|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:08 pm
Някой ще прави ли козунак тази година?
| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
 Re: Някой ще прави ли козунак тази година?
Е тя тая рецепта е хептен келпеднската. По "така" козунаците се правят с готова смес (даже и маята и е вътре)...
|
| Пон Мар 21, 2016 7:02 pm |
|
 |
|
denyo
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Чет Дек 03, 2009 1:44 pm Мнения: 35 Местоположение: Варна
|
Впечатлен от фантастичните конци в козунака на една фурна до нас, питах девойките там да издадат с какво брашно го правят (бях си наумил, че това им е тайната) и ми казаха точно това. Идва им готова смес която забъркват с вода. Един познат е работил в пицария и ми каза, че с пиците е долу-горе същото - изсипваш от чувала и вода в определена пропорция и имаш оригинална италианска пица, без нищо да разбираш от готварство.
|
| Пет Мар 25, 2016 4:38 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Виж ся - с баща ми поддържаме 5 фурни в региона. 3 от тях правят козунак по Великден, 1-та прави почти постоянно но по Великден прави много. Та тия последните миналата година пробваха да правят "истински" козунак - е никой не иска да го купи, щото е два пъти по-скъп от другия.
|
| Пет Мар 25, 2016 5:34 pm |
|
 |
|
denyo
|
Напълно съм съгласен с теб! Не сме се разбрали  Мераклиите да имат истински козунак и да си платят за това са малко. Но се намират, аз лично разочаровах няколко познати и приятели по простата причина, че имам капацитет да направя за празника само за в къщи. Дано не досаждам, но да добавя някои уточнения, ако някой рече да опита техниката ми. Мастикса не е задължителен. Ако брашното не е силно и тестото се получи течно, добавете допълнително брашно до получаването на твърда топка тесто и намалете количеството на мазнините които ще ползвате на половина. Това е един вид "поправка" на тестото, за да се получи все пак нещо приятно за хапване. Не насилвайте обаче това тесто да втасва много, че ще превтаса. След "накисването" (допълнение между 8-ма и 9-та точки) можете да включите за 1-2 минути "печене", така машинката по-лесно ще завърти жилавото тесто. Вкарването на маслото и олиото могат да станат без помагане с дървена лопатка, ако се пускат на малки части около 10 пъти от по 1/10 за всяка мазнина. Готин плюс на истинския козунак е, че НЕ мухлясва. Имам усещането, че във фабричния има нарочно добавен мухъл.
|
| Съб Мар 26, 2016 12:24 am |
|
 |
|
denyo
|
Очертава се един мрачен и дъждовен уикенд - идеално време за козуначени репетиции. Покрай католическия Великден технологията ми претърпя някои корекции. Махнах неща които не са толкова важни и коригирах някои неясноти. Надявам се на обратна връзка, ако някой се осмели да пробва Рецепта за козунак 2016 v.2 - "козунак с накисване, подобрена версия".Разпространението на файла е свободно при посочване на източника: https://www.facebook.com/denislav.dimitrov.14/posts/1163178457033841Две еднакви козуначета, лявото опечено във фурна, а дясното в хлебопекарна:  Козуначето печено във фурна:  Козуначето печено в хлебопекарна: 
|
| Пет Апр 08, 2016 11:28 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
щастлижец си ти.. аз само такива снимки имам 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Чет Апр 21, 2016 3:02 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Не можеш да се оплачеш. 
|
| Чет Апр 21, 2016 3:24 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
Кво е туй бре? Кажи да се пообразоваме 
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Пет Апр 22, 2016 8:11 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
рентгенови снимки на безоловни бухтички, поднесени на плато от медни жици и субстрат в гурме стил. естетично оформление на тривиална манжда (да се свърже електрически т.А с т.В)
на първата снимка всичко ми изглежда нормално. на втората са се получили много странни бухтички. едните удължени като гъбки, а пък едната съвсем се е изродила. на какво се дължи - на термален профил или на флюс? какво трябва да се вижда на снимката във видимата област?
|
| Пет Апр 22, 2016 8:46 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Как разбра, че са безоловни по ренгеновата снимка? На мен ми стоят доста черни, така че може и оловни да са. Иначе снимката във видимата област ми изглежда, като безоловна бухтичка, защото повърхността не изглежда гладко и мазно, като 63/37 Sn/Pb.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пет Апр 22, 2016 9:30 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
щом се вижда медта, или е с малка енергия снимката, или с къса експонация. нещо такова се получава на 30-40KeV и 200ms експонация. пък и не вярвам в момента някой да изследва оловни бухтички. визуалната снимка верно изглежда лъскава, ама кой знае какъв пикантен сос са забъркали, че да придадат на безоловна бухтичка такава глазура.
дори у нас има P&P машини с контролиран флюсер - топиш бухтите частично в глазурата, после лепиш без паста върху злато и печеш. имам две серии платки, поени с двата варианта (с паста и без) и не мога да кажа нещо конкретно - и двете нямат дефекти, работят вече 2 години на ~65С. снимката с бухтичките с особена форма ме навежда на мисълта, че експеримента е в тази насока, но може да е нещо съвсем друго.
мухата да си признае, ако не е свръх-тайна.
|
| Пет Апр 22, 2016 10:07 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
ми не е тайна, имаме си СТ сканер дет се ползва за failure analysis и за някой друг ревърс ма сходен чип от друг производител;) то някои от снимките не са ни от кухнята че да не ме подгонят за цитиране на готварската книга без разрешение  но като трябва да се гледа как са запоени бгат-та на някой RF чип към платката или как вързани чиповете в един корпус - при версията два силикона в един корпус има бондиране не само към пиновете но и между двата силкикона - та скенера е безценнен - прави снимки пред незнам 5 или 10 микрона и после софтуера ти ги прави в 3Д . та може да си го разглеждаш както докторите разглеждат тумори и т.н. да се гледа къде е прекъснато изгорено не бондирано или например как го направила конкиренцията....
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пон Апр 25, 2016 6:56 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Разваляте темата Иначе аз си харесах този козунак по идея от колега, остава да намеря време да го пекна -
|
| Пет Май 06, 2016 3:21 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Сливовата и селското винце от мене! От другия козунак опитах едно парченце и не бях очарован.
То не е майтап: дядо ми беше баш фурнаджия, а баба ми все му даваше акъл. К'ви неща сме яли... ама козунакът овкусен с лимонени кори, истинска ванилия и пълнеж от какао, орехи и помня ли к'во... И пак траеше месец без да мухляса.
|
| Пет Май 06, 2016 4:55 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
А това как изглежда .... така ги пекът на края на света .. буквално, но е доста вкусно
|
| Нед Май 08, 2016 8:57 am |
|
|