Отговори на тема  [ 1334 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 89  Следваща
Платкаджийници и фирми за насищане 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Платкаджийници и фирми за насищане
Защо пишете глупотевини не знам!
Над 90% от платките които се произвеждат в БГ са макс двуслойни с дупки не по-малки от 0,6мм и пътеки по-дебели от 0,25мм (това и за разстояния между пътеки).
Просто фирмите които се занимават с електроника намаляват. От това намаляват и тези количества обикновени платчици.
За да инвестират в скъпи нови технологии им трябват сигурни пазари. Обаче това няма как да стане, защото всички материали идват от далечния изток - машини, инструменти, дори самия текстолит.
Извода е, че никога няма да докарат китайска цена, защото заплатите, осигуровките и сертификатите в БГ се устремиха към европейските.....
Не знам в какви космически фабрики работите, че ви трябват единствено и само Х слойни платки. Но съм сигурен че колкото и оборудвана фабрика да има в БГ шефовете ви никога няма да поръчат серията тук. Може би мострите да ама те не са достатъчни платкаджийницата да плати за новото оборудване.

Чет Мар 03, 2016 9:49 pm
Профил WWW
Ранг: Ориентиран
Аватар

Абе понякога има нужда от качествени платки. Аз напоследък правя минимум 4 слоя, това стана стандарт за мен. А когато решиш да опроводиш какъв да е BGA се оказва, чи освен слоеве ти трябват и проходни 0.1. А ако има и импеданс, и диференциални линии става съвсем мисия невъзможна.

Чет Мар 03, 2016 10:09 pm
Профил

Какъв е точно порядъка на това понякога? Колко квадратни метра 4 слойни платки правите годишно?

Чет Мар 03, 2016 10:13 pm
Профил WWW
Аватар

Аз не споря, просто това не са глупости, а нужда. Какво значение имат квадратните милиметри, дециметри и прочие, иначе не става....

Чет Мар 03, 2016 10:39 pm
Профил

Ами като се замислиш много работи не стават в БГ. Просто няма бизнес няма пари :)
- от тази година е задължително да имаш електронен подпис иначе няма как да си водиш счетоводството на фирмата. То хубаво всичко да е по електронен път и без разправии обаче това е още една таксичка и нулева алтернатива;
- няма лаборатории за сертифициране - БИМ на БАН и една в Стара Загора;
- механични детайли почти никъде не можеш да изработиш защото поради липса на пари най-големите бачкат здраво за износ и нямат никакъв ресурс за малки поръчки;
- има една единствена фирма за производство на качествени метални кутии (фокс лазер), към която простосмъртен може да се обърне за поръчка (другите или те отсвирват за количества под няколко хиляди или качеството е за кенефа)
- фирмите за мембранни клавиатури се броят на пръстите на едната ръка;
- фирми за ширпотребни пластмасови кутийки за електрониката са 2 или 3.......
И колко още по въпроса. Все още има 10тина платкаджийници в БГ. Когато останат 2 или 3 (а това явно ще стане в близките години) тогава лошо.

Сигурно следиш на къде вървят корпусите на чиповете - SS, QFN. Това само по себе си означава, че вече с електроника няма да може да се занимава човек като хоби, защото ще иска мноооого умения за запояване, задължително платки и то хубави, няма да може фърчащ монтаж нищо да се прави и т.н. и т.н.
А и както е тръгнало скоро само фейсбука и смартфоните ще са основна грижа на средностатистическия човек, та каква електроника, какви платкаджийници ......

Чет Мар 03, 2016 10:56 pm
Профил WWW
Ранг: Почетен член

Прав им път, преди 12 години боса направи серия от 20 броя 6 слойно платки, в рамките на няколко години всичките се върнаха гаранционно с прекъснали вии... Светът се развива, или го следваш или умираш! Микронците искат 600 лв за за 15 дена ьа това което китайците правят за 200 за седмица... Ааа и това са само за парите и сроковете, за възможностоте не правя сравнение :)

Чет Мар 03, 2016 11:18 pm
Профил
Аватар

Edesign написа:
...Сигурно следиш на къде вървят корпусите на чиповете - SS, QFN. Това само по себе си означава, че вече с електроника няма да може да се занимава човек като хоби, защото ще иска мноооого умения за запояване, задължително платки и то хубави, няма да може фърчащ монтаж нищо да се прави и т.н. и т.н...

Мда, голяма драма, няма да е на хвърчащ монтаж, а ще е на хвърчащ монтаж и преходни платки "от крив към прав корпус" закупен от али баба или от али дядо... :D

Чет Мар 03, 2016 11:24 pm
Профил
Аватар

Edesign е прав - да се хванеш да правиш модерна платкаджийница в БГ е бизнес самоубийство.

Пет Мар 04, 2016 2:51 pm
Профил ICQ

Някой поръчвал ли е от PCBway платки на панели? Просто искам да го питам как се прави поръчката защото не съм сигурен че всичко ми е ясно на 100% и да не объркам нещо из формите им. Въпросите ще ги задавам на лични да не пълня темата. Ако пък някой има интерес може и в темата.

Иначе ако някой го интересува платките ми дойдоха седмица след поръчката. Нямам забележки. Прототипна, ръчо наситена една платка тръгна, сега ще заръчвам финална версия на панели за насищане.

Пон Мар 21, 2016 7:07 pm
Профил

t_i_t_o написа:
Някой поръчвал ли е от PCBway платки на панели? Просто искам да го питам как се прави поръчката защото не съм сигурен че всичко ми е ясно на 100% и да не объркам нещо из формите им. Въпросите ще ги задавам на лични да не пълня темата. Ако пък някой има интерес може и в темата.

Иначе ако някой го интересува платките ми дойдоха седмица след поръчката. Нямам забележки. Прототипна, ръчо наситена една платка тръгна, сега ще заръчвам финална версия на панели за насищане.

С тези точно не съм но в разни други системата която ползвам (всъщност това е сиситема която много фирми ползват и е задължителна) - пращат се герберите за еденична платка и се праща такa наречения панелен чертеж ( Panel drawing ).

Вътре в Panel drawing си е нарисувано кое ,какво и как да е..... и платкаджите го следват и ти доставят тва дет си нарисувал.
При мене големината на панела , как да са вързани платките на панела , колко платки на панел да има - всичко това идва от така наречения индустриален инженер - то верна аз работя за фирми дето имат 100 места по света за насищане но логиката е същата.

Аз за прототипи съм пробвал да пратя и скица - сковано на ръка как да изглежда панела и платкаджите са го панелизирали те - някъде ме таксуват ,някъде не - но накрая идва панел точно какъвто аз съм искал да е .

надявам се да съм помогнал поне малко, по въпроса.
Аз довършвам нещо и смяам да ги пробвам щом казваш че са ОК.

Пон Мар 21, 2016 11:19 pm
Профил
Аватар

Преди тук се е споменавала sirius-pcb.
Само с лоши отзиви. Някой скоро прослушвал ли ги е?

Пет Юли 08, 2016 8:57 pm
Профил

И аз имам стотина платки да правя и мисля да ги пробвам, платките не са кой знае какво така че мисля ще се справят.

Пет Юли 08, 2016 10:44 pm
Профил

3pcb.com -3 дена процес,3 дена dhl - за прототипи де, двуслойни . Следващите прототипи сигурно пак там. 100 платки си е почти прототип за китайците :-), та погледни им калкулатора.

Пет Юли 08, 2016 11:07 pm
Профил

22$ къде попаднах ;) без DHL

Пет Юли 08, 2016 11:18 pm
Профил

Аз от pcbway съм доволен, правих 4 слойки. С тия цени и срокове при китайците, човек няма смисъл да си хаби нервите с бг платкаджийници.

Нед Юли 10, 2016 10:09 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 1334 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 89  Следваща