Отговори на тема  [ 3070 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 205  Следваща
Altium Designer... 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Re: Altium Designer...
кеепоут може да бъде всичко, пътека, линия, мед или не, стига да е чекната опцията.
На платкаджиите нищо не им пречи да има кеепоут. Проблема е когато има само кеепоут който прилича на очертание, тогава за длъжни да те питат какво точно си искал поради простата причина че кеепоут по дифолт не е очертание на платка. По дифолт алтиум не печата към гербер кеепоут примитиви, дори да са на меден слой.

На платкаджиите им е през оная работа дали има кеепоут или не, освен ако не трябва да правят панел за някой дето е пратил само единична платка и тогава трябва да имат идея къде може да сложат ратбайти, колко да влизат навътре в платката, ширина, ножа за отрязване да не повреди пътечка или някой надстърчащ компонент, да си сложат логото и др тем подобни глупости за които клиента дори може да няма идея

Сря Фев 10, 2016 2:15 am
Профил
Ранг: Форумен бог

jig.tak написа:
@Sparkybg
Не бих желал да коментирам платкаджиите които си ползвал, но ти гарантирам че всеки който си изкарва хляба с платкостроене знае как да представи дизайна за да няма въпроси кое как и защо. Едно обратно запитване от сериозен производител забавя поръчката минимум 2-3 часа докато се изредят всички по веригата. Сещаш се колко пари и нерви е това ако искам панела и стенсила за утре.
Поръчваме десетки хиляди бройки на месец от много различни производители в УК и такай и досега абсолютно нито един не е искал гербер с кеепоут. Ебаси срама ако някой пита какви са очертанията на панела

Един механичен слой за очертанието на панела, два за фрезоване преди и след метализация, четвърти със стак, инструкции, материал, дебелини, метализации, Ех бюрокращини ако има. Това е всичко което ти трябва

За нищо не споря, освен че явно не всички работят така. Конкретните са Селектра, още някакви тукашни дето не помня кои бяха, и китайските itead и steeed, като китайските даже в изискванията в сайта си са писали че искат очертанията в "gko" гербера, до колкото помня, и съответно така съм им ги пращал и са идвали безгрижно.

Иначе съм абсолютно съгласен че мястото на очертанията не е в тоя слой. На мен при първите платки с фрезоване, които пусках, даже нарочно ми звъняха от платкаджийницата - пусках им направо алтиумските файлове, пък те не знаели как да си измъкнат очертанията в слой (Селектра). А то е 2 цъкания на мишката. :) Та казаха че "обикновено" им пращат отчертанията в gko гербера.

Реално, в който и слой да им ги пратиш, обикновено е очеизвадно че това е очертание на платката, та нормален оператор на "входа" на платкаджийницата би се оправил лесно с всеки вариант, даже да не е по техния стандарт. Пък и в крайна сметка нищо не пречи да се пита конкретните как ги искат нещата.

Сря Фев 10, 2016 12:53 pm
Профил ICQ

sparkybg написа:
Конкретните са Селектра

Точно от там ми го обявиха това! Аз и за това разпитвах. Специално проверих - имам в output ME1 файл. Нищо, че не излиза в CAM. Явно така си го искат хората.
Понеже ми стана интересно. Каква е разликата м/у .step и .dxf? И двете могат да се импортнат като board shape. Защо е препоръчително .dxf?
Благодаря!

Сря Фев 10, 2016 7:21 pm
Профил
Аватар

Ами щото dxf e 2Д. За какво ти е 3Д за да импортнеш формата на платката? Отделно контурите импортнати с dxf после излизат като все едно си ги чертал в алтиума и можеш да ги редактираш, докато ако импортнеш step файл мисл, че ще се импортне като един голям 3Д примитив и няма да можеш да го редактираш.

Сря Фев 10, 2016 10:37 pm
Профил
Аватар

Абе аз от доста време се каня да пробвам ODB++, ама иска четене

Чет Фев 11, 2016 5:54 pm
Профил ICQ
Аватар

Бай дъ уей, ще се занимавате с глупости?

Най-лесно става през ODB++
Експортват се към ODB++ слоевете които са необходими, обикновено опцията по подразбиране на board outline върши идеална работа.
После от Camtastic-a се експортва към гербер и всичко е ок. Нищо не настройвам, (освен необходимите слоеве) и никога не съм имал проблеми с платкиджии. Получават се файлове без разширение, но пък затова с достатъчно ясно име кой какъв слой е, включително и "profile" файл, който е всъщност очертанията на платката.

Прикачени файлове:
Clipboard01.png
Clipboard01.png [ 45.68 KiB | Прегледано 5317 пъти ]

Пон Мар 21, 2016 2:48 pm
Профил
Аватар

Между другото някой може ли да посочи ясна причина да сменя AD09 с 16 (текущата).
Сложих 16 и ... освен че се влачи в дисплейните операции (zoom например), не виждам съществена разлика (повечето функции не работят, щото нямам лиценз), а компютъра не е никак слаб да кажеш.

Така де, има ли смисъл, ми е въпроса, от ъпгрейд?
Може да са добавили някоя безценна функция някъде по пътя...

Пон Мар 21, 2016 2:53 pm
Профил

Не знам за какво влачене говориш - при мен такова няма, нито на 2D, нито на 3D. Core i7 от първите с непретенциозна видеокарта. И на дъртия лаптоп с Code 2 duo пак не бях забелязал да има някакво мотане, мисля че последно 13-та версия търкалях на него.

Свали си пълната версия от rutracker и разцъкай. Какво е новото за всяка версия можеш да видиш из чеиндж логовете, ако ги намериш някъде. МИсля че ги мярках някъде, ама не мога да кажа къде.

ПП: Ей ги, от 10 до 16:
https://techdocs.altium.com/display/ADO ... m+Designer

ППП: Ето ти и "what's new"-то за всичките:
https://techdocs.altium.com/display/ADO ... s+Releases

Относно герберите - експортвам с "File->fabrication outputs->Gerber" и после от CamTastic - File->Export->Save Gerber за слоевете и File->Fabrication outputs->NC Drill Files и после пак от CamTastic - File->Export->Save Gerber

Според мен именно това е най-лесния вариант. Излизат си и с разширенията и всичко останало.

ODB++ ползвам за да си изкарвам бодито на платката барабар с дупките, ако ще рендервам след това. Саписът в Step екьпортва само PAD-овете с дупки, и не експортва VIAS.

Пон Мар 21, 2016 3:50 pm
Профил ICQ
Аватар

Седи си на 9ката. И аз си мислех, че новите нямат проблем, докато не седнах да рутя последната платка. Не е кой знае какво - 6 слоя, 100x100 милиметра. Ама заради 3D моделите ли (има няколко БГА-та) или по принцип си е тегав, почна зверски да се влачи на лаптопа (I7 с вградено видео). На уорк стейшъна все още работи задоволително, ама той е 3.8 Гхз добитък с някаква видеокарта дето спира тока в кооперацията... та ако и там почне да влачи, ще откача. Все пак не съм набил още полигините, а там си е едно от бавните места.

Вероятно е заради 3Д-то де, макар, че не виждам логика да бави при рутене... Другото е, че съм задал по-сложнички рулове.... ама изключвам ДРЦ-то и пак влачи...

Пон Мар 21, 2016 4:14 pm
Профил ICQ
Аватар

не съм забелязал проблеми с 3770 и 6600К. Има известни главоболия с библиотеки през мрежата и се съмнявам някога да оправят тези бъгове

Пон Мар 21, 2016 4:21 pm
Профил
Аватар

sparkybg написа:
Относно герберите - експортвам с "File->fabrication outputs->Gerber" и после от CamTastic - File->Export->Save Gerber за слоевете и File->Fabrication outputs->NC Drill Files и после пак от CamTastic - File->Export->Save Gerber

На мен си ми изглежда бая сложно. Сравнено с това примерно:

PCB Editor: File->Fabrication Outputs->ODB++
CamTastic: File->Export->Gerber

Излиза всичко, слоеве, дрилове, контури... Файловете нямат разширения ама какво от това, стандартни RS-274-X файлове са. И без туй едва ли някой софт гледа разширенията.

Пон Мар 21, 2016 8:07 pm
Профил
Аватар

за къв уй трябва изобщо да се използва камтастик когато всичко се генерира с 1 бутон?

Пон Мар 21, 2016 9:43 pm
Профил

jig.tak написа:
за къв уй трябва изобщо да се използва камтастик когато всичко се генерира с 1 бутон?

А именно?

Пон Мар 21, 2016 9:59 pm
Профил ICQ
Аватар

Явно има много народ с достатъчно време за губене и рядко се ползва Pcb release

Пон Мар 21, 2016 11:22 pm
Профил

jig.tak написа:
Явно има много народ с достатъчно време за губене и рядко се ползва Pcb release

Ми цъкнах вездесъщия бутон, генерира един BOM и толкоз. Та ако вместо анализ на загубеното ни време беше обяснил като на прости хора като как става работата, щеше да спестиш малко от него. ;)

Пон Мар 21, 2016 11:57 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 3070 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 205  Следваща