|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:08 pm
Имам нужда от помощ за Ардуино
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: Имам нужда от помощ за Ардуино
Гледай сега, ако знаеше за какво става въпрос нямаше да ни питаш тук и най-вече нямаше да се занимаваш да правиш управление на плазмени плотери с ардуино и разни други смешки за $2 платката. Ако в тия 80% машини са ползвали същите смешки като теб нищо чудно, че не работи и са ги изключили. Отделно за какво точно ти е контролер с АЦП и ЦАП като няма да слагаш датчик?
|
| Пон Фев 15, 2016 1:16 am |
|
 |
|
stivemaster
Ранг: Напреднал
|
Виж сега, може да ти се струва тъпо, ама въпреки тона ти, ти го написа това на предната страница в поста в който ни обясняваш, как се правело с 5 елемента на една малка платчица и после се слагало едно малко контролерче и после един ЦАП и т.н. Ето какво съдържа, един от най евтините нискобюджетни капацитивни датчици http://www.agelkom.com.tr/prod02.htmПосле като си разбираш от работата, на втората минута,нямаше да си измисляш тези небивалици, а щеше да ми пишеш - остави тез Ардуино,даречем (ако наистина са неподходящи)ще ти го направя с друг Атмел или с PIC за един ден и ще струва едиколко си. Ти не така, ами тръгна да обявяваш, световно признати производители за шматки, че не знаят кво да ползват като датчици и сигурно са прости като мен. Като за тебе, дори ще ти обясня и защо ги изключват, тези датчици.Изключват ги защото,показват различна височина, при различна дебелина на ламарината която режем. При различна температура на ламарината,при намаляване на относителната и площ(тоест на първия детайл,капацитета е един на последния друг),при започване на рязане отначалото на листа или от отвор(тоест част от щеката с външно ф - 50-55 мм, е извън ламарината за да не хвърляш 25мм отпадък). Така че овладей агресията и ако искаш ми отговаряй, ако не искаш недей,само недей изкарва всички тъпи.
_________________Посетете сайта ми : http://mashini-plazmeno-riazane.com
|
| Пон Фев 15, 2016 2:13 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Кои са тия световно известни производители, дето ползват ардуино и нано за управление на плазмени плотери? И пак да те питам - за какво точно ще ползваш контролера с АЦП-то и ЦАП-а след като няма да имаш датчик за височина?
|
| Пон Фев 15, 2016 4:44 am |
|
 |
|
stivemaster
|
Вземи да прочетеш кво съм написал преди да твърдиш измислици. Ти самия написа:
"По Z оста би трябвало да има отделен контролер който автоматично да я мърда нагоре-надолу, за да пази еднакво разстояние до материала, ако той не е равномерен. Преди 10-12 г. това го правих с една супер елементарна малка аналогова платка към която беше вързан един датчик (метален пръстен около плазмата), с който се мереше разстоянието до материала и ако се промени схемата управляваше сервото по Z оста, така че да държи еднакво разстояние до материала. Никакво програмиране никакви 5 лева - просто 10 елемента на кръст. Това за рязане на листов материал до под сантиметър май. За по-дебели неща не знам дали въобще даже трябва такава компенсация."
Нещо което всички които са прочели са ти го оценили.Като те по питаха за подробности , ти :
"Не мога да споределя много подробности, защото не притежавам правата на схемата - направихме я по поръчка на клиент и той си плати да притежава дизайна. Само мога да кажа следните неща - сензора представлява един пръстен, който се закрепва около плазмата, като е малко под електрода. После това нещо се свързва към една малка аналогава платка с три транзистора, която представлява генератор на няколко мегахерца и после температурно коменсиран детектор, от който направо излиза напрежение пропорционално на разстоянието до материала. Това влиза в един малък микроконтролер, в който има PID закон на регулиране и после изхода е от един ЦАП, който управлява един постояннотоков мотор драйвер IR3220. Та с два бутона нагоре-надолу се премества Z оста до желаната височина, запомня се и после като се пусне плотера контролера мери чрез сензора какво е разстоянието до материала и управлява сервото на Z оста да следи неравностите на материала. Супер просто и елемнтарно и не се сещам да е имало някакви проблеми. Аз лично в началото си мислех, че като тръгне плазмата и самата тя или високата температура ще смущават сензора и ще има доста шум но излезна доста стабилно. Спомням си че единствените проблеми бяха с паралелния порт на РС-тата с MACH3, дето ползваха за управление на плотера."
Ето тези ти думи съм цитирал.Не съм си измислял аз, да си слагам АЦП и ЦАП където и да е.Това са твои ... уж спомени,дето нямаш права над тах, че да ни ги кажеш. А световно известните фирми, не успяват да постигнат твоя резултат с далеч по сложни контролери, към капацитивните им датчици и всички се налага да използват контрол по напрежение. Чети хубаво и недей си измисля, неща свързани с Ардуино.Ардуиното го предложих като вариант, при който може все пак нещо, някой ще се хване да направи.Защото покрай това попадам само на хора - енергийни вампири.Като ги слушаш,правят спътници дори в свободното си време, но нямат време за това което аз искам, без изобщо да стане дума за пари. Онзи ден по изключение видях и другата крайност, обявяване на цена която да откаже клиента и така имаме оправдание и за пред него и за пред себе си.
Ако ще ми пишеш такива неща в темата колега Димитър, не ми пиши ако обичаш.Разбрах всичко за тебе и затова какво мога да очаквам.
|
| Пон Фев 15, 2016 10:06 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Ти явно четеш, ама не разбираш какво четеш - бяхме сложили контролер с ацп и цап, защото чете с ацп-то датчика за разстояние, прекарва го през пид закон и с цап-а управлява сервото на z оста. Ти каза, че не искаш датчик за разстояние, защото не работили добре и ги изключвали на 80% от машините. Е аз те питам - след като няма да слагаш датчик защо пак искаш да ползваш контролер с цап и ацп? Какво точно ще правиш тогава с тия ацп и цап? Баси толкова ли объркано го пиша, че не можеш да рабереш какво питам? Отделно пак не разбрах кои са тия световно известни фирми? Ако е турската фирма, към която си дал линк и които са си написали сайта си на аглийски, както циганин говори български - баси и световно известната фирма  . Но даже те казват, че напреженовия метод има проблеми и препоръчват въпросните капацитивни датчици. Между другото само - това, че си пуснал тема не ти дава абсолюто никаквии права над нея. Всеки може да си пише какво си иска и ти не можеш да имаш абсолютно кикакви претенции.
|
| Пон Фев 15, 2016 3:04 pm |
|
 |
|
stivemaster
|
Нямам претенции, само спри да я цапаш.Примера с линка, е за да видиш щото явно не знаеш, как изглежда най простия контролер, за капацитивен датчик. А ето фирми, производители на плазмени източници,които предпочитат този начин на мерене, за плазменото си рязане и капацитивен за газокислородното : 1.ЕСАБ - http://www.fabricatingandmetalworking.c ... -Cell1.jpg2.Хайпъртерм - http://img.directindustry.com/images_di ... 699769.jpg3.Майкростеп и Термал дайнамикс - https://i.ytimg.com/vi/M-y52K8CBT8/maxresdefault.jpg4.Килбърг - http://www.kjellberg.de/files/Images/Pl ... ocus_f.jpg5.Линкълн - https://i.ytimg.com/vi/w2ZUeP0zu1o/maxresdefault.jpgМога и още да изброявам ама ефекта ще е същия.
|
| Пон Фев 15, 2016 11:30 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Ок, спирам. Дето викат по нашите земи - гуд лак  .
|
| Вто Фев 16, 2016 12:23 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Това с капацитивното мерене може и да работи. Ще кажа след седмица-две като го пробвам. Засега обаче залагам на меренето на напрежението на източника. В зависимост от тока и височината самия източник си мени напрежението и с един не много сложен алгоритъм се постига нужната височина. В момента разработвам точно такъв контролер, а и вече имам правен един модел, който по принцип работи но има малки грижи понякога с някой типове плазми. Реално проблема е с меренето на напрежението в момента на паленето, и то само при съвременните източници. Другия проблем са големите тоци и зверските смущения , които доста често се проявяват.
|
| Сря Фев 17, 2016 6:42 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
За да не се влияеш от смущения, можеш да мериш със стрелкови мултицет... 
|
| Сря Фев 17, 2016 11:12 am |
|
 |
|
stivemaster
|
Да не ме разберете погрешно.Аз дори не съм си помислил, да отричам пригодността на капацитивното следене.Напротив, при газо-кислородното и напоследък пробиващото газо-въздушно (с браунов газ) рязане то е ултимативен метод. Просто при плазменото рязане, наложилият се като по добър метод, е този със следене напрежението на дъгата.Измерването в случая е трудно, поради шума от източника и качеството на изпълненике на източника(в този случай с който се занимавам в момента е китаец CUT120 и излъчва като атомна бомба и как точно са настроени нещата като се погледне вътре си отговаряш "на шано") но може да се постигне с филтриране или направо с оптично разделяне даречем с HCPL-7510. Проблема беше единствено в софтуера, за контролера.И добре че е само такъв, представям си ако се бях допитал и за друг проблем - с "опипването" на височината на материала или така наречения омичен контакт,кой знае дали изобщо щеше да има отговори по въпроса. За мое успокоение, реших проблема още преди доста време,мисля по елегантен и евтин начин - 7 лв.
|
| Сря Фев 17, 2016 3:39 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Ами обясни малко по-подробно, да е от полза темата. Иначе- досега разбрахме ,че има напреженов и капацитивен метод. Също може би е добре да се комбинират, ако е възможно. Какво си купи за 7 лева? Софтуер, контролер или оптрон?
|
| Сря Фев 17, 2016 9:44 pm |
|
 |
|
stivemaster
|
Ако са интересни методите за контрол при машините за термично рязане те са три в зависимост от метода на рязане.Това не означава че не могат да се ползват с компромиси и при повече от един метод на рязане. По правило големите фирми ползват само два метода за контрол - напреженов за плазмите и капацитивен за газовото и лазерното.Обръщам внимание, че капацитивното едвали е по неточно, при определени условия, за да се ползва масово при лазерното рязане.Там обаче, трябва да се имат предвид изискванията, както към зоната на рязане, така и към материала. Не особено професионални изпълнения има и с индуктивни датчици, но там вече е съвсем пожелателно качеството на работа. А за "омичен контакт" не можеш да познаеш какво използвам. Слагам ето това http://www.elimex.bg/userfiles/productl ... _32124.jpg на което му сменям кондензатора и потенциометъра. С този скъп "контролер", имам удоволствието да се похваля, че може да се реже произволно ръждясала ламарина, което удоволствие не можете да изпитате, при работа с маркова и скъпа плазма.
|
| Сря Фев 17, 2016 11:11 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
Не се отваря линка при мен 
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Чет Фев 18, 2016 8:49 am |
|
 |
|
Наско
Ранг: Популярен
|
|
| Чет Фев 18, 2016 10:24 am |
|
 |
|
stivemaster
|
Сайта им се ебава нещо.За по хубаво реших по голямата снимка да постна ама .... греда.Благодаря Наско.
|
| Чет Фев 18, 2016 11:03 am |
|
|