Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Съвет за драйвер 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Съвет за драйвер
Ситуацията е следната: имам на колата газов инжекцион - българско производство, на който схемата за управление на изходните транзистори (за дюзите) е тази.
Когато съм включил управлението на дюзите с PWM (4мс начален импулс и след това поддържа с PWM-а), след около 15-ина километра каране, започва да прекъсва. 100% съм сигурен, че е от загряването на полевака. Без PWM, работи добре, но пък повечко греят дюзите,
Понеже до сега не ми се е налагало да ползвам мосфет драйвери, а и нямам много време да ги разучавам, моля дайте някакъв съвет! С какво да заменя тези транзистори? Мисля да заменя полевия 3055 с AP9977GH от Комет - по-добър ми се вижда, с по-малко съпротивление дрейн/сорс и по-малък гейтов капацитет. Кой драйвер да сложа, за какъв ток, с какъв резистор? Чувам, че майкрочипските не били много стока!
А онзи диод, не го знам дали е диод или нещо друго (супресор...) и П-каналния транзистор каква работа вършат там? Последния се управлява от MCU-то пак с биполярни транзистори (или само с един транзистор май беше!!!).
Дайте предложения!

Прикачени файлове:
GI-Out.jpg
GI-Out.jpg [ 39.38 KiB | Прегледано 5841 пъти ]
Пон Яну 18, 2016 5:32 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Re: Съвет за драйвер
Защо не пробваш да сложиш един диод на обратно паралелно на дюзата, както се слага на намотка на реле за обиране на обратният импулс.

Пон Яну 18, 2016 5:54 pm
Профил

Честотата на PWM-a знае ли се?

Пон Яну 18, 2016 6:32 pm
Профил

Не знам защо ми се струва че диода и P каналният са точно да обират пиковете, защо е управляемо, имам една две хипотезино чисто като идея каквоможе да прави но от функционална гледна точка ми се струват безсмислени, да не говорим че паразитният диод вътре прецаква всичките ми теории :)
Но по всичко личи че този P канален може да е причината да ти се преебва PWM-а нищо че диода е в тази посока, как точо си го направил тоя PWM, това MCU от теб ли идва, т.е. там ти е PWM-а или е конторлера на газовата ?

п.с. дали успяваш да отпушиш както трябва N каналният, каква ти е честотата и индуктивността ?

Пон Яну 18, 2016 6:40 pm
Профил

Като гледам какви са транзисторите, то този драйвер би трябвало да свърши работа. Тъй де, поне може да тестваш с него дали проблема ти е в отпушването/запушването на полевака.

Пон Яну 18, 2016 6:55 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
...
Аз още нищо не съм направил... Тoва МЦУ е pic24HJ256GP206 и всичко е в него - PWM и контролер на газовата - всичко. То друго сметало няма в кутията.
Това нещо ми е на колата, не съм го правил аз и понеже понякога прави проблеми, реших "да му бръкна" :-)
Честотата на PWM-а е 10кHz, 40% duty, индуктивността не знам каква е , но мога да я премеря с мултиметъра. Честотата и коеф. на запълване мога да ги променям - имам нужния софтуер. И аз мисля, че полевака не се отпушва добре и причината за това е в горната схема. Въпроса ми е с какво да я заменя?
Пуснах тема тук, за да стигнем до някакво свястно решение, да си подготвя всичко и един ден да разглобя и преработя каквото е нужно. Не искам да си правя разни проби, защото колата си я карам и не ми се ще да я разглобявам/сглобявам няколко пъти за да пробвам това-онова.

Последна промяна Gogo на Пон Яну 18, 2016 7:22 pm, променена общо 2 пъти

Пон Яну 18, 2016 7:13 pm
Профил ICQ

Ами слагай двайвера от по горе и си ОК, за транзистор не знам, зависи от дюзата, дай някакви параметри.

Пон Яну 18, 2016 7:19 pm
Профил
Аватар

Драйвера трябва да е инвертиращ според мен. Тоя резистор 100 ома не е ли малко голям?
За сега за дюзата мога да кажа само, че е 3 ома. Като ги сменям, новите ще са 2 ома.

Пон Яну 18, 2016 7:29 pm
Профил ICQ
Аватар

Е съпротивлението ще трябва да си го сметнеш. В общия случай да не пуска повече ток отколкото е драйвера. Но пък ако дайвера е мощен и носи на малко съпротивление може да има неприятни ефекти при отпушването.

Пон Яну 18, 2016 7:42 pm
Профил ICQ
Аватар

С такива транзистори при 10кХц се клатят и къде по-дърти IRF-и без проблем. Едва ли е от драйвера. Резистора в гейта може да се намали до 15-20 ома. Базата на входния транзистор е добре да се замаси през 1ком. П-моса е много странен. Сигурно ли е, че това е точната схема?
Най-добре си направи едно макетче на пробна платка.

Пон Яну 18, 2016 7:49 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Gogo,
RK3055 и AP9977GH са напълно неподходящи за целта за която се ползват в този ГИ. С такъв голям Rds_on сам можеш да сметнеш за какво греене става въпрос при инжектори 3 ома(да не говорим 2 ома или 1 ом), отделно и динамичните загуби при 10KHz PWM. Нищо чудно, че ти прави проблеми като поработи и позагрее. Моят съвет - остави си транзисторният драйвер, изглежда прилично, още повече че няма да се получи добре да слагаш IC драйвер, ще се получи хвърчащ монтаж. При тези вибрации в автомобила не е ясно колко ще изкара. Също така намали гейтовото съпротивление на 33 ома. Сложи AP9974GH за крайни транзистори. Ще можеш и 1ом инжектори да подкараш, разбира се ако е предвидено и във фърмуера на ГИ-то.

P-mosfet-a е с разменени дрейн и сорс на схемата. Използва се като flyback-диод по време на активен pwm, при което транзистора трябва да бъде отпушен. Когато инжекторът трябва да затвори, преди да се спре pwm-а към инжектора, този транзистор трябва да се запуши и да позволи напрежението на самоиндукция на нарасне до 50-60V. По този начин много по-бързо се разсейва натрупаната в бобината на инжектора енергия и следователно до много по-бързото му затваряне.

Каква марка е този ГИ, леко недомислена работа, просто от любопитство питам?
Ако имаш други въпроси - насреща съм.

Вто Яну 19, 2016 4:48 pm
Профил
Аватар

Този AP9974GH го гледах и него, но ми се видя много голям входния му капацитет - 3...5nF срещу ~500pF на другите два. А и тая схема с транзисторите хич не ми вдъхва доверие!
ГИ е този: http://www.bluetronic.info/bg/servizi/Bluetronic_44LC

Пон Яну 25, 2016 10:27 am
Профил ICQ

Не се притеснявай, AP9974GH е чудесен, с 33ома гейтов резистор на 10 Khz няма да има никакъв проблем. Ако имаш скоп виж го как се представя транзисторният драйвер. Ако не ти хареса, винаги можеш да сложиш някой от tc442x -серията, например tc4426(инвертиращ). Драйверите са ОК, нищо че са microchip :D .
С тази комбинация се карат спокойно 1ом и надолу инжектори :wink: , разбира се трябва и flyback диода и транзистора да са съобразени с тези тоци, което едва ли е така при това ГИ. Трябва да имаш предвид, че в зависимост от бързодействието на газовите инжектори и типа управление на на бенз. инжектори, има режими на работа, при които газовите инжектори са почти постоянно или напълно отворени, което поставя ГИ в тежък режим. С оригиналните транзистори се получава сериозно греене .
След като смениш крайните транзистори може да се наложи и лека корекция на коефициентите, т.к. се променя леко и бързодействието на инжекторите. За блутроника - предполагах, че е той :)
Поздрави

Вто Яну 26, 2016 12:18 am
Профил
Аватар

Това е по-точна схема:

Прикачени файлове:
GI-Out.jpg
GI-Out.jpg [ 26.03 KiB | Прегледано 5557 пъти ]
Вто Яну 26, 2016 10:08 am
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

....ох леле майко!... Този Д? да го закачиш за плюса - веднага!!!
Тези Q2 и Q3 да ги махнеш - веднага!!!
Паралелно на R3 сложи 10нФ, паралелно на G-S сложи 51к. - веднага!!!
И пей сърце!...

Съб Фев 20, 2016 1:45 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща