|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:44 pm
Имам нужда от помощ за Ардуино
| Автор |
Съобщение |
|
AA
Ранг: Популярен
|
 Re: Имам нужда от помощ за Ардуино
Това ли е последния алгоритъм на работа на контролера?
|
| Сря Мар 23, 2016 9:26 am |
|
 |
|
stivemaster
Ранг: Напреднал
|
И двете са правени във Варна и двете са с водни маси - аз съм ги правил. Който иска да заповяда ,като първо да ми звънне да обясня къде съм.
Перката всъщност е свинска опашка, за да се вижда оста на мотора,щото там лифтера е затворен. Powermax105 всъщност е много хубава машина, макар че пробива само до 20-22мм и в този смисъл движение по време на пиърсинга ще влоши още повече нещата.Защо,защото ако пробиваш 20 мм. примерно като изпълняваш дъгичка за една секунда (според pdf на Hyperherm) ти всъщност ще изпълняваш рубене.Това е така защото вместо 20мм/ф6.5 отвор, всъщност ще трябва да изгориш доста повече метал за същото време и това няма да се случи.Трябва да се вдигне времето и т.н. а такава схема на пробиване изобщо не се препоръчва от Hyperherm.
Наблюдението ми показва, че стъпковия мотор ограничава скоростта на корекция, до около 2000мм/мин или 400об/мин при която започва да губи стъпки при резките промени на посоката.Тоест трябва да пробвам, за по висока скорост или винт с по голяма стъпка или серво мотор.
Да АА това е.
_________________Посетете сайта ми : http://mashini-plazmeno-riazane.com
|
| Сря Мар 23, 2016 9:36 am |
|
 |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Същия резултат съм го постигнал с моя контролер - и точно това стъпаловидното местене искам да избегна. Обаче за съжаление мач3 няма как да се накара да го направи. Прома имат един друг модел контролер, който му се вкарват степ/дир на Z и когато не реже е само повторител а когато хване дъга почва да управлява като моушън контролер, като регулира честотата на стъпките и посоката. Така се получава мазно движение по Z. Върти ми се идея новия контролер дето го правя и такава фунционалност да му вкарам, ама съм направил протоипи дето няма как да го направя това нещо а и ме натискат да подкарвам нашта машина дето си я правим тука, та вероятно ще го скалъпя някак.
Вероятно малко по нататък ще направя някой контролерче дето да я прави тая магия отделно и после да си играя да го вкарвам в един уред. Върти ми се в главата да вкарам импулсите на изхода като енкодер и като дойде ред да му обърне внимание само да коригира позицията в мач-а. Целта както казах е основния моушън контролер да знае къде е машината. Аз имам наслагани датчици на всяка ос, ама много хора не ги слагат.
|
| Сря Мар 23, 2016 10:22 am |
|
 |
|
stefan63
|
Нямам предвид къса дъга/отсечка при пиърсинг , а глух отвор на първа фаза (докъдето пробие), изместване с малко и втори пиърсинг. Така че вторият пиърсинг да "захапе" и глухия отвор- щото да има път за издухване (и предполагам по-малко цапане на консуматива и по малък кратер) .Не знам дали е ефективно, само съм го чел някъде по бумагите на Хипертерм. Цекинс, не те разбрах .
|
| Сря Мар 23, 2016 10:55 am |
|
 |
|
stivemaster
|
Е като не искаш стъпаловидно тогава си правиш ПИД в който анализа на промените е най съществената част.Лошото е че трябва да търся човек който може да го направи.Не е много лесно трябва да се генерират рампи при всяка скорост която ПИД избере за корекция.
|
| Сря Мар 23, 2016 11:58 am |
|
 |
|
Cekins
|
То аз сам не се разбрах, ама карай  Точно в момента се опитвам да творя програма ама нещо нямам муза и мисълта ми е хаотична... Искам простотията да се движи плавно а не на стъпки. В момента положението е следното - мери -> сравнява -> смята едно време Х за местене и вади импулс със съответната дължина. Мач-а мести колкото е импулса (горе долу) и след време Y пак се повтаря процедурата. Искам да си смята там според каквото му е зададено стпка/посока/честота и да мести мазно нагоре/надолу. Това опитно установих че няма как да се интерфейсне с мач3. Това с рампите не е чак толкова трудно. Контролера който правя в момента пак ще си смята времето на преместване с ПИД (предния беше само с П и пак си работи). Това не е проблема - проблема е как да кажа на мач-а че съм преместил с 10 см нагоре и после като си направи safe Z да не удари крайно положение. Аз имам крайни ама тъпнята няма опция като стигне крайния и да си вземе от там позицията (която е в + нещо си). Има само за 0-та ама тя ми е в другата посока, а и нулирането си е отделна команда дето е тъпотия всеки път да я изпълнява че да си взема физическата 0 на машината. Като се ползват THC up/down входовете си знае къде му е физически машината ама няма как да се направи да не върви така на стъпала.
|
| Сря Мар 23, 2016 1:09 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Темата май е за раздел CNC...
|
| Сря Мар 23, 2016 2:36 pm |
|
 |
|
stivemaster
|
Аз не разбирам как, ако ползваш контролера само по време на рязане да ти генерира стъпка и посока, Z ще ти се окаже толкова близо до крайния че при safe Z да го удари. Как да си говориш с Mach3 вече ти казах, но едвали си струва труда.Можеш да сложиш модбъс порт и резултата от движението на Z да го пишеш в клетката за Z енкодера. А като ползваш THC up/down входовете няма как да няма забавяне и стъпаловидно движение .По съществено за мене (установявам го като пропуск) е да поправим кода с условието да не превключва обратно посоката преди изминаването на определено време.За стъпковия мотор, няма по лошо от това, да го поставиш в условията, магнитното поле физически да изпревари ротора.Тогава (сега в моя случай) вдигайки скоростта на корекция много, когато трябва да компенсира рязко колебание и следва изпускане на стъпки и гаден звук от мотора.Иска ми се да пробвам с хибриден (серво) стъпков мотор.Там би трябвало да имаме над 2 пъти по висока скорост и на движение и на реакция и невъзможност да изпусне стъпка.
|
| Чет Мар 24, 2016 7:45 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Е аз с моя алгоритъм нямам такъв проблем, тъй като той и без това прави насечени движения - нещо като шим с честота 10 херца примерно и при малки корекции винаги има време без движение. Модбъс мога да вкарам ама сегашната ревизия на платката не позволява. Точно си ме разбрал - ако генерирам импулси без мач3 да разбере ще има да ми ходи в разни неадекватни положения. Другия вариант е да оставя Z изцяло под контрола на тхц и само да се индикира по модбъс състоянието. Ама тогава ще трябва тхц да следи една камара допълнителни сигнали.
|
| Пет Мар 25, 2016 8:31 am |
|
 |
|
stivemaster
|
Абе ти имаш ама не си го забелязал.10 херца е твърде бързо за стъпков двигател да си смени посоката. Истината е контролера да е както се казва "самостоятелен" ,но тогава всичко трябва да следи крайните изключватели,напрежението от дъгата,входа от омичния контакт,PWM(за определяне на степента на мощност и дебелина на рязане),сигналите за старт и пауза,да управлява мотора,както разбира се и бутоните и дисплея.
|
| Пет Мар 25, 2016 11:13 am |
|
 |
|
Cekins
|
Аз на машината дето я правим не съм го пробвал още щото нито тя е готова, нито новата програма за новото тхц не е готова. Ама при Сергей като сме си играли не е имало проблем. По принцип може да се направи да се случи, ама с подходящи настройки се избягва. За да ти се получи такава ситуация, значи имаш "осцилации". Ако пид-а ти е добре настроен не би трябвало да имаш осцилации.
При мене с пропорционален контрол и достатъчно висока скорост на Z най-много на втория loop след като се появи грешка в системата и си е коригирало височината почти точно, от там и не ми подава веднага сигнал за обратна посока. Между другото тая скорост дето я видях на твойта машина е доста ниска.
Между другото на новия контролер дето правя мисля да вдигна тоя PWM на до 20Hz.
|
| Пет Мар 25, 2016 3:25 pm |
|
 |
|
stivemaster
|
На този контролер който ми програмираха, няма никакъв закон за контрола.Пропорционална реакция след настъпване на определени условия, с възможност за корекции на условията от дисплей с клавиатура.При добра настройка на скоростта на контрол в Mach3 няма осцилации, просто забавянето на реакцията заради програмата прави стъпаловидното движение. Това на светлия клип е 1500мм/мин,а на тъмния е 3000мм/мин.Условието е че вълната е 85-90мм висока.Ако ламарината има неравности само в рамките на 10мм, надявам се(без да съм пробвал още), скоростта може да се вдигне до и над 5000мм .Искам категорично да заявя че с какъв да е източник, по голяма скорост на рязане не е необходима. А за PWM-a не ме разбра, имам предвид с S код на изхода на управляващия контролер, да ти прави ШИМ който да четеш, като степен от предварително създаден масив, деречем: 1.1мм черно 40А 2.1.5мм черно 40А 3.2мм черно 40А 4.3мм черно 40А 5.4мм черно 40А и т.н. В този случай си избира височина за пробиване от три възможни и височина за рязане от 4-5 възможни.Освен това, високобюджетните контролери, които управляват и ампеража съответно регулират и степента на източника. Надявам се така е по ясно. А заигравки колкото искаш, ако се задълбочиш, пример затова е оня индийския контролер, линк към който дадох по назад в темата.Там контролера, чете скоростта на движение и на другите оси и ако тя пада, понеже той включва и източника, регулира и нивото на мощността ,та сваля мощността на ъглите, ако забелязахте.
|
| Пет Мар 25, 2016 7:59 pm |
|
|