Отговори на тема  [ 147 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Следваща
Имам нужда от помощ за Ардуино 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Имам нужда от помощ за Ардуино
Не разбирам как работи капацитивния метод, когато се реже по периферията на ламаринения лист, или когато при рязането се отреже парче, което падне/потъне в масата? (Така под част от сензора няма да има ламарина)

Това не прави ли проблем?

Ако сензора не е един кръг, а няколко сензора като част от кръг, които заедно правят кръглия сензорен ринг, вероятно при падане на парче от детайла един от сензорите ще фейлне, но другите ще работят ...

Чет Фев 18, 2016 4:47 pm
Профил
Ранг: Напреднал

Ами ти сам стигна до недостатъците на метода, става проблем разбира се.Всеки път когато почваш да режеш нолираш височината по вътрешен детайл и първия от края на листа го режеш без контрол на височината.И накрая масово при газокислородното рязане понеже там не скосява карат височината на око.

Чет Фев 18, 2016 6:07 pm
Профил

Проблема като се замисля, може и да се реши с многоточково (например 6 точково) капацитивно измерване. Например ако окръжността на ринг-а се раздели на 6 еднакви сектора, всеки от които се чете с отделен капацитивен сензор (или с един, на който входа му се комутира динамично към всеки един сектор, така че всеки един от тях да се сканира примерно 50 пъти в секунда ). Та идеята е да имаме 6 аналогови изходни стойности от всеки сектор, които микроконтролер да обработва. Например сортират се по стойност, взима се и се усредняват стойностите на 3-те от тях даващи най-силен сигнал. Това се прави да кажем 50пъти в секунда, което при относително ниските скорости на рязане предполагам ще е достатъчно.

Относно сензването - някой може ли да прикачи схема на капацитивния сензор?

Предполагам, че това е някакъв вид генератор, честотата на който зависи от външния "внесен" капацитет образуван между металния лист и сензорния ринг.
Вероятно може да се мине и без аналогова част в устройството, ако например имаме 6 мултивибратора с лог. елементи, чийто изходи се мултиплексират и подават на таймерен вход на микроконтролер. Идеята е с контролера да измерваме честотата, която е пропорционална на внесения капацитет от сензора. Няма проблем с таймерната система на съвременен микроконтролер да се мерят честоти до няколко десетки мегахерци...
За да няма взаимно влияние между 6-те сензора може във всеки един момент от време да работи само един от тях.

На какви честоти работят тези капацитивни сензори?

Пет Фев 19, 2016 8:39 am
Профил

Колега има ли смисъл да отиваш в тази посока при условие че с един сензор цифрата е такава с 6 сензора каква мисли ще е ?
Аз не мога да намеря човек който да програмира някакъв контролер с алгоритъм за елементарно следене по напрежение , а ти вземи да се замисляш за нещо което само сензорната щека струва колкото моя целия хардуер с кутийката.

Пет Фев 19, 2016 12:50 pm
Профил

stivemaster,
тоя линк от github, който си дал на 1-ва страница изглежда доста сериозно, човекът е ъпдейтвал преди 8 месеца софтуера за връзка с Mach3.
Обаче описания , които да изяснят всичко как работи -май няма.
Трябва да видиш каква е връзката с Mach3, защото може да е важна за целия алгоритъм.
Трябва да си направиш същия шилд за същото Ардуино. Та много работа е , няма кой да гледа и разучава тоя скеч, освен ти самия.
Ако си наясно каква ти е схемата на свързване, алгоритъма в детайли, вариантите за свързване към CNC контролера и за свързване към Z-osta - публикувай ги и може би някой ще се наеме. Въобще - темата е повече за "обяви" - ако си планирал доста бройки. Ако ти трябва само една и не искаш да я купуваш- изкопирай проекта от github и почвай да разучаваш Ардуиното и кода на човека.
Другият вариант е анлаогова схема:
ftp://machsupport.com/Docs/Mach2Mill_6.11.pdf , стр 150
или
от тая тема
http://www.cnczone.com/forums/general-c ... rol-3.html

Прикачени файлове:
THC Ckt.jpg
THC Ckt.jpg [ 111.86 KiB | Прегледано 4250 пъти ]
Пет Фев 19, 2016 1:50 pm
Профил

Адаш благодаря ти имам ги тия схеми.По повод линка с Ардуино ,не съм пробвал просто защото, наистина не е ясно как точно се държи и какво точно се прави в Mach3, защото автора твърди че там е ударил греда.Виждаш в шилда колко елементарни грешки е допускал и колко поправки,така че едвали и той работи много добре.Освен това не мога да кажа че съм на ти със схемотехниката че да си го дооправям сам.
По повод това какво трябва да прави контролера мисля съм съвсем наясно но това не значи че съм планирал каквито и да е бройки.Ако бях, щях да обявя бюджет .Освен това не съм сигурен, че може да се направи от раз .
А дали не ми се купува,истината е че вече си купих 2 бр. и ..... греда не работят.Опитах да си купя друг - трети и онзи не ми го прати,та Ибей ми върнаха парите.За мен +-500$ и месеци чакане са проблем, не знам за теб как е.

Пет Фев 19, 2016 10:14 pm
Профил
Аватар

Ами това което разработвам в момента ще е готово за продажба след около два месеца. Предполагам , че утре ще сглобя първия прототип, но докато се стигне до краен продукт, ще мине време. Иначе ако искаш може от стария модел да си купиш - с тия китайските плазми работи. Капацитивното пак тия дни ще си играя с него но то ще е само за намиране на нулата - нямам намерение за сега да регулират с него. Там идеята ми е с еди генератор, който освен честотата си мени и амплитудата заради малкия slew rate на операционния. После само меря пика и с шмит трипер подавам сигнала. Без никакви контролери. Като го пробвам на машината, ако работи добре, ще вкарам системата в thc-то. Връзката с mach3 може да стане по два начина. Единия е с наличните в профила за плазма нагоре/надолу входове - там работи но не ме кефа точно как се получава. Другия е с подаване на импулси на mpg-така ама това ще го тествам другата седмица. Ако работи ще може от контролери прецизно стъпка по стъпка да регулират нивото, като за мач-а няма да има нужда от плъгини.

Съб Фев 20, 2016 8:24 am
Профил ICQ

stivemaster написа:
Колега има ли смисъл да отиваш в тази посока при условие че с един сензор цифрата е такава с 6 сензора каква мисли ще е ?
Аз не мога да намеря човек който да програмира някакъв контролер с алгоритъм за елементарно следене по напрежение , а ти вземи да се замисляш за нещо което само сензорната щека струва колкото моя целия хардуер с кутийката.

Нещо не разбрх. Смяташ, че идеята е неработеща или че е скъпа?

Ако номера с генерторите рботи (все още не ми е ясно на ннви честоти работят купешките капацитивни сензори за тази цел), цената на целия хардуер + ардуино платката едва ли ще надхвърли 60лв. Е, в цената не е включен 6 секторния ринг и механиката около закрепването му.
Основното е писането на софтуера и експериментите с алгоритмите, което едва ли ще е сложно в случая, но ще отнеме време.

Съб Фев 20, 2016 8:42 am
Профил

Ами смятам че ясно съм го написал.Идеята си е съвсем работеща, само дето сондата ако не си китаец, който си има както галванично, така и цех за механична обработка,ще ти излезе колкото при следене по напрежение целия хардуер+ кутийката.
Поне 2/3 от капацитивните датчици не са с контролер изобщо.Имат си филтри генератор АЦП компаратори и т.н.Но тази схемка + условието че трябва да е максимално близо до горелката,за да е къс кабела,правят нещата по сложни и скъпи.
В един гледах дори и логика - Дадат ли ти старт, отиваш надолу докато датчика "хване" ламарината и стигне определен пик (това е височина на пробиване). Дойде ли напрежение над еди колко си, изчакваме време което, се задава с потенциометър и сваляме надолу, като просто цъква реле ,с което заобикалят няколко елемента, заради които височината която отчита, намалява (това е височина на рязане).Спре ли рязането вдига по таймер ,който също се настройва (това е височина за безопасно движение на бърз ход или първоначална позиция).

Последна промяна stivemaster на Съб Фев 20, 2016 12:51 pm, променена общо 1 път

Съб Фев 20, 2016 12:46 pm
Профил
Аватар

Не знам доколко елементарен е за разрешаване проблемът, но гледам че решението на тия юнаци е доста по-сложно от "три транзистора"...
http://www.bevelcutting.com/usbrs485-to ... r-thc.html

Съб Фев 20, 2016 12:51 pm
Профил

Всъщност платките са над 2 пъти по големи от контролер по напрежение (като се има предвид че при вторите има празнини по платката за да отдалечат пътечките от контролера и делителя).Добавете и сензора и .....

Съб Фев 20, 2016 12:54 pm
Профил

Ако правилно съмразбрал контрол само по напрежението на дъгата не върши работа. Едносензорно капацитивно също не работи добре.

Защо трябва да сравняваме различните явно не добре работещи методи по цена, като те не вършат на 100% работа?

Целта не е ли да се намери наистина работещо решение?

Процесора в много от случаите опростява решението и спестява аналоговщина (да не говорим, че може да се вкара и "акъл" в устройството. Така че не е много правилно да сравнявате по цена двутранзисторен сензор с микропроцесорен такъв.

Нед Фев 21, 2016 8:45 am
Профил

Чакай чакай,откъде направи извода че контрола по напрежение не върши работа ? Няма такова нещо . За плазменото рязане, това е ултимативен метод за контрол, на височината на рязане.

Моята задачка може би малко се опростява.Тъй като не знаех за една екстра на управляващата машината програма Mach3, за да го направя по рано, чак сега намерих начин, да отворя три от входовете на контролера, за ползване и сега вече може да се ползва друга екстра на програмата - ако на тези входове се подават сигнали, за това че е възникнала дъга - ARC OK,за това че напрежението е твърде високо - TOO HIGH или че е твърде ниско - TOO LOW,тя да управлява Z оста накъдето трябва, със скоростта и рампите които са заложени по принцип.
Остава на двата аналогови входа да се филтрира напрежението даречем така:

const int numReadings = 10;

int readings[numReadings]; // the readings from the analog input
int readIndex = 0; // the index of the current reading
int total = 0; // the running total
int average = 0; // the average

int inputPin = A1;

void setup() {
// initialize serial communication with computer:
Serial.begin(9600);
// initialize all the readings to 0:
for (int thisReading = 0; thisReading < numReadings; thisReading++) {
readings[thisReading] = 0;
}
}

void loop() {
// subtract the last reading:
total = total - readings[readIndex];
// read from the sensor:
readings[readIndex] = analogRead(inputPin);
// add the reading to the total:
total = total + readings[readIndex];
// advance to the next position in the array:
readIndex = readIndex + 1;

// if we're at the end of the array...
if (readIndex >= numReadings) {
// ...wrap around to the beginning:
readIndex = 0;
}

// calculate the average:
average = total / numReadings;
// send it to the computer as ASCII digits
Serial.println(average);
delay(1); // delay in between reads for stability
}

Само дето не знам как да го направя за двата входа ! В случая това е за А1,трябва ми и за А2.След това, след определено изчакване 300мс., ако от вход А2 идва повече от 20%, да започне да дава HIGH на D7.
Ако това е изпълнено и между двата входа има положителна разлика (A2 е по голямо от А1) да дава на D6 - HIGH , ако е отрицателна - на D5 - HIGH. Е хубаво е да има и мъртва зона, но не знам как се получава.
Оттам нататък е дисплея, но той даречем не е толкова важен, за да пробвам дали се получава.

Нед Фев 21, 2016 1:16 pm
Профил

Щом напрежението на дъгата може да е точен критерий това опростява нещата. В такъв случай за какво се използва капацитивния сензор?

Как машината пали дъгата при започване на рязането? Контактно или безконтактно? И в двата случая електрода не трябва ли да докосне или поне много да приближи до ламарината? За това ли се използва капацитивния сензор или в твоя случай контактния сензор който си направил?

Когато дъгата се запали тогава трябва само да се следи напрежението и. В какви граници се променя при "дълга" и "къса" дъга? Колко е при нормална дъга?
Колко е напрежението при палене на дъгата?

Относно програмата - защо са ти два аналогови входа? Единия като задание от потенциометър ли ще го използваш?

Филтрирането от кода ти е алгоритъм за "плаващо средно". Филтрираната стойност на напрежението трябва да се сравнява с две константни стойности на напрежения за " дълга"и "къса" дъга и ако е над или под тях да задейства съответния цифров изход за къса или дълга дъга. Когато напрежението на дъгата е между двете стойности се задейства изхода за "нормална" дъга.
Това е алгоритъм за трипозиционно дискретно регулиране и щом мач-а го поддържа - използвай го.

Според мен трябв д могат да се задават стойности за праговите напрежения за дълга и къса дъга.

Всичко това няма ли да е по-лесно да стане чисто аналогово, като с два тримера да се задават двете стойности, които да се сравняват от два компаратора? Филтъра в случая също ще е аналогов...

Дай някакви конкретни стойности и ще обмислим варианти -аналогови или процесорни..
(Вдявам от електроника и програмиране, но нищо не разбирам от плазмено рязаме, така че за да помогна трябва да си изясня процеса. Предполагам, че повечето от четящите форума са като мен)

Нед Фев 21, 2016 7:17 pm
Профил
Аватар

Емо, тука си задал правилните въпроси. Реално работните напрежения не са високи - в зависимост от източника и мощността - между 80 и 180 волта. Проблема е при паленето - за цнц машина контактната палене е неприложима - досега съм виждал три метода - с някаква магия в дюзата - при подаване на въздуха нещо чисто механично прави искра и ако има метал на близо запалва. Втория метод е при по- морковите източници - чибора, хайпъртърм, линкълн и т.н. - те палят с подаване на HV/HF. И третия тип са си китайците - подобно на високото, само че с обикновена каскада правят искрички. Всички паления се правят при напрежение 1.5 до 2.5 от работното. Първото е най- гадно за цнц и най-лесно за мерене - там няма смущения и си е направо песен. Второто е най-добро за цнц и естествено най криво за измерване. Номера е да си предпазиш мерилото от взривове - така съм палил че ако не беше в кутия щяхме да го стържем от тавана.

Нед Фев 21, 2016 10:34 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 147 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Следваща