|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:38 am
Линкване на два файла за АРМ
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: Линкване на два файла за АРМ
Миро, като го направиш за М0+ свиркай, пък ние после ще черпим  .
|
| Нед Мар 20, 2016 7:08 pm |
|
 |
|
stefan63
|
На следващата каса бира се обади. 
|
| Нед Мар 20, 2016 7:49 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Миро, ако донеса 2 каси бира, ще ми отделиш ли 7-8 часа да ме въведеш в АРМа?
|
| Нед Мар 20, 2016 7:50 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
ох не знам кога ще го направя, пък и не знам дали ще има смисъл щото вкарването на асемблер си е таралеж в гащите. При М3/4 имаше смисъл тъй като компилаторите не успяват да натъпчат всичко в регистри. Ако искаш изкарай листинг само на частта от цикъла дето декриптва. Да видим какво е сътворил. Е за 7-8 часа трудно ще изпия 2 каси Сериозно, това с наливането и на бира и на акъл е малко небивала работа. Това с което можем да си помагаме е споделяне на опит, за да на се налага всеки да преоткрива топлата вода. Щото всеки има по-силни и по-слаби области. Ей тая седмица що нещо изчетох за операционни усилватели и други простотии и цялата работа за да направя нещо просто, дето някой дето ги разбира сигурно ще го направи за 5мин. Иначе за АРМ мога да помагам и няма нужда от бира, де що има тема свързана с АРМ се обаждам като черна станция...
|
| Нед Мар 20, 2016 10:06 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Не ме разбра, първо АРМа, после бирата. Туй.. умните глави... понякога сте много праволинейни, трудно съобразявате. 
|
| Нед Мар 20, 2016 10:15 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
не те разбирам наистина, но както казах на тема АРМ каквото мога гледам да помагам винаги. Друг е въпросът дали това на теб ще ти е от ползва. Принципно в тая област има много субективни неща. Примерно много хора просто искат да си свършат работата с минимум вложени усилия и не искат да разучават сложни среди. Други пък гледат по-дългосрочни резултати и първоначалната инвестиция не им е проблем. Съответно това са различни стилове на работа, различни инструменити и т.н. Аз определено не ги владея всичките и не само аз, повечето са така. Обикновено проблемът на навлизащите е да се ориентират кой инструмент и кой стил и т.н. ще им трябва. Най-доброто решение в такива случаи е просто да се обиколят различни майстори и не да им вземаш занаята, а да видиш какво правят, как го правят и защо го правят... После си харесваш един или повече тертипи и ги разучаваш по-подробно... Това което аз мога да направя е да ти покажа/обясня моя тертип на работа. Дано да ти хареса, въпреки че съдейки по това колко хора след това са се връщали бих казал надали 
|
| Нед Мар 20, 2016 11:12 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Пошегувах се малко. Много е вероятно повечето да не са се връщали , защото обясняваш много хубаво - по впечатленията от постовете ти тук.
Много философско стана, лека вечер за днес.
|
| Нед Мар 20, 2016 11:46 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Миро, като минеш през София се обади - тогава с или без бира може да си говорим по тази или друга тема.
|
| Нед Мар 20, 2016 11:58 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ето ти двата листинга на целия файл за aes - единия е с бавната опция, а другия с бързата.
|
| Пон Мар 21, 2016 2:43 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Бавната не ме интересува  Прегледах го по диагонал, очевидно може да се оптимизира доста. Но ще трябва да му отделя повечко време за да преценя дали С-кода да се оптимизира или да се пише на асемблер. Просто тоя код е писан с идята да е прегледен, а не ефективен за АРМ или друга платформа. Съответно фунцкии като byte() и word4() малко подвеждат компилатора и той не може да види смисъла на упражнението. Иначе куртекса си има инструкции за екстракване на байт и т.н. Но като цяло няма фрапиращи проблеми като тоя с 800-те б/с. 
|
| Пон Мар 21, 2016 10:54 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Е то това не знам дали е проблем - пича си казва, че за да се защити кеша ще пострада сериозно производителността. Остава сега да се прецени при контролери с кеш дали е по-важно да е бързо или да е защитено криптирането от атаки  . Аз в случая нямам кеш, така че отговора е ясен  .
|
| Пон Мар 21, 2016 2:03 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Aко ти портна асемблера имаш ли мерак да го тестваш? Че не ми се губи и затова време 
|
| Пон Мар 21, 2016 5:35 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Естествено, че ще го тествам  .
|
| Пон Мар 21, 2016 8:36 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Направих някакъв порт... не гарантирам че работи, ама нещо имам проблем с тестването. За да не си играя реших просто да пусната и двата порта на М3 с някакви измислени данни и само да сравня резултатите. При декрипт на ключове са еднакви, ама на декодиране не са. При опит обаче да дебъгвам версията ми за М3 върши простотии, по-точно дебъга ми се ебава. В един регистър имам 4, добавям 5 и резултата е 10.... голяма простотия и лошото е, че наскоро ъпдейтвах и еклипси и GDB и GCC и вече не знам на кое да вярвам Както и да е, поне може да се провери за скорост как е и ако е зле изобщо да не го боря повече  Между другото тая версия май не е подходяща като за М0 - не пестя памет, пък и сметките са 32-бит което се оказа не много ефективно. Ако някой ден ми затрябва може да направя и 8-бит, за да стане и кода по-малък и таблиците ще намалеят... Сорсовете са на репозиторито tmos/ports/cortex-m0 съответно aes_tmos.S и aes_tmos.h Тук ще прикача нещото дето ползвам за тест. Може да се пусне със статични таблици, може и то да си ги генерира. Аз го тествах с AES 128 уж по-бързо да дебъгвам, но май това не ми помогна... то разликата е само в размерите на ключовете и цикленията. Dimitar, виж го само дали ще го събереш и дали ще тръгне изобщо и каква скорост има, а пък за смятането аз ще видя как да дебъгна. В смисъл ако не смята вярно не си губи времето, аз ще си го боря...
|
| Вто Мар 22, 2016 7:37 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Миро, ползвах ето това: Да декрептирам и предполагам, че това blocks на края, дето е 8 в моя случай е колко блока от по 16 байта да декриптира на веднъж (потвърди го ако е така). Значи ако задам blocks да е 1 и го въртя в цикъл 8 пъти за 128 байта цялото декриптиране на 128 байта е 1.25msec (около 102.4 килобайта за секунда), а ако го извикам с 8 без да го слагам в цикъл е за 1.2msec (около 106.6 килобайта за секунда). Моя сорс го прави за 1.925msec (около 66.5 килобайта за секунда). Демек по-бърз си 1.6 пъти ако приемем, че всичко ти е ОК, щото сега не декодира правилно  . Това за AES256 с 32 байта за ключ.
|
| Сря Мар 23, 2016 1:38 am |
|
|