми е ясно : Горе долу ми е ясно как да си напиша програмата, менюто, да си вържа схемата с някакъв дисплей + копчета. Но не ми е ясно следното: Примерно имам захранване 24В 15А. Каква схема да ползвам, че да мога с PWM контролирам изходния ток на захранването ми? За времето, което ще престоява детайла в различните вани мога ли с таймера в ПИК-а примерно да си го следя или ми трябва отделен модул за времето? Мога да вкарам и нагревател и някакъв алгоритъм да контролирам температурата в ваната някакви граници. Ако някой има желание може да сподели как вижда нещата и къде аз бъркам.
|
| Пон Фев 15, 2016 7:48 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
 Re: Малко помощ за автоматизирана вана за анодиране
Специално за анодиране не знам дали директният пвм е добър, става за електролиза но за анодиране май не е най-добрият. По скоро dc/dc като източник на ток, идеята ми да е без пулсации, иначе пак си е pwm. Според мен най-сложният въпрос е колко време да стои и поддържането на електролита, ако това ти е ясно за другото ще помагаме.
|
| Вто Фев 16, 2016 12:05 am |
|
 |
|
timt
|
Аз изчиствам сребро през разтвор от сребърен нитрат и електролиза и забелязах че през батерия е най добре, имам едно импулсно от 0-24В но нещата не се случват добре. Зацапва се. Инак с алумин се занимавам (лея си разни работи) Всичко което си писал е възможно да се направи с ПИК- контролер а ако искаш на пазара има толкова универсални управления на релета през комп може и с промишлен контролер, може всякак.
|
| Вто Фев 16, 2016 12:20 am |
|
 |
|
immutable
|
Не е идеята да купя нещо готово, а да си го направя, че кефа тогава да е пълен.
Трябва ти едно процесорче, което да управлява мощен FET транзистор, с който да се направи PWM. Процесоръте ще измерва тока през електролита и ще управлява всичко, както и дисплея е.т.ц. Контролира се само тока и времето. Измерва се максимален или интегриран ток. Напрежението си е константно - 24В.
Как процесора ми ще измерва ток, който ще е от сорта на 0.5А - 12 - 13А или по някакъв начин трябва да редуцирам този ток до подходящи нива за процесора?
|
| Вто Фев 16, 2016 12:59 pm |
|
 |
|
timt
|
Шунт ни един тример за калибриране 
|
| Вто Фев 16, 2016 1:32 pm |
|
 |
|
PhilipZ
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Нед Мар 31, 2013 12:17 am Мнения: 279 Местоположение: София
|
@timt липсата на тримери е плюс, но много по-важно е какъв точно е шунтовия резистор и още по важно е от какво (и от кой) е направен. Защото ОГРОМНО влияние оказва тока преминаващ през него на температурата -> на реалното му съпротивление! Според мен много по-добре се държат едни специални чипове за мерене на ток в които с елемент на Хол и усилвател мерят тока. За тези чипове е писано във форума, но не помня коя беше темата. Признавам, че зависи каква точност гониш. По друг начин седи въпроса като се правят нещата с процесор и захранване което ще пуска тока (особено ако може да се прекъсва за кратък период от време) и да се проверява аджеба колко е в момента реалното съпротивление на шунта. Само давам идея, която не е лесна за реазлизация, но трябва да се има впредвид. Повтарям че всико зависи от необходимата абсолютна точност (не резолюция). Ако се гони 0.1 А точност при 0.5 А през ваната, моля immutable да не взима забележките ми под внимание. Ако е важно да не е пулсиращ тока през ваната (за да не се прецака процеса), тогава пак може да се ползва PWM, като той обаче е последван от линеен стабилизатор като целта е върху управлвящия транзистор на линейния стабилизатор да има относително ниско напрежение, така че загубата под форма на топлина в него да е малка. Докато пишех се сетих че не вярвам химията да е толкова чувстителна към малки пулсации и вероятно само кондензатор след PWM-a ще е достатъчен (признавам че по-скоро трябват малко повече от един кондензатори и че няма да са от най-евтините особено ако се качи честотата на PWM, като се има предвид необходимостта от 15А)
Последна промяна PhilipZ на Вто Фев 16, 2016 2:33 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Фев 16, 2016 2:23 pm |
|
 |
|
timt
|
Да, с Хол е най добре, има го в ампер-клещите за право напрежение
|
| Вто Фев 16, 2016 2:27 pm |
|
 |
|
immutable
|
При показаната схема трябва аз да си регулирам изходния ток, а процесора ще ми го мери нали така? Аз искам самия контролер на базата входни данни да ми изчислява тока и да го подържа в дадени граници. Плътността на тока трябва да бъде в границите 0.02 - 0.03А/м^2 демек като си въведа типа на фигурата примерно паралепипет и въеда размерите за страните, програмата ще си пресметне сама повърхината и тук е момента контролера сам да си регулира изходния ток.
П.С- Съмнявам се някога да ми потрябват всичките 15А. Най-вероятно ще се работи в границите 1-8А
|
| Вто Фев 16, 2016 2:37 pm |
|
 |
|
timt
|
По скоро една компютърна програма с алгоритъм и да изпраща на чипа в какви граници да работи и какво да следи. Мисля че не е сложно но си е доста голяма играчка докато стане. Интересно ми е производството ви. Аз си правя по химичен път някой друго оцветяване на алумин но не ми се получава много добре а и ми е хоби, вече не ми остава много време.
|
| Вто Фев 16, 2016 6:16 pm |
|
 |
|
immutable
|
Все още не съм анодирал имам доста литература и добър приятел, който според мен е един от най-добрите в БГ, които се занимават с това на хоби ниво, но резултата е като професионално извършена услуга.
|
| Сря Фев 17, 2016 1:07 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|