|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:00 am
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
 Re: STM32f4-discovery
Какво значи това? За разлика от докторите, за нас индженерите е допустимо да грешим. Обаче когато става дума за медицинска техника и човешки животи е НЕдопустимо да се правят грешки. Проблемът на твоята схема е точно, че съпротивлението не е константа. То ако беше.... ама не е! Вариантите са два. Единият, е правиш някакви сигнали с някаква форма. В следствие на тях през пациента протича "някакъв" ток. Единственото условие е устройството ти да има надеждна защита, така че да не тече ток по-голям от дадена стойност. Мисля че има много такива устройства на пазара. И по принцип не е проблем. Въпросът е, че това решение е като да стреляш в тъмното. Тия форми и сигнали дето ще подаваш в повечето случаи няма да имат нищо общо с действителното. Пак повтарям стига защитата да работи, останалото ще мине метър. Другият вариант е като кажеш 1ма трионобразно, през пацианта да тече нещо дето прилича на трион с амплитуда 1ма. Повечето тук си помислихме, че това се опитваш да постигнеш. Това обаче, е коренно различно решение. Значи в първия вариант няма голям смисъл да гониш точности, битове и т.н. Така или иначе резулатът ти ще е адски неточен. Във втория случай, обаче, освен че трябва да постигнеш размаха и резолюцията на сигналите, трябва и да ги постигнеш и по цялата верига, така че действително през пациента да минава точно това дето си искал.
|
| Пон Дек 07, 2015 3:24 pm |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
Приказката "Като се знам какъв инженер съм как да отида на доктор" придоби буквалният си смисъл. Това устройство да не е за доктор Ботев до ХЕИ във Варна??
|
| Пон Дек 07, 2015 5:55 pm |
|
 |
|
4040
|
ICL8038 направо я забрави. Това е доста стара схема и е прекалено аналогова. За формите си карай с вградения ЦАП и не се занимавай с външни интеграли. Само предвиди на изхода на ЦАП-а да има някакъв филтър и буфер, другото ще се натаманява софтуерно. Изходната част ,към пациента, обаче е друго нещо - там ще си трябва сериозна аналоговщина. Може да е чисто аналогово или да е частично управляемо от контролера. Въобще си е цяла нова задачка, съвсем различна от форм-генератора.
|
| Пон Дек 07, 2015 5:57 pm |
|
 |
|
bobi13
Ранг: Минаващ
|
Защитите са аналогови, макар че и софтуера може да изключва релето при проблем. Те са проверени, поне при тестовете които съм си правил работеха. Проблема ми е с форм-генератора. Не съм казвал че тази схема по този начин е перфектна, но засега мисля да е по този начин и все пак няма да го продавам.
|
| Пон Дек 07, 2015 6:27 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Надявам се като казваш че съпротивлението на човека е константа надявам се не определяш тока по този начин  За регулирането съм за аналогов външен но не управялвам през PWM а през вторият DAC
|
| Пон Дек 07, 2015 7:07 pm |
|
 |
|
4040
|
Постоянно съпротивление - друг път! Моето е с падаща характеристика - като ме удари ток и се изпотявам. 
|
| Пон Дек 07, 2015 8:02 pm |
|
 |
|
jig.tak
|
аз си мисля че няма да ти остане време за потене, ха ха. Меже би затова съпротивлеението се приема за постоянно за такъв тип електронна хапартура
|
| Пон Дек 07, 2015 8:18 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе бая време си трябва преди да спре да ти пука, не е ли нещо 20-30 kV да те тряснат както си требе и да с епреключи от веднъж другото си е бавно  Аз преди мнооого години, още ученик и слгам вентилатор на банята и съм се хванал здраво за тръбопровода да не падна и с другата ръка ровичкам, и както си ровичкам хвнаах някакъв кабел,после разбрах оставен за бойлер който изобщо не беше на токовия кръг който бях изключил ... мммммммне знам колко време мина докато го пусна но ми се видя множко, обаче пък след това все едно си изпъл 10 редбула, не че тогава знаех какво е редбул ама ...
|
| Пон Дек 07, 2015 8:46 pm |
|
 |
|
radolin
|
Внимавай ако решиш да си мериш 'вътрешното съпротивление' http://www.darwinawards.com/darwin/darwin1999-50.html
|
| Пон Дек 07, 2015 9:09 pm |
|
 |
|
jig.tak
|
ебаси далаверата, 1kWh=20ст, 10 ред була =20лв.
|
| Вто Дек 08, 2015 9:40 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе да ама .... да ти кажа предпочитам редбула нека да е по скъп .... а прави сметка на тия на електрическия стол, те направо са ударили джакпота, макар там редбула да е по евтин  п.с. ама ти къде видя редбул по 2 лв, най-евтиния май е 4 :Д
|
| Вто Дек 08, 2015 11:33 pm |
|
 |
|
jig.tak
|
доста офф, честно казано нямам идея колко пари е и направих инженерно налучкване за цената: матална кутийка, шарена, 250мл, много голяма добавена стойност + пари за реклама и затова предположих че 2лв е достатъчно висока цена. Щом се харчи по 4лв явно ред бул има голям пазарен дял както е модерно да се казва и всичко е в реда на нещата
|
| Сря Дек 09, 2015 2:01 am |
|
 |
|
bobi13
Ранг: Минаващ
|
Здравейте, малко бях изоставил проекта, но вече е почти готов. Имам само един нов проблем засега. Пуснах си вътрешния ЦАП чрез DMA и всичко работи перфектно. Сигнала си излиза на изхода и всичко е наред. Проблема е че искам да го накарам да върви на импулси ( 5мс полусинусоида 10мс почивка ). Пробвах с дилей функция, но нищо не се получи. Функцията на ЦАП-а я викам през един бутон, който е в прекъсването. При натискане на бутона той увеличава с 100mV амплитудата на сигнала. Въпрасът е как да го накарам да върви 5мс, и после да спре за 10мс и да си върти в този цикъл?
|
| Съб Мар 26, 2016 10:20 pm |
|
|